Πώς να παστεριώνετε τα αυγά στο σπίτι

Τα παστεριωμένα αυγά έχουν μικρότερο μικροβιολογικό κίνδυνο, επομένως μπορούν να συμπεριληφθούν με ασφάλεια στη διατροφή εγκύων γυναικών και ανοσοκατεσταλμένων ατόμων.
Πώς να παστεριώνετε τα αυγά στο σπίτι
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα παστεριωμένα αυγά χρησιμοποιούνται συχνά στη βιομηχανία της εστίασης για την εξάλειψη του μικροβιολογικού κινδύνου αυτού του τροφίμου στη φρέσκια εκδοχή του. Θα θέλατε να μάθετε πώς να παστεριώνετε τα αυγά στο σπίτι ;

Πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα αυγά είναι μια δεξαμενή πολλών βακτηρίων που μπορεί να είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο και τα περισσότερα από αυτά είναι συγκεντρωμένα στο κέλυφος.

Ωστόσο, αυτά τα παθογόνα θα μπορούσαν να εισέλθουν στο αυγό υπό ορισμένες συνθήκες. Εάν αυτό συνέβαινε, η υγεία ορισμένων ανθρώπων, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο.

Πώς να παστεριώνετε τα αυγά στο σπίτι

Η παστερίωση δεν είναι τίποτα άλλο από μια θερμική επεξεργασία σε υψηλή θερμοκρασία που σκοτώνει παθογόνους μικροοργανισμούς και αυξάνει την υγεία και την ασφάλεια ενός τροφίμου. Στην περίπτωση των αυγών, απλά πρέπει να τα διατηρήσετε σε μια κατσαρόλα με νερό στους 60 βαθμούς Κελσίου για 4 λεπτά για να ελαχιστοποιήσετε τους κινδύνους.

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ένα θερμόμετρο κουζίνας για να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία ανά πάσα στιγμή. Στους 64 βαθμούς, μέρος του αυγού αρχίζει να πήζει, κάτι που θα έκανε να ψηθεί, κάτι που δεν θέλουμε να συμβεί σε αυτήν την περίπτωση.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να είστε ακριβείς όταν εφαρμόζετε θερμότητα για να περιορίσετε την παρουσία βακτηρίων χωρίς να προκαλείται αλλαγή στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ίδιου του τροφίμου.

Παστερίωση αυγών στο σπίτι.
Το να παστεριώνετε τα αυγά στο σπίτι είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε.

Ωστόσο, είναι επίσης δυνατή η αγορά αυτού του τύπου προϊόντος. Αν και συνήθως αγοράζονται σε εξειδικευμένα καταστήματα χονδρικής, ορισμένα σούπερ μάρκετ έχουν τέτοια ποικιλία διαθέσιμη στον καταναλωτή.

Είναι μια εξαιρετική επιλογή για την παρασκευή σαλτσών όπως η μαγιονέζα, ειδικά όταν πρόκειται να καταναλωθεί από άτομα που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου, όπως οι έγκυες γυναίκες.

Ρίξτε μια ματιά σ’ αυτό το άρθρο: 5 κόλπα για να κάψετε θερμίδες χωρίς κόπο!

Άλλες μέθοδοι για να παστεριώνετε τα αυγά

Υπάρχουν άλλοι τρόποι παστερίωσης αυγών για διάφορες γαστρονομικές συνταγές. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι να τοποθετήσετε τα αυγά σε μια κατσαρόλα με νερό. Σε αυτή την περίπτωση, είναι επίσης απαραίτητο να βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού δεν υπερβαίνει τους 64 βαθμούς Κελσίου

Πρέπει να σπάσετε το αυγό μέσα στο δοχείο που περιέχεται στην κατσαρόλα και η διαδικασία ολοκληρώνεται μετά από 4 λεπτά. Από αυτό το σημείο και μετά, το φαγητό είναι έτοιμο να συμπεριληφθεί σε άλλη συνταγή, αν και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Δεν μπορείτε να το διατηρήσετε ή να το βάλετε στο ψυγείο, καθώς είναι περισσότερο εκτεθειμένο σε παθογόνους μικροοργανισμούς όταν είναι εκτός του κελύφους.

Λάβετε υπόψη ότι πολλές συνταγές ζαχαροπλαστικής χρησιμοποιούν ωμά αυγά, όπως και οι σάλτσες.

Αν και είναι αλήθεια ότι, υπό κανονικές συνθήκες, δεν είναι απαραίτητο να ληφθεί αυτό το μέτρο, η καλοκαιρινή ζέστη θα αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο. Όσο υψηλότερη είναι η ατμοσφαιρική θερμοκρασία, τόσο μεγαλύτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά το χειρισμό και τη χρήση των αυγών.

Οι κίνδυνοι βακτηριακής δηλητηρίασης

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι η βακτηριακή δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο πεπτικό σύστημα και αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία ενός ατόμου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Κανονικά, αυτός ο τύπος διαδικασίας χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως διάρροια, αέρια και κοιλιακό άλγος. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί έμετος σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μερικά αυγά.
Τα παθογόνα στο αυγό μπορεί να προκαλέσουν πεπτική δυσφορία.

Ωστόσο, ένας από τους σχετικούς κινδύνους εδώ είναι η αφυδάτωση από την απώλεια υγρών. Η ανισορροπία του νερού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στους ηλικιωμένους, καθώς έχουν χαμηλότερο ποσοστό νερού στο σώμα τους. Θα μπορούσαν να παρουσιάσουν αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που έχει αντίκτυπο στις φυσιολογικές λειτουργίες.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Nutrition & Metabolism , όταν το επίπεδο του νερού στο σώμα μειώνεται, προκαλεί αλλαγές στο γνωστικό σύστημα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παραλήρημα.

Αυτή η κατάσταση είναι επίσης ανησυχητική στην περίπτωση των παιδιών, που είναι επιρρεπή σε επιπλοκές από διαδικασίες ανισορροπίας του νερού.

Κίνδυνοι σε έγκυες γυναίκες

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρέπει να λαμβάνετε ακραίες προφυλάξεις σε διαιτητικό επίπεδο για να αποφύγετε δηλητηρίαση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του εμβρύου. Απαγορεύεται η κατανάλωση σαλτσών που περιλαμβάνουν ωμά αυγά μεταξύ των συστατικών τους.

Αυτό το είδος τροφής θα μπορούσε να προκαλέσει αποβολή εάν μολυνθεί με ορισμένους μικροοργανισμούς. Αυτό αποδεικνύεται από μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Microbiology.

Το πιο επικίνδυνο από όλα τα βακτήρια για το έμβρυο είναι η λιστέρια. Εκτός από το ότι προκαλεί αποβολές, αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή παρεμποδίζει τη σωστή ανάπτυξη του γνωστικού συστήματος του μωρού.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι αυτός ο μικροοργανισμός δεν υπάρχει στη διατροφή της μητέρας. Μπορεί να βρεθεί στο νωπό γάλα και στα πουλερικά.

Κατά γενικό κανόνα, η ωμή ζωική τροφή πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλά περιέχουν βακτήρια που δεν είναι απαραίτητα παθογόνα για τη μητέρα, αλλά μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου. Μια τέτοια κατάσταση πρέπει να αποφεύγεται προκειμένου η εγκυμοσύνη να προχωρήσει.

Ποια άλλα τρόφιμα μπορούν να παστεριωθούν;

Τα αυγά δεν είναι τα μόνα τρόφιμα που μπορούν να παστεριωθούν. Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνήθως υποβάλλονται επίσης σε αυτή τη διαδικασία αποστείρωσης για να διασφαλιστεί η υγιεινή τους.

Ακόμα κι έτσι, είναι δυνατό να βρείτε ορισμένες ποικιλίες νωπού γάλακτος και φρέσκων τυριών στην αγορά. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά την κατανάλωσή τους, ώστε να αποφύγετε τη μέθη.

Σε άτομα με ανοσοκαταστολή, δεν συνιστάται η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που δεν έχουν υποβληθεί σε θερμική διαδικασία για να διασφαλιστεί η απουσία μικροοργανισμών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι ευκολότερο να αντιμετωπίσετε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όπως η σήψη.

Όπως αναφέρεται σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Surgical Infections, η σήψη είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου από μόλυνση. Συνίσταται στην είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών στην κυκλοφορία του αίματος, η οποία προκαλεί τη διάδοσή τους σε όλο το σώμα. Τα άτομα με αλλοιώσεις στη μικροχλωρίδα ή προβλήματα στο αμυντικό σύστημα είναι πιο ευάλωτα σε αυτό.

Είναι εύκολο να παστεριώσετε τα αυγά στο σπίτι

Όπως έχετε δει, η μέθοδος του να παστεριώσετε τα αυγά στο σπίτι δεν είναι καθόλου περίπλοκη. Δεν χρειάζεται καν πολύ χρόνο, και επομένως είναι μια τέλεια μέθοδος για εφαρμογή σε περιόδους καύσωνα, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγιεινή αυτών των θρεπτικών τροφών. Έτσι, άτομα που ανήκουν σε ομάδες κινδύνου θα μπορούν να τα καταναλώνουν χωρίς πρόβλημα.

Ωστόσο, έχετε υπόψη σας ότι πρέπει να τηρούνται πολλά άλλα μέτρα που σχετίζονται με την υγιεινή των τροφίμων. Αυτά περιλαμβάνουν τον σωστό καθαρισμό των μαγειρικών σκευών, τις καλές πρακτικές συντήρησης τροφίμων, το πλύσιμο των χεριών κ.λπ.… Μόνο ακολουθώντας μια σειρά από βασικές οδηγίες μπορούμε να μειώσουμε δραστικά το ποσοστό βακτηριακών λοιμώξεων παγκοσμίως.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Pross N. (2017). Effects of Dehydration on Brain Functioning: A Life-Span Perspective. Annals of nutrition & metabolism70 Suppl 1, 30–36. https://doi.org/10.1159/000463060
  • Pizarro-Cerdá, J., & Cossart, P. (2019). Microbe Profile: Listeria monocytogenes: a paradigm among intracellular bacterial pathogens. Microbiology (Reading, England)165(7), 719–721. https://doi.org/10.1099/mic.0.000800
  • Napolitano L. M. (2018). Sepsis 2018: Definitions and Guideline Changes. Surgical infections19(2), 117–125. https://doi.org/10.1089/sur.2017.278

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.