Πώς να ταξιδεύετε όταν παίρνετε φάρμακα: Τι να ξέρετε

Εάν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε με φάρμακα σύντομα, σας προσκαλούμε να διαβάσετε αυτό το άρθρο για να μάθετε για τις καταστάσεις που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
Πώς να ταξιδεύετε όταν παίρνετε φάρμακα: Τι να ξέρετε
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Για μερικούς ανθρώπους, το ταξίδι στο εξωτερικό μπορεί να είναι απαραίτητο λόγω μιας κατάστασης υγείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα που χρειάζονται. Ωστόσο, σε άλλες περιπτώσεις, είναι περισσότερο προφύλαξη. Τι πρέπει να ξέρετε για να ταξιδεύετε όταν παίρνετε φάρμακα.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, όταν ταξιδεύετε με φάρμακα, πρέπει να λάβετε υπόψη διάφορες συνθήκες. Ορισμένες χώρες έχουν περιορισμούς και απαγορεύσεις σχετικά με την είσοδο και την κατοχή φαρμάκων.

Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περιορισμοί στην ποσότητα που μπορούμε να μεταφέρουμε και ότι ορισμένα φάρμακα πρέπει να διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αν λοιπόν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στο εγγύς μέλλον και πρέπει να συμπεριλάβετε συνταγογραφούμενες ουσίες στη βαλίτσα σας, ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε.

Γιατί να ταξιδεύετε όταν παίρνετε φάρμακα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο χρειάζεται να ταξιδέψει με φάρμακα.

Πρώτον, οι ασθενείς με χρόνιες ασθένειες πρέπει να διατηρήσουν τη συνέχεια στη θεραπεία τους.

Δεύτερον , μια πτήση με αεροπλάνο συχνά σημαίνει αλλαγή στις συνήθεις συνθήκες διαβίωσης, η οποία μπορεί να εκδηλώσει διάφορα συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με όσους υποφέρουν ή έχουν υποστεί βλάβη στο αυτί από την πίεση αέρα.

Επιπλέον, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα ταξίδια με έκθεση σε υψόμετρο συχνά επηρεάζουν ασθενείς με αναπνευστικές παθήσεις. Αν και δεν υπάρχουν αντενδείξεις για την πτήση για άτομα που ζουν με βρογχικό άσθμα, για παράδειγμα, θα πρέπει να έχουν τις συσκευές εισπνοής τους πρόχειρες.

Τρίτον, υπάρχει ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων, ακόμη και σε υγιή άτομα. Γι’ αυτό περιλαμβάνουμε ένα βασικό κουτί πρώτων βοηθειών στις αποσκευές για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και των ασθενειών των ταξιδιωτών, όπως κρυολόγημα, διάρροια ή πονοκεφάλους.

Ως μέρος αυτής της λήψης προληπτικών μέτρων, τα άτομα που χρειάζονται συνεχή θεραπεία θα πρέπει επίσης να προβλέπουν άλλες καταστάσεις:

 • Ότι το μέρος που πρόκειται να επισκεφτούμε μπορεί να είναι απομακρυσμένο
 • Οι ίδιες δόσεις ή σκευάσματα όπως στη χώρα προέλευσής μας ενδέχεται να μην κυκλοφορούν στην αγορά
 • Μπορεί να απαιτείται ιατρική συνταγή από τη χώρα για πρόσβαση στα φάρμακά μας
Maletas para un viaje.
Η συσκευασία για ταξίδια περιλαμβάνει την εξέταση ορισμένων απρόβλεπτων καταστάσεων. Μεταξύ αυτών, η λήψη βασικών φαρμάκων είναι σημαντική.

Περιορισμοί για όταν ταξιδεύετε όταν παίρνετε φάρμακα

Είτε ενέσιμα, χάπια, σιρόπια, τζελ ή σπρέι, τα περισσότερα φάρμακα μπορούν να μεταφερθούν στη χειραποσκευή σας. Θα χρειαστεί να δείξετε το φάρμακό σας σε σημεία ελέγχου συνοριακής ασφάλειας.

Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν πιο αυστηροί περιορισμοί στα ταξίδια σε ορισμένες χώρες και ακόμη και σε ορισμένες αεροπορικές εταιρείες. Αν και συνήθως αρκεί η υποβολή ιατρικής έκθεσης και συνταγής για να δικαιολογηθεί η παρουσία τέτοιων φαρμάκων, σε ορισμένες περιοχές υπάρχουν απαγορευμένες ουσίες.

Η Ινδία, το Πακιστάν, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ινδονησία, η Σιγκαπούρη, το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα και η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους περιορισμούς στο ταξίδι με φάρμακα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπονται μόνο φάρμακα που μπορούν να αγοραστούν νόμιμα εκεί.

Ακολουθούν ορισμένες από τις ουσίες που υπόκεινται σε περιορισμούς σε όλο τον κόσμο:

 • Αμφεταμίνες
 • Διαζεπάμη
 • Κωδεΐνη (ακόμα και σε σιρόπια)
 • Τραμαδόλη ή άλλα οπιούχα
 • Ψευδοεφεδρίνη
 • Γκουαϊφενεσίνη
 • Ακεταμινοφαίνη
 • Ασπιρίνη

Σε ορισμένες περιοχές, η μη τήρηση αυτών των κανονισμών σχετικά με τα φάρμακα μπορεί να σημαίνει κράτηση, πρόστιμο ή απαγόρευση εισόδου. Και σε αυτή την περίπτωση ισχύει η αρχή ότι η άγνοια του νόμου δεν εξαιρεί από τη συμμόρφωση.

Συμβουλές αν ταξιδεύετε όταν παίρνετε φάρμακα

Εάν χρειάζεται να ταξιδέψετε με φάρμακα, θα πρέπει να αρχίσετε να οργανώνεστε πολύ πριν επιβιβαστείτε στο αεροπλάνο ή ετοιμάσετε τη βαλίτσα σας. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές συμβουλές.

Πηγαίνετε στο γιατρό σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Εκτός από τη σύνταξη αναφοράς και συνταγών, θα σας πουν εάν πρέπει να προσαρμόσετε τη δόση σας λόγω του ταξιδιού σας ή εάν χρειάζεστε πρόσθετη φαρμακευτική αγωγή.

Ερευνήστε μάρκες και ενεργά συστατικά

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συστατικά, τα δραστικά συστατικά ή τις γενικές ονομασίες των φαρμάκων που παίρνετε. Στις περιοχές που επισκέπτεστε, ενδέχεται να πωλούνται με διαφορετικά ονόματα.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πόσα χιλιοστόγραμμα είναι. Έτσι, αν χρειαστεί να τα αγοράσετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας, δεν θα μπερδευτείτε.

Ερευνήστε τους κανονισμούς

Θα ήταν καλύτερο να κάνατε τη δική σας έρευνα σχετικά με τους κανονισμούς για τα φάρμακα στα μέρη που θα πάτε. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, σε ορισμένες χώρες, υπάρχουν συγκεκριμένοι περιορισμοί.

Οι ιστοσελίδες των ίδιων των εταιρειών έχουν μια ενότητα για το θέμα και πληροφορίες σχετικά με τις απαιτήσεις για να πάρετε μαζί σας το φάρμακό σας. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε στα προξενεία και τις πρεσβείες των χωρών.

Λάβετε συνταγή και ιατρική έκθεση

Μια συνταγή και μια ιατρική έκθεση θα σας βοηθήσουν να δείξετε γιατί πρέπει να ταξιδεύετε με φάρμακα. Θα σας βοηθήσει επίσης να λάβετε περισσότερες δόσεις της θεραπείας σας σε περίπτωση που τη χρειαστείτε.

Να θυμάστε ότι η έκθεση πρέπει να υπογράφεται και να σφραγίζεται από τον γιατρό σας. Θα πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό της υγείας σας και τα ονόματα των φαρμάκων, τόσο γενικών όσο και εμπορικών. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να είναι γραμμένο ή παρουσιασμένο στα αγγλικά.

Μεταφέρετε το φάρμακό σας στις αποσκευές σας

Όταν ταξιδεύετε, τα φάρμακα θα πρέπει να μεταφέρονται πάντα στις χειραποσκευές, ακόμα κι αν αυτό μπορεί να ενοχλήσει το άτομο. Η μεταφορά τους με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει τον έλεγχο τους στα σημεία εξόδου και εισόδου.

Μειώνει επίσης τις πιθανότητες ζημιάς ή απώλειας, καθώς οι παραδοτέες αποσκευές είναι επιρρεπείς σε χτυπήματα και υπόκεινται σε διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Επίσης, η μεταφορά του φαρμάκου σας στη χειραποσκευή σας διευκολύνει εάν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Πώς να συσκευάσετε τα φάρμακά σας

Για να μεταφέρετε τα φάρμακά σας στη χειραποσκευή σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου:

 • Φυλάξτε τα φάρμακα στην αρχική τους συσκευασία. Μη χρησιμοποιείτε κουτιά χαπιών.
 • Βάλτε τα υγρά σε μια επιπλέον σακούλα ή αεροστεγή συσκευασία, για να μην χυθούν.

Ποια φάρμακα πρέπει να συμπεριλάβετε;

Είναι καλύτερο να μεταφέρετε τα φάρμακα που παίρνετε στην τσάντα χειραποσκευής σας, σύμφωνα με τη θεραπεία που ακολουθείτε. Ωστόσο, εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα κιτ ταξιδιού. Αυτό θα είναι χρήσιμο τόσο κατά τη μεταφορά όσο και κατά την άφιξη.

Ειδικότερα, συνιστάται στα άτομα με διαβήτη και σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων να έχουν στη διάθεσή τους μια αυτοενέσιμη πένα ινσουλίνης ή συσκευή επινεφρίνης.

Autoinyector de insulina.
Οι αυτοενέσεις θα πρέπει να είναι πάντα στη διάθεσή σας εάν είστε άτομο που τις χρησιμοποιεί, όπως διαβητικός ασθενής.

Πόσο πρέπει να πάρω;

Προσθέστε πόσες ημέρες απαιτούνται για το ταξίδι εκεί, διαμονή και επιστροφή. Θα πρέπει να έχετε αρκετά φάρμακα για όλο αυτό το διάστημα και ακόμη περισσότερο για απρόβλεπτα γεγονότα.

Φάρμακα για την κρύα αλυσίδα

Για ορισμένα φάρμακα, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες δεν έχει σημασία. Ωστόσο, άλλα μπορεί να επιδεινώσουν και να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία ενός ατόμου εάν δεν διατηρηθούν στις σωστές συνθήκες.

Τα φάρμακα που το απαιτούν θα πρέπει να μεταφέρονται σε μονωμένο δοχείο.

Ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμός

Τέλος, ας υποθέσουμε ότι το άτομο πρέπει να ταξιδέψει με φάρμακα και σύριγγες, συσκευές εισπνοής, μετρητές οξυγόνου, μετρητές γλυκόζης αίματος, εξοπλισμό CPAP, ακόμη και νεφελοποιητές. Σε αυτήν την περίπτωση, συνιστάται να επικοινωνήσετε εκ των προτέρων με την αεροπορική εταιρεία για να μάθετε τα πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθήσετε σχετικά με τον εξοπλισμό και τις προμήθειες.

Το να ταξιδεύετε όταν παίρνετε φάρμακα είναι δυνατό

Το να βιώσουμε μια ασθένεια ή να βρισκόμαστε υπό ιατρική περίθαλψη δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε μια σχετικά φυσιολογική ζωή και ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις διακοπές που μας αξίζουν. Αντίθετα, αν ξέρουμε τι να κάνουμε όταν ταξιδεύουμε με φάρμακα, μπορούμε να χαρούμε χωρίς να διακινδυνεύσουμε την υγεία μας.

Ωστόσο, τα ταξίδια με φάρμακα δεν είναι κάτι που πρέπει να παίρνετε ελαφρά. Όλες οι προφυλάξεις που μπορούμε να λάβουμε σε αυτό το θέμα δεν θα είναι ποτέ υπερβολικές.

Πρέπει να σκεφτούμε ότι τα φάρμακα είναι σύμμαχοι και συνοδοιπόροι. Πρέπει να τα φροντίζουμε και να τα κρατάμε καλά για να απολαμβάνουμε το ταξίδι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Aguerre V. Viaje en avión, riesgos y previsiones a considerar en los niños. Arch Argent Pediatr. 2012; 110(1): 66-69.
 • Ampudia-Blasco F, Rosenstock J. Estrategias de insulinización en la diabetes mellitus tipo 2. Av Diabetol. 2008; 24(1): 7-20.
 • Fiore C, Córsico W. Viajes aéreos y patología pulmonar con riesgo de hipoxemia. Rev. Asoc. Med. Bahía Blanca; 2009; 19(2): 64-67.
 • Molina M, Hernández L, Duran J,  et al. Protocolo para evaluar una CPAP automática. Valoración de la utilidad del Autoset-T para determinar la presión de Cpap óptima en el síndrome de apnea-hipopnea del sueño. Archivos de Bronconeumología. 2003; 39(3): 118-125.
 • Ricote-Lobera I, Ortiz-Martín B, Fraile-Gil S, et al. Estabilidad de los medicamentos termolábiles ante una interrupción accidental de la cadena de frío. Farm Hosp.  2014;  38(3): 169-192.
 • Ríos Tejada F. Contraindicaciones y recomendaciones médicas para los viajes en avión. FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria. 2008; 15(8): 489-498.
 • Steffen R, Amitirigala I, Mutsch M. Health risk among travelers-Need for regular updates. J Travel Med. 2008; 15 (3): 145-6.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.