Στυλό ινσουλίνης: χαρακτηριστικά και πώς λειτουργεί

Σήμερα, τα στυλό ινσουλίνης είναι μία από τις ταχύτερες, ευκολότερες και ακριβέστερες μεθόδους έγχυσης ινσουλίνης σε διαβητικούς ασθενείς.
Στυλό ινσουλίνης: χαρακτηριστικά και πώς λειτουργεί

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα στυλό ινσουλίνης είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος χορήγησης ινσουλίνης σε διαβητικούς ασθενείς. Είναι εύχρηστα καθώς και ακριβή. Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτά; Πώς λειτουργούν; Για να καταλάβουμε καλύτερα, ας ρίξουμε πρώτα μια σύντομη ματιά στο τι κάνει η ινσουλίνη και τι συμβαίνει στο σώμα όταν κάποιος έχει διαβήτη.

Τι είναι η ινσουλίνη;

Η θέση του παγκρέατος στο σώμα.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που παράγει το πάγκρεας. Η δουλειά της είναι να ρυθμίζει την ποσότητα γλυκόζης αίματος, ή ζάχαρης, στο σώμα. Η ινσουλίνη μπορεί είτε να λείπει είτε να είναι σε περίσσεια σε ασθενείς με διαβήτη. Στην πραγματικότητα, ο διαβήτης μπορεί να οφείλεται σε δύο διαφορετικές αιτίες:

 • Το σώμα σας δεν παράγει ινσουλίνη (διαβήτης τύπου 1).
 • Το σώμα σας δεν χρησιμοποιεί την ινσουλίνη που έχετε ακόμη και αν παράγετε αρκετή ( διαβήτης τύπου 2 ).

Η χρήση τεχνητής ινσουλίνης είναι ο κύριος τρόπος για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1. Πώς λειτουργεί η τεχνητή ινσουλίνη στο σώμα; Σημειώστε τις ακόλουθες τρεις πτυχές που εμπλέκονται στον τρόπο λειτουργίας της:

 • Ώρα έναρξης. Ο χρόνος που μεσολαβεί πριν φτάσει η ινσουλίνη στο αίμα σας και αρχίσει να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
 • Το μέγιστο εφέ αιχμής. Αυτό είναι το σημείο που η ινσουλίνη είναι στην πιο ισχυρή της μορφή για να μειώσει τη γλυκόζη στο αίμα.
 • Διάρκεια επίδρασης. Αυτός είναι ο χρόνος που η ινσουλίνη κάνει τη δουλειά της μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τύποι ινσουλίνης

Οι τύποι ινσουλίνης ταξινομούνται ανάλογα με το πόσο χρόνο είναι αποτελεσματική και πόσο χρόνο χρειάζεται για να αρχίσει να λειτουργεί. Επομένως, θα βρείτε τους ακόλουθους τύπους:

 • Ινσουλίνη ταχείας δράσης. Αυτός ο τύπος αρχίζει να δρα μέσα σε 15 λεπτά μετά την ένεση. Φτάνει στη μέγιστη αποτελεσματικότητά του σε μία ώρα και διαρκεί δύο έως τέσσερις ώρες.
 • Τακτική ή βραχείας δράσης ινσουλίνη. Φτάνει στην κυκλοφορία του αίματος μέσα σε 30 λεπτά μετά την ένεση. Το μέγιστο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μετά από δύο ή τρεις ώρες και είναι αποτελεσματικό για τρεις έως έξι ώρες.
 • Ινσουλίνη ενδιάμεσης δράσης. Φτάνει στην κυκλοφορία του αίματος μεταξύ δύο και τεσσάρων ωρών μετά την ένεση. Φτάνει στο μέγιστο αποτέλεσμα τέσσερις έως 12 ώρες μετά την ένεση. Η ινσουλίνη ενδιάμεσης δράσης είναι αποτελεσματική για περίπου 12 έως 18 ώρες.
 • Ινσουλίνη μακράς δράσης. Συνήθως εισέρχεται στο αίμα αρκετές ώρες μετά την ένεση και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έως και 24 ώρες.

Τύποι στυλό ινσουλίνης

Υπάρχουν δύο τύποι στυλό ινσουλίνης.

 • Στυλό μιας χρήσης. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μόνο μέχρι να τελειώσει η ινσουλίνη στο φυσίγγιο και, στη συνέχεια, πρέπει να τα πετάξετε.
 • Στυλό επαναχρησιμοποιήσιμα. Αυτά σας επιτρέπουν να αλλάξετε την κασέτα όταν τελειώσει η ινσουλίνη.

Μπορείτε να προσαρμόσετε την ποσότητα ινσουλίνης που εγχύετε μετακινώντας ένα καντράν στο στυλό. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να προσαρμόσετε τη δόση σας σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες σας. Για λόγους ασφαλείας, πρέπει να αλλάζετε τη βελόνα κάθε φορά που χρησιμοποιείτε τη συσκευή τύπου πένας.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των στυλό ινσουλίνης

Ποια είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα της χρήσης των στυλό ινσουλίνης; Λοιπόν, είναι ταχύτερα και ευκολότερα στη χρήση από τις παραδοσιακές σύριγγες επειδή η δόση είναι ήδη προετοιμασμένη. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε ένεση ινσουλίνης με μεγαλύτερη ακρίβεια χάρη στο σύστημα δοσομέτρησης. Το μέγεθος και το σχήμα των στυλό δίνουν επίσης ένα πλεονέκτημα επειδή τα στυλό είναι εύκολα στη χρήση και στη μεταφορά.

Ωστόσο, τα στυλό ινσουλίνης έχουν επίσης μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να αναμίξετε διαφορετικούς τύπους ινσουλίνης. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να τα προετοιμάσετε και να τα δοκιμάσετε πριν από κάθε νέα δόση, πράγμα που σημαίνει ότι σπαταλάτε μια μικρή ποσότητα ινσουλίνης.

Πώς λειτουργεί ένα στυλό ινσουλίνης;

Τα στυλό ινσουλίνης, μιας χρήσης και επαναχρησιμοποιήσιμα, έχουν μια βελόνα που χρησιμοποιείτε για να κάνετε την ένεση μόνοι σας. Εάν χρησιμοποιείτε στυλό επαναχρησιμοποιήσιμα, θα πρέπει να αλλάζετε τη βελόνα μετά από κάθε χρήση.

Βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Πριν κάνετε την ένεση, βεβαιωθείτε ότι έχετε πλύνει τα χέρια σας. Προσαρμόστε το καντράν στον αριθμό των μονάδων ινσουλίνης που χρειάζεστε. Στη συνέχεια, στρέψτε το στυλό με τη βελόνα προς τα πάνω και πιέστε μέχρι να δείτε μια σταγόνα να βγαίνει. Αυτή η διαδικασία γίνεται για να ελέγξετε ότι λειτουργεί σωστά.

Καθαρίστε το δέρμα όπου πρόκειται να κάνετε ένεση και ελέγξτε ξανά ότι το καντράν είναι στη σωστή δοσολογία. Στη συνέχεια, πιέστε το δέρμα όπου πρόκειται να κάνετε την ένεση και σπρώξτε τη βελόνα γρήγορα και σταθερά. Στη συνέχεια, πιέστε το στυλό με τον αντίχειρά σας για να κάνετε την ένεση της δόσης. Όταν κάνετε την ένεση, πετάξτε τη βελόνα με ασφάλεια.

Πώς να φυλάξετε τα στυλό ινσουλίνης

Για να αποθηκεύσετε σωστά τα στυλό ινσουλίνης, θα πρέπει να λάβετε υπόψη δύο πράγματα: τη θερμοκρασία και τον χρόνο που τα αποθηκεύετε. Δεδομένου ότι πρέπει να διατηρούνται μεταξύ 2 και 7 ° C, το ψυγείο θα ήταν ένα καλό μέρος. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι η ινσουλίνη δεν πρέπει να εκτίθεται σε πηγές έντονου φωτός ή θερμότητας.

Βεβαιωθείτε ότι δεν διατηρείτε την ινσουλίνη κάτω από τoν 1 °C, καθώς τότε μπορεί να αρχίσει να χάνει την αποτελεσματικότητά της. Ωστόσο, εάν τη διατηρείτε στο ψυγείο, θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε μέχρι την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία.

Όπως είδαμε, τα στυλό ινσουλίνης είναι η ευκολότερη, ταχύτερη και ακριβέστερη μέθοδος χορήγησης ινσουλίνης σε διαβητικούς ασθενείς. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στυλό ινσουλίνης έως και 30 ημέρες μετά την πρώτη χρήση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cohen, M. R. (2015). PLUMAS DE INSULINA ¡No las reutilicen! Nursing (Ed. Española). https://doi.org/10.1016/j.nursi.2015.06.007

 • Sacylite. (2005). Insulinas : clasificación y usos. Informacion Terapeutica.

 • Pereira, L. O., Francischi, R. P. de, & Lancha Jr., A. H. (2005). Obesidade: hábitos nutricionais, sedentarismo e resistência à insulina. Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. https://doi.org/10.1590/s0004-27302003000200003


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.