Πότε να αρχίσετε να κάνετε σεξ μετά από καισαρική τομή

Μετά τον τοκετό, πολλά ζευγάρια αναρωτιούνται πότε θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν ξανά σεξ. Καλό είναι να το αποφεύγουν για μια περίοδο γνωστή ως καραντίνα. Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσουμε μερικές συστάσεις.
Πότε να αρχίσετε να κάνετε σεξ μετά από καισαρική τομή
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Μετά από καισαρική τομή, η γυναίκα πρέπει να λάβει υπόψη της ορισμένες προφυλάξεις, όσον αφορά τη σεξουαλική της ζωή. Πρέπει να σημειωθεί ότι η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που συνίσταται στη διενέργεια μιας τομής στο κοιλιακό τοίχωμα της μητέρας. Ως εκ τούτου, απαιτεί ξεκούραση και φροντίδα.

Σε αντίθεση με τον κολπικό ή φυσικό τοκετό, η καισαρική τομή απαιτεί μετεγχειρητική ανάρρωση και μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο (συνήθως περίπου τέσσερις ημέρες). Ωστόσο, τίθεται ένα ερώτημα… πότε να αρχίσετε να κάνετε σεξ μετά από την καισαρική τομή;

Καισαρική τομή: γενικά στοιχεία

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που συνήθως πραγματοποιείται όταν:

 • Ο τοκετός δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε.
 • Πρόκειται για εγκυμοσύνη με πολλά μωρά.
 • Υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία της μητέρας ή του μωρού.
 • Το μωρό βρίσκεται σε θέση που δεν συνιστάται για κολπικό τοκετό.
 • Το μωρό έχει μέγεθος που το δικαιολογεί.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει διαμάχη σχετικά με τον αριθμό των καισαρικών τομών που μπορεί να υποστεί μια γυναίκα. Ενώ ορισμένοι γιατροί συνιστούν όχι περισσότερες από τρεις καισαρικές τομές, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτές τις πληροφορίες. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2017 δεν διαπίστωσε διαφορές στη θνησιμότητα που σχετίζονται με την επανάληψη αυτής της επέμβασης.

Τι πρέπει να κάνετε αμέσως μετά την επέμβαση;

Πότε να αρχίσετε να κάνετε σεξ μετά από καισαρική τομή

Μετά από μια καισαρική τομή, υπάρχουν ορισμένες γενικές συστάσεις που πρέπει να ακολουθούν οι περισσότερες γυναίκες. Σε γενικές γραμμές, συνιστάται να:

 • Περπατάτε τακτικά, αλλά αργά και με ελεγχόμενο τρόπο, από τη στιγμή που σας το προτείνει ο γιατρός. Αυτό θα βελτιώσει και μάλιστα θα επιταχύνει την ανάρρωση.
 • Αποφύγετε την αυτοθεραπεία. Αν πονάτε, ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει παυσίπονα που μπορείτε να παίρνετε ακόμα και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
 • Ελέγξτε την ποσότητα αίματος της λοχείας: θα παρατηρήσετε ότι η απώλεια αίματος έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτά του φυσικού τοκετού, αν και μερικές φορές η απώλεια είναι μικρότερη. Σιγά σιγά θα εξαφανιστεί, οπότε μην ανησυχείτε!
 • Ξεκουραστείτε: θα χρειαστείτε μερικές εβδομάδες για να επανέλθουν τα όργανα στην αρχική τους θέση και στο αρχικό τους μέγεθος.
 • Να είστε προσεκτικές με τα χειρουργικά ράμματα, τα οποία αφαιρούνται 10 έως 15 ημέρες μετά την καισαρική τομή.
 • Αποφύγετε τις απότομες κινήσεις και τη βαριά ανύψωση.
 • Περιμένετε να κάνετε σεξ μετά την καισαρική μέχρι να νιώσετε καλύτερα και να επανέλθει η σεξουαλική σας επιθυμία.

Σημαντικό!

Σύμφωνα με έγγραφο που συντάχθηκε από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, δεν πρέπει ποτέ να παραμελείτε τη διατροφή σας μετά την επέμβαση. Η διατροφή θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και συνιστάται να τη συνοδεύετε με άλλες καλές συνήθειες, όπως η καλή ενυδάτωση.

Λάβετε υπόψη σας ότι, πίνοντας αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο οργανισμός θα λάβει μέρος όσων χρειάζεται για να επιτελέσει τις λειτουργίες του και, φυσικά, να αναρρώσει.

Οι επιπλοκές

Πότε να αρχίσετε να κάνετε σεξ μετά από καισαρική τομή
Μόλις αναρρώσει πλήρως από την καισαρική τομή, η γυναίκα μπορεί να νιώσει ξανά σεξουαλική επιθυμία. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί: η κολπική ξηρότητα.

Εάν η μητέρα δεν θηλάσει, η κολπική μεμβράνη ανακτά την κατάστασή της όταν επανέλθουν οι φυσιολογικοί εμμηνορροϊκοί κύκλοι (μετά από 6 εβδομάδες). Ωστόσο, αν επιλέξει να θηλάσει, η ορμονική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων που μπορεί να οδηγήσουν σε εύθραυστη μεμβράνη. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στη σεξουαλική επαφή.

Η χρήση λιπαντικών κρεμών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση αυτής της ξηρότητας.

Η περίοδος καραντίνας

Είναι καλύτερο να αποφύγετε το σεξ μετά τον τοκετό. Ωστόσο, αν αποφασίσετε ότι θέλετε να ξεκινήσετε ξανά το σεξ, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους.

 • Περιμένετε 6 εβδομάδες (40 ημέρες) πριν αρχίσετε να κάνετε ξανά σεξ. Αυτή η περίοδος είναι ιδανική για να νιώσετε καλά με το σώμα σας και να έχετε μια βέλτιστη αποκατάσταση.
 • Από την άλλη πλευρά, αν το στήθος σας είναι γεμάτο, η πίεση μπορεί να προκαλέσει πόνο, γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να θηλάζετε το μωρό σας πριν από τη σεξουαλική δραστηριότητα.
 • Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, υπάρχουν αποτελεσματικά από του στόματος αντισυλληπτικά που είναι ασφαλή για το μωρό. Μια άλλη καλή επιλογή αντισύλληψης είναι το σπιράλ (σπείρα).
 • Μόλις τελειώσει η διαδικασία ανάρρωσης της καισαρικής τομής, μπορείτε να ξεκινήσετε ξανά τη σεξουαλική σας δραστηριότητα.

Σεξουαλική επαφή μετά από καισαρική τομή

A couple about to have sex.

Μετά από μια καισαρική τομή, συνιστάται να περιμένετε έξι εβδομάδες (40 ημέρες) πριν επαναλάβετε τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Μετά από καισαρική τομή, το σώμα θα έχει υποστεί αρκετές αλλαγές που μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία στη γυναίκα όταν σκέφτεται να έχει ξανά σεξουαλική επαφή. Το ζευγάρι θα πρέπει σταδιακά να συνηθίσει αυτές τις αλλαγές και να πάρει τα πράγματα πιο χαλαρά. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να δοκιμάσετε να χαμηλώσετε τα φώτα, να παρατείνετε τα φιλιά και να επιδοθείτε σε περισσότερα προκαταρκτικά παιχνίδια κ.λπ.

Πάνω απ’ όλα, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε σεξουαλικές στάσεις που είναι άνετες για εσάς και που σας επιτρέπουν να ελέγχετε το ρυθμό της διείσδυσης, καθώς και να εντοπίζετε γρήγορα κάθε πιθανή δυσφορία.

Ωστόσο, πριν επανέλθετε στη σεξουαλική σας ζωή, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, προκειμένου να αποφύγετε τις ενοχλήσεις και να απολαύσετε το σεξ με ασφάλεια και υγεία. Και μην ξεχνάτε να λαμβάνετε προφυλάξεις για να αποφύγετε μια νέα εγκυμοσύνη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Asociación Española de Matronas, Los consejos de tu matrona (s.f)
 • Gloria Navalón Catalá, Amparo Ballester Llopis, Ada Belda Pérez, “La cesárea, nunca un impedimento”, Revista Matronas, DICIEMBRE 2016 N° 3 Volumen 4
 • Woolhouse H, McDonald E, Brown SJ. Changes to sexual and intimate relationships in the postnatal period: women’s experiences with health professionals. Australian Journal of Primary Health, 2014; 20:298–304.
 • Consejería de salud. Embarazo, Parto y puerperio. Recomendaciones para futuros padres, 2004. Junta de Andalucía – Consejería de Salud. Gráficas Monterreina – Sevilla
 • MedlinePlus. Cesárea. https://medlineplus.gov/spanish/cesareansection.html
 • Pak J Med Sci. 2017 Sep-Oct; 33(5): 1074–1079. Is it safe to have multiple repeat cesarean sections? A high volume tertiary care center experience. doi: 10.12669/pjms.335.12899

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.