Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου: Χαρακτηριστικά και φροντίδα

Το πουλί του παραδείσου είναι ένα πανέμορφο λουλούδι που δεν περνάει ποτέ απαρατήρητο. Αν θέλετε να το έχετε στο σπίτι σας θα πρέπει να μάθετε πώς να το καλλιεργείτε, να το φροντίζετε και να το αναπαράγετε. Θα σας εξηγούμε τα πάντα!
Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου: Χαρακτηριστικά και φροντίδα

Έχει γραφτεί από Maria Fernanda Ramirez Ramos

Τελευταία ενημέρωση: 01 Απριλίου, 2023

Πουλί του παραδείσου είναι η δημοφιλής ονομασία για το είδος Strelitzia reginae. Το όνομά του προέρχεται από το λατινικό reginae, που σημαίνει “βασίλισσα”. Πρόκειται για ένα φυτό που ξεχωρίζει για το πανέμορφο εξωτικό λουλούδι του σε αποχρώσεις του πορτοκαλί, του μπλε και του βιολετί που μοιάζει με το σχήμα του κεφαλιού ενός πουλιού.

Ενδημεί στη Νότια Αφρική και έχει εξαπλωθεί σε διάφορες περιοχές, καθώς προσαρμόζεται στα τροπικά και υποτροπικά κλίματα, καθιστώντας το δημοφιλές σε χώρες όπως η Κολομβία, η Κόστα Ρίκα, το Μεξικό, ο Ισημερινός, η Βενεζουέλα, η Γουατεμάλα και οι ακτές της Μεσογείου. Μαζί με τις ορχιδέες, τις ελικόνιες και τα ανθούρια, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τροπικά φυτά.

Παράγει άνθη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ιδιαίτερα τους πιο ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Έχει επίσης μεγάλη διάρκεια ζωής. Δεδομένου ότι προέρχεται από τροπικά κλίματα, απαιτεί βέλτιστη θερμοκρασία περίπου 25 βαθμούς Κελσίου και ελάχιστη 10 βαθμούς Κελσίου. Χρειάζεται επίσης υγρασία κοντά στο 70% και μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και 2 μέτρα.

Πουλί του παραδείσου: Χαρακτηριστικά

Το φυτό πουλί του παραδείσου, γνωστό και ως φυτό firebird, είναι ένας επιβλητικός θάμνος που μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και 2 μέτρα. Έχει μακρύ βλαστό, από τον οποίο βγαίνουν επιμήκη φύλλα που το καλύπτουν με έντονο πράσινο χρώμα.

Στην άκρη του βλαστού του υπάρχει ράμφος από το οποίο βγαίνουν άνθη, τα οποία σε ένα παιχνίδι όμορφων χρωμάτων σχηματίζονται με τρία κοκκινωπά πορτοκαλί σέπαλα και μπλε έως βιολετί πέταλα.

Τα φυτά αυτά παραμένουν φρέσκα και όμορφα για μεγάλο χρονικό διάστημα στα βάζα. Η μέση διάρκειά τους είναι δύο εβδομάδες, ωστόσο μπορούν να διατηρήσουν τα ζωηρά τους χρώματα έως και 18 ημέρες. Αυτό τα καθιστά πολύ επιθυμητά για διακόσμηση. Με την ομορφιά τους, δίνουν μια εξωτική και τροπική πινελιά στο περιβάλλον.

Λόγω του ύψους τους, προσφέρονται για την κατασκευή μεγάλων και επιβλητικών ανθοσυνθέσεων που προσδίδουν κομψότητα. Συνήθως δεν αναδίδουν άσχημες οσμές στα βάζα, σε αντίθεση με άλλα, όπως τα κρίνα.

Επίσης, το πουλί του παραδείσου χαρακτηρίζεται από ένα γλυκό νέκταρ που προσελκύει πουλιά και έντομα, όπως κολιμπρί και πεταλούδες.

Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου: Χαρακτηριστικά και φροντίδα
Εξωτικό και με εγγενή ομορφιά, το λουλούδι αυτό είναι διακοσμητικό και έχει την ικανότητα να διαρκεί έως και 2 εβδομάδες χωρίς να μαραίνεται.

Πουλί του παραδείσου: Φροντίδα

Το φυτό είναι ανθεκτικό. Ως εκ τούτου, αποδίδει καλά σε παράκτιες περιοχές με ισχυρούς ανέμους. Ωστόσο, απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα για να διατηρηθεί υγιές και να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αν ενδιαφέρεστε να το έχετε στο σπίτι σας, δώστε προσοχή στα παρακάτω σημεία.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε αυτό: Χουμικές ουσίες: Χαρακτηριστικά και οφέλη για τα φυτά

1. Βεβαιωθείτε ότι λαμβάνει αρκετό ηλιακό φως

Το Strelitzia reginae, ως τροπικό φυτό, πρέπει να δέχεται ηλιακό φως τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να έχει σκιά τους πιο ζεστούς μήνες.

Αν ζείτε σε μέρος όπου υπάρχει έντονος παγετός τα πρωινά ή η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου, είναι καλύτερο να το κρατήσετε σε εσωτερικό χώρο.

2. Φυτέψτε το σε κατάλληλο έδαφος

Ένα άρθρο στο περιοδικό Natural and Agricultural Sciences αναφέρει ότι τα φυτά που ζουν σε εδάφη με μέτρια όξινο pH και πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο αναπτύσσουν μεγαλύτερο αριθμό λουλουδιών και παραμένουν περισσότερο στο βάζο.

Επομένως, είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε ένα καλό έδαφος στο σπίτι σας, το οποίο να προσφέρει στα λουλούδια σας αυτά τα μέταλλα. Απαιτείται επίσης καλή αποστράγγιση για την αποφυγή της υφαλμύρωσης.

3. Κλαδέψτε το τακτικά

Το πουλί του παραδείσου δεν απαιτεί υπερβολικό κλάδεμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό όταν το λουλούδι μαραίνεται, να γίνονται περικοπές για την αφαίρεση των νεκρών, καφέ ή μαραμένων τμημάτων, ώστε να βοηθηθεί η αναγέννησή του.

4. Επιλέξτε το σωστό μέγεθος γλάστρας

Το πουλί του παραδείσου μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα. Έχει ισχυρές ρίζες και επιταχυνόμενη ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να το μεταφυτεύετε μια φορά το χρόνο.

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το μέγεθος της γλάστρας είναι μεγάλο και του επιτρέπει να αναπτυχθεί καλά. Από την άλλη πλευρά, εφόσον έχει τις κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, μπορεί να τοποθετηθεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

5. Λιπαίνετε συχνά

Το πουλί του παραδείσου ανταποκρίνεται καλά στην κοπριά ή στο σπιτικό λίπασμα. Θα πρέπει να το κάνετε κάθε 20 ημέρες, επειδή είναι ένα φυτό που εκτιμά πολύ την οργανική ύλη.

6. Ποτίστε το προσεκτικά

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που αποδυναμώνουν ή σκοτώνουν το φυτό είναι το υπερβολικό πότισμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σαπίζουν οι ρίζες του.

Πρέπει να διατηρείτε το χώμα ομοιόμορφα υγρό και να φροντίζετε να μη δημιουργούνται λακκούβες. Τη χειμερινή περίοδο μπορείτε να το ποτίζετε δύο φορές την εβδομάδα και το καλοκαίρι 4 φορές την εβδομάδα.

Συμβουλές για την αναπαραγωγή του φυτού πουλί του παραδείσου

Όταν αγοράζετε ένα φυτό πουλί του παραδείσου καλό είναι να αγοράζετε μοσχεύματα ή δενδρύλλια που είναι ήδη αναπτυγμένα, γιατί αν αγοράσετε σπόρους θα πρέπει να περιμένετε πολύ καιρό για να αναπτυχθεί και να δώσει λουλούδια. Μόλις το έχετε προσαρμόσει στο σπίτι ή στον κήπο σας, σίγουρα θα θέλετε να το αναπαράγετε ως δώρο.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Agro Productividad, το φυτό αυτό μπορεί να αναπαραχθεί με δύο μεθόδους: σεξουαλικά και αγενή. Δηλαδή, γίνεται μέσω σπόρων ή με διαίρεση από τους απογόνους ή τους βλαστούς που γεννιούνται από το μητρικό φυτό.

Μπορείτε επίσης να το πολλαπλασιάσετε από τον ιστό μικρών τμημάτων, γνωστών ως εκφύτων. Ωστόσο, η απλούστερη και ταχύτερη τεχνική είναι η διαίρεση.

Με διαίρεση του θάμνου

Για να διαιρέσετε το φυτό πρέπει να το αφαιρέσετε από τη γλάστρα προσέχοντας να μην καταστρέψετε τις ρίζες. Για το σκοπό αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σπάτουλα ως βοήθημα.

Διαχωρίστε προσεκτικά το φυτό με τα χέρια σας, δίνοντας προσοχή στο σημείο όπου διαιρείται φυσιολογικά. Για να το αναγνωρίσετε, κοιτάξτε τους βλαστούς εκείνους που σχηματίζονται στις πλευρές του κύριου στελέχους του κορμού.

Στη συνέχεια πρέπει να ξεμπερδέψετε τις ρίζες. Κατά τη διαδικασία προσέξτε να μην τις καταστρέψετε πολύ. Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να σας βοηθήσει και κάντε τομές που δεν τις χωρίζουν από τους μίσχους. Οι απόγονοι του φυτού συνήθως αναπτύσσονται ξεχωριστά από τη μητέρα, οπότε αυτή η διαδικασία δεν είναι συνήθως τόσο δύσκολη.

Στρελίτσια, το πουλί του παραδείσου: Χαρακτηριστικά και φροντίδα
Το οργανικό λίπασμα είναι πολύ χρήσιμο για αυτό το φυτό, το οποίο το απολαμβάνει για να εκμεταλλευτεί τα θρεπτικά συστατικά του.

Αποκτήστε τους σπόρους του φυτού

Οι σπόροι που βρίσκονται σε αυτό το λουλούδι είναι συνήθως λίγο κρυμμένοι. Για να τους βρείτε πρέπει να αναζητήσετε ένα ανοιχτό πράσινο εξόγκωμα που σχηματίζεται στο μίσχο.

Εξερευνήστε κάθε ένα από τα λουλούδια σας μέχρι να το βρείτε. Πρόκειται για ένα λοβό που είναι γεμάτος σπόρους. Ωστόσο, αφού τον εντοπίσετε πρέπει να περιμένετε μέχρι να ανοίξει φυσικά.

Όταν ανοίξει θα βρείτε αρκετούς μαύρους σπόρους που περιβάλλονται από μια πορτοκαλί επίστρωση. Αφαιρέστε τους και αφήστε τους να στεγνώσουν για περίπου 5 ημέρες.

Στη συνέχεια θα πρέπει να φυτέψετε περίπου 3 σπόρους σε μια γλάστρα με χώμα, λίπασμα και καλή αποστράγγιση. Ποτίστε τους με φειδώ και αφήστε τον ήλιο να τους φωτίσει. Μετά από 3 έως 4 μήνες θα είστε σε θέση να δείτε τα βλαστάρια του όμορφου φυτού.

Ωστόσο, αυτή είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολλή υπομονή, καθώς δεν ευδοκιμούν όλοι οι σπόροι στο χώμα. Επίσης, μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια για να αναπτυχθούν.

Πουλί του παραδείσου: ένα φυτό με ιστορία

Τώρα που ξέρετε για την ομορφιά του Strelitzia reginae και τη φροντίδα του, πιθανότατα θα θέλετε να έχετε μερικά στο σπίτι σας για τα βάζα ή τον κήπο σας. Εκτός του ότι θα έχετε ένα φυτό που αποτίει φόρο τιμής στο όμορφο πουλί του παραδείσου, που κατάγεται από τη Νέα Γουινέα, θα έχετε και ένα λουλούδι που έχει το όνομα μιας βασίλισσας.

Ταξιδιώτες το μετέφεραν στη Βρετανία το 1772, ο Sir Joseph Banks του έδωσε το όνομα του εξωτικού φυτού Strelitzia από τη βασίλισσα Charlotte, δούκισσα του Mecklenburg-Strelitz, η οποία ήταν σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου Γ’. Το γνωρίζατε;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.