Ο φοίνικας κέντια: Ένα μεγάλο και κομψό φυτό εσωτερικού χώρου

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο να λέτε ότι είναι δυνατόν να έχετε ένα είδος φοίνικα για μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, ο φοίνικας κέντια, ο οποίος προέρχεται από ένα νησί του Ειρηνικού, είναι μια επιλογή που αναπτύσσεται καλά τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι.
Ο φοίνικας κέντια: Ένα μεγάλο και κομψό φυτό εσωτερικού χώρου

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 13 Φεβρουαρίου, 2023

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο ότι είναι δυνατόν να έχετε ένα είδος φοίνικα για μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, ο φοίνικας κέντια, ο οποίος προέρχεται από ένα νησί του Ειρηνικού, είναι μια επιλογή που αναπτύσσεται καλά τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι.

Αν και πρόκειται για ενδημικό είδος -δηλαδή, αναπτύσσεται φυσικά μόνο στο νησί που γεννήθηκε- μπορεί επίσης να βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία και την Αγγλία. Ο φοίνικας κέντια ξεχωρίζει για την κομψότητά του, καθώς έχει λεπτό, κυλινδρικό και δακτυλιοειδή κορμό, μαζί με μια σειρά από ινώδη σκουροπράσινα φύλλα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά τον καθιστούν ένα πολύ ελκυστικό δείγμα για εσωτερικούς χώρους, όπου πρέπει να έχει σημαντικό χώρο. Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ εύκολο στη φροντίδα του.

Τι είδος είναι ο φοίνικας κέντια;

Πρόκειται για ένα φυτό ενδημικό στο νησί Lord Howe, ένα κομμάτι παραδεισένιας γης που βρίσκεται ανατολικά της Αυστραλίας, στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η επιστημονική του ονομασία είναι Howea forsteriana και ανήκει στην οικογένεια των Arecaceae – δηλαδή των φοινικοειδών. Στη φυσική του κατάσταση, φτάνει συνήθως τα 15 μέτρα ύψος.

Όσον αφορά τα φύλλα του, ο φοίνικας κέντια αναπτύσσει επίπεδα, πτερωτά και ινώδη φύλλα με ελκυστικό σκούρο πράσινο τόνο. Επιπλέον, έχει καφέ καρπούς που αργότερα γίνονται κοκκινωποί.

Για να κατανοήσουμε τις βέλτιστες συνθήκες για την ανάπτυξή του, πρέπει να παρατηρήσουμε τον τόπο καταγωγής του. Στην περίπτωση του φοίνικα κέντια, αυτό είναι αρκετά απλό, αφού ο μόνος φυσικός χώρος ανάπτυξής του είναι το νησί Lord Howe.

Εκεί, η μέση θερμοκρασία του είναι 20 βαθμοί Κελσίου, ενώ οι μέγιστες θερμοκρασίες μπορεί να ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς. Ως εκ τούτου, αυτός ο φοίνικας αναπτύσσεται καλύτερα σε τροπικά περιβάλλοντα. Ωστόσο, αντέχει και κάποιες ώρες κρύου, ενώ αναπτύσσεται καλά σε εσωτερικούς χώρους, αφού δεν απαιτεί συνεχές άμεσο ηλιακό φως.

Ο φοίνικας κέντια: Ένα μεγάλο και κομψό φυτό εσωτερικού χώρου
Αν και οι φοίνικες αναπτύσσονται καλά σε εξωτερικούς χώρους, υπάρχουν είδη που μπορούν να επιβιώσουν σε εσωτερικούς χώρους.

Φροντίδα ενός φοίνικα κέντια εσωτερικού χώρου

Το να έχετε έναν φοίνικα κέντια σε έναν κήπο σε μια περιοχή με θερμότερο κλίμα είναι αρκετά εύκολο. Αρκεί να του προσφέρετε αρκετό φως, αλλά και κάποιες στιγμές σκιάς και να το ποτίζετε κατά διαστήματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν δεν έχει βρέξει για αρκετές ημέρες ή όταν υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν φτάνει το νερό.

Αλλά παρόλο που πρόκειται για έναν φοίνικα που μπορεί να φτάσει σε μεγάλο μέγεθος, είναι επίσης κατάλληλος για εσωτερικούς χώρους. Η κομψότητα που προσφέρει αυτό το φυτό το καθιστά ιδανικό για μεγάλους χώρους, με αρκετό χώρο για την ανάπτυξη των φύλλων του.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει επίσης να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Προτείνουμε 6 παχύφυτα φυτά για να διακοσμήσετε το σπίτι

Ηλιακό φως και τοποθεσία

Είναι σαφές ότι το φυσικό περιβάλλον για τους φοίνικες είναι το εξωτερικό, όπου δέχονται άμεσο ηλιακό φως. Ωστόσο, ο φοίνικας κέντια είναι ένα δείγμα που προσαρμόζεται καλά στην έλλειψη φωτός, οπότε μπορεί να τοποθετηθεί και σε εσωτερικούς χώρους χωρίς προβλήματα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να δέχεται φυσικό φωτισμό μέσω της γειτνίασης με παράθυρα, γυάλινες πόρτες ή οποιαδήποτε άλλη πηγή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του φοίνικα.

Θερμοκρασία

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η μέση θερμοκρασία στο νησί προέλευσής του είναι 20 βαθμοί Κελσίου. Ως εκ τούτου, ο φοίνικας κέντια προτιμά ένα εύρος μεταξύ 15 και 25 βαθμών Κελσίου.

Ωστόσο, προσφέρει καλή αντοχή σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, καθώς μπορεί να υπάρξουν περίοδοι κατά τις οποίες η θερμοκρασία πέφτει στους 5 βαθμούς Κελσίου στο νησί Lord Howe. Ωστόσο, πρόκειται για σύντομες περιόδους. Ιδανικά, θα πρέπει να απολαμβάνει ένα εύκρατο κλίμα και να αποφεύγει την έκθεση σε ισχυρούς ανέμους ή παγετό.

Το πότισμα

Τόσο στους κήπους όσο και στους εσωτερικούς χώρους, αυτό το είδος δεν ανέχεται την υπερβολική υγρασία. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην υφαλμύρωση. Στην περίπτωση των φοινικοειδών εξωτερικού χώρου, ποτίστε τα μόνο εάν το νερό της βροχής δεν φτάνει στην περιοχή τους ή εάν υπάρχουν περίοδοι ξηρασίας.

Όσον αφορά το πότισμα ενός φυτού εσωτερικού χώρου, αρκεί να το ποτίζετε μία έως και τρεις φορές την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια των ψυχρών μηνών, η συχνότητα αυτή θα πρέπει να μειώνεται μόνο σε μία ή δύο φορές το μήνα. Λάβετε υπόψη σας ότι, λόγω των φυσικών του συνθηκών, αυτός ο φοίνικας μπορεί να αντέξει μια περίοδο ξηρασίας καλύτερα από το πολύ υγρό χώμα.

Υγρασία

Ένα πολύ υγρό υπόστρωμα μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση μυκήτων και διαφόρων ασθενειών. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε ότι δεν υπάρχει εκτεταμένη ξηρασία.

Όταν το φυτό βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της γειτνίασης με διάφορα θερμαντικά σώματα, ειδικά το χειμώνα. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να ψεκάζετε λίγο τα φύλλα με ένα ψεκαστήρα.

Ο φοίνικας κέντια: Ένα μεγάλο και κομψό φυτό εσωτερικού χώρου
Οι ψεκαστήρες είναι χρήσιμα εργαλεία στη φροντίδα των φυτών εσωτερικού χώρου που απαιτούν υγρασία.

Υπόστρωμα

Για να ευνοηθεί η βέλτιστη ανάπτυξη του φυτού, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ένα υπόστρωμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Μπορεί να είναι οργανικό κομπόστ ή ανόργανα λιπάσματα που διατίθενται σε οποιοδήποτε φυτώριο.

Είναι επίσης σημαντικό να παρέχετε καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο, οι ρίζες αερίζονται και αποφεύγεται η υφαλμύρωση.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 8 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού σας

Ασθένειες

Ο φοίνικας κέντια είναι ευάλωτος σε μια σειρά κοινών ασθενειών, οι περισσότερες από τις οποίες σχετίζονται με μύκητες λόγω της υπερβολικής υγρασίας. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να ελέγχετε ότι δεν υπάρχουν λακκούβες ή πολύ νερό στο υπόστρωμα.

Καλό είναι επίσης να εφαρμόζετε ένα φυσικό μυκητοκτόνο μία ή δύο φορές το χρόνο. Το φυτό αυτό είναι περισσότερο εκτεθειμένο στις ακόλουθες ασθένειες:

  • Άκαρι αράχνης: που εμφανίζεται συνήθως κατά τους μήνες της μεγαλύτερης ξηρασίας.
  • Ψευδοκοκκίδες: Συνδέονται επίσης με τη ζέστη και την ξηρασία. Πρόκειται για ένα παράσιτο που καταπολεμάται συνήθως με ψεκασμό με κάλιο, σαπούνι και ζεστό νερό.
  • Ωίδιο: Πρόκειται για έναν μύκητα που εκδηλώνεται με λευκές, βαμβακερές κηλίδες στα φύλλα.

Καλλιέργεια φοίνικα κέντια σε εσωτερικούς χώρους

Ένας από τους λόγους για τους οποίους πολλοί άνθρωποι τον επιλέγουν για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων είναι η κομψή και ταυτόχρονα εξωτική του εμφάνιση. Εξάλλου, δεν έχουν όλοι ένα φοίνικα μέσα στο σπίτι τους.

Ωστόσο, αυτό το δείγμα είναι ιδανικό για να επιτύχετε μια τολμηρή εμφάνιση με φυσικές λεπτομέρειες. Είναι πολύ ευπροσάρμοστο και εύκολο στη φροντίδα του φυτό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Kahn F, , Arana  C.  Las palmeras en el marco de la investigación para el desarrollo en América del Sur. Revista Peruana de Biología [Internet]. 2008;15( 1):3-4. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=195020250002
  • Herraiz, Alba et al. “Developing a New Variety of Kentia Palms (Howea Forsteriana): Up-Regulation of Cytochrome B561 and Chalcone Synthase Is Associated with Red Colouration of the Stems.” Botany Letters 165.2 (2018): 241–247. Disponible en: https://doi.org/10.1080/23818107.2017.1415818
  • Moura, Isabel, and Maria Filomena Neves Carneiro. “In Vitro Culture of Immature Embryos of Howea Forsteriana Becc.” Plant Cell, Tissue and Organ Culture 31.3 (1992): 207–209. Disponible: https://doi.org/10.1007/BF00036225
  • Oriolani E. J, Moschini R. C, Salas S, Martinez M. I, , Banchero S.  Predicción de epidemias del oídio de la vid (Uncinula necator (Schwein) Burrill) mediante modelos basados en factores meteorológicos. Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias [Internet]. 2015;47(2):197-211. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=382842590015

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.