Οι διαφορετικοί τύποι κολπικής έκκρισης

Οι τύποι κολπικής έκκρισης κατηγοριοποιούνται συνήθως ανάλογα με το χρώμα τους, αλλά ποικίλλουν σε πυκνότητα, ποσότητα, και μυρωδιά.
Οι διαφορετικοί τύποι κολπικής έκκρισης
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Παρότι πολλοί άνθρωποι δε το γνωρίζουν, ή ντρέπονται να μιλούν γι’ αυτό, είναι αλήθεια πως υπάρχουν διαφορετικοί τύποι κολπικής έκκρισης. Ο λόγος είναι πως μπορεί να αλλάξει αναφορικά με την μυρωδιά, το χρώμα, και την ποσότητα.

Η κολπική έκκριση είναι, όπως προδίδει το όνομα, μια σειρά εκκρίσεων ορισμένων αδένων που βρίσκονται στον κόλπο. Αυτό το υγρό είναι απολύτως φυσιολογικό και απαραίτητο, καθώς εκπληρώνει πολλές χρήσιμες λειτουργίες για τη διατήρηση της υγείας του κόλπου.

Μία από αυτές είναι ότι επιτρέπει στον κόλπο να “καθαρίζεται” μόνος του. Με άλλα λόγια, βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και των βακτηρίων, κάτι που, με τη σειρά του, βοηθά στην αποτροπή των λοιμώξεων. Επιπλέον, είναι μια καλή ένδειξη για την κατάσταση της υγείας του γυναικείου συστήματος αναπαραγωγής.

Όλες οι αλλαγές στη ροή του, μπορούν να σας βοηθήσουν να ανιχνεύσετε ασθένειες. Γι’ αυτό, αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσει τους διαφορετικούς τύπους κολπικής έκκρισης που υπάρχουν και τι σημαίνει ο καθένας.

Γιατί εμφανίζονται διαφορετικοί τύποι κολπικής έκκρισης;

Γυναίκα με άφθονη κολπική έκκριση

Η κολπική έκκριση μπορεί να αλλάξει λόγω της παρουσίας λοιμώξεων ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών.

Πρώτα απ’ όλα, προτού ξεκινήσουμε να αναφέρουμε τους διαφορετικούς τύπους κολπικής έκκρισης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, φυσιολογικά, η έκκριση αλλάζει κατά τον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Δηλαδή, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι έκκρισης για κάθε στιγμή του κύκλου. Αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό.

Οι εκκρίσεις αλλάζουν ανάλογα με τις γυναικείες ορμόνες, οι οποίες επίσης διαφέρουν κατά τη διάρκεια του κύκλου. Παραδείγματος χάρη, όταν πρόκειται να κάνει την εμφάνισή της η ωορρηξία, η έκκριση είναι αυξανόμενη και πιο πυκνή. Αυτό συμβαίνει επειδή η αναπαραγωγή παίζει έναν ρόλο και βοηθά στην προετοιμασία της γυναίκας για τη γονιμοποίηση.

Με τον ίδιο τρόπο, όταν διεγείρεται σεξουαλικά μια γυναίκα, αυξάνεται η έκκριση. Τυπικά, είναι διάφανη ή λευκή. Όμως, μπορεί να είναι νερουλή, διάφανη, και πολλή ή λίγη.

Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όλοι οι τύποι κολπικής έκκρισης έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά, και αυτό δε θα πρέπει να σας κάνει να ντρέπεστε. Για την ακρίβεια, κάθε γυναίκα θα πρέπει να ξέρει ποια μυρωδιά είναι φυσιολογική, καθώς μια μόλυνση ή μια ασθένεια μπορεί να την αλλάξει.

Τύποι κολπικής έκκρισης

Γυναίκα εξετάζεται μόνη της

Οι τύποι κολπικής έκκρισης ξεχωρίζουν από χαρακτηριστικά όπως χρώμα, μυρωδιά, πυκνότητα, και ποσότητα. Μια μόλυνση ή μια ασθένεια μπορεί να αλλοιώσει αυτά τα χαρακτηριστικά ως ένα βαθμό.

Το σημαντικότερο πράγμα όταν πρόκειται να ξεχωρίσουμε τον τύπο κολπικής έκκρισης είναι το χρώμα. Ωστόσο, επίσης σημαντική είναι και η ανάλυση της μυρωδιάς, της πυκνότητας, και της ποσότητας. Μια μόλυνση ή μια ασθένεια μπορεί να αλλοιώσει αυτά τα χαρακτηριστικά.

Αρχικά, όπως αναφέραμε ήδη, η έκκριση μπορεί να είναι λευκή, πράγμα φυσιολογικό. Όμως, αν γίνει γκρι και άφθονη, μπορεί να είναι κακό σημάδι. Αν η έκκριση είναι λευκή αλλά υποφέρετε από κνησμό ή κάψιμο, ίσως έχετε καντιντίαση.

Η καντιντίαση είναι μια πολύ συχνή λοίμωξη στις γυναίκες και προκαλείται από τον μύκητα Candida.  Πολλές μελέτες δηλώνουν ότι πρόκειται για μία από τις συχνότερες κολπικές εκκρίσεις. Σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με τις αλλαγές στο pH του κόλπου.

Επιπλέον, η έκκριση μπορεί να είναι κιτρινωπή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνοδεύεται συνήθως από έντονη μυρωδιά και άλλες ενοχλήσεις όπως κνησμό ή τσούξιμο. Αυτό είναι ένα σημάδι πως υποφέρετε από κάποια λοίμωξη, είτε από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ίσως. Τα πιο συχνά είναι η τριχομονίαση, τα χλαμύδια, και η γονόρροια.

Η έκκριση μπορεί να έχει ακόμη και καφέ χρώμα λόγω ιχνών αίματος. Αυτός ο τύπος κολπικής έκκρισης εμφανίζεται συχνά λίγο πριν ή μετά την περίοδο. Μπορεί επίσης να οφείλεται και σε κάποια μικρή πληγή που προκλήθηκε κατά τη σεξουαλική πράξη.

Ωστόσο, αν η έκκριση δεν αλλάζει χρώμα, μπορεί να υποδεικνύει κάποια σοβαρή ασθένεια, όπως καρκίνο. Ομοίως, μπορεί να συμβεί αν υπάρχει κάποιο ξένο σώμα στον κόλπο το οποίο προκαλεί ερεθισμό.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλοί τύποι κολπικής έκκρισης επειδή πρόκειται για έκκριση που αλλάζει από μόνη της, από άποψη φυσιολογίας. Έτσι, είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή σε όλες τις πτυχές τις, καθώς μια αλλαγή στο χρώμα ή την ποσότητα ίσως δείχνει κάποια ασθένεια.

Είναι επίσης σημαντικό να προσέχετε τη μυρωδιά. Ο λόγος είναι πως πρόκειται για μία από τις παραμέτρους που αλλοιώνονται σε περίπτωση μόλυνσης. Όμως, σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε πάντα στον/η γυναικολόγο σας αν έχετε ερωτήσεις ή αλλαγές στις εκκρίσεις, ώστε να μπορέσει να ελέγξει αν είναι ή όχι φυσιολογικές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.