12 Συμβουλές για την προετοιμασία πριν από το ραντεβού με έναν γιατρό

Για να προετοιμαστείτε για το ραντεβού με έναν γιατρό, είναι καλύτερο να είστε όσο το δυνατόν ακριβέστεροι σχετικά με τους λόγους της διαβούλευσης. Μάθετε περισσότερα εδώ!
12 Συμβουλές για την προετοιμασία πριν από το ραντεβού με έναν γιατρό
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Η προετοιμασία πριν από το ραντεβού με έναν γιατρό είναι μια έξυπνη απόφαση. Όχι μόνο σας βοηθά να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη συνάντησή σας με τον γιατρό, αλλά σας βοηθά επίσης να αποφύγετε να παραλείψετε σημαντικές πληροφορίες ή λεπτομέρειες.

Σας βοηθά επίσης να αποφύγετε λάθη ή ανακρίβειες. Ξεκινάτε το ραντεβού με μια καθαρή εικόνα στο μυαλό σας. Με αυτόν τον τρόπο, ο γιατρός θα έχει περισσότερα και καλύτερα στοιχεία για να εκτιμήσει πώς να προχωρήσει καλύτερα.

Είναι απαραίτητο να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι λόγοι για το ραντεβού. Επίσης, είναι σημαντικό να είστε σαφείς σχετικά με τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε και να παρέχετε συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα ή τις συνεχιζόμενες θεραπείες.

Συμβουλές για την προετοιμασία πριν από το ραντεβού με έναν γιατρό

Η προετοιμασία πριν από ένα ιατρικό ραντεβού σημαίνει να συγκεντρώσετε τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχετε στον γιατρό και να είστε σαφείς σχετικά με το τι θέλετε να κερδίσετε από αυτό. Για να διευκολύνετε αυτή τη διαδικασία, οι παρακάτω συμβουλές είναι χρήσιμες.

1. Ο κύριος λόγος του ραντεβού

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την προετοιμασία του ραντεβού με έναν γιατρό είναι ο λόγος του ραντεβού. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν τρεις τύποι ραντεβού: νέος ή συνήθης γιατρός, σύμπτωμα και γενικός έλεγχος.

Σε ένα πρώτο ραντεβού με το γιατρό, ο κύριος σκοπός είναι να ενημερώσετε για την κατάσταση της υγείας σας και να επικοινωνήσετε ένα συγκεκριμένο γεγονός. Σε ένα επόμενο ραντεβού, ο στόχος είναι να ενημερώσετε το γιατρό για το ποιες αλλαγές ή νέες εξελίξεις έχουν συμβεί από το τελευταίο ραντεβού.

Ένα γενικό ραντεβού για έλεγχο προορίζεται να είναι ένας έλεγχος ρουτίνας. Εδώ θα πρέπει επίσης να ενημερώσετε το γιατρό σας για την κατάσταση της υγείας σας και τα συμβάντα που συνέβησαν τον περασμένο χρόνο, ακόμα κι αν δεν φαίνονται σχετικά.

2. Δώστε προτεραιότητα στη λίστα με τις ανησυχίες σας για το ραντεβού με έναν γιατρό

Όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ανησυχίες για την υγεία, τα φάρμακα, την πρόοδο μιας προϋπάρχουσας πάθησης ή ένα συγκεκριμένο συμβάν, είναι ιδανικό να κάνετε μια λίστα. Αυτό θα πρέπει να περιέχει καθένα από τα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία.

Αυτός ο κατάλογος θα είναι πολύ χρήσιμος ώστε τα πιο σημαντικά θέματα να αντιμετωπιστούν στη διαβούλευση. Εάν αυτό δεν είναι αρκετό για να ελέγξετε τα πάντα, θα έχετε επίσης ένα σαφές αρχείο για το τι εκκρεμεί για το επόμενο ραντεβού σας.

Cita con un médico.
Οι γιατροί ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους να κάνουν λίστες για τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στο ραντεβού.

3. Ιατρικό ιστορικό ή ιστορικό υγείας

Ένα από τα έγγραφα που πρέπει να προσκομίσετε σε ένα αρχικό ραντεβού ή έλεγχο είναι το ιατρικό ιστορικό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γιατρός πιθανότατα θα το έχει ήδη ψηφιακά. Ωστόσο, ο ασθενής θα πρέπει να το έχει διαβάσει εκ των προτέρων και δεν βλάπτει ποτέ να το έχει εκτυπώσει.

Πιστεύουμε ότι θα θέλατε να διαβάσετε: Τα οφέλη του να σηκώνετε τα πόδια σας για 20 λεπτά την ημέρα

4. Πληροφορίες ιατρικού ιστορικού

Σε μια πρώτη επίσκεψη ή έλεγχο, ο γιατρός θα πρέπει να ενημερωθεί για το σχετικό ιστορικό. Επομένως, είναι απαραίτητο να το έχουμε πολύ σαφές και γραμμένο.

Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να πείτε στον γιατρό σε ποιες θεραπείες έχετε υποβληθεί. Συνιστάται να διευκρινίσετε εάν έχει υποβληθεί και σε αισθητικές θεραπείες τον τελευταίο χρόνο.

5. Πληροφορίες για τα φάρμακα

Αυτή είναι μια άλλη θεμελιώδης πτυχή για την προετοιμασία για το ραντεβού με έναν γιατρό. Η διατήρηση μιας λίστας με τα φάρμακα που παίρνετε είναι ζωτικής σημασίας.

Θα πρέπει να σημειώσετε τα ακριβή ονόματα, τις δοσολογίες, πόσο καιρό τα παίρνετε και για ποια πάθηση συνταγογραφήθηκαν. Αυτή η λίστα θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει συμπληρώματα, εναλλακτικά ή φυσικά φάρμακα, οικιακές θεραπείες και οτιδήποτε άλλο λαμβάνεται ή εφαρμόζεται για θεραπευτικούς σκοπούς.

6. Έχετε στη διάθεσή σας οποιαδήποτε σχετικά έγγραφα

Εκτός από τα έγγραφα που αποδεικνύουν το σύστημα υγείας, ο ασθενής θα πρέπει να φέρει τυχόν πρόσφατες εξετάσεις ή εξετάσεις που δεν έχουν ελεγχθεί από τον γιατρό ή που θεωρούνται σημαντικές.

7. Αναφέρετε τα περιστατικά υγείας όσο το δυνατόν πιο διεξοδικά

Εάν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ιατρικό ραντεβού, είναι καλύτερο να αναφέρετε τις παθήσεις σας όσο το δυνατόν πληρέστερα.

Δεδομένου ότι το πιο συνηθισμένο είναι να συμβουλευτείτε για πόνο, υπάρχει μια μέθοδος που ονομάζεται OPQRST (από το αγγλικό ακρωνύμιο) που σας επιτρέπει να κάνετε μια πολύ πλήρη αναφορά.

Δείτε πώς το χρησιμοποιείτε:

 • O: Προέλευση του συμβάντος: Τι κάνατε όταν άρχισε ο πόνος; Ο πόνος είναι ξαφνικός, σταδιακός ή χρόνιος;
 • Ε: Πρόκληση του προβλήματος: Ο πόνος είναι καλύτερος ή χειρότερος με τη δραστηριότητα, τη θέση ή το ανοσοενισχυτικό;
 • Ε: Ποιότητα πόνου: Είναι ο πόνος έντονος ή οξύς;
 • Α: Περιοχή και ακτινοβολία του πόνου: Πού εντοπίζεται ο πόνος στο σώμα; Προέρχεται και από άλλα μέρη του σώματος;
 • S: Σοβαρότητα του πόνου: Βαθμολογήστε τον πόνο από 1 έως 10.
 • Τ: Ώρα εκδήλωσης: Πότε ξεκίνησε ο πόνος; Έχει καλυτερεύσει ή έχει γίνει χειρότερος;

8. Διατηρήστε αρχεία συμπτωμάτων

Είτε πρόκειται για πόνο είτε για κάποιο άλλο πρόβλημα, είναι καλύτερο να καταγράψετε τα συμπτώματα με μεγάλη λεπτομέρεια. Προετοιμασία πριν από το ραντεβού με έναν γιατρό σημαίνει να έχετε σαφείς τις ακόλουθες πληροφορίες:

 • Υπάρχει πόνος; Εάν ναι, εφαρμόστε τη μέθοδο OPQRST.
 • Σε ποια περιοχή του σώματος εντοπίσατε το πρόβλημα;
 • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του προβλήματος που ανιχνεύτηκε;
 • Γνωρίστε την ημερομηνία κατά την οποία εντοπίστηκε.
 • Σημειώστε τυχόν άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με το κύριο σύμπτωμα.
 • Κρατήστε αρχείο για τυχόν άλλες ενέργειες που έγιναν για τη διόρθωση του προβλήματος.

9. Να είστε έτοιμοι να μοιραστείτε πληροφορίες για τον τρόπο ζωής σας στο ραντεβού με έναν γιατρό

Πρέπει να δώσετε στον γιατρό κάποιες γενικές, σχετικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής σας. Αυτό περιλαμβάνει:

 • Τύπος δίαιτας που ακολουθείται.
 • Κάθε σωματική δραστηριότητα που κάνετε.
 • Εάν καπνίζετε ή όχι, και σε ποια αναλογία Το ίδιο ισχύει για το αλκοόλ και τα ψυχοτρόπα φάρμακα.
 • Πρότυπα ύπνου.
 • Τρέχοντα γεγονότα ή καταστάσεις που μπορεί να προκαλούν άγχος.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Μύθοι για το διαβήτη που πρέπει να ξεχάσουμε τελείως.

10. Προετοιμάστε τις ερωτήσεις σας εκ των προτέρων

Η προετοιμασία πριν από το ραντεβού με έναν γιατρό περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία μιας λίστας σχετικών ερωτήσεων που πρέπει να κάνετε στον γιατρό. Συνιστάται να τα βάλετε σε προτεραιότητα και να προσπαθήσετε να τα κάνετε όσο πιο συγκεκριμένα γίνεται.

11. Οργανώστε τα πάντα εκ των προτέρων

Είναι καλύτερο να έχετε όλα τα έγγραφα και τις σημειώσεις έτοιμα την ημέρα πριν από το ραντεβού. Ο χρόνος πρέπει να ρυθμιστεί έτσι ώστε να φτάσετε στο ιατρείο πολύ νωρίτερα.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε ή χρειάζεστε βοήθεια, είναι πάντα καλή ιδέα να έχετε μαζί σας έναν σύντροφο.

12. Κρατήστε σημειώσεις στο ραντεβού με έναν γιατρό

Το ραντεβού με έναν γιατρό μερικές φορές περιλαμβάνει μεγάλη ροή πληροφοριών. Επομένως, είναι καλή ιδέα να κρατάτε σημειώσεις για το τι είναι σημαντικό.

Συμβουλευτείτε τις ιατρικές εξετάσεις για τα δεδομένα.
Τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής μπορούν να γράψουν τις σχετικές πληροφορίες ώστε να μην ξεχαστούν μετά το ραντεβού.

Χρήσιμες ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στο γιατρό στο ραντεβού με έναν γιατρό

Η καλή επικοινωνία με τον γιατρό είναι πολύ σημαντική για την ομαλή λειτουργία των πραγμάτων. Μέρος αυτής της επικοινωνίας είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνει ο ασθενής.

Είναι καλύτερο να λάβετε υπόψη τις ακόλουθες μεταβλητές και να καθορίσετε τις ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε στον επαγγελματία:

 • Ασθένειες ή συμπτώματα: Αυτό έχει να κάνει με τη φύση της ασθένειας από την οποία πάσχετε. Επίσης, βοηθά στη διευκρίνιση των προσδοκιών και της πρόγνωσης.
 • Φάρμακα: Γνωρίστε σε τι χρησιμεύει το καθένα, τα οφέλη και τους κινδύνους του και  τις προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν.
 • Εξέταση: Γνωρίστε σε τι χρησιμεύει η κάθε εξέταση, αν απαιτεί ειδική προετοιμασία, αν ενέχει κινδύνους.
 • Θεραπεία: Γνωρίστε τον σκοπό, τη διάρκεια, τα οφέλη και τα μειονεκτήματα, την αποτελεσματικότητα και τις εναλλακτικές επιλογές.

Η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη πολιτική στο ραντεβού με το γιατρό

Πέρα από την προετοιμασία πριν από ένα ιατρικό ραντεβού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο γιατρός δεν πρέπει να παραμένει στο σκοτάδι. Η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη, τόσο για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης όσο και για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αν και τα ιατρικά ραντεβού είναι χρονικά περιορισμένα, αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για να κάνετε ερωτήσεις όπως απαιτείται. Ο ασθενής έχει κάθε δικαίωμα να αναζητήσει σαφήνεια για το τι του συμβαίνει και να καταλάβει τι κάνει ο γιατρός του για αυτόν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Wahren, C. G., & De Cunto, C. (2004). Medicinas alternativas: un tema que no puede ser ignorado. Arch Argent Pediatr, 102(2), 85-7.
 • Eloge, J., Napier, T. C., & Dantz, B. (2018). OPQRST (U): Integrating substance use disorders or “Use” into the medical history. Substance abuse, 39(4), 505-508.
 • Bustos, R. E. (2019). Aproximaciones antropológicas de la biomedicina desde un enfoque intercultural de la cita médica. Antropología: Cuadernos de Investigación, (22), 74-84.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.