Προσωρινά τατουάζ: Τι είναι και ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Αυτό το άρθρο εξηγεί τι είναι τα προσωρινά τατουάζ, καθώς και τους τύπους, τους κινδύνους και τις πιθανές παρενέργειες.
Προσωρινά τατουάζ: Τι είναι και ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 03 Ιουνίου, 2023

Τα προσωρινά τατουάζ τα βλέπουμε πλέον παντού. Σε αντίθεση με τα μόνιμα, τα προσωρινά δεν περιλαμβάνουν τη χρήση βελόνων ούτε προκαλούν πληγές, αλλά είναι πιο επιφανειακά. Για το λόγο αυτό, μπορεί να νομίζετε ότι δεν ενέχουν κινδύνους ή παρενέργειες. Αυτό όμως δεν ισχύει. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Προσωρινά και μόνιμα τατουάζ: Διαφορές

Τα προσωρινά τατουάζ είναι διακοσμητικά σχέδια που ζωγραφίζονται στο δέρμα με τη χρήση διαφόρων τύπων μελανιών. Διεισδύουν μόνο στο πιο επιφανειακό στρώμα, αν και μπορούν να είναι εξίσου πολύχρωμα και εντυπωσιακά.

Ονομάζονται έτσι επειδή διαρκούν από λίγες ημέρες έως λίγες εβδομάδες, σε αντίθεση με εκείνα που γίνονται με βελόνες, στα οποία το μελάνι εγχέεται σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος για να αποτυπώσει το σχέδιο.

Μεταξύ των κύριων διαφορών έχουμε τις εξής:

 • Σε γενικές γραμμές, η όλη διαδικασία με τα προσωρινά τατουάζ είναι ευκολότερη, ταχύτερη και λιγότερο επώδυνη.
 • Δεν απαιτούν την ίδια ποσότητα φροντίδας με τα μόνιμα τατουάζ.
 • Το γεγονός ότι τα προσωρινά τατουάζ δεν παραμένουν στο δέρμα αποτελεί πλεονέκτημα, καθώς δεν απαιτείται καμία διαδικασία για την αφαίρεσή τους.
 • Επιπλέον, το άτομο μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να δοκιμάσει πώς θα του φαινόταν ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Στη συνέχεια, εάν το επιθυμεί, μπορεί να γίνει μόνιμο τατουάζ.
 • Για τα προσωρινά τατουάζ, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε επαγγελματία καλλιτέχνη. Μπορείτε ακόμη και να το κάνετε μόνοι σας στο σπίτι.
 • Τέλος, τα μόνιμα τατουάζ είναι συνήθως πολύ πιο ακριβά, τόσο ως προς την αρχική επένδυση όσο και ως προς τη μετεγχειρητική φροντίδα.
Elaboración de un tatuaje.
Το μόνιμο τατουάζ θα παραμείνει στο δέρμα για πάντα. Η απόφαση πρέπει να είναι συνειδητή.

Διαφορετικοί τύποι προσωρινών τατουάζ

Ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται, υπάρχουν διάφοροι τύποι προσωρινών τατουάζ. Πρώτον, έχετε τα αυτοκόλλητα που έρχονται έτοιμα για τοποθέτηση. Μερικές φορές, χρειάζεται απλώς να τα βρέξετε λίγο και αυτό είναι όλο. Δεύτερον, υπάρχουν αυτά που γίνονται με φυσικά μελάνια.

Μπορείτε να αγοράσετε κιτ για να φτιάξετε αυτό το είδος προσωρινών τατουάζ, συμπεριλαμβανομένων προτύπων με γενικά μοτίβα. Τέλος, υπάρχουν αυτά που γίνονται με μαύρη χένα, τα οποία είναι τα πιο χρησιμοποιούμενα, επειδή το χρώμα που προκύπτει είναι έντονο. Αυτή η βαφή προέρχεται από το φυτό Lawsonia inermis, το οποίο έχει επίσης φαρμακευτικές εφαρμογές.

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν κάνετε ένα προσωρινό τατουάζ

Καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία. Εκείνη ή εκείνος θα ξέρει πώς να κάνει καλύτερη δουλειά προσφέροντας ποικιλία σχεδίων και δίνοντας συμβουλές για την αποφυγή προβλημάτων. Αλλά αν θέλετε να κάνετε ένα προσωρινό τατουάζ στο σπίτι, μπορείτε να λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω συστάσεις:

 1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε την περιοχή όπου είναι πιο εύκολο να εργαστείτε. Αν πρόκειται να το κάνετε στην πλάτη σας, θα χρειαστείτε βοήθεια.
 2. Να θυμάστε ότι είναι καλύτερο να αγοράζετε φυσικό μελάνι.
 3. Εφαρμόστε πρώτα λίγο σε μια μικρή περιοχή του δέρματος για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα προκαλέσει κάποια αντίδραση.
 4. Στη συνέχεια, θα πρέπει να καθαρίσετε, να πλύνετε και να στεγνώσετε καλά την περιοχή, ώστε να σταθεροποιηθεί το μελάνι. Συνιστάται επίσης το ξύρισμα και η απολέπιση.
 5. Επικολλήστε το στένσιλ του σχεδίου που έχετε επιλέξει και ακολουθήστε τις γραμμές με το εργαλείο που περιλαμβάνεται στο σετ.
 6. Προσπαθήστε να μην εφαρμόσετε περισσότερο μελάνι από το απαραίτητο.
 7. Περιμένετε να στεγνώσει καλά πριν βρέξετε την περιοχή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ταλκ για να βοηθήσετε σε αυτό το έργο. Αποφύγετε όμως το πλύσιμο με ισχυρά σαπούνια αν θέλετε το τατουάζ να διαρκέσει λίγο περισσότερο.
 8. Μπορείτε να εφαρμόσετε βαζελίνη για να προστατεύσετε το σχέδιο.

Διαβάστε περισσότερα για το πώς να αποφύγουν τα παιδιά σας τις ψείρες.

Οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες από τα προσωρινά τατουάζ

Παρόλο που η μη χρήση βελονών μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης, τα προσωρινά τατουάζ δεν είναι χωρίς κινδύνους, καθώς μπορούν ακόμα να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και άλλα δερματικά προβλήματα. Αυτό συμβαίνει ακόμη και με τα αυτοκόλλητα, τα οποία είναι πολύ δημοφιλή μεταξύ των παιδιών.

Από την άποψη αυτή, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (UGR), τα αυτοκόλλητα αυτά μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του προστατευτικού επιδερμικού φραγμού. Η έρευνα συνέκρινε τις δερματολογικές επιδράσεις των αυτοκόλλητων προσωρινών τατουάζ και των μόνιμων τατουάζ. Τα αυτοκόλλητα βρέθηκαν να είναι πιο επιζήμια όσον αφορά μεταβλητές όπως η ενυδάτωση της κεράτινης στιβάδας και η αντιοξειδωτική ικανότητα.

Ενώ τα προσωρινά έχουν άλλους κινδύνους, όπως λοιμώξεις και προβλήματα ουλής, δεν προκαλούν τέτοιες δυσμενείς επιδράσεις στο δέρμα. Στην πραγματικότητα, θεωρείται ότι το δέρμα με τατουάζ και το δέρμα χωρίς τατουάζ μπορεί να ιδρώσει εξίσου.

Από την άλλη πλευρά, έχουν υπάρξει επίσης προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους της μαύρης χένας στα προσωρινά τατουάζ. Αυτό το μελάνι, παρά το γεγονός ότι είναι φυσικής προέλευσης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε παραφαινυλενοδιαμίνη, μια ουσία που έχει απαγορευτεί από το Συμβούλιο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ισπανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (AEMPS), η μαύρη χένα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις και μόνιμη ευαισθητοποίηση

Ωστόσο, όλα αυτά μπορούν να συμβούν και με άλλα μελάνια, στα οποία έχουν βρεθεί επιβλαβείς ουσίες (βαρέα μέταλλα και αμίνες). Μεταξύ των επιδράσεων που παρατηρούνται είναι οι εξής:

 • Κνησμός
 • Φουσκάλες
 • Ερυθρότητα
 • Αποχρωματισμός

Ειδικότερα, είναι γνωστό ότι τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε αυτές τις συνέπειες. Αυτό διαπιστώνεται από έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Ισπανική Ένωση Παιδιατρικής (AEP).

Tatuaje temporal en brazo de niña.
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στα παιδιά. Τα τατουάζ αυτά αλλοιώνουν τον δερματικό φραγμό.

Προληπτικά μέτρα που πρέπει να έχετε υπόψη σας

Τα τατουάζ, είτε προσωρινά είτε μόνιμα, έχουν επιπλοκές. Ως εκ τούτου, πρέπει να λαμβάνονται προφυλάξεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τατουάζ.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το δέρμα των μωρών και των παιδιών, γενικά, δεν είναι όπως των ενηλίκων και μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο. Μην το παίρνετε λοιπόν αψήφιστα.

Από την άλλη πλευρά, πριν κάνετε τατουάζ οποιουδήποτε είδους, θα πρέπει να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους και, κυρίως, να γνωρίζετε αν είστε αλλεργικοί στη χένα ή σε οποιοδήποτε συστατικό του μελανιού. Κατά προτίμηση, θα πρέπει να επιλέγετε προϊόντα όπως φυσική χένα ή μελάνια χωρίς τοξικά χημικά.

Επίσης, αν δεν το κάνετε στο σπίτι, πηγαίνετε σε ένα μέρος που διατηρεί επαρκείς συνθήκες υγιεινής. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος είναι εγκεκριμένος από αρμόδιο φορέα στην περιοχή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Arranz Sánchez D, Corral de la Calle M, Vidaurrázaga C, de Lucas R, Díaz Díaz R. Riesgos de los tatuajes de henna negra. Anales de Pediatría. DOI: 10.1157/13080412.
 • Chaudhary G, Goyal S, Poonia P. Lawsonia inermis Linnaeus: A Phytopharmacological Review. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Drug Research. 2010; 2(2): 91-98
 • Córdoba S, Dorado J, Sánchez-Pérez J, et al. Dermatitis de contacto por pseudotatuaje de henna negra. Actas Dermo-Sifiliográficas. 95(10) 618-621.
 • Hervella M, Durán G, Iglesias M, Ros C, Gallego M. Reasons to advise against temporary henna tattoos. Anales Sis San Navarra. 2005;  28(3): 403-407.
 • Jurado Palomo J, Martín Muñoz M, Bobolea I, Fiandor Román A. Dermatitis de contacto por tatuajes temporales en niños. An Pediatr (Barc). 2008; 68: 309-310. DOI: 10.1157/13116720.
 • Serrano-Serra J, Montero-Vilchez T, Buendia-Eisman A, Arias-Santiago S. Epidermal Barrier Function and Skin Homeostasis in Skin with Permanent and Adhesive Tattoos: A Cross-Sectional Study. Journal of Clinical Medicine. 2021; 10(4): 888.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.