Πρόβειο γάλα: Ιδιότητες, οφέλη και διατροφική αξία

Θα σας παρουσιάσουμε τα οφέλη της κατανάλωσης πρόβειου γάλακτος, καθώς και τη διατροφική του αξία. Πρόκειται για ένα υψηλής ποιότητας υγρό που μπορεί να συμπεριληφθεί στη διατροφή.
Πρόβειο γάλα: Ιδιότητες, οφέλη και διατροφική αξία
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 29 Σεπτεμβρίου, 2022

Το πρόβειο γάλα είναι ένα προϊόν με υψηλή διατροφική ποιότητα. Μπορεί να συμπεριληφθεί στη διατροφή σε τακτική βάση, συνοδεύοντας ή αντικαθιστώντας το αγελαδινό γάλα.

Θα σας πούμε τα πάντα για τα οφέλη του στην υγεία, αλλά, πρώτα απ’ όλα, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή σε συχνή βάση. Για την ακρίβεια, οι κύριες διατροφικές οδηγίες συνιστούν την κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων αυτών των προϊόντων κάθε μέρα.

Αυτό θα διευκολύνει την κάλυψη των αναγκών σε ασβέστιο και θα βοηθήσει ακόμη και στην εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης πρωτεϊνών.

Η διατροφική αξία του πρόβειου γάλακτος

Από διατροφική άποψη, πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβειο γάλα παρέχει περίπου 100 θερμίδες ανά 100 χιλιοστόλιτρα. Έχει 5 γραμμάρια υδατανθράκων και 5,6 γραμμάρια πρωτεϊνών σε αυτή τη μερίδα.

Τα λίπη είναι το κύριο συστατικό μέσα στα μακροθρεπτικά συστατικά, με 6,3 γραμμάρια στην αναφερόμενη δόση. Όσον αφορά το λιπιδαιμικό προφίλ, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα περισσότερα λιπαρά οξέα είναι κορεσμένα.

Ωστόσο, το πρόβειο γάλα περιέχει επίσης διάφορους τύπους απαραίτητων μικροθρεπτικών συστατικών. Παρέχει ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φολικό οξύ και νάτριο. Για το λόγο αυτό, είναι ένα ιδανικό προϊόν για να εξασφαλίσουμε την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών.

Some dairy products.
Μια ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων στη διατροφή μας μπορεί να βελτιώσει το μεταβολικό μας προφίλ, παρέχοντας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Οφέλη του πρόβειου γάλακτος

Πρώτα απ’ όλα, θα μιλήσουμε για τη θετική επίδραση του πρόβειου γάλακτος στη λειτουργία της άλιπης μάζας. Αυτό οφείλεται στη συγκέντρωσή του σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας.

Τα θρεπτικά αυτά συστατικά διαθέτουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και εξαιρετική βαθμολογία πεπτικότητας. Έχει αποδειχθεί ότι είναι σε θέση να συμβάλλουν στην πρόληψη της ανάπτυξης σύνθετων παθολογιών, όπως η σαρκοπενία.

Επιπλέον, το πρόβειο γάλα είναι καθοριστικό στην πρόληψη των μεταβολών της οστικής μήτρας που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο να υποστεί κανείς κατάγματα. Αυτό είναι βασικό στην περίπτωση των γυναικών που έχουν φτάσει στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, καθώς η οστεοπόρωση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο συχνή. Για την αποφυγή της, η πρόσληψη βιταμίνης D και ασβεστίου θα πρέπει να βελτιστοποιείται, όπως αναφέρεται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Osteoporosis International.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ανάγκη κάλυψης των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνη Α για την πρόληψη προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία της όρασης. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sub-Cellular Biochemistry το επιβεβαιώνει.

Το πρόβειο γάλα βοηθάει επίσης τις έγκυες γυναίκες, δεδομένων των επιπέδων του σε φυλλικό οξύ. Οι ανάγκες αυτής της βιταμίνης αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι σύνηθες να χορηγείται για να αποφευχθούν ελλείψεις στο έμβρυο. Ωστόσο, η αύξηση της παρουσίας του στη διατροφή μέσω φρέσκων τροφίμων θα είναι επίσης σημαντική.

Είναι καλύτερο το αγελαδινό από το πρόβειο γάλα;

Είναι δύσκολο να δοθεί απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για αλληλοαποκλειόμενες τροφές. Και τα δύο μπορούν να εμφανίζονται στη διατροφή σε τακτική βάση.

Είναι και τα δύο προϊόντα που θεωρούνται διατροφικά πυκνά, καθώς και υγιεινά. Η συγκέντρωση πρωτεϊνών και το λιπιδαιμικό προφίλ διαφέρουν λίγο, αλλά αυτή η αλλαγή δεν θα προκαλέσει πραγματικά σημαντικές μεταβολές.

Cow's milk.
Το αγελαδινό και το πρόβειο γάλα μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται. Δεν είναι απαραίτητο το ένα να αντικαθιστά πλήρως το άλλο.

Πρόβειο γάλα: ένα τρόφιμο με υψηλή διατροφική ποιότητα

Το πρόβειο γάλα είναι ένα τρόφιμο εξαιρετικής ποιότητας, οπότε μπορεί να καταναλώνεται τακτικά. Ωστόσο, δεν πρέπει να υπερβάλλετε στις μερίδες. Εξακολουθεί να είναι μια αρκετά πλούσια σε θερμίδες τροφή, λόγω των λιπιδίων της, και θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην αντιδρούν θετικά στην κατανάλωση γάλακτος από γαστρεντερική άποψη. Αυτό σχετίζεται με αλλαγές στο προφίλ του μικροβιόκοσμου, βιώνοντας έτσι απώλεια της βακτηριακής ποικιλότητας.

Σε κάθε περίπτωση, αν παρουσιαστούν συμπτώματα μετά την κατανάλωση γάλακτος, είναι καλύτερο να δοκιμάσετε μια ποικιλία χωρίς λακτόζη. Μπορεί επίσης να ζητηθεί η συμβουλή ενός επαγγελματία για μια διαγνωστική εξέταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Weaver CM, Alexander DD, Boushey CJ, et al. Calcium plus vitamin D supplementation and risk of fractures: an updated meta-analysis from the National Osteoporosis Foundation [published correction appears in Osteoporos Int. 2016 Aug;27(8):2643-6]. Osteoporos Int. 2016;27(1):367-376. doi:10.1007/s00198-015-3386-5
  • Saari JC. Vitamin A and Vision. Subcell Biochem. 2016;81:231-259. doi:10.1007/978-94-024-0945-1_9

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.