Ανεπάρκεια βιταμίνης D στα παιδιά: Ένα έντονο πρόβλημα

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι μια ασθένεια που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Πρόσφατα έχει κερδίσει το ενδιαφέρον λόγω των επιπτώσεών της στα παιδιά
Ανεπάρκεια βιταμίνης D στα παιδιά: Ένα έντονο πρόβλημα
Irene Nora Melamed

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Irene Nora Melamed.

Τελευταία ενημέρωση: 11 Αυγούστου, 2022

Η έρευνα για τη βιταμίνη D έχει αυξηθεί τελευταία. Ειδικότερα, η έρευνα που σχετίζεται με ασθένειες έχει αυξηθεί. Αυτές οι μελέτες εξετάζουν τις επιπτώσεις αυτών των ασθενειών. Μερικοί διερευνούν επίσης πώς μπορεί να σχετίζονται με την ανεπάρκεια βιταμίνης D στα παιδιά.

Δεδομένου ότι αυτό το πρόβλημα μεγαλώνει, απαιτεί πολλή έρευνα. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται ξεκάθαρο είναι ότι αυτό το θέμα τραβάει πολλή προσοχή, αλλά και πολλές διαμάχες. Οι ειδικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν πότε να παραγγείλουν τεστ βιταμίνης D και πότε να συνταγογραφήσουν συμπληρώματα, εάν είναι απαραίτητο.

Τι είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης D;

Οι άνθρωποι χρειάζονται μια ορισμένη ποσότητα βιταμίνης D για να είναι υγιείς. Όταν τους λείπει αυτή η ποσότητα, ονομάζεται ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό: βοηθά μεταξύ άλλων στο νευρικό, μυϊκό και ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης, η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Αυτό είναι ένα απαραίτητο συστατικό των οστών μας. Επομένως, η βιταμίνη D αποτρέπει την οστεοπενία, η οποία μερικές φορές εμφανίζεται σε πρόωρα μωρά, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης Υγείας των ΗΠΑ.

Τα πόδια του μωρού

Πηγές βιταμίνης D

Για την πρόληψη της ανεπάρκειας βιταμίνης D στα παιδιά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πηγές αυτής της βιταμίνης. Η βιταμίνη D μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές:

  • Μέσω του δέρματος
  • Με διατροφή και συμπληρώματα

Αν και το σώμα παράγει τη βιταμίνη D φυσικά μετά την έκθεση στον ήλιο, το πρόβλημα είναι ότι η υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει σε γήρανση του δέρματος και καρκίνο.

Ραχίτιδα

Όπως επισημαίνουν αυτές οι πληροφορίες από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: “Η ραχίτιδα είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα οστά μαλακώνουν στα παιδιά που μεγαλώνουν. Συμβαίνει όταν τα οστά δεν μπορούν να απορροφήσουν αρκετό ασβέστιο και φώσφορο για να δημιουργήσουν υγιή και δυνατά οστά. Αν και υπάρχουν γενετικά και μεταβολικές αιτίες για ραχίτιδα, η πιο κοινή είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης D και είναι γνωστή ως διατροφική ραχίτιδα».

Έτσι, η ραχίτιδα είναι μια κοινή ασθένεια στις αναπτυσσόμενες ή υπανάπτυκτες χώρες. Χαρακτηρίζεται από καθυστερημένη ανάπτυξη και συνοδεύεται από παραμόρφωση των οστών. Εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά μεταξύ 6 μηνών και 3 ετών, καθώς αυτά είναι τα στάδια που αναπτύσσονται πιο γρήγορα.

Η επιστημονική εταιρεία προειδοποιεί ότι τα μωρά που θηλάζουν και δεν λαμβάνουν επιπλέον βιταμίνη D διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο. Αυτός ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος εάν η μητέρα του μωρού έχει επίσης έλλειψη βιταμίνης D.

Γυναίκα που θηλάζει

Η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D είναι επίσης ένα πρόβλημα

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ίδια σελίδα από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ που αναφέραμε προηγουμένως, η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης D μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό. Αυτό είναι γνωστό ως τοξικότητα βιταμίνης D.

Τα σημάδια της τοξικότητας της βιταμίνης D, όπως επισημαίνει αυτή η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Pharmacological Bulletin, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

Έτσι, η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D μπορεί επίσης να βλάψει τα νεφρά. Η υπερβολική ποσότητα αυτής της βιταμίνης αυξάνει επίσης τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, που ονομάζονται υπερασβεστιαιμία, μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, αποπροσανατολισμό και προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό.

Επίσης, ερευνητές από την Επιτροπή Φαρμάκων και Θεραπευτικών, Lawson Wilkins Pediatric Endocrine Society δηλώνουν ότι είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τις διαφορετικές πηγές βιταμίνης D. Αυτές οι πηγές θα μπορούσαν να προέρχονται τόσο από φυσικές πηγές όσο και από άλλες πηγές. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να βελτιστοποιήσετε τη σύνθεση και την κατάποση αυτής της βιταμίνης.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D στα παιδιά

Είναι πολύ σημαντικό να καλύψετε τη ζήτηση του σώματός σας για βιταμίνη D. Για να το κάνετε αυτό, φροντίστε να μιλήσετε με έναν γιατρό για καθοδήγηση, ώστε να μην το κάνετε μόνοι σας.

Επίσης, είναι απαραίτητο να θυμάστε ότι είναι εξίσου επιβλαβές να λαμβάνετε υπερβολική ποσότητα βιταμίνης D όσο και να έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικό να βρείτε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ασφαλούς ηλιοθεραπείας και της λήψης επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης D.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι πληροφορίες σχετικά με την ανεπάρκεια βιταμίνης D σας βοήθησαν να μάθετε περισσότερα για αυτό το θέμα. Ωστόσο, εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις, είναι πάντα καλύτερο να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας, ώστε να σας παράσχει επαρκή διάγνωση και θεραπεία, εάν είναι απαραίτητο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.