Καρδιακά νοσήματα: 6 τύποι και τα συμπτώματα που προκαλούν

Τα καρδιακά νοσήματα αποτελούν πολύ σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή παθήσεις. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τους έξι πιο κοινούς τύπους καρδιακών νοσημάτων και τα κύρια συμπτώματά τους ώστε να τα αναγνωρίζετε έγκαιρα.
Καρδιακά νοσήματα: 6 τύποι και τα συμπτώματα που προκαλούν

Τελευταία ενημέρωση: 03 Ιανουαρίου, 2021

Αρκετά καρδιακά νοσήματα επηρεάζουν την καρδιά ή τα αιμοφόρα αγγεία. Είναι ιδιαίτερα κοινά και αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου σε αρκετές χώρες.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον Οργανισμό Παγκόσμιας Υγείας (ΠΟΥ), το 30% των καταχωρημένων θανάτων το 2017 οφειλόταν σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως οποιαδήποτε ασθένεια αλλάζει τη λειτουργία της καρδιάς είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Γι’ αυτόν τον λόγο, σε αυτό το άρθρο, θα αναφέρουμε τις πιο συχνές και τα κύρια συμπτώματά τους.

1. Καρδιακά νοσήματα – Υπέρταση

Ένας από τα πιο κοινά καρδιακά νοσήματα είναι η υψηλή πίεση ή αλλιώς υπέρταση. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το αίμα ασκεί συγκεκριμένη πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, αυτό ονομάζεται πίεση.

Σε ορισμένες καταστάσεις, η πίεση αυτή μπορεί να είναι τόσο υψηλή ώστε να τραυματίζει τα όργανα του σώματος. Μπορεί να οφείλεται σε μια αύξηση του όγκου του αίματος ή μία μείωση της διαμέτρου των αρτηριών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Καρδιολογίας, ένα άτομο με συστολική πίεση αίματος άνω των 140 mmHg, ή διαστολική πίεση άνω των 90 mmHg υποφέρει από υπέρταση. Ευτυχώς, αυτή η πάθηση διαγιγνώσκεται εύκολα και η θεραπεία της είναι αρκετά προσιτή.

Συμπτώματα

Αυτή η πάθηση δεν προκαλεί συγκεκριμένα συμπτώματα. Έτσι, πολλοί άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από αυτή αλλά να μη το γνωρίζουν. Όμως, ορισμένοι ασθενείς υποφέρουν από διάφορα συμπτώματα όταν ανεβαίνει η πίεσή τους. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι πονοκέφαλοι, η ζαλάδα, η δυσκολία αναπνοής, και η αιμορραγία από τη μύτη.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω συμπτώματα είναι μη συγκεκριμένα, γι’ αυτό και οι γιατροί σπάνια τα αποδίδουν στην υψηλή πίεση.

Άνδρας πιάνει το στήθος τους στο ύψος της καρδιάς
Ο πόνος στο στήθος είναι ένα από τα πολλά συμπτώματα των καρδιακών νοσημάτων.

2. Στεφανιαία καρδιακή νόσος (ΣΚΝ)

Η στεφανιαία καρδιακή νόσος είναι μια πάθηση η οποία επηρεάζει τις υπεύθυνες για την παροχή αίματος στην καρδιά αρτηρίες. Η κοιλότητα των αιμοφόρων αγγείων μειώνεται για διάφορους λόγους, και αυτό οδηγεί στην ανεπαρκή παροχή οξυγόνου και αίματος στην καρδιά.

Οι αθηρωματικές πλάκες είναι μία από τις κύριες αιτίες της μείωσης της διαμέτρου των αρτηριών. Πρόκειται για λιπίδια ή σχηματισμούς λίπους που συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών, και τα οποία μπορούν να σπάσουν και να μπλοκάρουν εντελώς το αγγείο.

Μία από τις πιο συχνές επιπλοκές αυτής της ασθένειας είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου, γνωστό και ως καρδιακή προσβολή. Αυτό συμβαίνει όταν η αρτηρία φράζεται πλήρως, και έτσι δεν υπάρχει επαρκής τροφοδοσία αίματος. Το αποτέλεσμα είναι τα κύτταρα να μην έχουν αρκετό οξυγόνο και να πεθαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά.

Συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα της στεφανιαίας καρδιακής νόσου είναι η στηθάγχη ή  ο πόνος στο στήθος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εμφανίζεται μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα στο κέντρο του στήθους, προκαλεί αίσθημα σφιξίματος, και συνήθως εξαφανίζεται μετά από λίγα λεπτά ξεκούρασης.

Πέραν του πόνου στο στήθος, ορισμένοι ασθενείς ίσως υποφέρουν από τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Κόπωση
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Αδυναμία στο σώμα
 • Πονοκέφαλο
 • Ζάλη

3. Καρδιακά νοσήματα – Καρδιακή ανεπάρκεια

Ένα από τα πιο σοβαρά καρδιακά νοσήματα είναι η καρδιακή ανεπάρκεια. Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο στο οποίο η καρδιά δεν κάνει αποτελεσματική άντληση, οδηγώντας σε χαμηλή ή ανεπαρκή καρδιακή παροχή. Με άλλα λόγια, δεν είναι αρκετή η παροχή του αίματος.

Γενικά, όταν υπάρχει καρδιακή ανεπάρκεια, ο κοιλιακός μυς είναι πολύ αδύναμος. Έτσι, δε συσπάται σωστά. Τη νόσο μπορούν να προκαλέσουν πολλές δομικές ή λειτουργικές αλλοιώσεις. Για την ακρίβεια, είναι το τελευταίο στάδιο ορισμένων καρδιακών παθήσεων.

Αυτή η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει μία κοιλία ή ολόκληρη την καρδιά. Δυστυχώς, μόλις φτάσει σε αυτό το σημείο το άτομο, δεν υπάρχει γυρισμός. Όμως, μπορεί να βελτιώσει την κατάστασή του λαμβάνοντας φαρμακευτική αγωγή και κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής του.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας ποικίλουν ανάλογα με τις κοιλότητες ή τους θαλάμους της καρδιάς που επηρεάζονται. Όταν επηρεάζεται η δεξιά κοιλία, ο ασθενής θα υποφέρει από αναπνευστικά συμπτώματα. Μερικά από αυτά είναι:

 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Ανικανότητα αναπνοής όταν ξαπλώνει
 • Βήχας με ροζ πτύελο
 • Παροξυσμική νυκτερινή δύσπνοια (ΠΝΔ)

Από την άλλη, αν επηρεάζεται η αριστερή κοιλία, τότε ο ασθενής θα υποφέρει από συστημικά συμπτώματα. Από αυτά ξεχωρίζουν τα ακόλουθα:

 • Πρήξιμο των κάτω άκρων
 • Κόπωση
 • Σφαγίτιδα
 • Ασκίτες

4. Συγγενής καρδιοπάθεια

Μία από τις συχνότερες αιτίες καρδιακών προβλημάτων στα παιδιά είναι η συγγενής καρδιοπάθεια. Αυτά είναι δομικά γενετικά ελαττώματα τα οποία προέρχονται από την εγκυμοσύνη, όταν σχηματίζεται η καρδιά του μωρού. Έτσι, εδώ υπάρχει μια σειρά ελαττωμάτων και όχι μόνο ένα.

Δυστυχώς, είναι αδύνατο να αποδώσουμε μία μόνο συγκεκριμένη αιτία σε αυτή την παθολογία, καθώς πολλές καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν τον σχηματισμό της καρδιάς. Χάρη στις προόδους της επιστήμης, τα παιδιά που υποφέρουν από αυτή έχουν πολλές πιθανότητες επιβίωσης. Για την ακρίβεια, τα περισσότερα ενηλικιώνονται.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας εμφανίζονται συνήθως τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα. Ορισμένα από αυτά είναι η γρήγορη αναπνοή, τα μοβ χείλια, η δυσκολία στο τάισμα, και τα προβλήματα ανάπτυξης.

Από την άλλη, τα άτομα που γεννιούνται με γενετικές δυσπλασίες και φτάνουν στην ενηλικίωση υποφέρουν από αρρυθμίες, δυσκολία αναπνοής, μπλε απόχρωση δέρματος, κόπωση, και φλεγμονή στα κάτω άκρα.

5. Καρδιακά νοσήματα – Ρευματική νόσος της καρδιάς

Υπάρχουν διάφορες συστημικές ασθένειες οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την καρδιά. Παραδείγματος χάρη, ο ρευματικός πυρετός. Αυτή η καρδιακή νόσος εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ενός στελέχους σταφυλόκοκκου το οποίο επιτίθεται στον συνδετικό ιστό προκαλώντας μια αυτοάνοση αντίδραση.

Έτσι, επηρεάζει τον μυ και τις βαλβίδες της καρδιάς, προκαλώντας μεγάλη ζημιά σε περιπτώσεις ρευματικής νόσου της καρδιάς. Αυτές οι βλάβες είναι τόσο σοβαρές που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και στον θάνατο.

Συμπτώματα

Αυτή η ασθένεια διαγιγνώσκεται δύσκολα. Η διάγνωση βασίζεται στα συμπτώματα του ασθενή και την παρουσία συγκεκριμένων αντισωμάτων στο αίμα. Εδώ είναι τα κύρια σημάδια του ρευματικού πυρετού:

 • Πυρετός που δεν ξεπερνά τους 38,3 ºC
 • Πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις
 • Γενική αδυναμία
 • Εμετός
 • Αρθρίτιδα

6. Καρδιομυοπάθειες

Χειρουργική επέμβαση στην καρδιά
Ορισμένα καρδιακά νοσήματα, όπως η συγγενής καρδιοπάθεια, απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Οι καρδιομυοπάθειες είναι καρδιακά νοσήματα τα οποία επηρεάζουν τον μυ της καρδιάς. Αλλάζουν το σχήμα και την κατανομή των κυττάρων. Έτσι, αλλάζει η καρδιά.

Υπάρχουν τρεις συχνοί τύποι καρδιομυοπαθειών και αυτοί είναι ο διεσταλμένος, ο υπερτροφικός, και ο περιοριστικός. Στον πρώτο, οι κοιλίες μεγεθύνονται. Στον δεύτερο, το κοιλιακό τοίχωμα παχαίνει. Τέλος, στην περιοριστική καρδιομυοπάθεια τα τοιχώματα της καρδιάς (οι κοιλίες) είναι δύσκαμπτα εξαιτίας της διείσδυσης του συνδετικού ιστού.

Συμπτώματα

Παρότι στην αρχή μπορεί να είναι ασυμπτωματικές, στο τελευταίο στάδιο θα υπάρχει χαμηλή καρδιακή παροχή. Έτσι, τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι παρόμοια. Ορισμένα από αυτά είναι:

 • Δυσκολία στην αναπνοή έπειτα από σωματική δραστηριότητα
 • Πρήξιμο των κάτω άκρων
 • Κόπωση
 • Αίσθημα παλμών
 • Ζάλη και λιποθυμία

Τα καρδιακά νοσήματα που χειροτερεύουν με τον καιρό

Όπως βλέπετε, τα κύρια συμπτώματα των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι η δυσκολία στην αναπνοή, οι αρρυθμίες, και το πρήξιμο των κάτω άκρων. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να δείτε έναν/μία γιατρό αμέσως μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα, ειδικά αν δεν υπάρχει προφανής αιτία.

Από την άλλη, αν υποφέρετε από ένα ή παραπάνω καρδιακά νοσήματα, θα πρέπει να επισκέπτεστε συχνά τον/η γιατρό σας. Είναι σημαντικό να θυμάστε πως τα περισσότερα από αυτά τα νοσήματα είναι εκφυλιστικά και χρόνια. Έτσι, η κατάστασή σας ίσως χειροτερέψει με τον καιρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • American Heart Association. What is Cardiovascular Disease? [Internet]. www.heart.org. 2017. Available from: https://www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/what-is-cardiovascular-disease.
 • Mesa, Isis Laura Vázquez, et al. “Caracterización de la epistaxis.” Revista Cubana de Otorrinolaringología y Cirugía de Cabeza y Cuello 3.2 (2019).
 • Valentín Rodríguez, Aymara. “Cardiopatías congénitas en edad pediátrica, aspectos clínicos y epidemiológicos.” Revista Médica Electrónica 40.4 (2018): 1083-1099.
 • Castro, Sofía Teresa Valdez, Antonella Fanny Montenegro Villavicencio, and Lucía Andrea Jiménez Rivera. “Cardiopatía reumática diagnóstico y tratamiento.” RECIAMUC 3.4 (2019): 41-55.
 • Ciapponi, Agustín, et al. “Carga de enfermedad de la insuficiencia cardiaca en América Latina: revisión sistemática y metanálisis.” Revista Española de Cardiología 69.11 (2016): 1051-1060.
 • Williams B, Mancia G, Spiering W, Rosei E, Azizi M, Burnier M et al. Guía ESC/ESH 2018 sobre el diagnóstico y tratamiento de la hipertensión arterial. Revista Española de Cardiología. 2019;72(2):1-78.
 • Martínez-Paz, E., Gonzalo Barge-Caballero, and María Generosa Crespo-Leiro. “Protocolo diagnóstico de las miocardiopatías genéticas.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.43 (2017): 2585-2588.
 • Chen M. Coronary heart disease [Internet]. MedlinePlus Medical Encyclopedia. 2020. Available from: https://medlineplus.gov/ency/article/007115.htm.
 • Sionis A, Sionis Green A, Manito Lorite N, Bueno H, Coca Payeras A, Díaz Molina B et al. Comentarios a la guía ESC 2016 sobre el diagnóstico y tratamiento de la insuficiencia cardíaca aguda y crónica. Revista Española de Cardiología. 2016;69(12):1119-1125.
 • Personal de Mayo Clinic. Enfermedad cardíaca congénita en adultos [Internet]. Mayo Clinic. 2018. Available from: https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/adult-congenital-heart-disease/symptoms-causes/syc-20355456.
 • Cáceres G, Aceval S, Campos G, Ponce L, Echavarría M. Fiebre Reumática. Revista de Posgrado de la VIa Cátedra de Medicina. 2009;194:14-20.
 • Coll Muñoz, Yanier, Francisco Valladares Carvajal, and Claudio González Rodríguez. “Infarto agudo de miocardio. Actualización de la Guía de Práctica Clínica.” Revista Finlay 6.2 (2016): 170-190.
 • Suboc T. Introducción a la miocardiopatía – Trastornos del corazón y los vasos sanguíneos [Internet]. Manual MSD versión para público general. 2019. Available from: https://www.msdmanuals.com/es-ve/hogar/trastornos-del-coraz%C3%B3n-y-los-vasos-sangu%C3%ADneos/miocardiopat%C3%ADa/introducci%C3%B3n-a-la-miocardiopat%C3%ADa.
 • CURTO, SERGIO, Omar Prats, and MARIO ZELARAYAN. “Mortalidad por enfermedades cardiovasculares: Uruguay, 2009.” Revista Uruguaya de Cardiología 26.3 (2011): 189-196.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.