Ρεμιμαζολάμη: Χρήση και δοσολογίες

Η ρεμιμαζολάμη είναι ένα νέο φάρμακο στον κόσμο της αναισθησίας. Είναι πολύ ελπιδοφόρο για ορισμένους ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν άλλα αναισθητικά.
Ρεμιμαζολάμη: Χρήση και δοσολογίες
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η ρεμιμαζολάμη αποτελεί φαρμακολογική καινοτομία στην αναισθησία. Η καινοτομία αυτή συνδυάζει τις ιδιότητες δύο φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ήδη – της μιδαζολάμης και της ρεμιφεντανίλης.

Αν και η αναισθησιολογία ως ειδικότητα έχει εξελιχθεί πολύ, η αναζήτηση του ιδανικού αναισθητικού συνεχίζεται ακόμη. Ο στόχος είναι να υπάρχουν φάρμακα που να έχουν τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες. Εξαιτίας αυτού, οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν τα αναισθησιολογικά φάρμακα.

Τι είναι η ρεμιμαζολάμη και πώς λειτουργεί;

Το φάρμακο αυτό λειτουργεί παρόμοια με τη μιδαζολάμη και έχει τον ίδιο μεταβολισμό. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ηρεμιστικό στη μονάδα εντατικής θεραπείας και ως φάρμακο για καταστολή σε ορισμένες διαδικασίες.

Διαφέρει από άλλα διαθέσιμα ενδοφλέβια ηρεμιστικά ταχείας δράσης, όπου η ρεμιμαζολάμη τείνει να μην προκαλεί άπνοια. Με άλλα λόγια, η ρεμιμαζολάμη είναι ένα παράγωγο της μιδαζολάμης που έχει ιδιότητες της ρεμιφεντανίλης.

Χρήσεις και δοσολογίες της ρεμιμαζολάμης

Στον τομέα της αναισθησίας, η ρεμιμαζολάμη είναι ένα φάρμακο που οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε τέσσερις τομείς:

  • Ενιαία δόση για προθεραπεία
  • Bolus έγχυση ακολουθούμενη από συμπληρωματικές δόσεις για διαδικαστική καταστολή
  • Ενδοφλέβια αναισθησία, μαζί με ένα οπιοειδές, ως μέρος της συνολικής ενδοφλέβιας αναισθησίας
  • Καταστολή στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ)
A doctor holding an IV container.

Εφάπαξ δόση για προθεραπεία

Όταν χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό προθεραπείας ή πριν από την εισαγωγή, η ρεμιμαζολάμη δεν είναι καλύτερη από τη μιδαζολάμη. Ωστόσο, τα αποτελέσματά της διαρκούν περισσότερο, γεγονός που μπορεί να είναι καλό εάν ο ασθενής είναι αγχωμένος ενώ περιμένει την εισαγωγή. Επίσης, ο ειδικός θα πρέπει να δώσει στον ασθενή θεραπεία για το άγχος λίγο πριν μπει στο χειρουργείο.

Επιπλέον, η ρεμιμαζολάμη έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε ασθενείς που χρειάζονται βραχυπρόθεσμη καταστολή. Είναι επίσης κατάλληλη σε περιπτώσεις όπου η χρήση μακροπρόθεσμων ηρεμιστικών μπορεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη.

Έγχυση ρεμιμαζολάμης για διαδικαστική καταστολή

Πολλές διαδικασίες, όπως οι γαστρεντερικές ενδοσκοπήσεις, μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια βενζοδιαζεπίνη βραχείας δράσης, μαζί με ένα οπιοειδές βραχείας δράσης, όπως η φαιντανύλη.

Η επίδραση της ρεμιμαζολάμης εμφανίζεται μετά από 1 έως 3 λεπτά. Παρόλο που αυτό είναι ένα σύντομο χρονικό διάστημα, στην πραγματικότητα είναι αργή. Αυτό αποτελεί μειονέκτημα όταν η ταχύτητα είναι σημαντική για τη διαδικασία, δεδομένου ότι οι περισσότερες γαστροδωδεκαδακτυλοσκοπήσεις διαρκούν μόνο περίπου 2-3 λεπτά.

Αν και μπορείτε να επιταχύνετε την έναρξη της ρεμιμαζολάμης χρησιμοποιώντας υψηλότερες δόσεις ή συνδυάζοντάς την με φαιντανύλη, δεν είναι καλή ιδέα να το κάνετε αυτό. Επιπλέον, αυτός ο συνδυασμός μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

IV αναισθητικό μαζί με ένα οπιοειδές

Πολλοί ειδικοί αναισθησιολόγοι χρησιμοποιούν και διδάσκουν τους μαθητές τους να χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό που περιλαμβάνει μια βενζοδιαζεπίνη, ένα οπιοειδές εισπνευστικό και ένα μυοχαλαρωτικό.

Η ρεμιμαζολάμη παράγει δοσοεξαρτώμενη ύπνωση. Είναι γνωστό ότι το φάρμακο δεν συσσωρεύεται μετά από έγχυση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να το αναστρέψετε με φλουμαζενίλη.

A doctor performing an endoscopy on a patient.

Έγχυση για καταστολή στη ΜΕΘ με ρεμιμαζολάμη

Συχνά, οι βαρέως πάσχοντες ασθενείς, εκτός από την αλλαγή των λειτουργιών τους, εμφανίζουν ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια. Επί του παρόντος, τα περισσότερα ηρεμιστικά απαιτούν ηπατικό μεταβολισμό και νεφρική κάθαρση. Όλη αυτή η διαδικασία αποτελεί πρόβλημα, ακόμη και αν σταματήσει η καταστολή. Επιπλέον, τα περισσότερα φάρμακα έχουν σημαντικά μεγάλο χρόνο ημιζωής.

Το ιδανικό φάρμακο πρώτης γραμμής για αυτές τις περιπτώσεις θα ήταν ένα φάρμακο που έχει σύντομη δράση και μεταβολισμό που δεν περνάει από το ήπαρ ή τους νεφρούς. Η ρεμιμαζολάμη πληροί αυτές τις απαιτήσεις, καθιστώντας την το φάρμακο επιλογής σε αυτούς τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς.

Το μέλλον της ρεμιμαζολάμης

Η ρεμιμαζολάμη είναι πιθανό να είναι το ηρεμιστικό του μέλλοντος. Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες όσον αφορά τα αποτελέσματα των δοκιμών που διεξάγονται σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, θα ήταν ιδανικό για ασθενείς με ηπατικές ή νεφρικές διαταραχές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Wesolowski, A. M., Zaccagnino, M. P., Malapero, R. J., Kaye, A. D., & Urman, R. D. (2016). Remimazolam: Pharmacologic Considerations and Clinical Role in Anesthesiology. Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1002/phar.1806

  • Ilic, R. G. (2015). Fospropofol and remimazolam. International Anesthesiology Clinics. https://doi.org/10.1097/AIA.0000000000000053

  • Rogers, W. K., & McDowell, T. S. (2010). Remimazolam, a short-acting GABAA receptor agonist for intravenous sedation and/or anesthesia in day-case surgical and non-surgical procedures. IDrugs.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.