Ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μία ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου προκαλεί πόνο και περιορίζει την κινητικότητα του. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στο τι είναι και γιατί συμβαίνει.
Ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τελευταία ενημέρωση: 04 Δεκεμβρίου, 2020

Μία ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου είναι ένας τραυματισμός ο οποίος επηρεάζει συχνά τους ώμους σε άτομα μέσης ηλικίας. Έτσι, αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πόνου στους ώμους.

Το στροφικό πέταλο είναι μια ομάδα μυών και τενόντων που προσφύονται στα οστά του ώμου. Είναι υπεύθυνοι να κρατούν σταθερή την άρθρωση και να εκτελούν σωστά όλες τις κινήσεις.

Δυστυχώς, ο ώμος είναι ένα μέρος του σώματος το οποίο έχει την τάση να ατροφεί, και αυτό οδηγεί συχνά σε δυσφορία. Για την ακρίβεια, ένας τραυματισμός στην περιοχή είναι ιδιαίτερα επώδυνος και μπορεί να σας ακινητοποιήσει. Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου.

Τι είναι η ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου;

Αυτό το είδος τραυματισμού επηρεάζει περίπου 4 στους 100.000 ανθρώπους τον χρόνο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εμφάνισή του αυξάνεται με την ηλικία. Οι περισσότεροι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτό είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Γενικά, αυτό συμβαίνει επειδή οι τραυματισμοί σε αυτή την άρθρωση συνδέονται στενά με το πέρασμα του χρόνου και τη φθορά. Σε αντίθεση με άλλα προβλήματα των αρθρώσεων, τα χτυπήματα σπάνια προκαλούν τέτοια προβλήματα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό το πρόβλημα συμβαίνει σε άτομα τα οποία εκτελούν κινήσεις με τους ώμους τους στη δουλειά τους ή στον ελεύθερο χρόνο τους. Παραδείγματος χάρη, εμφανίζεται συνήθως σε αθλητές, μαραγκούς, και ελαιοχρωματιστές, μεταξύ άλλων.

Τι είναι το στροφικό πέταλο του ώμου;

Ακτινογραφία ώμου

Όπως προαναφέραμε, το στροφικό πέταλο είναι μια ομάδα μυών και τενόντων. Αυτοί περιβάλλουν την άρθρωση και διατηρούν τον βραχίονα στη θέση του. Επίσης, σας επιτρέπουν να εκτελείτε σωστά κινήσεις με τον βραχίονα, όπως περιστροφή ή ανύψωση. Αυτοί οι μύες είναι μικροί, αλλά εκτελούν ακριβείς και συντονισμένες κινήσεις. Πρόκειται για:

  • Τον υπερακάνθιο
  • Τον υπακάνθιο
  • Τον υποπλάτιο
  • Eλάσσων στρογγυλό

Από όλους αυτούς, ο πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς είναι ο υπερακάνθιος τένοντας. Αυτός είναι υπεύθυνος για την πλευρική ανύψωση του βραχίονα και έτσι η κίνηση γίνεται επώδυνη και δύσκολη όταν τραυματίζεται.

Τι προκαλεί τη ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου;

Συνήθως, μία ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου προκαλείται από φθορά του τένοντα εξαιτίας επαναλαμβανόμενης χρήσης. Παραδείγματος χάρη, όταν σηκώνετε βαριά αντικείμενα ή διατηρείτε για μεγάλο διάστημα ανυψωμένο τον βραχίονά σας.

Ωστόσο, μπορεί να συμβεί και εντελώς ξαφνικά. Είναι λιγότερο συχνό, αλλά κάποιες φορές μια πτώση ή μια ξαφνική κίνηση μπορούν να την προκαλέσουν. Όμως, οι παράγοντες επικινδυνότητας που σχετίζονται με τη ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου είναι:

  • Ηλικία. Όπως αναφέραμε παραπάνω, η πάθηση επηρεάζει άτομα ηλικίας 50-60 ετών.
  • Συγκεκριμένα επαγγέλματα, όπως ξυλουργική ή κατασκευές. Eπειδή αυτά τα επαγγέλματα απαιτούν συνεχείς επαναλαμβανόμενες κινήσεις.
  • Αθλήματα, όπως τένις ή μπέιζμπολ.
  • Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό με αυτή την πάθηση.

Ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου – Συμπτώματα

Άνδρας πιάνει τον ώμο του

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Όμως, το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι ο πόνος στον ώμο. Ομοίως, περιορίζονται όλες οι κινήσεις αυτής της άρθρωσης.

Ορισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυρίως την ώρα του ύπνου. Για την ακρίβεια, το βρίσκουν σχεδόν αδύνατο να κοιμηθούν από την τραυματισμένη πλευρά. Επίσης, το βούρτσισμα, το ντύσιμο, ακόμη και το πλύσιμο γίνονται ιδιαίτερα πολύπλοκα.

Η ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Ο λόγος είναι πως ένα άκρο το οποίο δεν είναι αποτελεσματικά δραστήριο μπορεί να φθαρεί ακόμη περισσότερο. Έτσι, η θεραπεία περιπλέκεται ακόμη παραπάνω. Αν η άρθρωση αυτή δεν κινείται αρκετά, μπορεί να προκαλέσει χρόνιο εκφυλισμό του ώμου.

Διάγνωση

Αρχικά, ένας/μία γιατρός θα κάνει μια φυσική εξέταση για να διαγνώσει τη ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου.  Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα ελεγχθούν η ικανότητα κίνησης, η δύναμη και ο πόνος στην άρθρωση.

Ομοίως, συνήθως χρησιμοποιούν συμπληρωματικές εξετάσεις όπως υπέρηχο ή μαγνητική τομογραφία. Οι υπέρηχοι επιτρέπουν στους γιατρούς να εκτιμήσουν την κατάσταση των τενόντων και των μυών σας καθώς κινείστε. Πρόκειται για φθηνή και μη επεμβατική εξέταση.

Συμπέρασμα

Όπως είπαμε στην αρχή, η ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου είναι ένας τραυματισμός ο οποίος επηρεάζει συχνά άτομα μέσης ηλικίας. Είναι ένας τραυματισμός που μπορεί να σας ακινητοποιήσει, γι’ αυτό θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον/η γιατρό σας το συντομότερο δυνατό αν έχετε συμπτώματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.