Ρινική διάτρηση: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Οι χρήστες κοκαΐνης διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο από ρινική διάτρηση. Παρακάτω, εξηγούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με αυτήν την κατάσταση.
Ρινική διάτρηση: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία

Τελευταία ενημέρωση: 25 Ιουλίου, 2021

Η ρινική διάτρηση είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τη μύτη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην προκαλέσει συμπτώματα. Ωστόσο, σχετίζεται επίσης με υψηλό κίνδυνο επιπλοκών.

Ορισμένες από τις αιτίες της, όπως η χρήση κοκαΐνης και ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η σηπτοπλαστική, αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης. Και οι δύο αυτές αιτίες είναι πιο συχνές στις μέρες μας.

Η διάτρηση του ρινικού διαφράγματος μπορεί να απαιτεί ιατρική ή χειρουργική θεραπεία. Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με αυτήν την κατάσταση και πώς να την επιλύσετε.

Τι είναι μια ρινική διάτρηση;

Η μύτη είναι μια σύνθετη δομή που είναι απαραίτητη για τη σωστή διαδικασία της αναπνοής. Έχει δύο κοιλότητες που ονομάζονται ρουθούνια και είναι υπεύθυνα για το φιλτράρισμα του αέρα που αναπνέετε. Με αυτόν τον τρόπο, ο αέρας μπορεί να φτάσει στους πνεύμονες καθαρότερος, πιο υγρός και θερμότερος, γεγονός που αποτρέπει τη μόλυνση ή τον τραυματισμό.

Τα ρουθούνια χωρίζονται μεταξύ τους από το ρινικό διάφραγμα. Πρόκειται για μια δομή που αποτελείται από χόνδρο και οστό και χωρίζει κάθετα τη μύτη. Αποτελεί το εσωτερικό τοίχωμα των ρουθουνιών. Έτσι, βοηθά στη διοχέτευση της διέλευσης του αέρα.

Η διάτρηση του ρινικού διαφράγματος συνίσταται στην ανάπτυξη μιας οπής. Έτσι, προκαλεί την επικοινωνία και των δύο ρουθουνιών και, ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η τρύπα, ενδέχεται να εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα.

Οι αιτίες για τη ρινική διάτρηση

Η αιτιολογία της διάτρησης του ρινικού διαφράγματος είναι ποικίλη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, επειδή είναι εν μέρει δομή από χόνδρο, είναι ευαίσθητη σε ορισμένους παράγοντες που μπορούν να βλάψουν τον ιστό.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες αυτού του προβλήματος είναι η χειρουργική επέμβαση στη ρινική περιοχή. Μπορεί να εμφανιστεί ως επιπλοκή μιας ρινοπλαστικής, ειδικά όταν γίνεται για την εξάλειψη ενός αναπνευστικού προβλήματος. Η ρινοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση που τροποποιεί το σχήμα της μύτης, τόσο για αισθητικούς όσο και για τη βελτίωση της αναπνοής.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το εγχειρίδιο MSD, μπορεί επίσης να οφείλεται σε αιτίες όπως η μόλυνση ή το τραύμα. Στην πραγματικότητα, το να βάζετε συνεχώς το χέρι σας στη μύτης σας και τα σκουλαρίκια της μύτης (αυτά που περνούν από το διάφραγμα) μπορούν να το προκαλέσουν.

άνδρας με μύτη σε γάζα
Μία από τις πιθανές επιπλοκές μιας ρινοπλαστικής είναι η διάτρηση του ρινικού διαφράγματος.

Άλλες αιτίες αυτού του προβλήματος

Μια άλλη από τις πιο σχετικές αιτίες είναι η ενδορινική χρήση ναρκωτικών. Συγκεκριμένα, το φάρμακο που σχετίζεται περισσότερο με αυτήν την πάθηση είναι η κοκαΐνη. Όπως αναφέρει μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο de la Santa Creu i Sant Pau, αυτή τη στιγμή είναι μια από τις κύριες αιτίες αυτής της κατάστασης.

Η κοκαΐνη είναι ένα φάρμακο που προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων στη μύτη. Επομένως, καθώς ο ιστός δεν παίρνει αρκετό αίμα, καταστρέφεται και μπορεί να υποστεί διάτρηση.

Ωστόσο, πολλά φάρμακα συνδέονται επίσης με αυτό το πρόβλημα. Για παράδειγμα, ορισμένα ρινικά σπρέι κορτικοστεροειδών. Ομοίως, η θεραπεία με οξυγόνο μέσω μάσκας ή γυαλιών.

Τέλος, μια άλλη αιτία αυτής της κατάστασης είναι η έκθεση σε χημικές ουσίες ή τοξίνες. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε άτομα που εργάζονται σε χημικές βιομηχανίες ή εργοστάσια.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η ρινική διάτρηση

Τα συμπτώματα θα εξαρτηθούν από το μέγεθος της τρύπας. Μπορεί να είναι πολύ μικρό, λιγότερο από 1,5 εκατοστά. Ή μπορεί να είναι μεγαλύτερο, σε μέγεθος 2,5 εκατοστών.

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι οι συχνές ρινορραγίες. Ο ιατρικός όρος για τη ρινορραγία είναι «επίσταξη». Η αιμορραγία μπορεί να είναι βαριά και ανησυχητική, επειδή τα ρουθούνια είναι γεμάτα αγγεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ασθενής πάσχει από ρινόρροια αντί για ρινορραγίες. Αυτός είναι ο ιατρικός όρος για ρινική καταρροή. Επιπλέον, είναι συνηθισμένο να σχηματίζονται ακαθαρσίες γύρω από την τρύπα, γεγονός που μπορεί να κάνει την αναπνοή δύσκολη.

Επίσης, είναι σύνηθες για αυτούς τους ανθρώπους να παρουσιάζουν πονοκεφάλους ή πόνο στην ίδια τη μύτη. Ένα άλλο χαρακτηριστικό σημάδι διάτρησης ρινικού διαφράγματος είναι ο συριγμός. Αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο εκπέμπει έναν έντονο συριγμό όταν αναπνέει. Αυτό συμβαίνει επειδή ο αέρας περνά μέσα από την τρύπα κάθε φορά που αναπνέει μέσα και έξω.

Τέλος, αυτή η κατάσταση μπορεί επίσης να έχει αισθητικές συνέπειες. Σύμφωνα με το Herediana Medical Journal, η εφιππιοειδής μύτη είναι μια δυσπλασία που, στις περισσότερες περιπτώσεις, προκαλείται από αυτήν την πάθηση. Χαρακτηρίζεται από απώλεια του ύψους της μύτης.

Θεραπευτική αγωγή για τη ρινική διάτρηση

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης αυτής της πάθησης. Η επιλογή θεραπείας εξαρτάται από τα συμπτώματα του ασθενούς και το μέγεθος της τρύπας. Σε πολλές περιπτώσεις, αρκεί μια ιατρική προσέγγιση. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μια αλοιφή φτιαγμένη από βακιτρακίνη ή μοπιροκίνη. Αυτή η αλοιφή μειώνει το σχηματισμό κηλίδας στην περιοχή της τρύπας.

Ο ασθενής μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει αλατούχο διάλυμα, το οποίο χορηγεί ως σπρέι. Όπως και η αλοιφή, βοηθά στη μείωση του σχηματισμού ακαθαρσιών και έλκους.

Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός μπορεί να πάρει ένα εμφύτευμα ιστού από άλλο μέρος του σώματος του ασθενούς. Στην πραγματικότητα, ακόμη και τεχνητές μεμβράνες μπορούν να τοποθετηθούν για να σφραγίσουν την τρύπα.

Άλλες χειρουργικές εναλλακτικές λύσεις

Οι γιατροί στο Hospital Clinic de Barcelona κάνουν μια εναλλακτική χειρουργική θεραπεία για την ανακατασκευή του διάτρητου ρινικού διαφράγματος. Για αυτή τη χειρουργική επέμβαση, χρησιμοποιούν ένα πτερύγιο που χρησιμοποιούν από τον ινώδη ιστό που περιβάλλει το κρανίο (που ονομάζεται περικρανικό πτερύγιο).

Πρώτον, κάνουν μια τομή στο τριχωτό της κεφαλής, όπου συγκομίζουν τον ιστό. Στη συνέχεια, κάνουν ένα άνοιγμα μέσω του μετωπιαίου οστού. Μετά από αυτό, τοποθετούν τον ιστό πάνω από τη ρινική κοιλότητα. Με αυτόν τον τρόπο, αναδιαμορφώνουν το διάφραγμα και εξαλείφουν την τρύπα.

Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι είναι ανώδυνη και έχει γρήγορη ανάρρωση. Επίσης, δεν αφήνει σημάδια. Η μόνη ουλή είναι στο πίσω μέρος του κρανίου, το οποίο το ίδιο το τριχωτό της κεφαλής καλύπτει.

ρουθούνια
Οι διατρήσεις επηρεάζουν το ενδιάμεσο διάφραγμα της μύτης.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση μιας ρινικής διάτρησης, είναι σημαντικό για τον γιατρό να γνωρίζει τα συμπτώματα και να ελέγχει τη ρινική κοιλότητα. Για το σκοπό αυτό, μπορούν να καταφύγουν σε συμπληρωματικές δοκιμές που τους επιτρέπουν να βλέπουν τα ρουθούνια καθαρά.

Η ενδοσκόπηση είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα τεστ. Συνίσταται στην εισαγωγή ενός μικρού σωλήνα με κάμερα μέσω των ρουθουνιών. Επιπλέον, άλλα εργαλεία μπορούν επίσης να εισαχθούν μέσω αυτού του σωλήνα για να βοηθήσουν στην αφαίρεση των κηλίδων. Στην πραγματικότητα, οι γιατροί μπορούν ακόμη και να πάρουν δείγματα ιστών.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Radiology εξηγεί ότι η υπολογιστική τομογραφία είναι ένα από τα πιο χρήσιμα διαγνωστικά τεστ, ειδικά σε χρήστες κοκαΐνης.

Η ρινική διάτρηση μπορεί να αποφευχθεί

Είναι σημαντικό να σημειωθεί και να θυμάστε ότι, σε πολλές περιπτώσεις, μπορούν να αποφευχθούν οι διατρήσεις ρινικού διαφράγματος λόγω της εισπνοής φαρμάκων ή ερεθιστικών.

Για αυτόν τον λόγο, εκτός από την αποφυγή αυτών των τύπων καταστροφικών συνηθειών, είναι σημαντικό να προστατεύετε τα ρουθούνια σας εάν εργάζεστε σε χημικές βιομηχανίες ή εργοστάσια. Επιπλέον, πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας εάν αρχίσετε να υποφέρετε από οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που περιγράψαμε εδώ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Medina, R., Espinós, M. A., Bartumeus, P., Tamarit, J. M., & Vilar, J. (2009). Perforación del tabique nasal en consumidores de cocaína: Importancia de la tomografía computarizada. Radiologia, 51(1), 90–92. https://doi.org/10.1016/S0033-8338(09)70411-4
  • Nariz en silla de montar. (n.d.). Retrieved November 9, 2020, from http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1018-130X2014000200010
  • Perforación del tabique – Trastornos otorrinolaringológicos – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved November 9, 2020, from https://www.msdmanuals.com/es-co/hogar/trastornos-otorrinolaringológicos/trastornos-de-la-nariz-y-de-los-senos-paranasales/perforación-del-tabique
  • Neumann, Andreas, Carolina A. Morales-Minovi, and Hans-Jürgen Schultz-Coulon. “Cierre de las perforaciones del tabique nasal mediante colgajos «en puente».” Acta Otorrinolaringológica Española 62.1 (2011): 31-39.
  • Puiggrós, I. V., Olmo, A. P., Ramón Montserrat, J., Hospital De La, G., Creu, S., & Pau, S. (n.d.). Libro virtual de formación en ORL PATOLOGÍA DEL SEPTUM NASAL. SEPTOPLASTIA.
  • Molina, Purificación Contreras, et al. “Complicaciones nasales y orbitarias secundarias al abuso de cocaína inhalada.” Acta Otorrinolaringológica Española 63.3 (2012): 233-236.
  • Keskin, Duygu, Cemal Cingi, and Ibrahim Sayin. “Puesta al día de la terapia con corticoides intranasales.” Incidencia de la queratitis infecciosa y resultados de 351 712 procedimientos de cirugía refractiva con láser excimer (2014): 521.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.