Τι είναι οι ερωτικές ξυλιές; Μάθετε περισσότερα εδώ!

Οι ερωτικές ξυλιές είναι μια σεξουαλική πρακτική στα πλαίσια της οποίας ένας από τους συντρόφους χρησιμοποιεί τη σωματική τιμωρία παίζοντας είτε τον ρόλο του κυρίαρχου είτε τον ρόλο του υποτασσόμενου, με στόχο τη σεξουαλική ικανοποίηση.
Τι είναι οι ερωτικές ξυλιές; Μάθετε περισσότερα εδώ!
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Όταν σκεφτόμαστε το σεξ, η φαντασία ενεργοποιεί τη δημιουργικότητά μας για να εμπνεύσει όσα έπονται. Οι ερωτικές ξυλιές είναι μια σπίθα που ξεκινάει μια ολόκληρη αλυσίδα αντιδράσεων, που αποτελούν τον τεράστιο, υποκειμενικό και αμφιλεγόμενο κόσμο της ανθρώπινης σεξουαλικότητας.

Πιστεύατε ότι γνωρίζατε τα πάντα για τον κόσμο του σεξ; Μην ανησυχείτε. Πρόκειται για ένα θέμα τόσο υπέροχα ευρύ και τεράστιο που θα υπάρχει πάντα κάτι καινούργιο να μάθετε.

Ένα χάδι, ένα ερέθισμα, ένα άγγιγμα… αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της σωματικής αλληλεπίδρασης και του φλερτ ανάμεσα στα ανθρώπινα όντα.

Τι γίνεται όμως όταν κάποιος προσπαθήσει να δώσει στον/στη σύντροφό του μια ελαφριά ξυλιά μέσα στα πλαίσια της σεξουαλικής σχέσης;

Ανεξάρτητα από τους ρόλους, τις συμφωνίες ή τους όρους που τα μέλη ενός ζευγαριού ή μιας ομάδας ατόμων μπορεί να έχουν καθιερώσει, η επικοινωνία είναι το κλειδί. Μόνο μέσα από την επικοινωνία μπορούν οι σεξουαλικές σχέσεις να παραμείνουν ευνοϊκές και θετικές  -ανεξάρτητα από το ορθόδοξο ή το φιλελεύθερο πνεύμα που τις υποστηρίζει.

Φανταστείτε ότι είστε με τον/τη σύντροφό σας και αρχίζετε να έρχεστε πολύ κοντά. Και τότε σας αρπάζει και ψιθυρίζει, “δώσε μου μερικές ξυλιές“. Αισθάνεστε νευρικότητα και διστάζετε να αντιδράσετε όπως θα θέλατε. Θα πρέπει να του/της δώσετε τις ξυλιές που επιθυμεί;

Αφήνουμε την απάντηση στην κρίση και στη διακριτική σας ευχέρεια. Αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι η προέλευση και οι ρίζες αυτής της επιθυμίας.

Η πρακτική αυτή έχει υιοθετηθεί ως μια σεξουαλική τελετουργία που περιλαμβάνει τη συναίνεση, τη μετρημένη κυριαρχικότητα και την ψυχική αντίδραση που προκαλεί.

Όμως, προσφέρουν πραγματικά ευχαρίστηση οι ξυλιές;

Αν και κάθε περίπτωση μπορεί να είναι διαφορετική και οι ξυλιές μπορεί να έχουν διαφορετική ένταση, αυτό δεν σημαίνει ότι το χτύπημα παύει να είναι μια πράξη που βλάπτει με κάποιον τρόπο το σώμα.

Επιπλέον, υπάρχουν και τα ηθικά ζητήματα γύρω από  αυτό το τεράστιο ταμπού, που αποτελεί μια δραστηριότητα στην οποία οι άνθρωποι επιδίδονται καθημερινά.

Αν ενδιαφέρεστε για αυτό το θέμα, ακόμα και λίγο, και το μόνο που αναζητάτε είναι λίγη επιπλέον “γεύση” στη σεξουαλική σας ζωή αλλά δεν ξέρετε που να τη βρείτε, θα πρέπει να προσπαθήσετε να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για αυτή τη σεξουαλική πρακτική.

Τα πάντα για τις ερωτικές ξυλιές

Ερωτικές ξυλιές

Ερωτικές ξυλιές: Αδικαιολόγητα χτυπήματα ή έκφραση σεξουαλικού αυθορμητισμού;

Σύμφωνα με τον τομέα της ψυχιατρικής

Για πολύ καιρό και μέχρι πολύ πρόσφατα, η ψυχιατρική και οι επιστήμες της ψυχικής υγείας θεωρούσαν αυτού του είδους τις πρακτικές ως παραφιλίες που έπρεπε να αντιμετωπίζονται ψυχιατρικά.

Τα σεξουαλικά παιχνίδια που συνδέονταν με τις ερωτικές ξυλιές έπαψαν να θεωρούνται παραφιλίες μόνο μετά την εισαγωγή νέων ορισμών στη σύγχρονη ψυχιατρική.

Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία διατήρησε για πολύ καιρό τον αρχικό ορισμό για τις ερωτικές ξυλιές.

Από την άλλη, δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι μόλις το 1973 διαγράφτηκε η ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχικών νόσων.

Ιστορικά

Όλα αρχίζουν από κάπου και αυτή η αμφιλεγόμενη σεξουαλική πρακτική δεν αποτελεί εξαίρεση. Η λέξη “ξυλιά”, σύμφωνα με το λεξικό του Κέμπριτζ, δεν έχει τη σημασία που της αποδίδουμε.

Αυτό δείχνει ότι ο συγκεκριμένος ορισμός είναι σχετικά πρόσφατος στον χώρο του σεξ και δεν χρησιμοποιείται ευρέως και χωρίς περιορισμούς.

Σεξουαλική πρακτική: τι είναι πραγματικά;

Άνδρας δίνει ερωτικές ξυλιές σε γυναίκα

Ο κυριαρχικός δίνει ξυλιές στους γλουτούς του υποτασσόμενου χρησιμοποιώντας τα παραδοσιακά μέσα -ξύλινο μέτρο, βέργα, καλάμι, ζώνη, το χέρι κ.λπ..

 • Υπάρχει μια σχέση κυριαρχίας/υποταγής.
 • Αυτό σημαίνει ότι οι σύντροφοι έχουν από πριν συμφωνήσει ποιος θα έχει το πλεονέκτημα, κάτι που τους εξασφαλίζει αμοιβαία ηδονή. Προφανώς είναι σαφές ποιος θα κερδίσει.

Στον κόσμο του BDSM (“δεσμά και πειθαρχία”, κυριαρχία και υποταγή, σαδισμός και μαζοχισμός) όπου εντάσσονται οι ερωτικές ξυλιές, υπάρχουν αρκετές πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για την επιβολή της κυριαρχίας και για την υποταγή του υποτασσόμενου

Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή αντικείμενα που βρίσκουμε στην πρακτική των ερωτικών ξυλιών είναι τα εξής:

 • Βέργα: Για τις ερωτικές ξυλιές συχνά χρησιμοποιείται μια βέργα. Ωστόσο συνήθως αυτή είναι διακοσμητική.
 • Ζώνη: Χρησιμοποιείται μια ζώνη, ή ένα λουρί, συνήθως από δέρμα ή άλλο ανθεκτικό υλικό. Φοριέται γύρω από τη μέση για να κρατάει τα ρούχα, τα φορέματα ή άλλα ενδύματα στη θέση τους.
 • Rebenque: Ένα κοντό μαστίγιο με προέλευση από την Αργεντινή και την Ουρουγουάη, που συνήθως χρησιμοποιείται για το μαστίγωμα ζώων.
 • Πάνω στα πόδια: Σε αυτή τη στάση το άτομο που δίνει τις ξυλιές κάθεται και το υποτασσόμενο άτομο ξαπλώνει μπρούμυτα πάνω στους μηρούς του. Αυτή είναι η πλέον κλασική στάση και περιλαμβάνει άμεση και σταθερή σωματική επαφή ανάμεσα στους συμμετέχοντες.

Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Herbenick D, Patterson C, Beckmeyer J, Gonzalez Y et al. Diverse Sexual Behaviors in Undergraduate Students: Findings From a Campus Probability Survey. J Sex Med. 2021;18(6):1024–41.
 • Müller J. BDSM: Aproximación a las prácticas de dominación y sumisión sexual. 2015. Disponible en: http://hdl.handle.net/2445/112471.
 • Faccio E, Casini C, Cipolletta S. Forbidden games: the construction of sexuality and sexual pleasure by BDSM ‘players’, Culture, Health & Sexuality. 2014; 16:7: 752-764.
 • Labrecque F, Potz A, Larouche É, Joyal C. What Is So Appealing About Being Spanked, Flogged, Dominated, or Restrained? Answers from Practitioners of Sexual Masochism/Submission. J Sex Res. 2021 May;58(4):409-423.
 • Plante RF. Sexual spanking, the self, and the construction of deviance. J Homosex. 2006;50(2-3):59-79.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.