Η Selena Gomez μιλά για τη σωματική και ψυχική της υγεία

Μετά από διαμάχες, αποτυχημένες διαγνώσεις και αναστολή των δραστηριοτήτων της, η Selena Gomez μιλάει για την υγεία της. Πώς ζει με λύκο και διπολική διαταραχή;
Η Selena Gomez μιλά για τη σωματική και ψυχική της υγεία
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 03 Δεκεμβρίου, 2022

Μετά από 6 χρόνια γυρισμάτων, το ντοκιμαντέρ της Selena Gomez κυκλοφόρησε στο Apple Tv+ και φέρνει στο φως ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για την υγεία της τραγουδίστριας και ηθοποιού. Με μια προσωπική ματιά, αυτή η οπτικοακουστική αφήγηση μας βυθίζει σε ελάχιστα γνωστές πτυχές της ζωής της.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος του κοινού γνωρίζει την ιστορία της σχέσης της με τον Justin Bieber και τη συχνά συζητούμενη ακύρωση της περιοδείας της το 2016, τώρα έχουμε εξηγήσεις από πρώτο χέρι. Σε ηλικία μόλις 30 ετών και με μια πολλά υποσχόμενη καριέρα, η Τεξανή είχε να αντιμετωπίσει τεράστια φήμη και ασθένειες που είναι δύσκολο να ελεγχθούν.

Στο ντοκιμαντέρ My mind & I βουτάμε στη θλίψη της για τη διπολική της διαταραχή. Οι διάφορες θεραπείες δεν μπορούσαν να αποδώσουν και τα σκαμπανεβάσματα ήταν τόσο συχνά που πολλές φορές την εγκατέλειπαν οι δυνάμεις της.

Πώς γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ της Selena Gomez;

Ο Alek Keshishian ήταν ο σκηνοθέτης αυτής της εντατικής παρακολούθησης της Selena για 6 χρόνια. Γεννημένος στο Λίβανο και με σπουδές στο Χάρβαρντ, ο σκηνοθέτης είχε ήδη συνεργαστεί με την τραγουδίστρια σε διάφορα πρότζεκτ μουσικών βίντεο.

Πολλοί ίσως τον θυμούνται από ένα ντοκιμαντέρ του 1991 για τη Madonna με τίτλο Truth or Dare στα αγγλικά.

Το My mind & I ξεκινά το 2016. Η Selena Gomez κάνει πρόβες για την περιοδεία Revival και έχει ήδη διαγνωστεί με συστηματικό ερυθηματώδη λύκο.

Η πίεση της αντιμετώπισης της σωματικής ασθένειας συν κάποια συμπτώματα ψυχικής υγείας την καταρρακώνουν. Φτάνοντας σε οριακό σημείο, πρέπει να αναστείλει τις εμφανίσεις της και να πάρει λίγο χρόνο για να αποσυρθεί από τη δίνη που τη στοιχειώνει.

Οι εμφανίσεις της αναστέλλονται λόγω της κρίσης ψυχικής υγείας. Οι επίσημες ανακοινώσεις μιλούν για την εξέλιξη του λύκου και την έλλειψη δύναμης για να κάνει τα ταξίδια. Η αλήθεια φαίνεται να είναι ένα μείγμα καταστάσεων και συνθηκών που θα αποτελούσε υπερβολικό βάρος για κάθε άνθρωπο, είτε πρόκειται για διασημότητα είτε όχι.

Στη διαδικασία που παρακολουθείται στο ντοκιμαντέρ Selena Gomez, οι αποκαλύψεις για τον ψυχικό λαβύρινθο της τραγουδίστριας χρησιμεύουν για να κατανοήσουμε καλύτερα την πίεση κάτω από την οποία ζούσε και τα σκαμπανεβάσματα της κατάστασης της υγείας της. Εξωτερικά βλέπουμε συγκλονιστικές συναυλίες, αλλά στην ταινία, η ίδια κλαίει στο καμαρίνι μετά τις τελευταίες εμφανίσεις της:

Η πίεση είναι συντριπτική. -Selena Gomez

Οι αποκαλύψεις της Selena Gomez για τη διπολική διαταραχή

Το ντοκιμαντέρ της Selena Gomez είναι μια προσωπική ματιά στη διπολική διαταραχή. Η διπολική διαταραχή είναι μια ψυχική κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο εναλλάσσει ακραίες εναλλαγές διάθεσης. Πηγαίνει από μια αισθητή κατάθλιψη σε μανιακό ενθουσιασμό.

Όταν εμφανίζεται η καταθλιπτική περίοδος, ο ασθενής είναι θλιμμένος, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί, σταματά να τρώει, χάνει βάρος εξαιτίας αυτού, αισθάνεται έλλειψη ενέργειας και μπορεί να εμφανιστούν σκέψεις αυτοκτονίας. Η Selena σχολιάζει στην ταινία ότι δεν σχεδίαζε να αυτοκτονήσει, αλλά άκουσε κάποιες φωνές που της έλεγαν ότι ήταν καλύτερα να μην υπάρχει.

Αυτές οι ακουστικές ψευδαισθήσεις την οδήγησαν σε λανθασμένη διάγνωση ψύχωσης, η οποία αργότερα διορθώθηκε σε διπολική διαταραχή. Με άλλα λόγια, εκτός από τη σωματική της πάθηση (λύκος), έχει πλέον να αντιμετωπίσει και μια σοβαρή ψυχική διαταραχή.

Και αυτό γιατί, εκτός από την καταθλιπτική περίοδο, ούτε το μανιακό στάδιο της διπολικής διαταραχής είναι υγιές. Οι ασθενείς φτάνουν στα άκρα, κοιμούνται ελάχιστα, κάνουν τη μία δραστηριότητα μετά την άλλη, ξοδεύουν υπερβολικά χρήματα και συχνά φέρονται απερίσκεπτα ή κάνουν χρήση ουσιών, όπως τα ναρκωτικά.

Ακραία κόπωση

Η ηθοποιός δεν ήταν σε θέση να κάνει σχεδόν καμία δραστηριότητα σε ένα πολύ υψηλό σημείο της καριέρας της. Τις μέρες της τις περνούσε ξαπλωμένη, χωρίς να θέλει καν να φάει.

“Μερικές φορές περνούσα εβδομάδες στο κρεβάτι, σε σημείο που ακόμα και το περπάτημα στις σκάλες με άφηνε χωρίς ανάσα”. -Selena Gomez, στο Rolling Stones

Οι φίλοι της την επισκέπτονταν και προσπαθούσαν να της φτιάξουν το κέφι. Ωστόσο, εκείνη δεν έβρισκε κανένα νόημα σε αυτή την υποστήριξη. Της έφερναν φαγητό για να την ταΐσουν με το ζόρι. Ωστόσο, παρά το υποστηρικτικό κοινωνικό δίκτυο, δεν υπήρχε κανένας τρόπος να διατηρήσει το ηθικό της.

Αυτή η εξαπλούμενη κόπωση που περιορίζει τις καθημερινές δράσεις είναι ένα δύσκολο φορτίο για τον καθένα. Εξηγείται εν μέρει από την καταθλιπτική κατάσταση, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπεται και η επίδραση του λύκου.

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος ή ΣΕΛ είναι μια αυτοάνοση ασθένεια κατά την οποία ορισμένα αντισώματα επιτίθενται στους ιστούς του ίδιου του ασθενούς. Τα συμπτώματα είναι ευρύτατα και σχεδόν πάντα αφορούν το σωματικό επίπεδο, αν και υπάρχουν έρευνες που έχουν πιστοποιήσει την επίδραση της νόσου στην ψυχική υγεία.

Διαπίστωσα ότι το άγχος, οι κρίσεις πανικού και η κατάθλιψη μπορεί να είναι παρενέργειες του λύκου και αυτό μπορεί να δημιουργήσει τις δικές του προκλήσεις. -Selena Gomez

Με τα καταθλιπτικά επεισόδια, τη λήψη φαρμάκων σε αξιοσημείωτες ποσότητες, το άγχος της δημόσιας έκθεσης και τα αντισώματα να κάνουν τη δουλειά τους, η κόπωση είναι αναπόφευκτη. Και δεν μιλάμε για μια κόπωση που μπορεί απλά να λυθεί με τον ύπνο. Οι ασθενείς με το πρόβλημα αναφέρουν ένα βάρος που τους συνθλίβει στο κρεβάτι ή την καρέκλα και δεν τους αφήνει να αναπνεύσουν.

Selena Gomez and fatigue
Η ακραία κόπωση στον λύκο και η κατάθλιψη είναι πολύ έντονες καταστάσεις  και δεν μπορούν να επιλυθούν με τον συνηθισμένο ύπνο.

Οι αποκαλύψεις της Selena Gomez για τον λύκο

Μια από τις πιο δραματικές στιγμές της Selena Gomez ήταν η μεταμόσχευση νεφρού που χρειάστηκε. Ο λύκος έχει την ικανότητα να επηρεάζει τον νεφρικό ιστό.

Αυτή η επίθεση αντισωμάτων δημιουργεί μια φλεγμονή που μπορεί να είναι πολύ σοβαρή. Αυτό το κάνει σε τέτοιο βαθμό, που εξελίσσεται σε νεφρική ανεπάρκεια και η μόνη λύση είναι η μεταμόσχευση.

Η Selena Gomez έλαβε ένα νεφρό από τη φίλη της Francia Raísa το 2017. Ωστόσο, το ντοκιμαντέρ φαίνεται να αποκλείει αυτό το γεγονός και δεν υπάρχει σχεδόν καμία αναφορά στον δότη στο 6ετές ταξίδι που έχει κινηματογραφηθεί. Αυτό είναι κάτι που τράβηξε την προσοχή πολλών θαυμαστών.

Η φιλία των δύο νεαρών γυναικών ήταν πασίγνωστη και αναγνωρίστηκε τόσο σε στενό όσο και σε δημόσιο περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, ήταν γνωστή σε τέτοιο βαθμό που όταν η Selena λαμβάνει το βραβείο Billboard Woman of the Year, τα λόγια της απευθύνονται στη Raísa.

Νομίζω ότι αυτό θα έπρεπε να το έχει κερδίσει η Francia που μου έσωσε τη ζωή. -Selena Gómez, στα βραβεία Billboard

Πέρα από τις συζητήσεις και τις φήμες, η μεταμόσχευση καθιστά σαφές ότι η ζωή της τραγουδίστριας περιλαμβάνει την επανειλημμένη λήψη φαρμάκων. Αυτό περιλαμβάνει ψυχοτρόπα φάρμακα για τη διπολική διαταραχή και μια σειρά φαρμάκων για τον έλεγχο του λύκου και τη μείωση της πιθανότητας απόρριψης του μοσχεύματος.

Μια ματιά μπροστά

Το ντοκιμαντέρ της Selena Gomez αποκαλύπτει, όπως ήταν αναμενόμενο, οικεία θέματα. Με το άγχος του να είσαι μια παγκόσμια σταρ, οι απουσίες, οι φόβοι και οι κίνδυνοι μιας τέτοιας ζωής είναι πάντα παρόντες.

Σε ένα σημείο της ταινίας, μιλάει για το ότι αισθάνεται σαν προϊόν. Οι δισκογραφικές εταιρείες και οι εταιρείες τηλεοπτικής παραγωγής τη χρησιμοποιούν, έχουν απαιτήσεις από αυτήν και τα όρια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού είναι θολά.

Σε αυτό το παιχνίδι, που κάποιοι θα υποθέσουν ότι είναι χαρακτηριστικό της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, η διπολική διαταραχή είναι τόσο μια μεταφορά όσο και κάτι σημαντικό για να προβληματιστεί κανείς. Βρίσκουμε την έκσταση της σκηνής και τη μανία, καθώς και τη μοναξιά του τέλους των συναυλιών και την κατάθλιψη. Υπάρχουν επίσης λόγια γεμάτα ενέργεια στις συνεντεύξεις και ακραία κόπωση στην οικειότητα του σπιτιού της.

Η Selena Gomez ήθελε πάντα να προβάλλει τους αγώνες της ως ένα μονοπάτι αυτογνωσίας και αυτοεκτίμησης που μπορούν να ακολουθήσουν και άλλες γυναίκες. Το ντοκιμαντέρ για τα τελευταία 6 χρόνια της δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση: πρόκειται για τη ζωή με τη σωματική και ψυχική ασθένεια, όχι απλώς για την επιβίωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Carvalho, Andre F., Joseph Firth, and Eduard Vieta. “Bipolar disorder.” New England Journal of Medicine 383.1 (2020): 58-66.
  • Tondo, Leonardo, Gustavo H Vazquez, and Ross J Baldessarini. “Depression and mania in bipolar disorder.” Current neuropharmacology 15.3 (2017): 353-358.
  • Zhang, Lijuan, et al. “Prevalence of depression and anxiety in systemic lupus erythematosus: a systematic review and meta-analysis.” BMC psychiatry 17.1 (2017): 1-14.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.