Σιρόπι Prospantus από κισσό για τη θεραπεία του βήχα

Το σιρόπι Prospantus περιέχει ένα ειδικό εκχύλισμα έλικα Hedera ή αλλιώς κισσού, το οποίο μπορεί να είναι μια ολοκληρωμένη θεραπεία για διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με το βήχα.
Σιρόπι Prospantus από κισσό για τη θεραπεία του βήχα

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το σιρόπι Prospantus είναι ένα σιρόπι με βλεννολυτική και αποχρεμπτική δράση. Είναι κατασκευασμένο από το ξηρό εκχύλισμα Hedera ή αλλιώς κισσός. Επιπλέον, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του βήχα, καθώς βοηθά στην εξάλειψη της βλέννας.

Ο έλικας Hedera είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που ονομάζεται και αγγλικός κισσός. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το εκχύλισμά του από την αρχαιότητα για τη θεραπεία ασθενειών όπου πρέπει να εξαλειφθεί το φλέγμα από την αναπνευστική οδό.

Τι είναι ο έλικας Hedera;

αναρριχητικός κισσός

Ο κισσός είναι ένα ιατρικό αναρριχητικό φυτό που ανήκει στην οικογένεια Arialaceae. Αναπτύσσεται σε πολλές ηπείρους και μπορεί να έχει ύψος αρκετά μέτρα.

Αυτό το φυτό έχει σκούρα πράσινα αειθαλή φύλλα. Τα άνθη του έχουν πρασινωπό-κίτρινο χρώμα και μυρίζουν ωραία. Επίσης, αναπτύσσεται γρήγορα και προσαρμόζεται εύκολα σε πολλά διαφορετικά κλίματα και εδάφη.

Ανάμεσα στα πολλά οφέλη που έχει αυτό το φυτό, ξεχωρίζει η ικανότητά του να αποβάλλει τη βλέννα. Επιπλέον, μπορεί να μετατρέψει έναν ξηρό βήχα σε παραγωγικό βήχα για να απαλλαγούμε από το φλέγμα. Για αυτόν τον λόγο, ήταν μια κοινή θεραπεία από την αρχαιότητα. Τον χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύσουν την αναπνευστική οδό και να ανακουφίσουν τον βήχα.

Ενεργές αρχές του έλικας Hedera

Σε αυτό το φυτό, υπάρχουν διαφορετικά ενεργά συστατικά. Κάθε ένα από αυτά τα δραστικά συστατικά βοηθά την αναπνευστική οδό. Μερικά από αυτά τα συστατικά του κισσού είναι:

 • Τανίνες
 • Φολικουλίνη
 • Ινοσιτόλη
 • Γλυκοσίδες
 • Εδερίνα
 • Οργανικά οξέα
 • Γιόδο
 • Σαπονίνες: λόγω της σπασμολυτικής και αποχρεμπτικής δράσης τους, αυτές είναι μία από τις πιο σημαντικές ουσίες στον κισσό.

Λόγω της σύνθεσής του, το εκχύλισμα κισσού έχει βρογχοδιασταλτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες και αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα φύλλα του για τη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων με βήχα.

Ωστόσο, αν και έχει πολλές ιδιότητες για την ανακούφιση των αναπνευστικών προβλημάτων, τα φρούτα που δίνει είναι πολύ τοξικά για τους ανθρώπους.

Διαδικασία εκχύλισης για το σιρόπι Prospantus

εκχύλιση κισσού

Το εκχύλισμα κισσού στο Prospantus λαμβάνεται μέσω μιας ιδιόκτητης διαδικασίας εκχύλισης. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η αποτελεσματικότητα του κισσού στο σιρόπι σχετίζεται με τον τρόπο συλλογής του.

Χάρη στο γεγονός ότι ο κισσός στο Prospantus ακολουθεί μια πατενταρισμένη διαδικασία συγκομιδής και εκχύλισης, το εκχύλισμα έχει μοναδικές ιδιότητες. Επιπλέον, η συσκευασία περιέχει μια σφραγίδα που προσδιορίζει και αναφέρεται στη μέθοδο εκχύλισης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Λόγω των ιδιοτήτων του, το ειδικό εκχύλισμα του Hedera helix EA 575® βοηθά στη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με το βήχα. Τα συστατικά του εκχυλίσματος κισσού βοηθούν στη διάλυση της βλέννας και στη μείωση των βρογχικών σπασμών, γεγονός που ανακουφίζει την ανάγκη για βήχα.

Επί του παρόντος, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι μέρος των επιδράσεων του Prospantus οφείλεται κυρίως στην a-hederin, μια από τις δραστικές αρχές του εκχυλίσματος στο σιρόπι.

Πώς δρα το σιρόπι Prospantus;

Το σιρόπι Prospantus καταπολεμά τα τρία πιο κοινά συμπτώματα του βήχα. Επομένως, έχει τρεις κύριες δράσεις:

 • Βλεννολυτική δράση: Ο κισσός μειώνει το ιξώδες της βλέννας για να το κάνει πιο υγρό και πιο εύκολο να εξαλειφθεί.
 • Αποχρεμπτικό: Το Prospantus λειτουργεί με διαστολή των βρόγχων για να σας βοηθήσει να αναπνεύσετε καλύτερα.
 • Αντιβηχική δράση: Ως συνέπεια των δύο άλλων δράσεών της, με τη διάταση των βρόγχων και με το μετεωρισμό, μπορεί να ανακουφίσει τον βήχα σας.

Ενδείξεις και δοσολογία του σιροπιού Prospantus

Όπως αναφέραμε, αυτό το σιρόπι θεραπεύει τον βήχα και οποιοσδήποτε άνω των 2 ετών μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Ακολουθούν οι οδηγίες βάσει της ηλικίας:

 • Για άτομα άνω των 12 ετών: 5 ml, τρεις φορές την ημέρα.
 • Σε παιδιά 6 έως 12 ετών: 5 ml, δύο φορές την ημέρα.
 • Για τους νεότερους, από 2 έως 5 ετών: 2,5 ml, δύο φορές την ημέρα.

Συμπέρασμα

Το σιρόπι Prospantus είναι μια ασφαλής και φυσική επιλογή για τη θεραπεία του βήχα, επειδή βοηθά στην εκκαθάριση της βρογχικής έκκρισης και στην ανακούφιση της φλεγμονής στους αεραγωγούς.

Εάν έχετε αμφιβολίες, ενημερώστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας. Εάν ο βήχας σας δεν εξαφανιστεί σε λίγες μέρες, μπορεί να είναι ένδειξη διαφορετικής κατάστασης ή προβλήματος. Μπορεί να χρειαστείτε συνταγή για διαφορετικό τύπο φαρμάκου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Metcalfe, D. J. (2005). Hedera helix L. Journal of Ecology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2745.2005.01021.x
 • Lutsenko, Y., Bylka, W., Matlawska, I., & Darmohray, R. (2010). Hedera helix as a medicinal plant. Herba Polonica.

 • Mendel, M., Chłopecka, M., Dziekan, N., & Wiechetek, M. (2011). The effect of the whole extract of common ivy (Hedera helix) leaves and selected active substances on the motoric activity of rat isolated stomach strips. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2011.01.036


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.