Τα 5 καλύτερα εγχύματα για την αντιμετώπιση του ενοχλητικού βήχα

Η μέντα βοηθάει πολύ στη διάλυση του φλέγματος, το λεμόνι είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντιβιοτικό και το θυμάρι αποτελεί ένα ισχυρό αντιμικροβιακό. Δείτε τα παρακάτω εκπληκτικά εγχύματα κατά του βήχα!
Τα 5 καλύτερα εγχύματα για την αντιμετώπιση του ενοχλητικού βήχα
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Ángela Aragón

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η αντιμετώπιση του ενοχλητικού βήχα μπορεί να γίνει πραγματικότητα με 5 φυσικά εγχύματα!

Μακάρι τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Όμως, δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι καταστροφική για την υγεία μας. Μια συνέπεια είναι ο ενοχλητικός βήχας που παρουσιάζεται χωρίς προφανή λόγο. Επίσης συχνά συνοδεύεται από ελαφρώς σκουρόχρωμη βλέννα.

Και τα δύο συμπτώματα αποτελούν αντιδράσεις του σώματός σας σε κάτι που θεωρεί επικίνδυνο. Έτσι προκαλεί σπασμούς και έκκριση υγρών. Προσπαθεί να προστατευτεί από τη σκόνη και από άλλες βλαβερές ουσίες.

Επιπλέον, ο βήχας αποτελεί επίσης σύμπτωμα κρυολογήματος ή μόλυνσης, που οφείλονται σε αλλαγές στη θερμοκρασία, στην εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος ή σε κάποιον ιό.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν εγχύματα για την αντιμετώπιση του ενοχλητικού βήχα καθώς και για τη μείωση του υπερβολικού φλέγματος.

Ποια είναι τα καλύτερα εγχύματα για την αντιμετώπιση του ενοχλητικού βήχα;

1. Έγχυμα θυμαριού

Έγχυμα θυμαριού για την αντιμετώπιση του ενοχλητικού βήχα

Οι τραγουδιστές καθώς και άλλοι άνθρωποι που χρησιμοποιούν πολύ τη φωνή τους λατρεύουν το έγχυμα θυμαριού. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη. Το θυμάρι κάνει πολύ καλό σε περίπτωση λοιμώξεων στη φωνητική οδό και στους πνεύμονες.

Επίσης έχει αποτελεσματικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Πέραν από το ότι ανακουφίζει από τον πόνο, πραγματικά βοηθάει στην ανάρρωση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση του ενοχλητικού βήχα στη ρίζα του.

Το θυμάρι έχει αντιβακτηριακή δράση. Έτσι, αν ο βήχας οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο, το θυμάρι θα το εξουδετερώσει.

2. Έγχυμα λεμονιού με μέλι και κανέλα για την αντιμετώπιση του ενοχλητικού βήχα

Όπως λέμε συχνά, το λεμόνι είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντιβακτηριακό. Όμως η οξύτητά του μπορεί να είναι σκληρή με τις αμυγδαλές σας, αν έρθει σε άμεση επαφή με αυτές.

Έτσι, είναι καλό να το συνδυάσετε με κάτι που απαλύνει την οξύτητά του. Το μέλι, εκτός από το ότι κάνει ακριβώς αυτό, έχει επίσης την ικανότητα να εξουδετερώνει τα βακτήρια. Μάλιστα δρα σαν ένα προστατευτικό στρώμα.

Όσο για την κανέλα, βοηθάει στη διάλυση της βλέννας. Παράλληλα, ενισχύει τη δράση των άλλων συστατικών.

 

Σας ενδιαφέρει! 9 ωφέλειες που θα έχετε αν τρώτε μέλι κάθε μέρα

 

3. Έγχυμα μέντας για την αντιμετώπιση του ενοχλητικού βήχα

Έγχυμα μέντας

Η μέντα είναι η πρωταγωνίστρια, αν αναζητάτε συνταγές εγχυμάτων για την αντιμετώπιση του ενοχλητικού βήχα. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη αν δυσκολεύεστε στην αναπνοή, επειδή διαλύει τη βλέννα.

Μερικές φορές δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε επειδή η βλέννα είναι πολύ παχύρρευστη. Κατά συνέπεια το σώμα δυσκολεύεται να την αποβάλει, επειδή η βλέννα προσκολλάται στους αεραγωγούς.

Φυσικά, το έγχυμα μέντας είναι εξαιρετικό για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και της λοίμωξης που συνοδεύουν τον βήχα. Όμως, αν θέλετε να το κάνετε ακόμα πιο αποτελεσματικό, προτείνουμε να προσθέσετε ένα ξυλάκι κανέλας.

4. Έγχυμα rooibos με λεμόνι για την αντιμετώπιση του ενοχλητικού βήχα

Αν δεν έχετε αλλεργίες, πιθανώς θεωρείτε ότι τα συμπτώματά τους είναι τα φτερνίσματα και τα εξανθήματα. Όμως οι αλλεργίες προκαλούν και πολλά άλλα συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του βήχα. Αν αυτή είναι η περίπτωσή σας, συνιστούμε το έγχυμα rooibos με χυμό λεμονιού.

Το έγχυμα αυτό έχει εξαιρετική αντιισταμινική δράση, έτσι είναι ιδανικό αν ο βήχας σας οφείλεται σε αλλεργίες.

Επιπλέον, το έγχυμα rooibos περιέχει πολλά μεταλλικά στοιχεία τα οποία το ανοσοποιητικό σας σύστημα χρειάζεται για να είναι δυνατό, επομένως είναι ιδανικό αν έχετε κρυολόγημα ή γρίπη.

 

Διαβάστε ακόμη: Θεραπεύστε τον βήχα, τις αλλεργίες σας ή τη γρίπη με κρεμμύδια

 

5. Έγχυμα τζίντζερ με λεμόνι

Έγχυμα με τζίντζερ και μέλι για την αντιμετώπιση του ενοχλητικού βήχα

Τα εγχύματα για τον βήχα που αναφέραμε παραπάνω έχουν υπέροχη γεύση. Ωστόσο δεν αρέσει σε όλους η γεύση του τζίντζερ, ειδικά σε μορφή εγχύματος. Παρ’ όλα αυτά, σας συνιστούμε να το δοκιμάσετε επειδή σας κάνει τόσο καλό.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η αντιφλεγμονώδης δράση του. Πίνοντας έγχυμα τζίντζερ θα αναρρώσετε πιο γρήγορα και ο πόνος θα αντιμετωπιστεί πιο σύντομα.

Όπως και τα άλλα εγχύματα, το έγχυμα τζίντζερ βοηθάει στη διάλυση του φλέγματος. Αυτό σημαίνει ότι βοηθάτε τον εαυτό σας να θεραπευτεί από μέσα προς τα έξω, κάτι σημαντικό για την αντιμετώπιση του ενοχλητικού βήχα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα εγχύματα για την αντιμετώπιση του βήχα, ανεξαρτήτως από το αν είναι χρόνιος ή προσωρινός. Δεν έχουν παρενέργειες, εκτός και αν είστε αλλεργικοί σε κάποιο από τα συστατικά τους.

Μια καλή ιδέα είναι να φτιάχνετε το πρωί το έγχυμα που προτιμάτε και να το παίρνετε μαζί σας σε ένα θερμός, έτσι ώστε να μπορείτε να το πίνετε σε όλη τη διάρκεια της μέρας.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Collingwood, R. G. (1993). Los principios del arte.
  • Lamas, A., de Valbuena, M. R., & Máiz, L. (2014). Tos en el niño. Archivos de Bronconeumología50(7), 294-300.
  • Salgado, F. (2011). El jengibre (Zingiber officinale). Revista internacional de acupuntura5(4), 167-173.
  •  Sánchez, J. A. P. (2013). CASO CLÍNICO: APLICACIÓN DE MIEL PARA EL TRATAMIENTO DE ÚLCERAS BASADO EN LITERATURA CIENTÍFICA. Hygia de enfermería: revista científica del colegio, (83), 48-55.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.