Σπιτικές θεραπείες για τον καλόγερο. Τι ξέρετε;

Σήμερα θα σας δώσουμε ορισμένες σπιτικές θεραπείες για τον καλόγερο και την αντιμετώπισή του. Ο καλόγερος είναι μια πάθηση του δέρματος που παρουσιάζεται όταν οι θύλακες των τριχών μολύνονται
Σπιτικές θεραπείες για τον καλόγερο. Τι ξέρετε;
Eliana Delgado Villanueva

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Θεραπείες για τον καλόγερο. Σήμερα θα σας δώσουμε ορισμένες σπιτικές θεραπείες για τον καλόγερο και την αντιμετώπισή του. Ο καλόγερος είναι μια πάθηση του δέρματος που παρουσιάζεται όταν οι θύλακες των τριχών μολύνονται. Η βλάβη αυτή δεν είναι σοβαρή, όμως είναι αρκετά οδυνηρή επειδή η προσβεβλημένη περιοχή μπορεί να ερεθιστεί πολύ. Ο καλόγερος είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας. Ωστόσο οι περιοχές που προσβάλλονται συχνότερα από αυτό το οδυνηρό σπυράκι είναι οι μασχάλες, οι γλουτοί, οι ώμοι, οι βουβώνες και το εσωτερικό μέρος των μηρών.

Τι κάνει τον καλόγερο να εμφανιστεί;

Η συγκεκριμένη βλάβη εμφανίζεται αρχικά ως μια ασήμαντη κόκκινη κηλίδα που πονάει λίγο. Ωστόσο με τον καιρό ο πόνος μπορεί να δυναμώσει αρκετά και το σπυράκι να μεγαλώσει πολύ επειδή αρχίζει να πρήζεται.

Ο καλόγερος οφείλεται σε βακτηριακή μόλυνση (ειδικά από το χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο), αν και αυτή δεν είναι η μοναδική αιτία. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, όπως:

 • Δηλητηρίαση του αίματος.
 • Διαβήτης.
 • Ανεπαρκής υγιεινή.
 • Κακή διατροφή.

Φυσικές θεραπείες για τον καλόγερο

Θεραπείες για τον καλόγερο - Σπασμένο αβγό
 • Τοποθετήστε πάνω στην πάσχουσα περιοχή λίγη από τη μεμβράνη που βρίσκεται κάτω από το τσόφλι του αβγού.
 • Φτιάξτε κατάπλασμα από ωμό, τριμμένο καρότο αναμεμειγμένο με λίγο φύτρο σταριού. Απλώστε το μείγμα απευθείας πάνω στον καλόγερο και καλύψτε με ένα καθαρό πανί.
 • Κάντε κομπρέσες με καυτό νερό χρησιμοποιώντας ένα καθαρό πανί. Αυτό πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα. Μόλις ο καλόγερος σπάσει, θα πρέπει να συνεχίσετε αυτή τη θεραπεία έτσι ώστε να αφαιρεθεί όλο το πύον από το σπυράκι.
 • Αναμείξτε μία κουταλιά της σούπας μέλι με μία κουταλιά της σούπας μαγιά μπίρας και μία κουταλιά της σούπας αλεύρι σταριού. Ανακατέψτε το μείγμα ώστε να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη κρέμα και απλώστε το στην πάσχουσα περιοχή. Καλύψτε με ένα πανί και αφήστε το να δράσει όλη τη νύχτα.
 • Υποφέρετε συχνά από αυτό το πρόβλημα; Αν ναι, βράστε 80 γραμμάρια τσουκνίδα σε ένα λίτρο νερό και πιείτε το σε τρεις ίσες μερίδες σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Το έγχυμα αυτό θα αποτοξινώσει τον οργανισμό σας και θα καθαρίσει το αίμα σας.

Περαιτέρω συστάσεις για τις θεραπείες για τον καλόγερο

Μη σπάτε τον καλόγερο!

Ο καλόγερος είναι μια βλάβη που δημιουργεί ευαισθησία στο δέρμα, επομένως δεν θα πρέπει να τον πιέζετε, γιατί υπάρχει κίνδυνος αυτό να επιτρέψει στα βακτήρια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να μολύνουν άλλα σημεία του σώματός σας (σήψη). Αν εμφανιστεί καλόγερος στα χείλη ή στη μύτη σας, το σπάσιμό του μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο, επειδή η μόλυνση μπορεί να φτάσει ακόμα και στον εγκέφαλό σας (μηνιγγίτιδα).

Η πάσχουσα περιοχή πρέπει να διατηρείται πολύ καθαρή

Θεραπείες για τον καλόγερο - Απολύμανση πληγής

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρείτε όλη την περιοχή γύρω από τον καλόγερο πολύ καθαρή. Για να το πετύχετε, μπορείτε να πλένετε την περιοχή με ένα πανί ή με ένα κομμάτι βαμβάκι και λίγο οινόπνευμα ή ιώδιο. Θα πρέπει να καθαρίζετε ολόκληρη την περιοχή τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις φορές τη μέρα. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται στο ντους, όχι στη μπανιέρα, έτσι ώστε να αποφύγετε την εξάπλωση της μόλυνσης σε άλλα μέρη του σώματος ή σε άλλους ανθρώπους.

Όταν καθαρίζετε τον καλόγερο, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τα κατάλληλα γάντια. Επίσης, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε γάντια ή όχι, πρέπει να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας μετά τον καθαρισμό της περιοχής και πριν έρθετε σε επαφή με τρόφιμα, προκειμένου να αποφύγετε να μολύνετε άλλους ανθρώπους.

Προειδοποιητικά σημάδια ότι πρέπει να πάτε αμέσως στο γιατρό: θεραπείες για τον καλόγερο

Θεραπείες για τον καλόγερο - Καθαρισμός περιοχής γύρω από τον καλόγερο

Αν περιποιείστε έναν καλόγερο και αρχίσετε να έχετε τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να πάτε στο γιατρό όσο το δυνατόν γρηγορότερα, επειδή πρόκειται για σαφή σημάδια ότι η μόλυνση εξαπλώνεται:

Να θυμάστε…

Ο καλόγερος δεν είναι σοβαρό πρόβλημα, όμως μπορείτε να λάβετε κάποια μέτρα προστασίας για να σιγουρευτείτε ότι η πάθηση αυτή δεν εξαπλώνεται, δεν χειροτερεύει και δεν μετατρέπεται σε κάποια μόλυνση που θα μπορούσε να χρειαστεί πιο εξειδικευμένη θεραπεία.

Ελπίζουμε να βρήκατε χρήσιμο αυτό το άρθρο πάνω στις θεραπείες για τον καλόγερο!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Boils and carbuncles: How are boils treated? 2018 Jun 14. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513136/
 • Stevens, D. L., Bisno, A. L., Chambers, H. F., Dellinger, E. P., Goldstein, E. J. C., Gorbach, S. L., … Wade, J. C. (2014). 2014 IDSA Practice guidelines for the diagnosis and management of skin and soft tissue infections. Clinical Infectious Diseases41, 1373–1406. https://doi.org/10.1093/cid/ciu296
 • Stevens, DL, Bisno, AL, Chambers, HF, Everett, ED, Dellinger, P., Goldstein, EJC, … Wade, JC (2005). Pautas de práctica para el diagnóstico y manejo de infecciones de piel y tejidos blandos. Enfermedades infecciosas clínicas , 41 (10), 1373–1406. https://doi.org/10.1086/497143
 • Ibler KS, Kromann CB. Recurrent furunculosis – challenges and management: a review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2014;7:59–64. Published 2014 Feb 18. doi:10.2147/CCID.S35302
 • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006;19(1):50–62. doi:10.1128/CMR.19.1.50-62.2006
 • Pazyar, N., Yaghoobi, R., Bagherani, N., & Kazerouni, A. (2013, July). A review of applications of tea tree oil in dermatology. International Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1365-4632.2012.05654.x
 • Vaughn, A. R., Branum, A., & Sivamani, R. K. (2016, August 1). Effects of Turmeric (Curcuma longa) on Skin Health: A Systematic Review of the Clinical Evidence. Phytotherapy Research. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/ptr.5640

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.