Πότε σταματούν να μεγαλώνουν οι άντρες και οι γυναίκες;

Πότε οι άντρες και οι γυναίκες σταματούν να μεγαλώνουν; Αυτή η ερώτηση είναι πιο συχνή από ό, τι νομίζουμε και συχνά είναι πολύ σχετική για τους γονείς. Μάθετε την απάντηση εδώ!
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν οι άντρες και οι γυναίκες;

Έχει γραφτεί από Ana Núñez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Είναι συχνά κοινό για τους γονείς να ρωτούν τον παιδίατρο των παιδιών τους πότε οι άνδρες και οι γυναίκες σταματούν να μεγαλώνουν. Το θέμα έχει οδηγήσει σε πολλαπλές μελέτες από προοπτικές που δεν περιλαμβάνουν μόνο γονίδια, αλλά και μεταβλητές όπως γεωγραφικές και κοινωνικοοικονομικές πτυχές.

Ένα από τα πρότυπα που καθιερώνονται σε αυτές τις έρευνες είναι ότι το φύλο έχει επιρροή. Γενικά, τα κορίτσια αναπτύσσονται νωρίτερα από τα αγόρια. Από την ηλικία των 8 ετών, μπορεί να υπάρχουν ήδη ορμονικές παραλλαγές που δεν εμφανίζονται στα αγόρια μέχρι την ηλικία των 10 ετών.

Με αυτήν τη διαφορά περίπου δύο ετών, οι αλλαγές στη διαδικασία της ενηλικίωσης θα συνεχίσουν να λαμβάνουν χώρα. Για αυτόν τον λόγο, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, υπάρχει μια στιγμή στο σχολείο όταν αυτό το περιθώριο γίνεται πολύ εμφανές στους συμμαθητές.

Επιστρέφουν σε μια νέα σχολική χρονιά στην οποία φαίνεται ότι μόνο τα κορίτσια έχουν μεγαλώσει και τα σώματά τους έχουν διανεμηθεί διαφορετικά. Τα ισχία τους είναι πιο έντονα και τα στήθη τους είναι πιο αισθητά. Συχνά, ένα χρόνο αργότερα, θα είναι τα αγόρια που επιστρέφουν με ενισχυμένο μυϊκό σύστημα και είναι ψηλότερα από τα κορίτσια.

έφηβη στο κρεβάτι
Η έναρξη των εμμηνορροϊκών κύκλων σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην ανάπτυξη των γυναικών, η οποία επιβραδύνει την ανάπτυξη.

Γιατί μεγαλώνουμε;

Τα ανθρώπινα όντα μεγαλώνουν ως μέρος της εξέλιξης και της ανάπτυξής μας. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει σταδιακά καθώς μεγαλώνουν τα οστά μας, αυξάνουμε το βάρος και φτάνουμε στην ωριμότητα.

Οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές εμφανίζονται στον πρώτο χρόνο της ζωής, μεταξύ των ηλικιών 5 και 7, και στη συνέχεια στην εφηβεία. Αυτό είναι γνωστό ως ώθηση της εφηβικής ανάπτυξης και αποτελεί την τελευταία στιγμή της ταχείας ανάπτυξης σε άνδρες και γυναίκες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), διαρκεί από 10 έως 19 ετών.

Αυτό το στάδιο συνοδεύεται από άλλες συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές. Παράλληλα με την επιταχυνόμενη ανάπτυξη των οστών είναι η ανάπτυξη του λάρυγγα. Αυτό αναγκάζει τη φωνή να γίνει πιο έντονη και βαθιά. Από την άλλη πλευρά, οι μύες είναι πιο καθορισμένοι, τα μαλλιά μεγαλώνουν στα γεννητικά όργανα, στο πρόσωπο και σε άλλα μέρη του σώματος.

Στην περίπτωση των γυναικών, η έναρξη της εμμήνου ρύσεως φαίνεται να σηματοδοτεί έναν ρυθμό που επιβραδύνει σταδιακά την ανάπτυξη. Από τότε, προσθέτουν μεταξύ 3 και 5 εκατοστά.

Αυτή τη στιγμή, μεγαλώνουν σε ύψος. Και παρόλο που δεν φτάνουν στην οριστική τους μορφή, τουλάχιστον πλησιάζουν το μέγιστο που θα μπορούν να φτάσουν. Σύμφωνα με τον μέσο όρο, λοιπόν, οι γυναίκες σταματούν να μεγαλώνουν σε ηλικία περίπου 14 ή 16 ετών, ενώ οι άνδρες σταματούν να μεγαλώνουν γύρω στο χρονικό διάστημα μεταξύ 16 και 18 ετών.

Για τους άνδρες, αυτό το εύρος επεκτείνεται. Μερικοί συνεχίζουν να μεγαλώνουν, αν και πολύ ελαφρώς, μέχρι την ηλικία των 21 ετών. Και πάντα με πολύ πιο αργό τρόπο από ό, τι στην εφηβεία. Η ανάπτυξη της μυϊκής μάζας συνεχίζεται έως περίπου στα 24 έτη.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που σταματούν να μεγαλώνουν άνδρες και γυναίκες;

Η ανάπτυξη τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γενετική. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες διαδραματίζουν επίσης ρόλο.

Το ύψος που επιτυγχάνουν τα ανθρώπινα όντα σχετίζεται επίσης με την ποιότητα της διατροφής και του ύπνου τους. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή θα παρέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για την ορθή ανάπτυξη των οστών και των μυών.

Αλλά πώς επηρεάζει ο ύπνος την ανάπτυξη; Όταν κοιμόμαστε, το σώμα παράγει ορμόνες, συμπεριλαμβανομένης της αυξητικής ορμόνης σωματοτροπίνης. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε τη σωστή συνήθεια για ξεκούραση τη νύχτα, ανάλογα με τον αριθμό των ωρών που απαιτούνται για την κάθε ηλικία.

Άλλες ορμόνες που σχετίζονται με τον θυρεοειδή έχουν άμεση επίδραση στην ανάπτυξη των οστών. Ως εκ τούτου, ο υποθυρεοειδισμός, μερικές φορές έμφυτος, συνδέεται με προβλήματα ανάπτυξης στα παιδιά. Ένα υγιές άτομο θα αναπτυχθεί από τη στιγμή που γεννήθηκε.

Αυτό το παρατηρούμε φυσικά στο σπίτι καθώς αλλάζει το μέγεθος των ρούχων ή των παπουτσιών. Εάν σταματήσει με πρόωρο ή ασυνήθιστο τρόπο, θα πρέπει να πάρετε τον γιο ή την κόρη σας για αξιολόγηση από ειδικό.

Μπορεί να βοηθήσετε την ανάπτυξη;

Μερικοί γιατροί επιβεβαιώνουν ότι είναι δυνατόν να τονωθεί η ανάπτυξη ανδρών και γυναικών, εάν γίνει πριν από την εφηβεία ή στις αρχές της. Γι ‘αυτό υποδεικνύουν συμπληρώματα πρωτεϊνών και πολυβιταμίνες.

Το κάνουν για να βοηθήσουν τους εφήβους, είτε άνδρες είτε γυναίκες, να αναπτύξουν ένα ανάστημα ανώτερο από αυτό που θα μπορούσαν να φτάσουν κατά μέσο όρο λόγω της διάθεσης των γονιδίων τους.

Άλλοι πιστεύουν στις ορμονικές θεραπείες ή στην άσκηση του αθλητισμού. Παρόλο που η ιδέα ότι το μπάσκετ ή το κολύμπι θα τους κάνει να κερδίσουν πόντους είναι μύθος, τα προτείνουν ακόμα. Εξάλλου, η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την υγεία και για να διατηρηθεί μια υγιής ισορροπία μεταξύ σώματος και νου.

Παρά το γεγονός ότι φαίνεται ότι ο γενετικός παράγοντας είναι βασικός, η ενθάρρυνση των υγιεινών αθλημάτων και των συνηθειών ανάπαυσης θα είναι μια καλή ιδέα. Όλα αυτά αν γίνονται σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή.

κορίτσι μετράει το ύψος
Η ανάπτυξη και το ύψος εξαρτώνται όχι μόνο από τη γενετική, αλλά και από άλλους εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Τι μπορεί να αλλάξει όταν οι άνδρες και οι γυναίκες σταματούν να μεγαλώνουν;

Οι κύριες αιτίες αλλαγών στην ανάπτυξη έχουν να κάνουν με χρόνιες παθήσεις, όπως στα νεφρά, ήπαρ, γαστρεντερικά προβλήματα, καρδιακές παθήσεις ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση που αναπτύσσεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα ή στα οστά.

Άλλες συγγενείς καταστάσεις ή ενδοκρινικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι ανωμαλίες του χρωμοσώματος Χ, μπορεί επίσης να είναι η αιτία της καταστολής. Οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες που οδηγούν στον υποσιτισμό, ειδικά στα χρόνια της παιδικής ηλικίας, που είναι απαραίτητοι για τη μελλοντική ανάπτυξη, διαδραματίζουν επίσης ρόλο.

Το να υποφέρετε από υποσιτισμό κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα καθορίζει το τελικό ύψος. Αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα από τα γονίδια που δείχνουν πάνω από το μέσο όρο ύψους.

Η αναστροφή αυτών των αποτελεσμάτων συνεπάγεται τακτικούς ελέγχους με έναν γιατρό εξειδικευμένο στην ανάπτυξη. Ο επαγγελματίας θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια διεξοδική έρευνα της υπόθεσης. Αν και αυτό δεν εγγυάται την ανάπτυξη, αξίζει να το δοκιμάσετε.

Η ηλικία κατά την οποία οι άνδρες και οι γυναίκες σταματούν να μεγαλώνουν είναι πολυπαραγοντική

Ενώ είναι αλήθεια ότι η γενετική παίζει σημαντικό παράγοντα για να καθορίσει πότε θα σταματήσουμε να μεγαλώνουμε και πόσο ύψος θα αποκτήσουμε, γνωρίζουμε ήδη ότι το περιβάλλον και η διατροφή είναι επίσης σημαντικά. Υπό το πρίσμα αυτό, η UNICEF προσφέρει ένα φυλλάδιο με θέμα «Child Growth Assessment», το οποίο είναι αφιερωμένο στην καθοδήγηση για την υγιεινή διατροφή.

Το ίδιο έγγραφο περιέχει πίνακες με μέσο εκατοστημόριο για κορίτσια και αγόρια. Αυτοί είναι πρακτικοί οδηγοί με τους οποίους θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε ένα γράφημα της εξέλιξης του ύψους και του βάρους των παιδιών μας στο σπίτι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.