7 στάσεις για να κάνετε γιόγκα ως ζευγάρι

Ανακαλύψτε πώς να βελτιώσετε την εμπιστοσύνη στη σχέση σας με ασκήσεις γιόγκα που μπορείτε να κάνετε ως ζευγάρι.
7 στάσεις για να κάνετε γιόγκα ως ζευγάρι
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η επίτευξη μιας ευέλικτης αλλά σταθερής σχέσης χρειάζεται καθημερινή δουλειά. Το να κάνετε γιόγκα ως ζευγάρι είναι κάτι που μπορεί να έχει πολύ θετικά αποτελέσματα.

Η εγγύτητα, η δέσμευση, η σωματική και συναισθηματική ευελιξία και άλλες πτυχές ενισχύονται στη σχέση. Τα οφέλη της γιόγκα είναι εξίσου σημαντικά τόσο για το άτομο όσο και για το ζευγάρι.

7 στάσεις για να κάνετε γιόγκα ως ζευγάρι και να αναζωογονήσετε τη σχέση σας

Μερικές από αυτές τις στάσεις είναι αποκλειστικά για ζευγάρια, αλλά άλλες είναι κλασικές στάσεις γιόγκα που προσαρμόζονται για να τις κάνετε με τον σύντροφό σας.

1. Καθοδικός σκύλος

Yoga as a couple.
 • Παίρνετε την κλασική στάση και ακουμπάτε τα χέρια σας στο πάτωμα λίγο πιο μπροστά από τους ώμους.
 • Αρχικά, πρέπει να στηρίξετε τα γόνατά σας για να ελέγξετε ότι βρίσκεστε στο ύψος των γοφών και στη συνέχεια να αρχίσετε να σηκώνεστε.
 • Τα πόδια θα παραμείνουν ίσια και η βάση θα είναι τα χέρια και τα δάχτυλα των ποδιών.
 • Ο σύντροφός σας στέκεται μπροστά τοποθετώντας τα πόδια του σε κάθε πλευρά των χεριών σας.
 • Στη συνέχεια γλιστρούν πάνω στην πλάτη του συντρόφου.
 • Πρέπει να στηρίξουν το βάρος για τρεις αναπνοές. Στη συνέχεια αλλάζουν ρόλους.

Όχι μόνο θα δημιουργήσετε έναν πιο στενό δεσμό με τον σύντροφό σας, αλλά θα και επωφεληθείτε από τη διάταση της σπονδυλικής σας στήλης.

Η γιόγκα είναι μια πρακτική ικανή να φέρει ευεξία, συμπεριλαμβανομένου του σεξουαλικού τομέα.

2. Πλευρική γωνία

Yoga.

Αυτή η άσκηση θα βοηθήσει στη βελτίωση της μυϊκής ελαστικότητας και στην ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης. Είναι μία από τις πιο απλές ασκήσεις γιόγκα που μπορείτε να κάνετε ως ζευγάρι. Δημιουργεί επίσης ένα επίπεδο εμπιστοσύνης και αρμονίας που θα ωφελήσει σημαντικά τη σχέση σας.

 • Το ζευγάρι κάθεται αντικρίζοντας ο ένας τον άλλον, με τα πόδια τους ανοιχτά.
 • Κρατήστε την πλάτη σας ίσια και αγγίξτε το μηρό του συντρόφου σας, και οι δύο ταυτόχρονα.
 • Ξεκουραστείτε και επαναλάβετε μερικά σετ αν νιώθετε άνετα.

3. Στάση διπλό δέντρο για γιόγκα ως ζευγάρι

Η στάση ξεκινάει από όρθια θέση και καταλήγει στο πάτωμα. Πρόκειται για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον άλλον και τη βελτίωση της ισορροπίας στις κινήσεις σας. Είναι απαραίτητο να είστε συγκεντρωμένοι και να διατηρείτε τη ρυθμική αναπνοή.

 • Το ζευγάρι στέκεται πλάτη με πλάτη, μπλέκει τα χέρια του πίσω του και παίρνει μια βαθιά ανάσα.
 • Μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αρχίζουν να κατεβαίνουν αργά, ομαλά και ταυτόχρονα.
 • Συνεχίζουν μέχρι να φτάσουν στο πάτωμα και να φτάσουν σε καθιστή θέση, χωρίς να αφήσουν τα χέρια τους.

4. Το τετράγωνο

Αυτή είναι μάλλον για τους πιο τολμηρούς ή για όσους είναι πιο έμπειροι στη γιόγκα. Το να σχηματίσετε ένα τετράγωνο συνδυάζοντας τα σώματά σας είναι εφικτό και καλό για την υγεία. Χρειάζεται δύναμη αλλά και εμπιστοσύνη για να πετύχετε την τέλεια μορφή.

 • Κάποιος κάθεται με ίσια πλάτη και τα πόδια μαζί τεντωμένα. Ο άλλος σύντροφος κάνει το ίδιο αλλά στον αέρα.
 • Αυτό που εννοούμε εδώ είναι ότι τοποθετούν τα χέρια τους στα πόδια του συντρόφου τους και τεντώνουν τα δικά τους πόδια, τα οποία θα κρατάει ο σύντροφός τους.

Αυτή η στάση είναι πιο απλή απ’ ό,τι φαίνεται και τα οφέλη της αποδεικνύονται στην αύξηση της δύναμης των χεριών και της κοιλιάς, ενώ σύμφωνα με μελέτες μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

5. Ηλιακός χαιρετισμός

Ανάμεσα στις θέσεις για να κάνετε γιόγκα ως ζευγάρι, αυτή είναι η ιδανική για να ξεκινήσετε το πρωί γεμάτοι θετική ενέργεια. Χρειάζεται μόνο ένα λεπτό και μπορείτε να απολαύσετε και οι δύο μαζί ένα καλό τέντωμα και λίγο καθαρό αέρα.

 • Ξαπλώστε μπρούμυτα δίπλα-δίπλα, τα πόδια ενωμένα και τις παλάμες μαζί στο ύψος του στήθους.
 • Γεμίστε τους πνεύμονές σας με αέρα γέρνοντας ελαφρώς προς τα πίσω και τεντώνοντας τα χέρια σας και στη συνέχεια εκπνεύστε γέρνοντας προς τα εμπρός όσο πιο πολύ μπορείτε.
 • Στη δεύτερη αναπνοή, κρατήστε την αναπνοή σας και όταν εκπνεύσετε, φέρτε το στήθος σας κοντά στο πάτωμα.

Το κλειδί είναι η συγκέντρωση και η αρμονική εκτέλεση των κινήσεων και οι δύο ταυτόχρονα.

6. Στάση βάρκα για γιόγκα ως ζευγάρι

Το να έχετε καλή πέψη είναι βασικό για όλους και αυτή η στάση της γιόγκα διευκολύνει τη διαδικασία. Είναι επίσης ευεργετική για όσους υποφέρουν από πόνους στη μέση.

 • Καθίστε αντικρίζοντας ο ένας τον άλλον, πάντα με ίσια πλάτη.
 • Σηκώστε τα πόδια σας και κρατήστε τα χέρια σας σε μια προσπάθεια να διατηρήσετε την ισορροπία σας.

Όπως σε όλες αυτές τις ασκήσεις, πρέπει να ελέγχετε την αναπνοή σας και να προσπαθείτε να παραμένετε συνδεδεμένοι ανά πάσα στιγμή.

7. Στάση μισού λωτού

A woman doing yoga.

Το ζευγάρι μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη στάση για να ενισχύσει το ιερό οστό αλλά και την περιοχή των ισχιακών νεύρων. Είναι επίσης πολύ καλή για τα γόνατα, τους γοφούς, αλλά και τα κάτω άκρα.

 • Και οι δύο σύντροφοι κάθονται ακουμπώντας ο ένας την πλάτη του στον άλλον με τα χέρια στον αέρα και κρατούν τα χέρια τους χωρίς να χάνουν το σχήμα τους.
 • Κρατούν αυτή τη στάση για μερικά δευτερόλεπτα εναρμονίζοντας την αναπνοή τους.
 • Στη συνέχεια ξεκουράζονται για λίγο και επαναλαμβάνουν μερικές ακόμη φορές.

Συμπερασματικά

Αυτές οι στάσεις για να κάνετε γιόγκα ως ζευγάρι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περνάτε χρόνο μαζί και να δημιουργείτε περισσότερη εμπιστοσύνη στη σχέση σας.

Κάθε στάση παρέχει οφέλη για διαφορετικά μέρη του σώματος. Η εκτόνωση των εντάσεων και το να το κάνετε μαζί είναι μια από τις μεγαλύτερες αρετές αυτής της ρουτίνας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Garfinkel, M., & Schumacher, H. R. (2000). Yoga. Rheumatic Disease Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/S0889-857X(05)70126-5
 • Balasubramaniam, M., Telles, S., & Doraiswamy, P. M. (2013). Yoga on our minds: A systematic review of yoga for neuropsychiatric disorders. Frontiers in Psychiatry. https://doi.org/10.3389/fpsyt.2012.00117
 • Streeter, C. C., Whitfield, T. H., Owen, L., Rein, T., Karri, S. K., Yakhkind, A., … Jensen, J. E. (2010). Effects of Yoga Versus Walking on Mood, Anxiety, and Brain GABA Levels: A Randomized Controlled MRS Study. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/acm.2010.0007
 • Woolery, A., Myers, H., Sternlieb, B., & Zeltzer, L. (2004). A yoga intervention for young adults with elevated symptoms of depression. Alternative Therapies in Health and Medicine. https://doi.org/March/April 2004

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.