Στωικισμός και τα χαρακτηριστικά του: Μια χρήσιμη φιλοσοφία

Ο στωικισμός είναι μια φιλοσοφία που σας βοηθά να ελέγχετε τα συναισθήματά σας. Σήμερα, θα μοιραστούμε τα χαρακτηριστικά του στωικισμού για να μάθετε περισσότερα.
Στωικισμός και τα χαρακτηριστικά του: Μια χρήσιμη φιλοσοφία

Τελευταία ενημέρωση: 12 Σεπτεμβρίου, 2021

Συχνά διαπιστώνουμε ότι η ζωή δεν πάει ακριβώς όπως τη θέλουμε. Μας εκπλήσσει συνεχώς με απροσδόκητα γεγονότα που μπορεί να διαταράξουν τα σχέδια, τις επιθυμίες ή τους στόχους μας. Όταν αντιμετωπίζουμε αυτές τις δυσκολίες, τείνουμε να αισθανόμαστε στενοχωρημένοι, αναστατωμένοι και απογοητευμένοι. Ωστόσο, υπάρχει μια φιλοσοφία στη ζωή που ονομάζεται στωικισμός που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτά τα συναισθήματα. Σήμερα, θα μοιραστούμε μερικά χαρακτηριστικά του στωικισμού και πώς να τα χρησιμοποιήσετε στη ζωή σας.

Ο στωικισμός είναι μια φιλοσοφική σχολή που προέκυψε τον 3ο αιώνα π.Χ.. Οι αρχές του αντιπροσωπεύουν έναν πρακτικό οδηγό για να ζήσετε μια καλή ζωή σε έναν απρόβλεπτο κόσμο. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι δημιουργήθηκε πριν από περισσότερα από 2000 χρόνια, οι διδασκαλίες του εξακολουθούν να ισχύουν.

Τι είναι ο στωικισμός;

Ο στωικισμός είναι μια φιλοσοφική πεποίθηση που υπερασπίζεται τον έλεγχο των συναισθημάτων που μπορεί να διαταράξουν τη ζωή σας. Και, τα ελέγχετε μέσω της αρετής και της λογικής. Ο στόχος είναι να επιτευχθεί η ευτυχία και η σοφία, ανεξάρτητα από τις ανέσεις, τα υλικά αγαθά και την περιουσία.

Για τους Στωικούς, υπάρχουν τρία είδη συναισθημάτων: τα καλά, τα κακά και τα αδιάφορα. Προτείνουν να επικεντρωθούμε σε εκείνα που είναι ανθυγιεινά, ώστε να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε και να τα αντιμετωπίζουμε. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αποκτήσουμε μια ορισμένη αστάθεια και έναν βαθμό ανεξαρτησίας όταν αντιμετωπίζουμε ζητήματα της πραγματικής ζωής.

Αυτή η θέση βασίζεται στην αρχή ότι οι άνθρωποι δεν ενοχλούνται από τα ίδια τα γεγονότα, αλλά από τις πεποιθήσεις που έχουν οι άνθρωποι για αυτά τα γεγονότα. Έτσι, η ευθύνη όταν είμαστε απογοητευμένοι, ντροπιασμένοι ή αναστατωμένοι θα είναι εντελώς δική μας και όχι των άλλων.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν θέλετε να εξαλείψετε ή να καταστείλετε τα συναισθήματά σας. Δεν είναι αυτό ο στωικισμός. Αντίθετα, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τις πεποιθήσεις που οδηγούν σε δυσάρεστα συναισθήματα και να τις μετατρέψετε σε πιο υγιείς σκέψεις.

Στωικισμός: Ιστορία και προέλευση

Ο Ζήνων των Κιτρών ίδρυσε τη σχολή στωικισμού τον 3ο αιώνα π.Χ. στην Αθήνα. Το όνομα προέρχεται από τον ελληνικό όρο στωικός, που προέρχεται από τη «στοά», το μέρος στην πόλη όπου συναντιόνταν οι φιλόσοφοι. Ο Σενέκας (4 π.Χ.-65 μ.Χ.), ο Επίκτητος (55-135) και ο Μάρκος Αυρήλιος (121-180) είναι από τους πιο γνωστούς στωικούς.

Ο στωικισμός ήταν μια από τις πιο σημαντικές ελληνικές σχολές, που έφτασε σε μεγαλούργησε μεταξύ του 3ου και του 2ου αιώνα π.Χ. Ωστόσο, άρχισε να εξασθενεί καθώς ο χριστιανισμός έγινε πιο δημοφιλής. Αλλά, θα πρέπει να σημειώσετε ότι ο Χριστιανισμός και άλλες θρησκείες πήραν κάποιες αρχές από τον Στωικισμό.

Σήμερα, οι στωικές ιδέες ισχύουν πολύ σε διαφορετικές θέσεις. Επίσης, έχει μεγάλη επιρροή στην ψυχολογία, ιδιαίτερα στον κλάδο της γνωσιακής-συμπεριφορικής.

Μια γυναίκα με πολλά χαρακτηριστικά.

Στωικισμός: Χαρακτηριστικά

Τα βασικά χαρακτηριστικά του στωικισμού είναι τα ακόλουθα:

  • Ο στωικισμός είναι φιλοσοφία ζωής. Υπάρχουν προτεινόμενες καθημερινές πρακτικές που θα σας βοηθήσουν να πετύχετε την ευτυχία.
  • Για τους Στωικούς, το σύμπαν είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει λογική ψυχή. Αυτός ο καθολικός και θεϊκός λόγος συμμετέχει σε όλα όσα υπάρχουν και εξηγεί τα πάντα. Έτσι, κάθε κατάσταση έχει μια εξήγηση. Επίσης, κάθε συγκεκριμένο στοιχείο ανήκει στην κοσμική τάξη, στην οποία συμμετέχουμε.
  • Η ευφυΐα κάθε ατόμου είναι ένα σωματίδιο καθολικής λογικής. Ως εκ τούτου, η επίτευξη της ευτυχίας συνεπάγεται με το συντονισμό με αυτήν.
  • Το μόνο πράγμα που μπορούν να κάνουν τα ανθρώπινα όντα μπροστά σε εξωτερικά γεγονότα είναι να ελέγξουν τον τρόπο που βλέπουν και αντιμετωπίζουν τα πράγματα.
  • Η στωική φιλοσοφία περιλαμβάνει τη ζωή σε αρμονία με τη φύση μέσω της χρήσης του λόγου. Υπό αυτή την έννοια, η κοινωνική σας ζωή μπορεί να βελτιωθεί εάν αποδεχτείτε αυτό που σας έχει γράψει η μοίρα.

5 ασκήσεις για να εφαρμόσετε τον στωικισμό στην καθημερινή σας ζωή

Όπως ήδη αναφέραμε, ο στωικισμός είναι μια πρακτική φιλοσοφία που επιδιώκει να βελτιώσει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Παρακάτω, θα σας δείξουμε μερικές ασκήσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ενσωματώσετε τα χαρακτηριστικά του στωικισμού στην καθημερινή σας ζωή.

1. Αναγνωρίστε τι ελέγχετε και τι δεν ελέγχετε

Προσδιορίστε και διαχωρίστε τα ζητήματα της ζωής σας από αυτά που είναι εξωτερικά και, επομένως, δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας, και αυτά που είναι εσωτερικά και μπορούμε να τα χειριστούμε.

Σύμφωνα με τον σύγχρονο φιλόσοφο Massimo Pigliucci, τα πράγματα που μπορούμε να ελέγξουμε είναι οι κρίσεις, οι απόψεις και οι αξίες μας. Όλα τα άλλα είναι εξωτερικά και πέρα από τον έλεγχό μας.

Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι ο στωικισμός σας ενθαρρύνει να συμβιβαστείτε με τα πάντα στη ζωή, αυτό δεν είναι στην πραγματικότητα αλήθεια. Αντ ‘αυτού, αναρωτηθείτε: εάν δεν μπορείτε να ελέγξετε ό, τι βρίσκεται έξω από τον εαυτό σας, ποια πρακτική αίσθηση υπάρχει στο να ανησυχείτε για αυτά;

2. Σκεφτείτε πριν δράσετε

Ο Μάρκος Αυρήλιος επιβεβαίωσε ότι αν σας ενοχλεί κάτι εξωτερικό, η ενόχληση δεν προέρχεται από το ίδιο το πράγμα, αλλά από τις σκέψεις σας για αυτό. Επομένως, έχετε τη δύναμη να αποφύγετε αυτήν την ταλαιπωρία.

Έτσι, όταν αισθάνεστε θυμωμένοι, απογοητευμένοι ή στενοχωρημένοι από κάτι, πρέπει να σταματήσετε και να σκεφτείτε για μια στιγμή τι συνέβη. Στη συνέχεια, αναρωτηθείτε ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης. Ο απλός προβληματισμός για πράγματα μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε αρνητικές και παρορμητικές απαντήσεις.

3. Καθορίστε τους φόβους σας

Μια άλλη πολύτιμη πρακτική του Στωικισμού είναι να ορίσετε τι φοβάστε. Στη συνέχεια, μπορείτε να σκεφτείτε τρόπους για να μην επαναληφθεί αυτός ο φόβος. Ή, αν συμβεί, μπορείτε να είστε προετοιμασμένοι να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά.

Αυτό μας βοηθά να βγάλουμε τους φόβους μας από το μυαλό μας και να τους αξιολογήσουμε αντικειμενικά. Με αυτόν τον τρόπο, θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι πραγματικά τόσο κακοί. Μπορούμε να τους ελέγξουμε αν ξέρουμε πώς να τους αποτρέψουμε.

4. Ζήστε στο παρόν

Ο Σενέκας είπε ότι η ευτυχία έγκειται στο να απολαμβάνεις το παρόν χωρίς να γνωρίζεις με αγωνία το μέλλον. Μπορεί να φαίνεται τετριμμένο, αλλά είναι ένα πολύτιμο μάθημα που θα μας βοηθήσει να νιώσουμε ικανοποιημένοι με αυτό που έχουμε ήδη.

Πολλοί πιστεύουν ότι η επιτυχία θα μας φέρει ευτυχία. Ωστόσο, οι Στωικοί γνωρίζουν ότι συμβαίνει το αντίστροφο. Η ευτυχία είναι αυτό που μας φέρνει επιτυχία και επιτεύγματα. Έτσι, δεν πρέπει να περιμένετε το αύριο για να αρχίσετε να απολαμβάνετε τη ζωή σας.

5. Αποδεχτείτε την πραγματικότητα του θανάτου

Όλοι πρέπει να αποδεχτούμε ότι μια μέρα θα πεθάνουμε. Σε πολύ λίγους ανθρώπους αρέσει να μιλούν για τον θάνατο ή ακόμη και να τον σκέφτονται. Ωστόσο, είναι το μόνο σίγουρο που έχουμε στη ζωή. Και, η αντιμετώπιση αυτού μπορεί να είναι απελευθερωτική. Αυτό συμβαίνει γιατί ο φόβος του θανάτου μας παραλύει.

Ο προβληματισμός για τον θάνατο κάποιου είναι καταθλιπτικός αν δεν τον προσεγγίσεις σωστά. Η ζωή είναι σύντομη. Είτε μας αρέσει είτε όχι, μια μέρα θα πάψουμε όλοι να υπάρχουμε.

Συμπέρασμα

Η διαχείριση των συναισθημάτων σας και η κατανόηση του τι είναι και δεν είναι υπό τον έλεγχό σας είναι χαρακτηριστικά του στωικισμού. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο έργο.

Ένας τρόπος που θα σας βοηθήσει είναι να κρατήσετε σε ένα ημερολόγιο πριν από τον ύπνο. Όπως και να το κάνετε, μπορείτε να προβληματιστείτε για τα πιο σημαντικά σημεία της ημέρας, με βάση τη δική σας οπτική της ημέρας. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας ερωτήσεις, όπως τι πήγε στραβά, τι πήγε καλά και τι μπορείτε να βελτιώσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.