Στρύχνος ο εμετικός: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ο στρύχνος ο εμετικός χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση προβλημάτων με το στομάχι, του πονοκεφάλου από την κατανάλωση αλκοόλ, και των κραμπών της περιόδου. Ανακαλύψτε αν οι επιστημονικές αποδείξεις υποστηρίζουν αυτά τα οφέλη.
Στρύχνος ο εμετικός: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Έχει γραφτεί από Daniela Andarcia

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το δένδρο στρυχνίνη, ή στρύχνος ο εμετικός (nux-vomica), είναι ένα αειθαλές δένδρο μεσαίου μεγέθους το οποίο εντοπίζεται στην Κίνα, στην Ταϊλάνδη, στην Ανατολική Ινδία, και στην Αυστραλία.

Ο καρπός του, γνωστός ως nux vomica, δηλητηριώδης καρπός, σπέρμα στρύχνου, και κουμπιά quaker, χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων και συμπτωμάτων.

Στυτική δυσλειτουργία, δυσκοιλιότητα, ημικρανίες, πρήξιμο, και άγχος είναι ορισμένα από τα προβλήματα υγείας για τα οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν παραδοσιακά στρύχνο τον εμετικό. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να υποστηρίζουν αυτές τις χρήσεις.

Δηλητηριώδης καρπός είναι το όνομα που έχει ο καρπός όταν είναι ωμός. Ο λόγος είναι πως περιέχει ένα αλκαλοειδές, την στρυχνίνη, η οποία, σε ορισμένες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται σαν δηλητήριο για ποντίκια. Μπορεί να είναι επικίνδυνος εξαιτίας αυτού, αλλά υπάρχει και στην αγορά σε μορφή χαπιού ή σκόνης.

Στρύχνος ο εμετικός – Τα οφέλη

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ορισμένων ανθρώπων, ο στρύχνος ο εμετικός έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Έτσι, πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά του άσθματος, των ρευματισμών, και των αιμορροΐδων. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε πάνω σε ζώα από το American-Eurasian Journal of Sustainable Agricultureίσως είναι αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.

Αυτοί οι καρποί περιέχουν αντιοξειδωτικά, έτσι πιθανόν να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν βλάβες στα κύτταρα του σώματος. Επιπλέον, πολλοί ισχυρίζονται πως έχουν και αντισηπτικές ιδιότητες. Όμως, απαιτούνται περισσότερες έρευνες πάνω σε αυτό.

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη πάνω σε ποντίκια από το Phytotherapy Research, τα αλκαλοειδή στους καρπούς ίσως μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων, όπως των κυττάρων του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Παρόλα αυτά, είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες μελέτες πάνω στο θέμα και δε μπορούμε να θεωρήσουμε αυτή την προσέγγιση θεραπεία πρώτης επιλογής.

Ταυτόχρονα, μια έρευνα στο Journal of Ethnopharmacology αναφέρει ότι αυτοί καρποί ίσως έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν τη ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο ανθρώπινο ήπαρ. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές επιστημονικές μελέτες που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τον στρύχνο τον εμετικό για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο πόνος στην πλάτη, η δυσκοιλιότητα, οι κράμπες περιόδου, η ανικανότητα, και η ανδρική στειρότηταΕπίσης, έχει ανέκδοτη χρήση για τις ημικρανίες, το άγχος, και την αϋπνία.

Όμως, γι’ αυτά τα οφέλη δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις που να τα στηρίζουν. Θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε τους καρπούς.

Τέλος, μια μελέτη σε ποντίκια, η οποία εμφανίστηκε στο Journal of Alternative and Complementary Medicine, δηλώνει ότι ο στρύχνος ο εμετικός θα μπορούσε να βοηθήσει στη θεραπεία των διαταραχών που οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ. Κάτι τέτοιο δεν έχει δοκιμαστεί σε άτομα εθισμένα στο αλκοόλ όμως.

Μπουκάλια άδεια και άνδρας πίνει αλκοόλ
Παρότι έχουν γίνει πειράματα με αυτή την ουσία για τη θεραπεία του αλκοολισμού, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν τη χρήση του.

Πώς χρησιμοποιείται ο στρύχνος ο εμετικός;

Τα συμπληρώματα του καρπού του στρύχνου του εμετικού είναι διαθέσιμα χωρίς συνταγογράφηση και μπορείτε να τα προμηθευτείτε από καταστήματα με υγιεινές τροφές σε χάπια ή σκόνη. Κάθε κατασκευαστής έχει διαφορετικές δοσολογίες και οδηγίες καθώς υπάρχει έλλειψη επιστημονικής έγκρισης και έτσι δεν υπάρχει ακριβής δοσολογία.

Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν τα πάρετε. Μη βασίζεστε στην ετικέτα του προϊόντος. Ταυτόχρονα, αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, θα πρέπει να δείτε αν έχει παρασκευαστεί με γαλακτοκομικά προϊόντα. Ορισμένες συνθέσεις περιέχουν, ενώ άλλες όχι.

Σύμφωνα με μερικούς κατασκευαστές, αυτό το προϊόν έχει ημερομηνία λήξης έως και 3 χρόνια από την παρασκευή του, αν το αποθηκεύσετε σε δροσερό και σκιερό μέρος.

Πιθανοί κίνδυνοι από την κατανάλωσή του

Ο στρύχνος ο εμετικός δε θεωρείται ασφαλής καρπός, για κατανάλωση από ανθρώπους. Πιστεύεται ότι η κατανάλωση 30 χιλιοστόγραμμων, ή παραπάνω, αυτού του προϊόντος ίσως προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες μέσα στις οποίες βρίσκουμε τις ακόλουθες:

 • Δυσκαμψία του αυχένα και της πλάτης
 • Άγχος
 • Ζαλάδα και σπασμούς
 • Σπασμούς των μυών του σαγονιού
 • Ηπατική ανεπάρκεια

Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασιακής Ασφάλειας και Υγείας (NIOSH) έχει κατατάξει αυτόν τον καρπό στους επικίνδυνους καρπούς λόγω των σοβαρών νευρολογικών παρενεργειών του. Έτσι, θα πρέπει να μην καταναλώνετε προϊόντα που περιέχουν αυτόν τον καρπό χωρίς να έχετε μιλήσει με έναν γιατρό πρώτα, ειδικά όταν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Ποιοι θα πρέπει να το αποφεύγουν;

Παρότι ο στρύχνος ο εμετικός δεν συνιστάται για όλους, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ιδιαίτερα τοξικών παρενεργειών σε ορισμένα άτομα. Γι’ αυτό, όσοι ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες θα πρέπει ν’ αποφεύγουν την κατανάλωσή του:

 • Έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες: Αυτός ο καρπός προκαλεί σοβαρή ζημιά και στη μητέρα και στο παιδί.
 • Άτομα με ηπατικές νόσους: Ο στρύχνος ο εμετικός μπορεί να επιδεινώσει, ακόμα και να προκαλέσει ζημιά στο ήπαρ καθώς περιέχει στρυχνίνη.
Απεικόνιση ανθρώπινου ήπατος
Το ήπαρ μπορεί να επηρεαστεί από τον στρύχνο τον εμετικό καθώς η στρυχνίνη έχει τοξική δράση και συνδέεται με την ηπατική ανεπάρκεια.

Τι να θυμάστε σχετικά με τον στρύχνο τον εμετικό

Ο στρύχνος ο εμετικός εντοπίζεται σε Αυστραλία, Ταϊλάνδη, Κίνα, και Ανατολική Ινδία. Παραδοσιακά, οι άνθρωποι τον χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων όπως για τη στυτική δυσλειτουργία, το άγχος, τη δυσκοιλιότητα, τις κράμπες περιόδου, και τις ημικρανίες.

Όμως, δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες, μέχρι στιγμής, που να υποστηρίζουν αυτά τα οφέλη. Αντιθέτως, η κατανάλωσή του σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες.

Να θυμάστε ότι κάθε εταιρεία παρασκευής έχει διαφορετικές οδηγίες και δοσολογία. Έτσι, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να μη βασίζεστε στις ενδείξεις της ετικέτας του προϊόντος. Δεν υπάρχει κανένα ιατρικό πιστοποιητικό πίσω από αυτές.

Όλοι θα πρέπει ν’ αποφεύγουν την κατανάλωσή του, ειδικά οι έγκυες γυναίκες, οι θηλάζουσες γυναίκες, τα παιδιά, και άτομα που υποφέρουν από ηπατικές νόσους. Πριν καταναλώσετε τον καρπό θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Chaurasia, S. (2009). Anti-inflammatory and Antioxidant Activity of Strychnos nux vomica Linn. American-eurasian journal of sustainable agriculture, 3(2), 244–252.
 • Ren, H., Zhao, J., Fan, D., Wang, Z., Zhao, T., Li, Y., Zhao, Y., Adelson, D., & Hao, H. (2019). Alkaloids from nux vomica suppresses colon cancer cell growth through Wnt/β-catenin signaling pathway. Phytotherapy research : PTR, 33(5), 1570–1578. https://doi.org/10.1002/ptr.6347
 • Deng, X. K., Yin, W., Li, W. D., Yin, F. Z., Lu, X. Y., Zhang, X. C., Hua, Z. C., & Cai, B. C. (2006). The anti-tumor effects of alkaloids from the seeds of Strychnos nux-vomica on HepG2 cells and its possible mechanism. Journal of ethnopharmacology, 106(2), 179–186. https://doi.org/10.1016/j.jep.2005.12.021
 • Sukul, N. C., Ghosh, S., Sinhababu, S. P., & Sukul, A. (2001). Strychnos nux-vomica extract and its ultra-high dilution reduce voluntary ethanol intake in rats. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 7(2), 187–193. https://doi.org/10.1089/107555301750164280
 • The National Institute for Occupational Safety and Health [Updated October 30, 2019]. Strychnine. Available from: https://www.cdc.gov/niosh/npg/npgd0570.html

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.