9 στυλ για να αναδείξετε το μουστάκι σας

Υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά στυλ που μπορούν να προσαρμοστούν σε σχεδόν κάθε προσωπικότητα. Εδώ, θα συνοψίσουμε τα πιο συνηθισμένα για να διαλέξετε!
9 στυλ για να αναδείξετε το μουστάκι σας

Έχει γραφτεί από Alejandra Maria Gonzalez Bonilla

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Την τελευταία δεκαετία, τα γένια στο ανδρικό πρόσωπο έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, επομένως υπάρχουν πολλά στυλ για μουστάκι εκεί έξω. Επιπλέον, η τάση των hipster έχει εκτοξεύσει τη συχνότητά τους, η οποία έχει προκαλέσει ακόμη και τη δημιουργία εξειδικευμένων ινστιτούτων αισθητικής. Πώς μπορείτε να αναδείξετε το μουστάκι σας;

Ανέκαθεν, το μουστάκι ήταν χαρακτηριστικό του ανδρισμού. Η περίφημη δεκαετία του 1920 είναι χαρακτηριστική. Στη συνέχεια, τη δεκαετία του 1980, οι άντρες άφηναν μουστάκι με μια πιο ανέμελη αισθητική.

Ωστόσο, η τάση στο μουστάκι ξεπερνά το ακριβές σχέδιο και κόψιμο. Το κίνημα Movember είναι μια ετήσια πρωτοβουλία που προσκαλεί τους άνδρες να αφήσουν μουστάκι για να ευαισθητοποιήσουν σε θέματα υγείας όπως ο καρκίνος του προστάτη.

Στυλ για να αναδείξετε το μουστάκι σας

Υπάρχει μια ποικιλία από στυλ στο μουστάκι. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι να επιλέξετε ένα με βάση το σχήμα του προσώπου σας.

Ενώ το να μεγαλώνετε το μουστάκι σας είναι το πιο εύκολο μέρος, υπάρχουν πάντα εργαλεία και τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να το αναδείξετε. Ας τις ρίξουμε μια ματιά!

1. Το μουστάκι του τιμονιού

Αυτό είναι ένα από τα στυλ που ταιριάζει καλύτερα σε όλα τα σχήματα προσώπου. Ήταν πολύ δημοφιλές στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 και ο σχεδιασμός του συνίσταται στο να διατηρείται το μεσαίο σημείο (κάτω από τη μύτη) κοντό και οι γωνίες μακριές, για να κάνει ένα είδος καμπύλης προς τα πάνω, σαν να είναι μπούκλα.

Για να επιτευχθεί αυτό, ολόκληρο το μουστάκι χτενίζεται και στη συνέχεια τα άκρα τυλίγονται με κερί.

Το τιμόνι: ένα κλασικό στυλ μουστάκι
Το τιμόνι είναι ένα από τα πιο κλασικά στυλ, με τον εύκολα αναγνωρίσιμο σχεδιασμό του.

2. Ο ίππος

Μακρύ και θαμνώδες, το μουστάκι του θαλάσσιου ίππου έχει παρουσιαστεί σε ταινίες με καουμπόηδες, καθώς και από καλλιτέχνες όπως ο Sam Elliot και ο John Lennon. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι κρέμεται πάνω από τα χείλη και δεν έχει ακριβές γραμμικό κόψιμο.

Το κόψιμό του μπορεί να γίνει με ψαλίδι και δεν χρειάζεται συνεχή περιποίηση, αφού το νόημα αυτού του μουστάκι είναι να δείχνει φυσικό και ανέμελο.

3. Το chevron μουστάκι

Αυτή είναι μια πιο λεπτή και προσεγμένη εναλλακτική του τιμονιού ή του θαλάσσιου ίππου, καθώς δεν κρέμεται πάνω από το πάνω χείλος και κόβεται προσεκτικά. Έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι εξισορροπεί τα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Επίσης, ένα από τα κλειδιά για να το αποκτήσετε είναι να έχετε καλό πάχος μαλλιών και να τα αφήνετε να μεγαλώνουν σε μεγάλο μήκος.

Πιστεύουμε ότι θα σας αρέσει να διαβάσετε: Οι αιτίες που οι τρίχες φυτρώνουν προς τα μέσα

4. Η γενειάδα

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτό το στυλ είναι η μέση λύση ανάμεσα στο να έχετε ξυρισμένα γένια και ένα κλασικό μουστάκι. Το κλειδί εδώ είναι να έχετε ομοιόμορφα μαλλιά που να την πλαισιώνουν, επομένως είναι ένα σχέδιο που ταιριάζει καλύτερα σε σκούρα μαλλιά.

5. Το μολύβι μουστάκι

Αυτό το είδος λεπτού μουστακιού ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή στυλ στους κυρίους στις δεκαετίες του ’30 και του ’40. Το σχέδιό του εκτείνεται όμορφα κατά μήκος της κορυφής του άνω χείλους για να αφήσει ένα ευρύτερο διάστημα μεταξύ του κάτω μέρους της μύτης και της κορυφής.

Μια άλλη λεπτομέρεια είναι ότι δεν απαιτεί πολλά μαλλιά.

6. Το πέταλο

Το όνομά του τού δόθηκε επειδή αυτό το μουστάκι μοιάζει με ανάποδο πέταλο. Είναι χοντρό, με κάθετες επεκτάσεις μαλλιών στα πλάγια. Με τον ίδιο τρόπο, καλύπτει τα χείλη, και οι άκρες φτάνουν στο ύψος του πηγουνιού.

Ένας από τους καλύτερους εκπροσώπους του είναι ο ηθοποιός Hulk Hogan.

7. Το μουστάκι κατσικίσιο

Αυτός είναι ένας συνδυασμός που γεννιέται ανάμεσα σε ένα απλό και κοντό μουστάκι μαζί με τρίχες στο πηγούνι. Η ιδέα είναι να διατηρείτε και τα δύο μέρη περιποιημένα και να μην τα αφήνετε ποτέ να ενωθούν. Επίσης, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε εντελώς τα γένια σας για να μην φαίνεστε απεριποίητοι.

8. Το λεπτό μουστάκι

Ονομάζεται επίσης και ο κορυφαίο μουστάκι, αυτό είναι ένα σχέδιο που απαιτεί φροντίδα και συνεχή δουλειά. Αποτελείται από μια πολύ λεπτή λωρίδα μαλλιών που ξεχωρίζει πάνω από το στόμα. Είναι κοντό σε μήκος και πρέπει πάντα να είναι σχολαστικά περιποιημένο.

9. Καπλάν

Το μεγαλύτερο σύμβολο αυτού του στυλ είναι ο ηθοποιός Τσάρλι Τσάπλιν. Σχηματίζει ένα τετράγωνο στη μέση του άνω χείλους.

Εργαλεία για να αναδείξετε το μουστάκι σας

Η επιλογή του σωστού στυλ είναι το πρώτο βήμα. Η διαμόρφωση και η διατήρησή του είναι εξίσου σημαντικά. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ποια εργαλεία μπορούν να κάνουν την εργασία πιο εύκολη.

Μπορεί να βρείτε ενδιαφέρον αυτό το άρθρο: Βιοτίνη για την ανάπτυξη των μαλλιών, πηγές και συστάσεις

Κερί για να αναδείξετε το μουστάκι σας

Το κερί είναι ένα απαραίτητο προϊόν για τη διατήρηση του στυλ ορισμένων τύπων τρίχας προσώπου, ειδικά εκείνων που έχουν περισσότερο όγκο. Ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι ότι έχει σχεδιαστεί για να διαμορφώνει τις τρίχες και να τις κρατά στη θέση τους όλη μέρα χωρίς να αφήνει εξογκώματα ή κολλώδη ίχνη.

Μια χτένα

Ένα άλλο βασικό εργαλείο για να διατηρήσετε το σχέδιο όπως θα έπρεπε είναι μια χτένα. Όταν χρησιμοποιείται για το άπλωμα του κεριού ή το χτένισμα του μουστακιού, λειτουργεί εξαιρετικά για να κρατήσει μακριά τις αδέσποτες τρίχες ή να καθαρίσει το μουστάκι σας μετά από ένα γεύμα.

Κουρεία αφιερωμένα στο styling μουστάκι
Πρόσφατα, έχουν εμφανιστεί περισσότερα κουρεία αφιερωμένα στην τριχοφυΐα του ανδρικού προσώπου.

Ψαλίδι προσώπου για να αναδείξετε το μουστάκι σας

Τέλος, η ιδανική λύση για τις ατίθασες τρίχες είναι το ψαλίδι. Γι’ αυτό το ψαλίδι προσώπου είναι ένα τέλειο εργαλείο για να γυαλίσετε τις άκρες και να αποτρέψετε τις ανεπιθύμητες τρίχες.

Επιλέξτε προσεκτικά ανάμεσα στα διαφορετικά στυλ για να αναδείξετε το μουστάκι σας

Η αρχή για κάθε μουστάκι είναι η ανάπτυξή του. Ωστόσο, καλό είναι να επιλέξετε ένα στυλ που ταιριάζει επίσης στην ποιότητα των τριχών του προσώπου που έχετε. Διαφορετικά, θα προκύψει ένα ανεπιθύμητο αποτέλεσμα.

Πριν επιλέξετε ένα από τα παραπάνω στυλ, είναι επίσης καλή ιδέα να γνωρίζετε τι σχήμα προσώπου έχετε (επιμηκές, οβάλ ή τετράγωνο). Ένα μουστάκι έχει τη δύναμη να ενισχύσει ορισμένα χαρακτηριστικά ή να συγκαλύψει άλλα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Christopher Oldstone-Moore. Mustaches and Masculine codes in Early Twentieth-Century America. Journal of social history [Internet] 2011 [consultado julio 2021]; volumen (45): páginas 47 -60 Disponible en: https://academic.oup.com/jsh/article-abstract/45/1/47/916402
  • Allan Peterkin. One Thousand Beards: A cultural history of facial hair [Internet]. Vancouver: Arsenal Pulp Press; 2001 [consultado julio 2021]. Disponible en: https://books.google.com.co/books?hl=es&lr=&id=wx5JarSQnoEC&oi=fnd&pg=PA9&dq=men+beards&ots=jYirOCYC5I&sig=a9eUd_PUkIqINiWbiCv7NHIT1PU&redir_esc=y#v=onepage&q=men%20beards&f=false

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.