Λειτουργούν τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι;

Μονάχα δύο τύποι τεστ εγκυμοσύνης υποστηρίζονται από την επιστήμη. Τα πιο δημοφιλή είναι τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι. Μάθετε πόσο ακριβή είναι στο σημερινό μας άρθρο!
Λειτουργούν τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Ana Luzardo

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ένα τεστ εγκυμοσύνης λειτουργεί ανιχνεύοντας την ορμόνη ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), την οποία παράγει το σώμα όταν εμφυτεύεται στη μήτρα ένα γονιμοποιημένο ωάριο, νωρίς στην εγκυμοσύνη. Τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι θα πρέπει να γίνονται με τα πρώτα ούρα της ημέρας. Όμως, οι γιατροί συνιστούν να κάνετε και εξετάσεις αίματος για την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης.

Οι εξετάσεις αίματος γίνονται στο γραφείο του γιατρού και ανιχνεύουν μικρές ποσότητες της ορμόνης hCG. Έτσι, μια εγκυμοσύνη μπορεί ν’ ανιχνευτεί σε πρώιμο στάδιο. Γενικά, οι γυναίκες θα πρέπει να βλέπουν έναν γιατρό αφότου κάνουν το τεστ στο σπίτι.

Τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι έχουν γίνει δημοφιλή και ευκολότερα. Είναι, συνήθως, φθηνά, μπορείτε να τα αγοράσετε από το φαρμακείο, και να τα κάνετε μόνες σας. Όμως, πόσο ακριβή είναι;

Πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης

Γυναίκα ξαπλωμένη πιάνει το κεφάλι και την κοιλιά της
Ένα από τα διασημότερα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι η ναυτία.

Μια γυναίκα κάνει ένα τεστ εγκυμοσύνης όταν υποψιάζεται ότι ίσως είναι έγκυος. Πέραν από τη μη έλευση της περιόδου, αισθάνεται και κάποια πρώιμα συμπτώματα, είτε για λίγες ημέρες, είτε για έναν ή περισσότερους μήνες.

Η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με το National Institutes of Health, η μη έλευση μιας περιόδου μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, στα αντισυλληπτικά χάπια, σε παθήσεις όπως ο διαβήτης και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, σε διατροφικές διαταραχές, και σε ορισμένα φάρμακα. Τώρα, ποια είναι τα πρώιμα σημάδια μιας εγκυμοσύνης;

Ναυτία ή/και εμετός

Αυτά τα παραδοσιακά συμπτώματα μπορούν να ξεκινήσουν οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ της δεύτερης και της όγδοης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Αυτά συμβαίνουν εξαιτίας της επίδρασης της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG). Ωστόσο, δε συμβαίνουν πάντα, και ορισμένες γυναίκες δεν κάνουν καθόλου εμετό στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση για τα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης από την Αμερικανική Ένωση για την Εγκυμοσύνη, το 25% των γυναικών που ερωτήθηκαν είπαν ότι η ναυτία ήταν το πρώτο σημάδι της εγκυμοσύνης.

Ήπια αιμορραγία

Αυτή είναι γνωστή ως αιμορραγία εμφύτευσης. Προκαλείται όταν το έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα μεταξύ της 6ης και της 12ης ημέρας μετά τη σύλληψη. Ορισμένες γυναίκες βιώνουν αιμορραγία και κράμπεςΠαρόλα αυτά, μόνο το 3% των γυναικών αναγνώρισε την αιμορραγία εμφύτευσης ως το πρώτο σημάδι της εγκυμοσύνης.

Κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι αν βιώσετε αλλαγές στο στήθος

Τα υψηλότερα επίπεδα ορμονών και οι αλλαγές στη δομή του στήθους προκαλούν ευαισθησία στις θηλές και τα στήθη μεταξύ της 3ης και της 4ης εβδομάδας μετά τη σύλληψη. Περίπου το 17% των γυναικών ανέφεραν ότι μια αλλαγή στα στήθη ήταν το πρώτο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης τους.

Συχνή ούρηση

Γυναίκα με τα χέρια μπροστά από το στομάχι της
Η αυξημένη συχνότητα ούρησης ίσως δείχνει εγκυμοσύνη.

Η θέληση για ούρηση είναι συχνή στην εγκυμοσύνη. Η hCG αυξάνει τη ροή του αίματος στην πυελική περιοχή και, μαζί με αυτή, έρχεται και η θέληση για ούρηση. Αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ της 6ης και της 8ης εβδομάδας της κύησης.

Κόπωση

Λόγω της αύξησης της προγεστερόνης και της προσπάθειας του σώματος να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη, οι έγκυες γυναίκες δηλώνουν αρκετά κουρασμένες νωρίς στην εγκυμοσύνη. Αυτό το σύμπτωμα εξαφανίζεται στο δεύτερο τρίμηνο και μπορεί να επιστρέψει προς το τέλος της κύησης.

Πονοκέφαλοι

Οι πονοκέφαλοι είναι συχνοί στο πρώτο τρίμηνο. Οι κύριες αιτίες είναι οι ορμόνες, το άγχος, και η κόπωση του σώματος από το επιπρόσθετο βάρος.

Τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι

Μπορείτε ν’ αγοράσετε ένα τεστ εγκυμοσύνης από οποιοδήποτε φαρμακείο. Αυτά τα τεστ ούρησης περιέχουν μια λωρίδα εξέτασης ή ένα δοχείο συλλογής, ανάλογα με τη μάρκα.

Για να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

  • Τοποθετήστε τη λωρίδα εξέτασης κάτω από τη ροή των ούρων για πέντε με δέκα δευτερόλεπτα. Αν το τεστ εγκυμοσύνης έχει δοχείο συλλογής, ουρήστε εκεί και εισάγετε τη λωρίδα εξέτασης στο δοχείο για πέντε με δέκα δευτερόλεπτα. Έπειτα, το τεστ θα δείξει το αποτέλεσμα της αντίδρασης μεταξύ του αντιδραστήριου και της hCG.
  • Η λωρίδα εξέτασης ίσως δείξει ένα (+) ή ένα (-), μια μονή γραμμή ή μια διπλή, ή άλλα σημάδια ή σύμβολα στο παραθυράκι της, δείχνοντάς σας αν είστε ή όχι έγκυος. Κάθε τεστ έρχεται μαζί με οδηγίες.

Υπήρξαν περιπτώσεις λανθασμένου αποτελέσματος. Με άλλα λόγια, το τεστ έδειξε ότι μια γυναίκα ήταν έγκυος παρότι δεν ήταν. Αυτό μπορεί να συμβεί αν υπήρξε αποβολή αμέσως μετά την προσκόλληση του γονιμοποιημένου ωαρίου στην επένδυση της μήτρας, ή αν το τεστ εγκυμοσύνης έγινε αμέσως μετά την υποβολή σε θεραπεία γονιμότητας.

Τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι μπορούν να δώσουν λανθασμένα αποτελέσματα λόγω έκτοπης κύησης, εμμηνόπαυσης, ή προβλημάτων με τις ωοθήκες.

Διαβάστε ακόμη: Αντιμετωπίστε την κυστίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Παρά των παραπάνω, αν το τεστ δείξει ότι είστε έγκυος, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας για να επιβεβαιώσετε το αποτέλεσμα με μια εξέταση αίματος, ή, διαφορετικά, για ν’ ανακαλύψετε τι συμβαίνει με το σώμα σας.

Αν δεν έχετε πρόσβαση σε επιστημονικά αποδεδειγμένες εξετάσεις, σύμφωνα με ανέκδοτα δεδομένα από τη λαϊκή σοφία, ίσως λειτουργήσουν και άλλες εξετάσεις καθώς ανιχνεύουν την αντίδραση της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG) με τις ενώσεις. Αυτές οι εξετάσεις δεν επιβεβαιώνονται επιστημονικά.

Γυναίκα κοιτά τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι
Παρότι υπάρχουν λανθασμένα αποτελέσματα, τα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι θεωρούνται αρκετά ακριβή.

Το τεστ με το σαμπουάν, ένα ακόμη δημοφιλές τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι

Συλλέξτε τα ούρα σας σε ένα πλαστικό δοχείο. Έπειτα, αναμείξτε νερό και σαμπουάν σε άλλο δοχείο. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρετε ένα μείγμα το οποίο θα πρέπει ν’ αναμείξετε με τα ούρα σας.

Αν το μείγμα αφρίσει, θεωρείται θετικό το αποτέλεσμα. Ορισμένοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι λειτουργεί επειδή η hCG θα αντιδράσει με το σαμπουάν και θα δημιουργήσει αφρό. Παρόλα αυτά, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά ακόμη.

Ζάχαρη

Τοποθετήστε μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη σε ένα πλαστικό δοχείο και ρίξτε μια κουταλιά της σούπας από τα ούρα σας πάνω της. Αν η ζάχαρη γίνει μια μάζα, το αποτέλεσμα είναι θετικό. Από την άλλη, αν διαλυθεί γρήγορα, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Αυτή η μέθοδος θεωρείται ότι λειτουργεί επειδή η ορμόνη της εγκυμοσύνης δεν επιτρέπει στη ζάχαρη να διαλυθεί. Επίσης, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις γι’ αυτό.

Οδοντόκρεμα

Για να χρησιμοποιήσετε την οδοντόκρεμα σαν τεστ εγκυμοσύνης, προσθέστε λίγη σε ένα δοχείο και ουρήστε σε αυτό. Η οδοντόκρεμα θα πρέπει να είναι λευκή καθώς η λογική πίσω αυτό είναι να δείτε αν μετατραπεί σε μπλε. Αν συμβεί αυτό, τότε το αποτέλεσμα είναι θετικό. Η λαϊκή σοφία λέει ότι αυτή η μέθοδος λειτουργεί επειδή η οδοντόκρεμα αλλάζει χρώμα όταν έρθει σε επαφή με την hCG.

Μπορείτε να εμπιστευθείτε τα αποτελέσματα των τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι;

Γυναίκα κρατά φωτογραφία από υπέρηχο
Αν το τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι είναι θετικό, κλείστε ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σας για να επιβεβαιώσετε την εγκυμοσύνη.

Σίγουρα. Τα αποτελέσματα των τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι είναι ακριβή γενικά. Σε ορισμένες, μονάχα, περιπτώσεις, όπως σε αυτές που αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν λανθασμένα αποτελέσματα.

Αντιθέτως, τα τελευταία τεστ που αναφέραμε στο άρθρο μας είναι ανέκδοτα. Δηλαδή, η επιστήμη υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα μόνο των τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι και των εξετάσεων αίματος.

Αν έχετε οποιοδήποτε πρώιμο σύμπτωμα εγκυμοσύνης, είναι καλό να κάνετε το τεστ για να δείτε αν είστε ή όχι έγκυος. Και, φυσικά, να δείτε τον γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.