Συμπληρώματα διατροφής: Πώς μπορούν να σας βοηθήσουν

Μόλις αρχίζετε να μπαίνετε και πάλι σε ρυθμούς μετά τις διακοπές; Αν ναι, πιθανώς ψάχνετε έναν τρόπο να ενισχύσετε τα αποθέματα ενέργειάς σας, κάτι που θα βοηθήσει εσάς και την οικογένειά σας να αντιμετωπίσετε αυτή την αλλαγή.
Συμπληρώματα διατροφής: Πώς μπορούν να σας βοηθήσουν
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Όσο υπέροχο κι αν είναι το καλοκαίρι και οι διακοπές, κάποια στιγμή πρέπει να επιστρέψετε στη δουλειά. Και, μαζί της, έρχονται το περισσότερο άγχος και ο λιγότερος χρόνος για τον εαυτό μας. Για το λόγο αυτό, τα συμπληρώματα διατροφής είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για να ενισχύσουμε τα επίπεδα ενέργειας που είχαμε στις διακοπές.

Αυτά τα συμπληρώματα μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη δύναμή σας, να αυξήσετε την αντοχή σας, να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να μειώσετε το στρες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να τα καταναλώνουμε με προσοχή και να επιλέγουμε τα καταλληλότερα για τις συγκεκριμένες ανάγκες μας. Σε αυτό το άρθρο, θα σας τα πούμε όλα γι’ αυτά.

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι προϊόντα που χρησιμοποιούνται για να συμπληρώνουν τη διατροφή και να παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Μπορούν να λαμβάνονται μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλες τροφές και διατίθενται σε διάφορες μορφές, όπως κάψουλες, δισκία, σκόνες ή υγρά.

Σε περιόδους υψηλού στρες, όπως η επιστροφή στη δουλειά, μπορούν να αποτελέσουν έναν τρόπο διατήρησης της ενέργειας και μείωσης του στρες. Έτσι, αν ψάχνετε για συμπληρώματα βιταμινών, προσπαθήστε να αγοράσετε ποιοτικά προϊόντα από αξιόπιστα μέρη, για να δώσετε στον οργανισμό σας την ευκαιρία να νιώσει καλά και να μπορέσει να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που φέρνει η επιστροφή από τις διακοπές.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ωστόσο, μπορούν να αποτελέσουν έναν αποτελεσματικό τρόπο για να διασφαλίσετε ότι ο οργανισμός σας λαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά.

Εδώ θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα πιο αποτελεσματικά συστατικά για την επανέναρξη της εργασιακής ρουτίνας μετά τις διακοπές.

A man taking supplements.
Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να αποτελέσει πηγή άγχους, οπότε μπορούμε να αξιολογήσουμε τη χρήση ενός διατροφικού βοηθήματος.

Ποια συστατικά χρησιμοποιούνται συνήθως στα συμπληρώματα διατροφής;

Τα πιο συνηθισμένα συστατικά στα συμπληρώματα διατροφής είναι οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Αυτά έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, καθώς και ότι αποτελούν έναν εύκολο τρόπο συμπλήρωσης της διατροφής. Έχει επιβεβαιωθεί ότι οι πολυβιταμίνες/πολυοργανικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Η βιταμίνη C, για παράδειγμα, είναι ένα υδατοδιαλυτό οργανικό οξύ που βρίσκεται φυσικά σε πολλά τρόφιμα και χρησιμοποιείται για την πρόληψη ή τη θεραπεία της έλλειψης της βιταμίνης. Σε γενικές γραμμές, είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά που μπορούμε να βρούμε σε αυτά τα συμπληρώματα.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C, ή αλλιώς το ασκορβικό οξύ, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μας βοηθά να καταπολεμήσουμε το στρες, την κούραση και τις αλλαγές της θερμοκρασίας. Μας βοηθά επίσης να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Άλλα συστατικά με μεγάλο όφελος στα συμπληρώματα διατροφής

Εκτός από τη βιταμίνη C, άλλα θρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιούνται ευρέως στα συμπληρώματα είναι η βιταμίνη D, το φολικό οξύ και τα ωμέγα λιπαρά οξέα. Ανάλογα με την περίπτωση, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν την καθημερινή πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών για τη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας του οργανισμού.

Η βιταμίνη D είναι μια άλλη υδατοδιαλυτή βιταμίνη που παράγει ο οργανισμός μας με φυσικό τρόπο ως αποτέλεσμα της έκθεσης στο ηλιακό φως. Ορισμένες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για να διατηρηθούν τα οστά ισχυρά και υγιή, καθώς και για να βελτιωθεί η συνολική λειτουργία του σώματός μας. Και, δυστυχώς, μόλις αρχίσουν οι επαγγελματικές μας υποχρεώσεις, είναι σύνηθες να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους παρά σε εξωτερικούς.

Επιπλέον, πολλά συμπληρώματα διατροφής περιέχουν επίσης φολικά οξέα και ωμέγα λιπαρά οξέα. Τα φυλικά οξέα είναι μια μορφή βιταμινών του συμπλέγματος Β που βρίσκονται φυσικά σε πολλά λαχανικά και όσπρια και χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ή τη θεραπεία της αναιμίας.

Τα ωμέγα λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον εγκέφαλο και την καρδιά και βρίσκονται σε ορισμένα φρούτα, λαχανικά και φυτικά έλαια. Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης και της νοητικής ικανότητας, πράγμα ιδανικό για μια δύσκολη περίοδο επιστροφής στο σχολείο ή στην εργασία.

Πρέπει η οικογένειά μου να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής;

Αν και πολλοί ειδικοί συνιστούν την καθημερινή πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών, η πραγματικότητα είναι ότι δεν χρειάζεται να λαμβάνουν όλοι συμπληρώματα διατροφής. Σε γενικές γραμμές, συνιστάται σε όσους ακολουθούν χορτοφαγική ή vegan διατροφή ή έχουν διατροφικές ελλείψεις να λαμβάνουν συμπληρώματα για να συμπληρώσουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Από την άλλη πλευρά, εάν διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή και ασκείστε τακτικά, ο οργανισμός σας πιθανώς λαμβάνει ήδη όλα όσα χρειάζεται με φυσικό τρόπο. Ωστόσο, σε περιόδους ακραίου στρες, αν αισθάνεστε ότι τα επίπεδα ενέργειάς σας είναι χαμηλά, δεν βλάπτει να δώσετε στο σώμα σας λίγη βοήθεια. Αν το κάνετε, σύντομα θα παρατηρήσετε τη βελτίωση και θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε τις νέες προκλήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Blumberg JB, Bailey RL, Sesso HD, Ulrich CM. (2018). The Evolving Role of Multivitamin/Multimineral Supplement Use among Adults in the Age of Personalized Nutrition. 2018 Feb 22;10(2):248. doi: 10.3390/nu10020248. PMID: 29470410; PMCID: PMC5852824. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29470410/
  • DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH. (2020). The Importance of Marine Omega-3s for Brain Development and the Prevention and Treatment of Behavior, Mood, and Other Brain Disorders. Nutrients. 2020 Aug 4;12(8):2333. doi: 10.3390/nu12082333. PMID: 32759851; PMCID: PMC7468918. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32759851/
  • Dobson R, Cock HR, Brex P, Giovannoni G. (2017). Vitamin D supplementation. Pract Neurol. 2018 Feb;18(1):35-42. doi: 10.1136/practneurol-2017-001720. Epub 2017 Sep 25. PMID: 28947637. Recuperado de: https://pubmencbi.nlm.nih.gov/28947637/
  • Johnston CS, Barkyoumb GM, Schumacher SS. (2014). Vitamin C supplementation slightly improves physical activity levels and reduces cold incidence in men with marginal vitamin C status: a randomized controlled trial. Nutrients. 2014 Jul 9;6(7):2572-83. doi: 10.3390/nu6072572. PMID: 25010554; PMCID: PMC4113757. Recuperado de: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25010554/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.