Πρόληψη και συμπτώματα της αμνησίας

Η αμνησία είναι μια διαταραχή εξαιτίας της οποίας δε μπορείτε να θυμηθείτε ή να συγκρατήσετε πληροφορίες. Εκδηλώνεται με μια σειρά συμπτωμάτων τα οποία θα εξερευνήσουμε εδώ.
Πρόληψη και συμπτώματα της αμνησίας
Alejandro Duarte

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: βιοτεχνολόγο Alejandro Duarte.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Από τα πρώτα συμπτώματα της αμνησίας είναι, προφανώς, η μερική ή πλήρης απώλεια μνήμης. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μία διαταραχή της λειτουργίας της μνήμης κατά την οποία ένα άτομο δε μπορεί να διατηρήσει ή να θυμηθεί καθόλου ή μερικές αποθηκευμένες πληροφορίες.

Για να καταλάβετε καλύτερα τι είναι η αμνησία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι ακριβώς είναι η μνήμη και πώς λειτουργεί.

Η μνήμη είναι η ικανότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) να μαθαίνει, να οργανώνει, και να ταξινομεί γεγονότα του παρελθόντος. Χάρη στη μνήμη, μπορούμε να αποθηκεύσουμε δεδομένα μέσω πολύπλοκων μηχανισμών που αναπτύσσονται σε τρία στάδια: κωδικοποίηση, αποθήκευση, και ανάκληση.

Όπως μπορείτε να δείτε, όταν ένα άτομο έχει αμνησία, χάνει την ικανότητα να αναπτύσσει μνήμες και όλες τις διαδικασίες που αυτή περιλαμβάνει.

Τι οδηγεί στην αμνησία;

Άτομο σβήνει τμήμα ζωγραφισμένου εγκεφάλου
Τα αίτια της αμνησίας ποικίλλουν. Ορισμένα από αυτά σχετίζονται με την άμεση βλάβη του εγκεφάλου ή άλλα ψυχολογικά φαινόμενα.

Τα στοιχεία που πυροδοτούν τη διαταραχή είναι είτε οργανικά είτε λειτουργικά.

  • Στα οργανικά αίτια, ορισμένοι παράγοντες προκαλούν βλάβη στον εγκέφαλο, είτε αυτοί είναι τραύματα και ασθένειες, είτε συγκεκριμένα φάρμακα όπως τα ηρεμιστικά.
  • Από την άλλη, τα λειτουργικά αίτια περιλαμβάνουν ψυχολογικούς παράγοντες, όπως είναι οι μηχανισμοί άμυνας. Αυτό είναι γνωστό και ως σύνδρομο μετά-τραυματικής αμνησίας.

Πέραν από αυτή τη γενική κατηγοριοποίηση υπάρχουν και άλλες αιτίες όπως, για παράδειγμα, η αμνησία που προκαλείται αμέσως μετά την αναισθησία. Αυτό συμβαίνει επειδή η αναισθησία προκαλεί παρεμβολές στους μηχανισμούς εδραίωσης μνημών.

Τέλος, μια περίπτωση αμνησίας μπορεί να συμβεί και εντελώς ξαφνικά. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η παροδική σφαιρική αμνησία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συχνότητα είναι μεγαλύτερη σε άτομα μέσης και μεγάλης ηλικίας, ειδικά σε άνδρες. Συνήθως διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες.

Πρόληψη και συμπτώματα της αμνησίας

Τα συμπτώματα της αμνησίας

Τα συμπτώματα της αμνησίας περιστρέφονται γύρω από την απώλεια της πρόσβασης στη μνήμη. Επιπλέον, ένα άτομο με αυτή τη διαταραχή ίσως να μην είναι ικανό να θυμηθεί διάφορες πληροφορίες όπως ημερομηνίες, ονόματα, ή γενικά δεδομένα από το παρελθόν του.

Τα δύο κύρια χαρακτηριστικά της αμνησίας είναι:

  • Δυσκολία εκμάθησης νέων πληροφοριών μετά την εκδήλωση αμνησίας. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως προδρομική αμνησία.
  • Δυσκολία να θυμόμαστε παρελθοντικά γεγονότα και πληροφορίες οι οποίες μας ήταν γνωστές. Σε αυτή την περίπτωση η αμνησία είναι αναδρομική.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η απώλεια μνήμης δε σχετίζεται με τη νοημοσύνη ή τη γενική γνώση, την επίγνωση, την προσοχή, την κρίση, την προσωπικότητα, ή την ταυτότητα του ατόμου.

Ανάμεσα στα συμπτώματα και τα σημάδια μπορούμε να ξεχωρίσουμε:

  • Την παρουσία λανθασμένων αναμνήσεων. Τα άτομα με αμνησία ίσως έχουν ψευδαισθήσεις και μπορούν να δημιουργήσουν εντελώς ψεύτικες αναμνήσεις ή να τις παράγουν από αληθινές μνήμες σε λάθος χρόνο.
  • Υπάρχει σύγχυση ή αποπροσανατολισμός.
  • Επίσης, μπορεί να υπάρξει φθορά στις προσωπικές σχέσεις.

Ωστόσο, η αμνησία δε θα πρέπει να μπερδευτεί με την άνοιακαθώς αυτά τα δύο αποτελούν διαφορετικές παθήσεις. Η άνοια περιλαμβάνει και γνωστικά προβλήματα τα οποία δεν εκδηλώνονται στην αμνησία.

Πρόληψη

Γυναίκα με χαρτάκι κολλημένο στο μέτωπο
Η αντιμετώπιση των ασθενειών που επηρεάζουν τη δομή του εγκεφάλου θα είναι πάντα ο τρόπος αποφυγής βλαβών.

Οποιαδήποτε βλάβη επηρεάζει τον εγκέφαλο είναι αρκετή για ν’ αναπτυχθεί αυτή η διαταραχή, έτσι είναι σημαντικό να λάβετε προληπτικά μέτρα.

Παραδείγματος χάρη, αποφύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ για μεγάλο διάστημα, καθώς μπορεί να προκληθεί ανεπάρκεια θειαμίνης ή βιταμίνης Β1.

Επίσης, να φοράτε πάντα κράνος όταν κάνετε ποδήλατο ή οδηγείτε μηχανή. Πολλές περιπτώσεις αμνησίας είναι αποτέλεσμα τέτοιου είδους ατυχημάτων.

Ακόμη, είναι απαραίτητο να θεραπεύσετε κάποια λοίμωξη γρήγορα και αποτελεσματικά για να μειώσετε τον κίνδυνο εξάπλωσής της στον εγκέφαλο. Είναι πολύ σημαντικό να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια αν έχετε συμπτώματα που δείχνουν εγκεφαλικό ή ανεύρυσμα του εγκεφάλου. Τα πιο ανησυχητικά συμπτώματα είναι ο έντονος πονοκέφαλος, το μούδιασμα ή η παράλυση.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.