7 συμβουλές για να βελτιώσετε την ακουστική ενός δωματίου

Η σωστή ακουστική παρέχει μια ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Πώς μπορείτε λοιπόν να βελτιώσετε την ακουστική ενός δωματίου; Μάθετε πώς με μερικά απλά κόλπα που δεν θα απαιτήσουν πολλά χρήματα.
7 συμβουλές για να βελτιώσετε την ακουστική ενός δωματίου

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2022

Ένα θορυβώδες δωμάτιο είναι δυσάρεστο, αλλά μπορούμε να βελτιώσουμε την ακουστική του. Μερικές φορές δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στο σχεδιασμό και τη διακόσμηση του σπιτιού μας, ενώ ξεχνάμε σημαντικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με την ηχομόνωση.

Μην υποτιμάτε την ποιότητα του ήχου σε ένα δωμάτιο, ειδικά σε εκείνα στα οποία σας αρέσει να περνάτε περισσότερο χρόνο: την κουζίνα, την κρεβατοκάμαρά σας και το καθιστικό. Λάβετε υπόψη σας ότι η έκθεση σε έντονο θόρυβο μπορεί να προκαλέσει ακουστικό τραύμα, όπως ακριβώς και η έκθεση στην ηχορύπανση.

Προετοιμάζοντας και προστατεύοντας τα δωμάτιά μας αποφεύγουμε τους ήχους από το ένα δωμάτιο στο άλλο, από το δρόμο, από τους γείτονες ή τα αυτοκίνητα. Είναι πάντα καλή ιδέα να γνωρίζετε τις εναλλακτικές λύσεις που διατίθενται στην αγορά για την επίλυση προβλημάτων ηχομόνωσης στο σπίτι σας.

Τι είναι η ακουστική μόνωση;

Η ακουστική μόνωση είναι η σίγαση του θορύβου που προέρχεται από το εξωτερικό και η παρεμπόδιση του θορύβου που δημιουργείται στο εσωτερικό του σπιτιού να διηθηθεί προς τα έξω. Συνίσταται στη διαμόρφωση εμποδίων για την απορρόφηση των ηχητικών κυμάτων, χρησιμοποιώντας υλικά όπως χαρτόνι, γύψο, χάλυβα και άλλα που περιέχουν επαρκή μάζα.

Διαφέρει από την ακουστική κλιμάκωση στο ότι η τελευταία βασίζεται στη βελτίωση της ποιότητας του ήχου στο εσωτερικό του δωματίου, ώστε να μην υπάρχει ηχώ. Έτσι, οι συζητήσεις, οι ταινίες ή η ακρόαση μουσικής θα είναι πιο ευχάριστες και χωρίς βουητό.

Και με τις δύο τεχνικές, στόχος είναι η προστασία του χώρου και η παροχή πρόσθετης άνεσης.

Συστάσεις για να βελτιώσετε την ακουστική ενός δωματίου

Γενικά, οι οροφές, οι τοίχοι και τα δάπεδα είναι επίπεδα, γεγονός που συμβάλλει στην ηχώ και την αντήχηση, η οποία είναι μετρήσιμη με μεθόδους όπως αυτή που προτείνει το Εργαστήριο Ακουστικής και Ήχου Mario Guillermo Camín.

Είναι σαν ο ήχος να φτάνει καθυστερημένα, επειδή διαδίδεται προς όλες τις κατευθύνσεις που βρίσκει. Είναι όμως δυνατόν να διορθωθεί αυτό; Η απάντηση είναι ναι! Σε αυτό το άρθρο, θα σας διδάξουμε μερικά πρακτικά κόλπα που μπορούν να γίνουν χωρίς μεγάλη επένδυση για να βελτιώσετε την ακουστική ενός δωματίου.

1. Καλύψτε τα παράθυρα

improve the acoustics of a room
Τα μεγάλα παράθυρα έχουν περισσότερο γυαλί και επομένως περισσότερες δονήσεις, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ακουστική ενός δωματίου.

Όταν οι πόρτες ή τα παράθυρά σας είναι γυάλινα, πρέπει να τα καλύψετε με βελούδινες κουρτίνες ή χοντρό ύφασμα. Εκτός του ότι δίνουν ένα συν στη διακόσμηση, συμβάλλουν στη βελτίωση της ακουστικής του δωματίου.

Λάβετε υπόψη σας ότι το γυαλί εκπέμπει κυματοειδείς δονήσεις και επηρεάζει την καθαρότητα του ήχου, όπως για παράδειγμα κατά την αναπαραγωγή μουσικής. Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται με την πορσελάνη και το γυαλί, καθώς είναι ελάχιστα απορροφητικά και καταλήγουν ως ανακλαστήρες.

2. Χρησιμοποιήστε παχιά χαλιά

Συνεχίζοντας τις συμβουλές για τα απορροφητικά υλικά, τα χαλιά από παχιά ή βελούδινα υφάσματα είναι αποτελεσματικά, συγκρατώντας έτσι τον ήχο και ελαχιστοποιώντας τις παραμορφώσεις που παράγονται από τα δάπεδα.

3. Μετακινήστε τα έπιπλα

Κάθε στοιχείο μέσα στο δωμάτιο παίζει θεμελιώδη ρόλο στην ακουστική. Η σωστή τοποθέτηση των επίπλων επηρεάζει τόσο την αντήχηση όσο και το χρόνο που χρειάζεται ο ήχος για να φτάσει στα αυτιά.

Το κλειδί είναι να ποικίλλει η διάταξη των στοιχείων μέσα στο δωμάτιο. Η επιλογή του κάθε αντικειμένου βοηθά επίσης, για παράδειγμα προτιμήστε τα επικαλυμμένα ή τα ξύλινα έπιπλα.

4. Διανέμετε διακοσμητικά φυτά

Τα διάσπαρτα φυτά διάσπαρτα ευνοούν τη διάδοση του ήχου, διασπώντας τα κύματα, στέλνοντάς τα προς διαφορετικές κατευθύνσεις και ενισχύοντας τον συντονισμό.

Λειτουργούν επίσης ως πάνελ διάχυσης του ήχου. Πέραν αυτού, διακοσμούν και διαμορφώνουν τη διάθεση, ενώ ελαχιστοποιούν το άγχος και η φροντίδα τους συνεπάγεται μια μορφή απόσπασης της προσοχής.

5. Χρησιμοποιήστε ράφια και βιβλιοθήκες

Αυτά παρουσιάζουν έναν ιδανικό συνδυασμό για καλή ακουστική: ξύλο και χαρτί. Και τα δύο διοχετεύουν την εκπομπή, τη μετάδοση και τη λήψη των κυμάτων που ταξιδεύουν σε ένα δωμάτιο.

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε βιβλιοθήκες στη διακόσμησή σας, καθώς είναι σε θέση να εξισορροπήσουν την ενέργεια άλλων ανακλαστικών αντικειμένων, να μειώσουν την ένταση των κυμάτων και να απομονώσουν το δωμάτιο, ώστε να μην χειροτερεύει η ποιότητα του ήχου.

6. Δοκιμάστε ακουστικούς διαχυτήρες

Οι διαχυτήρες μετακινούν τον ήχο από την υψηλότερη στη χαμηλότερη συγκέντρωση, καθώς μαλακώνουν την ενέργεια. Αυτό κάνει τα κύματα όλο και πιο αδύναμα, αλλά δεν χάνουν την ισχύ τους.

7. Χρησιμοποιήστε απορροφητικά πάνελ για καλύτερη ακουστική

Σκοπός τους είναι η καθαρότητα του ήχου. Συλλέγουν την περίσσεια ενέργειας που αναπηδά από τους τοίχους. Οι αφροί, οι μεμβράνες, η τσόχα και τα υφάσματα είναι τύποι πάνελ που διατίθενται εύκολα στα καταστήματα.

Ένας εύκολος σπιτικός τρόπος για να το λύσετε αυτό είναι με έναν καμβά που δεν είναι πλαστικοποιημένος και η άνω άκρη του μπορεί να προσαρμοστεί ως αφρώδης μόνωση.

Υλικά που βελτιώνουν την ακουστική ενός χώρου

Αν και όλα τα οικοδομικά υλικά έχουν ορισμένες βασικές ακουστικές ιδιότητες, η καλύτερη ή κακή ποιότητα ήχου εξαρτάται από αυτά που χρησιμοποιούνται για κάθε τύπο χώρου. Δεν είναι το ίδιο να εφαρμοστεί το σκυρόδεμα σε μια εκκλησία με την κατασκευή ενός σπιτιού.

Οι σκοποί είναι διαφορετικοί και, επομένως, διαφορετική θα είναι και η απορρόφηση των κυμάτων σε κάθε περιβάλλον. Όσο πιο απορροφητική είναι η είσοδος, τόσο λιγότερο αισθητή θα είναι η αντήχηση. Ο παρακάτω κατάλογος προσδιορίζει τα υλικά που σχετίζονται με την ηχομόνωση.

Συνιστάται

  • Ακουστικά πάνελ από ίνες ξύλου
  • Πετροβάμβακας
  • Ακουστικοί αφροί
  • Γυαλοβάμβακας

Δεν συνιστώνται

  • Γυαλί
  • Μέταλλο
  • Μάρμαρο
  • Εκτεθειμένο σκυρόδεμα
  • Επιχρισμένη τοιχοποιία
  • Κεραμικά πλακίδια

Για να γνωρίζετε τον συντελεστή ηχοαπορρόφησης των δομικών υλικών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ορισμένοι πίνακες ως αναφορά, όπως αυτοί που προσφέρονται από την Ένωση Υπολογιστικής Μηχανικής της Αργεντινής.

improve the acoustics of a room
Στα υπνοδωμάτια, είναι καλή πρακτική να μειώνεται ο θόρυβος, προκειμένου να προάγεται η ανάπαυση και να αποφεύγονται τα προβλήματα υγείας.

Τι πρέπει να κάνετε για να βελτιώσετε την ακουστική

Η κύρια σύσταση για την προσαρμογή της ακουστικής ενός χώρου που έχει ήδη κατασκευαστεί είναι να δώσετε προσοχή στα υλικά που επιλέγονται για τη διακόσμηση. Είναι απαραίτητο να είναι μαλακά και πορώδη, καθώς προσφέρουν υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης.

Αυτές οι προτάσεις περιλαμβάνουν ταπετσαρίες τοίχου ή οροφής, βαριές κουρτίνες, κουβέρτες και χαλιά. Στην περίπτωση των χαλιών, μειώνουν τον κρουστικό θόρυβο, ενώ οι κουρτίνες, καθώς είναι κυματιστές, σπάνε το ηχητικό κύμα και λειτουργούν ως διαχυτής.

Οι πίνακες ζωγραφικής στο σαλόνι σας θα πρέπει να είναι χωρίς γυαλί. Προτιμήστε ελαιογραφίες αντί για εικόνες πλαισιωμένες σε γυαλί. Να θυμάστε ότι το γυαλί είναι ανακλαστικό και επιμηκύνει τους ήχους έκρηξης.

Σίγουρα μια ανακατανομή των στοιχείων στα σαλόνια σας είναι αρκετή για να βελτιώσει την ακουστική ενός δωματίου του σπιτιού σας. Εφαρμόστε τις παραπάνω συμβουλές και ζήστε ένα άνετο δωμάτιο όπου μπορείτε να συζητάτε ομαδικά χωρίς να σας διαφεύγει τίποτα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.