8 ιδέες για ένα βιώσιμο μπάνιο

Τα βιώσιμα μπάνια αφορούν τη βελτιστοποίηση των φυσικών πόρων προς όφελος της υγείας τόσο των χρηστών τους όσο και του περιβάλλοντος. Εδώ θα σας εξηγήσουμε πώς να στήσετε ένα "οικολογικό ντους" και θα σας δώσουμε και μερικές άλλες συμβουλές.
8 ιδέες για ένα βιώσιμο μπάνιο

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου, 2022

Αν σκοπεύετε να αναδιαμορφώσετε την εμφάνιση της τουαλέτας σας, δοκιμάστε το βιώσιμο μπάνιο. Με ένα βιώσιμο μπάνιο, βοηθάτε τον πλανήτη. Επιπλέον, μειώνετε πολλές βλαβερές συνέπειες για την υγεία σας.

Σήμερα, μπορείτε να βρείτε αμέτρητα αξεσουάρ και στοιχεία εξοικονόμησης ενέργειας που εγγυώνται άνεση και λειτουργικότητα στο ντους. Το νερό, η ενέργεια και τα υλικά που συνθέτουν το μπάνιο επηρεάζουν την ισορροπία του οικοσυστήματος. Θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό; Αν ναι, συνεχίστε να διαβάζετε!

Γιατί πρέπει να έχετε ένα βιώσιμο μπάνιο;

Υπάρχουν όλο και περισσότερα κινήματα που επιδιώκουν την προστασία και τη φροντίδα του περιβάλλοντος. Επιπλέον, όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Εξ ου και η σημασία της δημιουργίας φιλικών και κομψών χώρων με φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό.

Με τις συμβατικές τουαλέτες, σπαταλάτε περισσότερο νερό και υπάρχει μεγαλύτερη δαπάνη ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός από την απόρριψη καλλυντικών αποβλήτων που καταλήγουν να μολύνουν τους ωκεανούς. Στην πραγματικότητα, το Ίδρυμα Aquae επισημαίνει ότι το καζανάκι μιας τουαλέτας καταναλώνει μεταξύ 7,5 και 26,5 λίτρων νερού.

Όταν το ντους σας διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά, η μέση κατανάλωση αυξάνεται. Το ίδιο ίδρυμα προσθέτει ότι κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας με τη βρύση ανοιχτή, καταναλώνετε άλλο ένα λίτρο νερού.

Πώς μπορούμε λοιπόν να αλλάξουμε αυτές τις κοινές συνήθειες και πραγματικότητες; Τροποποιώντας τις συνήθειές μας και σχεδιάζοντας ένα μπάνιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Οι καλύτερες συμβουλές για να έχετε ένα βιώσιμο μπάνιο

Η βολική λύση για να μετατρέψετε τα παραδοσιακά ντους σε ένα φιλικό προς το περιβάλλον μπάνιο είναι να τα εφοδιάσετε με βιώσιμα υλικά και να εφαρμόσετε τις συμβουλές που θα παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο.

sustainable bathroom
Το περιβαλλοντικό κίνημα δεν φέρνει οφέλη μόνο για τον πλανήτη, αλλά και για την υγεία τη δική σας και της οικογένειάς σας.

1. Αντικαταστήστε την παραδοσιακή σας τουαλέτα

Οι παλαιότερες τουαλέτες καταναλώνουν περισσότερο νερό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τουαλέτες με διπλό καζανάκι είναι καλύτερες. Δηλαδή εκείνες που αδειάζουν ολόκληρο το δοχείο για να απαλλαγούν από τα στερεά και μόνο το μισό δοχείο στην περίπτωση των υγρών.

Αν η συμβατική σας τουαλέτα είναι σε άριστη κατάσταση, μην την πετάξετε. Συμβουλευτείτε έναν υδραυλικό για το αν μπορείτε να κάνετε την αλλαγή σε διπλό καζανάκι.

2. Πείτε αντίο στα χημικά για ένα βιώσιμο μπάνιο

Αν θέλετε ένα 100% βιώσιμο μπάνιο, τόσο τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για την υγιεινή σας όσο και αυτά που χρησιμοποιούνται στο μπάνιο πρέπει να είναι φυσικά. Τα συστατικά χωρίς χημικά είναι καλύτερα για την υγεία σας και δεν αλλοιώνουν το περιβάλλον.

Η οργάνωση Toxic-Free Home συνιστά να αγοράζετε μόνο βασικά είδη, ώστε να μη δημιουργείτε ένα κοκτέιλ χημικών ουσιών.

3. Τοποθετήστε τον θερμοσίφωνα σε στρατηγικό σημείο

Οι θερμοσίφωνες δεν πρέπει να βρίσκονται πολύ μακριά από το μπάνιο. Αν το ζεστό νερό χρειάζεται πολύ χρόνο για να φτάσει στις βρύσες, η συνέπεια είναι ο πολλαπλασιασμός της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Τοποθετήστε τον όσο το δυνατόν πιο κοντά στην τουαλέτα.

4. Χρησιμοποιήστε φωτισμό εξοικονόμησης ενέργειας

Όταν έρθει η ώρα να αλλάξετε τους λαμπτήρες, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και χρησιμοποιήστε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας ή LED. Αυτός ο τύπος φωτισμού οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης, έχετε τα οφέλη του λευκού φωτός που ενισχύει τη διαύγεια.

Σύμφωνα με την Banco Bilbao Vizcaya de Argentaria (BBVA), η ύπαρξη λαμπτήρων LED φέρνει πλεονεκτήματα όπως αυτά που αναφέρονται παρακάτω:

 • Ποικίλα σχέδια
 • Άμεση ανάφλεξη
 • Μεγαλύτερη αντοχή σε μέρη χωρίς υπερβολική θερμότητα
 • Λιγότερη ρύπανση αφού δεν περιέχουν υδράργυρο

Το φυσικό φως είναι επίσης ευνοϊκό για τα μπάνια.

5. Εγκαταστήστε βρύσες εξοικονόμησης ενέργειας

Οι βρύσες με αισθητήρες, χρονοδιακόπτες ή βρύσες με μονό μοχλό είναι ιδανικές για φιλικά προς το περιβάλλον μπάνια. Λόγω των χαρακτηριστικών τους, αυτές οι βρύσες τείνουν να κλείνουν αυτόματα, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση νερού.

6. Χρησιμοποιήστε οικολογικά υλικά

Βεβαιωθείτε ότι τα έπιπλα και άλλα διακοσμητικά στοιχεία στο μπάνιο σας είναι πραγματικά βιώσιμα. Τέτοια υλικά προσδίδουν πρωτοτυπία, ενέργεια και κομψότητα σε κάθε οικολογικό μπάνιο.

Οι παρακάτω είναι καλές εναλλακτικές λύσεις:

 • Γιούτα
 • Πέτρα
 • Μπαμπού
 • Μάρμαρο
 • Ξύλο
 • Φυτά
 • Ανακυκλωμένα αντικείμενα

7. Προτιμήστε το ντους αντί της μπανιέρας

Το μπάνιο κάτω από το ντους, αντί της μπανιέρας, αποτελεί σημαντική εξοικονόμηση νερού. Στην μπανιέρα απαιτείται περισσότερο νερό για την πλήρη προσωπική υγιεινή. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι ο χρόνος που περνάτε στο ντους είναι επίσης σημαντικός παράγοντας όσον αφορά την εξοικονόμηση νερού. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, όσο πιο σύντομο είναι το ντους, τόσο το καλύτερο.

8. Διακοσμήστε με φυσικά χρώματα ένα βιώσιμο μπάνιο

Χρωματίστε τους τοίχους με χρώματα που έχουν παρασκευαστεί χωρίς διαλύτες ή τοξικά πρόσθετα. Αντίθετα, οι χρωστικές ουσίες που δημιουργούνται με ορυκτές ουσίες, όπως το καστορέλαιο, ο λιναρόσπορος και η σόγια, είναι πιο υγιεινές και φιλικές.

Καλύπτουν εξίσου καλά με οποιοδήποτε άλλο χρώμα, προστατεύουν από την υγρασία και προσφέρουν μια ποικιλία χρωματικών παλετών για να επιλέξετε τις αποχρώσεις της αρεσκείας σας.

sustainable bathroom
Το διπλό καζανάκι των σύγχρονων τουαλετών εξοικονομεί νερό μόνο κατά την απόρριψη των υγρών.

Υπάρχει και δεύτερη επιλογή τουαλέτας για βιώσιμα μπάνια;

Εκτός από την τουαλέτα με διπλό καζανάκι, μια δεύτερη βιώσιμη εναλλακτική λύση εντάσσεται στην περιβαλλοντική πρωτοβουλία. Αποτελείται από μια τουαλέτα κομποστοποίησης, η οποία είναι ιδανική για αγροτικές περιοχές χωρίς δίκτυα αποχέτευσης.

Η πρόταση αυτή βασίζεται στην επαναχρησιμοποίηση των περιττωμάτων και των ούρων που εναποτίθενται στην τουαλέτα αναμειγνύοντάς τα με πριονίδι και άλλες οργανικές ενώσεις που χρησιμεύουν για τη λίπανση του εδάφους.

Γνωρίζοντας λοιπόν όλες αυτές τις πληροφορίες, ποιες συμβουλές θα θέλατε να εφαρμόσετε για να απολαύσετε ένα βιώσιμο μπάνιο;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.