6 συμβουλές για να ξεπεράσετε μια διαλυμένη φιλία

Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια διαλυμένη φιλία, είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε τι είδους δεσμούς θέλουμε και πώς να τους φροντίζουμε. Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία.
6 συμβουλές για να ξεπεράσετε μια διαλυμένη φιλία

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Οι άνθρωποι αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουν και οι σχέσεις τους. Πολλές φορές σκεφτόμαστε τον χωρισμό ενός ζευγαριού, αλλά ξεχνάμε ότι και οι δεσμοί φιλίας μπορούν να τελειώσουν. Γι’ αυτό σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικές συμβουλές για να ξεπεράσουμε μια διαλυμένη φιλία.

Υπάρχουν εκείνοι που μας συντροφεύουν σε ορισμένες στιγμές της ζωής μας, αλλά ξαφνικά κάτι αρχίζει να προκαλεί τριβές. Φυσικά, τα συναισθήματα αλλάζουν και πληγωνόμαστε, αφού το τέλος κάθε σχέσης είναι οδυνηρό.

Τι σημαίνει μια διαλυμένη φιλία;

Μια φιλία βασίζεται στην αμοιβαιότητα και την εμπιστοσύνη, στην αμοιβαία και το ενδιαφέρον. Είναι ένας υπερβατικός δεσμός στη ζωή των ανθρώπων, γιατί όταν είναι αληθινός, οι φίλοι είναι εκείνοι που μας στηρίζουν, μας ενθαρρύνουν και μάλιστα μας επιτρέπουν να ξεδιπλώσουμε τις δυνατότητές μας.

Η φιλία φέρνει ευεξία και συμβάλλει στην ποιότητα ζωής και την υγεία μας. Έτσι, παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι ο χειρότερος χωρισμός είναι αυτός με τον σύντροφο, μπορεί να κάνουν λάθος.

Ο τερματισμός μιας φιλίας είναι εξίσου σημαντικός, αφού δεν έχει να κάνει με το είδος του δεσμού, αλλά με το πόσο σημαντικός είναι για εμάς.

Γιατί τελειώνουν οι φιλίες;

Μερικές φορές, οι φιλίες τελειώνουν επειδή δεν υπερισχύουν τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά. Από τη μία πλευρά της σχέσης, το άτομο μπορεί να αισθάνεται ότι δίνει τα πάντα, ενώ εισπράττει μόνο εγωκεντρισμό.

Μερικές φορές, συμβαίνει επίσης να γίνεται η φιλία τοξική και ο φίλος σας να σας διεκδικεί, να κάνει σκηνές, να σας εμποδίζει να έχετε άλλες φιλίες ή να αρχίζετε να αισθάνεστε ότι πρέπει να κρύβετε ένα μέρος της ζωής σας από αυτόν. Η χειραγώγηση, η ενοχή και ο φθόνος κάνουν τη σχέση ανθυγιεινή.

Ίσως μια σχέση έπρεπε να διακοπεί νωρίτερα, αλλά διατηρήθηκε. Σε αυτή την περίπτωση, ο δεσμός εξαναγκάστηκε, παρά τη δυσφορία.

Συχνά, δεν είναι ότι η φιλία διακόπηκε, αλλά μπορεί απλώς να είναι σύμπτωμα φυσικής απομάκρυνσης. Η συχνότητα με την οποία βλέπετε ο ένας τον άλλον μπορεί να έχει μειωθεί και μπορεί να μην συμφωνείτε πλέον σε γούστα ή επιλογές. Έτσι, ο δεσμός σβήνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά ότι ίσως απλά βρίσκεστε σε διαφορετικά στάδια της ζωής σας.

Amigas molestas entre sí.
Οι φίλοι δεν περνούν πάντα τα ίδια στάδια ζωής, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη φιλική τους σχέση.

Συμβουλές για να ξεπεράσετε μια διαλυμένη φιλία

Ακολουθούν ορισμένες συστάσεις για να δουλέψετε τα συναισθήματά σας και να ξεπεράσετε μια διαλυμένη φιλία. Προσπαθήστε να τις εφαρμόσετε στην πράξη.

1. Αν είναι δυνατόν, μιλήστε στο φίλο σας

Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, καλό είναι να μπορείτε να το συζητήσετε και να εξηγήσετε πώς αισθάνεστε. Με αυτόν τον τρόπο, και τα δύο μέρη θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν και θα είναι πιο εύκολο να καταλάβετε τι συμβαίνει με τη σχέση.

Ο εγκέφαλος τείνει να είναι συνεπής, επειδή δεν ανέχεται την αντίφαση. Έτσι, όταν κάτι που ήταν μονόδρομος αλλάζει, πρέπει να το κατανοήσει. Και μέχρι να το βρει, δεν σταματάει.

Όταν μας τελειώνουν οι απαντήσεις, είναι δύσκολο να προχωρήσουμε. Επομένως, είναι πολύ καλύτερο να μιλάμε σαν δύο άνθρωποι που έχουν αγαπήσει πολύ ο ένας τον άλλον.

2. Σεβαστείτε τον άλλον

Μερικές φορές, δεν είναι πάντα δυνατό να τελειώσει μια φιλία με μια συζήτηση. Υπό αυτή την έννοια, είναι πολύ σημαντικό να σεβαστούμε την απόφαση του άλλου ατόμου να μη μιλήσει.

Κάθε άτομο έχει τις δικές του διεργασίες και δεν είμαστε πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ορισμένα θέματα. Ίσως, με την πάροδο του χρόνου, κάποια ζητήματα να μπορούν να αποσαφηνιστούν. Ωστόσο, το να μιλάμε σε κάποιον που δεν το θέλει είναι μάταιο. Εξάλλου, σε αυτή την περίπτωση, η ανοιχτή ακρόαση και η διεκδικητικότητα θα απουσιάζουν.

3. Αποφύγετε να κρατάτε κακίες

Όλοι κάνουμε λάθη και πληγώνουμε ο ένας τον άλλον μερικές φορές. Επίσης, όλοι μας θέτουμε πολλές προσδοκίες από τους άλλους. Ανεξάρτητα από το τι έχει συμβεί, προσπαθήστε να κρατήσετε τις καλύτερες κοινές αναμνήσεις σας.

4. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θρηνήσει

Το να αφήσετε μια φιλία με κάποιον σημαίνει ότι χάνετε ένα αγαπημένο πρόσωπο στη ζωή σας. Γιατί να μην αισθάνεστε θλίψη; Πάρτε το χρόνο σας για να πενθήσετε και μην υποβαθμίζετε την απώλεια.

Μπορείτε να περιμένετε να περάσετε από διάφορα στάδια (άρνηση, θυμός και ενοχή). Θα υπάρξουν επίσης διαφορετικά συναισθήματα (εκνευρισμός, θλίψη, απογοήτευση). Ωστόσο, μόνο αν είστε ειλικρινείς με το πώς αισθάνεστε, θα είστε καλύτερα στο μέλλον.

5. Εργαστείτε με τις σκέψεις σας

Πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα των σκέψεών μας, οι οποίες φιλτράρουν τις πληροφορίες μέσα από συγκεκριμένους φακούς. Έτσι, αν ο δικός σας φακός είναι αυτός του δράματος και της υπερβολής, η απώλεια ενός φίλου μπορεί να σας φανεί σαν το τέλος του κόσμου.

Από την άλλη πλευρά, αν είστε από τους ανθρώπους που θεωρούν τους άλλους υπεύθυνους για ό,τι σας συμβαίνει, θα δημιουργήσετε δυσαρέσκεια και δεν θα μπορέσετε να μάθετε από τη σχέση, κατηγορώντας τους άλλους για τη δυσφορία σας. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τι σκέφτεστε και μην πιστεύετε όλα όσα λέτε στον εαυτό σας.

Rencor por una amistad rota.
Είναι πολύ εύκολο να δημιουργήσετε δυσαρέσκεια μετά από κάθε χωρισμό και να νομίζετε ότι το λάθος είναι πάντα του άλλου.

6. Αποδεχτείτε ότι οι άνθρωποι και οι σχέσεις αλλάζουν

Δεν είμαστε πάντα οι ίδιοι και μπορεί να μην υπάρχει πλέον σύνδεση. Είναι σημαντικό να σταματήσουμε να εξιδανικεύουμε και να κατανοήσουμε ότι οι εμπειρίες μας μάς κάνουν ανθρώπους, οπότε μερικές φορές υπάρχουν απλά αναντιστοιχίες.

Η διαλυμένη φιλία είναι μια ευκαιρία να επανεξετάσετε τους δεσμούς

Κάθε σχέση που φτάνει στο τέλος της είναι μια ευκαιρία να μάθετε για τους δεσμούς που θέλετε στη ζωή σας και πώς να τους φροντίζετε. Κάθε κρίση φέρνει μια νέα αρχή που μας επιτρέπει να κάνουμε έναν απολογισμό των θετικών και των αρνητικών.

Ομοίως, το να ξεπεράσετε μια διαλυμένη φιλία είναι μια στιγμή για να ξανασκεφτείτε (πού έκανα λάθος και πού μπορώ να βελτιωθώ;), να καταλάβετε ποιοι είσαστε και να κατανοήσετε τους δεσμούς σας. Πάνω απ’ όλα, είναι η ευκαιρία να καθορίσετε ποιοι θέλετε να είστε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ramos Linares, Victoriano, & Inglés Saura, Cándido José, & Martínez González, Agustín Ernesto, & Piqueras Rodríguez, José Antonio (2010). Importancia de los amigos y los padres en la salud y el rendimiento escolar. Electronic Journal of Research in Educational Psychology, 8(1),111-138.[fecha de Consulta 13 de Abril de 2022]. ISSN: . Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=293121995006
  • Greco, Carolina. (2010). Las emociones positivas: su importancia en el marco de la promoción de la salud mental en la infancia. Liberabit16(1), 81-94. Recuperado em 13 de abril de 2022, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-48272010000100009&lng=pt&tlng=es.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.