Είναι δυνατόν να ζήσουμε 100 χρόνια;

Είναι δυνατόν να ζήσουμε 100 ή και περισσότερα χρόνια; Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι εφικτό. Μάθετε τα πάντα για την απάντηση σε αυτό το ερώτημα εδώ.
Είναι δυνατόν να ζήσουμε 100 χρόνια;
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Αυτό το ερώτημα θέτουν χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο: είναι δυνατόν να ζήσουμε 100 χρόνια; Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, είναι εφικτό να ζήσετε έναν ολόκληρο αιώνα.

Φυσικά, για να το πετύχετε αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσετε με πιο υγιεινές συνήθειες από μικρή ηλικία. Τουλάχιστον, μπορείτε να παρατείνετε αρκετά το προσδόκιμο ζωής σας με το να είστε υγιείς. Στο άρθρο που ακολουθεί, θα εξετάσουμε κατά πόσο είναι δυνατόν να ζήσετε 100 χρόνια.

Τα κλειδιά για να ζήσετε 100 χρόνια

Δεν αποτελεί θαύμα να ζει κάποιος 100 χρόνια. Υπάρχουν απλώς ορισμένες συνήθειες που πρέπει να έχετε για να ζήσετε περισσότερο.

Μπορεί να μην ζήσετε 100 χρόνια, αλλά περισσότερα από 80 ή 90, με την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κάτι τραγικό στη ζωή σας. Και το καλύτερο απ’ όλα, θα το κάνετε με υγιή τρόπο και θα απολαμβάνετε κάθε μέρα! Τα παρακάτω κλειδιά επιδιώκουν να εγγυηθούν μια υγιή και γεμάτη ζωή, η οποία μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής.

1. Παρακολουθήστε το σώμα σας και δώστε προσοχή σε αυτά που σας λέει

Κάθε μέρα, δώστε προσοχή στα σήματα που σας δίνει το σώμα σας. Σημειώστε πώς αισθάνεστε γενικά, αν κοιμηθήκατε καλά και αν αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία. Για να είστε πιο ακριβείς, μπορείτε ακόμη και να καταγράφετε την αρτηριακή σας πίεση, για παράδειγμα.

Συνεχίστε για τρεις μήνες, αφήστε να περάσουν άλλοι τρεις και ξεκινήστε πάλι από την αρχή. Στη συνέχεια, αναλύστε τα αποτελέσματα. Έτσι, όταν πάτε στο γιατρό ή αναφέρετε έναν πόνο που αισθάνεστε, θα είστε πιο ακριβείς με τις ημερομηνίες ή τις ώρες που αρχίσατε να αισθάνεστε άσχημα.

2. Τακτοποιήστε τη ζωή σας για να ζήσετε 100 χρόνια

Το σώμα χρειάζεται τάξη και συνήθειες. Για παράδειγμα, αυτό περιλαμβάνει το να σηκώνεστε πάντα την ίδια ώρα, να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα, να τρώτε την ίδια ώρα κ.λπ. Αυτό μειώνει το σωματικό στρες και διατηρεί την εσωτερική ισορροπία.

Το σώμα εκτιμά την κανονικότητα σε όλες τις δραστηριότητές του, από το φαγητό μέχρι τον ύπνο, την άσκηση και την εργασία. Προσπαθήστε να μην εργάζεστε υπερωρίες ή να μην ξενυχτάτε διαβάζοντας, καθώς αυτό θα επηρεάσει ολιστικά την υγεία σας.

3. Τρώτε φυσικά

Verduras
Τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερο φρέσκα και τοπικά εποχιακά προϊόντα για να ζήσετε περισσότερο και υγιέστερα.

Όσο πιο φυσική είναι η τροφή, τόσο καλύτερη είναι. Επιπλέον, αυτό που βάζετε στο στόμα σας πρέπει να πληροί και άλλες προϋποθέσεις, όπως να είναι φρέσκο και εποχιακό. Αυτό θα εξασφαλίσει τη σωστή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Προσπαθήστε να ψωνίζετε από ένα κατάστημα στη γειτονιά σας που πουλάει βιολογικά προϊόντα. Είναι πιο πιθανό να προμηθευτείτε ποιοτικά φρούτα και λαχανικά σε μια λαϊκή, για παράδειγμα.

4. Καταναλώστε ό,τι σας κάνει καλό

Αν γνωρίζετε ότι το γάλα σας κάνει κακό, βγάλτε το από τη ζωή σας σιγά-σιγά. Αν τα πολλά ζυμαρικά φλεγμαίνουν το έντερό σας, σταματήστε να τα τρώτε. Αν τα πορτοκάλια σας προκαλούν καούρα, υπάρχουν πολλά άλλα φρούτα.

Αν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει μια συγκεκριμένη δίαιτα, ακολουθήστε την. Αν έχετε διαβήτη, μην τρώτε γλυκά. Αν πάσχετε από χοληστερίνη, σταματήστε να τρώτε λιπαρά κ.λπ.

Από την άλλη πλευρά, ένα από τα μυστικά για να μπορέσετε να ζήσετε 100 χρόνια (ή τουλάχιστον να πλησιάσετε) έχει να κάνει με την απόλαυση του φαγητού. Μην τρώτε απλά και μόνο από υποχρέωση ή επειδή είναι ώρα για μεσημεριανό. Φάτε ό,τι σας αρέσει και, αν δεν σας αρέσει αρκετά, μειώστε τη μερίδα, αλλά φροντίστε να απολαμβάνετε την υγιεινή διατροφή σας.

5. Μην παραλείπετε το πρωινό για να ζήσετε 100 χρόνια

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ποτέ να παραλείπουμε το πρωινό. Και προσέξτε: δεν πρόκειται μόνο για την κατανάλωση ενός απλού φλιτζανιού καφέ ενώ αλλάζετε για να πάτε στη δουλειά.

Μια δημοσίευση του επιστημονικού περιοδικού Nutrition Today υπογραμμίζει τη σημασία ενός καλού πρωινού. Υπό αυτή την έννοια, είναι συνήθως καλύτερο να καταναλώνετε πρωινό που περιλαμβάνει υγιεινά δημητριακά, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα και φυτικές ίνες, ενώ κάθεστε στο τραπέζι και, αν είναι δυνατόν, να μιλάτε με την οικογένειά σας ή να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί.

Δεν πρέπει να βλέπετε τηλεόραση ή να σηκώνεστε κάθε λίγα λεπτά για να βάλετε τα πράγματά σας στην τσάντα σας ή να βάφεστε!

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάσετε και αυτό το άρθρο: Πώς να προστατευτείτε από την αρνητική ενέργεια

6. Μην παίρνετε ναρκωτικά και μην καπνίζετε

Αποφύγετε τη λήψη ναρκωτικών και το κάπνισμα. Η μέτρια κατανάλωση δεν κάνει καλό, γιατί κάθε τσιγάρο που καπνίζετε ή κάθε ναρκωτικό που καταναλώνετε αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

7. Χαλαρώστε στη δουλειά

ejercicio-oficina
Η ανακούφιση από το εργασιακό άγχος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εξασφαλίσετε ότι θα ζήσετε περισσότερο (και πιο ευτυχισμένοι).

Αυτό μπορεί να φαίνεται αδύνατο να επιτευχθεί, αλλά δεν είναι έτσι. Μην αφήνετε τα προβλήματα των άλλων να επιβαρύνουν το μυαλό και το σώμα σας. Η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση δημοσίευσε έναν πολύ ενδιαφέροντα οδηγό για την καταπολέμηση αυτού του προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σας διαλείμματος, προσπαθήστε να βγείτε έξω, να κάνετε μια βόλτα ή να φάτε σε ένα πάρκο. Άλλες ιδέες;

  • Σηκωθείτε όρθιοι ενώ κάθεστε στο γραφείο σας.
  • Αναπνεύστε βαθιά.
  • Μην φοράτε στενά ρούχα.
  • Κλείστε τα μάτια σας για λίγα δευτερόλεπτα για να χαλαρώσετε.
  • Μην αφήνετε τα νεύρα των άλλων να σας επηρεάζουν.

8. Διατηρήστε επαρκές βάρος για να ζήσετε 100 χρόνια

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνουν τις πιθανότητες να πάσχετε από διάφορες ασθένειες, ιδίως χρόνιες. Αυτές κυμαίνονται από καρδιακές παθήσεις έως αρθρίτιδα, χοληστερίνη και διαβήτη.

Χάνοντας βάρος, θα ανακουφιστείτε από την πίεση στα γόνατά σας, για παράδειγμα. Συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο για να σχεδιάσετε μια ισορροπημένη διατροφή.

9. Διατηρήστε καλή στάση του σώματος

Man with bad posture gets low back pain
Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς πόνους, αρθρίτιδα, κακή κυκλοφορία, αναπνευστικές διαταραχές, πονοκεφάλους, κόπωση, ακόμη και δυσκοιλιότητα.

Είτε εργάζεστε όλη την ημέρα καθιστοί είτε όρθιοι, διατηρήστε σωστή στάση του σώματος. Αυτό σημαίνει να κρατάτε την πλάτη σας ίσια, τους ώμους σας χαμηλά, τον αυχένα και το κεφάλι σας στην ίδια θέση.

Η κακή στάση του σώματος είναι συνώνυμο των μυϊκών πόνων, της αρθρίτιδας, της κακής κυκλοφορίας, των αναπνευστικών διαταραχών, των πονοκεφάλων, της κόπωσης, ακόμη και της δυσκοιλιότητας.

10. Κινήστε το σώμα σας

Ένας καθιστικός τρόπος ζωής αφαιρεί χρόνια από τη ζωή σας. Το να περνάτε πολλές ώρες καθισμένοι μπροστά στον υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού σας βάρους. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης, λίπους και σακχάρου στο αίμα, να αυξήσει την παραγωγή ορμονών όρεξης και να συμβάλει στην κατακράτηση υγρών και στην κυτταρίτιδα.

Περπατήστε, δραστηριοποιηθείτε, αθληθείτε και επιλέξτε μια άσκηση που σας ευχαριστεί. Ενδείκνυται τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

11. Αποκτήστε καλή παρέα

Keeping good company can help you live to 100 years
Είμαστε κοινωνικά όντα, οπότε το να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με καλή παρέα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φροντίζουμε την υγεία μας.

Η επαφή με ανθρώπους μας κάνει να φροντίζουμε καλύτερα την υγεία και την υγιεινή μας και μας αναγκάζει να συμμετέχουμε σε συζητήσεις. Επιπλέον, μια συνάντηση με φίλους παράγει ορμόνες που οδηγούν στην ευτυχία, για να μην αναφέρουμε τα οφέλη της σχέσης. Εξάλλου, είμαστε κοινωνικά όντα και αυτό μας κάνει ευτυχισμένους!

Τροποποιήστε τις συνήθειές σας για να ζείτε υγιεινά και θα είστε πιο κοντά στην εκπλήρωση του ονείρου να ζήσετε 100 χρόνια!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.