Συμβουλές για τη συντήρηση ενός καναπέ από δερματίνη

Η δερματίνη είναι ένα συνθετικό υλικό που κατασκευάζεται για να προσομοιάζει το φυσικό δέρμα. Φυσικά, δεν προέρχεται από κανένα ζώο, αφού αποτελείται από συνθετικές ίνες, όπως ο πολυεστέρας ή το χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC).
Συμβουλές για τη συντήρηση ενός καναπέ από δερματίνη

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιανουαρίου, 2023

Η δερματίνη είναι ένα συνθετικό υλικό που κατασκευάζεται για να προσομοιάζει το φυσικό δέρμα. Φυσικά, δεν προέρχεται από κανένα ζώο, αφού αποτελείται από συνθετικές ίνες, όπως ο πολυεστέρας ή το χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC). Πολυάριθμα αντικείμενα είναι ταπετσαρισμένα και καλυμμένα με αυτό το στοιχείο. Με μερικές μόνο συμβουλές, είναι δυνατή η αποτελεσματική συντήρηση ενός καναπέ από δερματίνη.

Πρόκειται για ένα υλικό με πολλά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της εύκολης φροντίδας. Είτε πρόκειται για καθημερινό καθαρισμό είτε για συγκεκριμένους λεκέδες, η συντήρηση ενός καναπέ από δερματίνη απαιτεί μόνο ένα πανί και ζεστό νερό. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να αποφεύγονται οι χημικές ουσίες και η άμεση έκθεση στο ηλιακό φως.

Τι είναι η δερματίνη;

Η δερματίνη είναι ένα συνθετικό υλικό κατασκευασμένο από διάφορες ίνες και πολυμερή. Σκοπός της είναι να μιμηθεί το φυσικό δέρμα, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως για ταπετσαρίες και την υψηλή ραπτική. Έτσι, μπορεί να βρεθεί σε καθίσματα αυτοκινήτων, ρούχα και ταπετσαρίες οικιακών επίπλων.

Ανάμεσα στα κύρια πλεονεκτήματά της είναι το κόστος, καθώς πρόκειται για ένα συνθετικό υλικό που δεν απαιτεί την εκμετάλλευση ζώων. Η κατασκευή της δερματίνης είναι συνήθως πολύ φθηνότερη από την επεξεργασία του φυσικού δέρματος. Ως εκ τούτου, οι καρέκλες και οι καναπέδες που καλύπτονται με αυτό το υλικό είναι πολύ πιο προσιτοί.

Αν και υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ποιότητας, σε γενικές γραμμές, η δερματίνη είναι μια εξαιρετική απομίμηση του φυσικού δέρματος. Ορισμένα έπιπλα είναι δύσκολο να διακριθούν από το αρχικό δέρμα. Είναι πολύ εύκολη στη φροντίδα τους και έχουν καλή αντοχή στην τριβή, τις γρατζουνιές και άλλες φθορές από την καθημερινή χρήση.

Διαφορετικά φινιρίσματα της δερματίνης

Το συνθετικό δέρμα κατασκευάζεται ως απομίμηση του φυσικού δέρματος, οπότε υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές:

  • Τεντωμένη δερματίνη: Χρησιμοποιείται για στενά ενδύματα, όπως καλσόν και κολάν.
  • Σχέδια που προσομοιάζουν δέρμα ζώου: Το animal print εφαρμόζεται ευρέως σε διάφορους τομείς της μόδας. Ως εκ τούτου, υπάρχουν παραλλαγές της δερματίνης που επιδιώκουν να μιμηθούν αυτή την τάση.
  • Μεταλλικό: Πρόκειται για ένα στυλ που επιδιώκει να προσομοιώσει μεταλλικούς γκρι τόνους για σύγχρονα περιβάλλοντα.
Tapicería de cuero y polipiel.
Η δερμάτινη ταπετσαρία είναι πιο ακριβή και απαιτεί πιο σχολαστική φροντίδα, ώστε να μην καταστραφεί με την πάροδο του χρόνου.

Πώς να συντηρήσετε έναν καναπέ από δερματίνη

Ένας από τους τομείς όπου το συνθετικό δέρμα χρησιμοποιείται συχνότερα είναι η κατασκευή οικιακών επίπλων. Έτσι, η δερματίνη μπορεί να βρεθεί στην ταπετσαρία καρεκλών, πολυθρόνων και καναπέδων.

Εκτός από οικονομική, είναι εύκολη στη φροντίδα. Αυτό μπορεί να γίνει με μια σειρά από συμβουλές.

Η ποιότητα μετράει

Αν και πρόκειται για ένα υλικό που μιμείται το φυσικό δέρμα, δεν πρέπει να παραμελείται η ποιότητα του δέρματος. Η δερματίνη χαμηλότερης ποιότητας τείνει να ραγίζει πιο γρήγορα και η αντοχή της μειώνεται.

Ενεργήστε γρήγορα για τη συντήρηση ενός καναπέ από δερματίνη

Μια θεμελιώδης πτυχή στη φροντίδα αυτής της ταπετσαρίας είναι να σπεύσετε να καθαρίσετε την επιφάνεια όταν δημιουργηθεί ένας σύνθετος λεκές. Εάν αφαιρεθεί άμεσα, δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυσκολία με τον καθαρισμό της δερματίνης. Ωστόσο, όταν διεισδύει βαθύτερα στα υλικά, μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί.

Πανί και νερό

Το κλειδί για τη συντήρηση ενός καναπέ από δερματίνη είναι να εργαστείτε με τα δύο πιο βασικά στοιχεία καθαρισμού: ζεστό νερό και ένα πανί. Σε γενικές γραμμές, τρίβοντας ένα υγρό πανί πάνω στην επιφάνεια είναι δυνατόν να αφαιρέσετε τυχόν λεκέδες από αυτή την ταπετσαρία, αρκεί να αντιμετωπιστούν γρήγορα.

Φροντίδα της λάμψης

Η πιο σημαντική στρατηγική για τη διατήρηση της λάμψης είναι η αποφυγή χημικών ουσιών στην επιφάνεια της δερματίνης. Αν βοηθούν σε άλλες περιπτώσεις απολύμανσης, το νέφτι, το οινόπνευμα, τα απολιπαντικά γενικής χρήσης και η χλωρίνη θα πρέπει να κρατούνται μακριά από αυτή την ταπετσαρία.

Φυσικά, η λάμψη διατηρείται εάν, επιπλέον, εκτελείται συχνός καθαρισμός και αφαιρούνται άμεσα οι λεκέδες.

Άλλα έπιπλα από δερματίνη και ειδικοί λεκέδες

Οι διαδικασίες καθαρισμού είναι παρόμοιες σε κάθε ταπετσαρία από δερματίνη, είτε πρόκειται για καναπέδες, καρέκλες ή καθίσματα ποδηλάτων και αυτοκινήτων.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα σύνολο σύνθετων λεκέδων για τους οποίους θα πρέπει να χρησιμοποιείται λίγο οινόπνευμα. Αυτοί είναι εκείνοι που παράγονται από ντομάτα, σόδα, σοκολάτα και μελάνι.

Αν έγιναν πολύπλοκοι στην αφαίρεσή τους, είτε με το πέρασμα του χρόνου είτε με το βάθος του λεκέ, τοποθετήστε μια μπατονέτα βουτηγμένη σε οινόπνευμα. Ωστόσο, πρέπει να είναι μόλις εμποτισμένη και το τρίψιμο στην επιφάνεια να γίνεται μαλακά και όχι έντονα. Όταν τελειώσετε, στεγνώστε αμέσως με ένα πανί.

Άλλα λιγότερο διαβρωτικά προϊόντα που μπορούν να εφαρμοστούν για σύνθετους λεκέδες είναι το ουδέτερο σαπούνι, η αργιλική πέτρα και το λευκό ξύδι. Ανακατεύετε πάντα προσεκτικά με ζεστό νερό και απομακρύνετε τα υπολείμματα με στεγνό πανί.

Τι γίνεται με τους δερμάτινους καναπέδες;

Οι φυσικοί δερμάτινοι καναπέδες έχουν παρόμοια διαδικασία καθαρισμού με τους καναπέδες από δερματίνη. Ως εκ τούτου, η συντήρηση και η αντοχή τους επιτυγχάνονται με το να τους κρατάτε μακριά από τις ακτίνες του ήλιου, να απομακρύνετε συχνά τη σκόνη και να αφαιρείτε τους λεκέδες με ένα υγρό πανί.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές όσον αφορά τη λάμψη. Η διατήρηση αυτής της κατάστασης απαιτεί την εφαρμογή ειδικών κρεμών από καιρό σε καιρό, οι οποίες θρέφουν και ενυδατώνουν την επιφάνεια.

Alcohol de limpieza para un sofá de polipiel.
Το οινόπνευμα δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με τη δερματίνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, διότι την καταστρέφει.

Οι εχθροί του καναπέ από δερματίνη

Υπάρχουν δύο θεμελιώδεις πτυχές που πρέπει να αποφεύγονται για την παράταση της ωφέλιμης ζωής ενός καναπέ με συνθετικό δέρμα. Αφενός, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς δεν είναι σκόπιμο να έχει άμεσο αντίκτυπο στο υλικό.

Οι υπεριώδεις ακτίνες ξηραίνουν τις ίνες, με αποτέλεσμα η δερματίνη να χάνει την ελαστικότητά της. Ως εκ τούτου, η θέση του καναπέ θα πρέπει να διατηρείται μακριά από τις ακτίνες του ήλιου.

Το άλλο στοιχείο που πρέπει να αποφεύγεται είναι η υπερβολική υγρασία, μια κατάσταση που επιταχύνει τη φθορά του. Αυτό συμβαίνει επειδή ενισχύει την αποσύνθεση του υλικού και του δίνει φθαρμένη όψη.

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό το γεγονός ότι ο καθαρισμός του πρέπει να γίνεται με υγρό πανί, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τον τρίβετε και με στεγνό πανί. Στόχος είναι να απομακρυνθούν τα υπολείμματα υγρασίας στο τέλος της διαδικασίας.

Συντήρηση ενός κατεστραμμένου καναπέ από δερματίνη

Παρόλο που μπορεί να φροντίζουμε το έπιπλο με όλες τις συστάσεις, είναι πιθανό η φθορά και το πέρασμα του χρόνου να του προκαλέσουν φθορές. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν ορισμένα αποτελεσματικά προϊόντα για την επισκευή ενός καναπέ από δερματίνη. Για παράδειγμα, τα μπαλώματα.

Πρόκειται για ένα είδος που προσκολλάται στο έπιπλο και είναι πολύ αποτελεσματικό για την κάλυψη των λεκέδων και των σκισιμάτων. Για βαθύτερα σκισίματα, υπάρχει μια δερμάτινη πάστα που μπορεί να γεμίσει την περιοχή. Υπάρχει επίσης η βαφή επιδιόρθωσης, η οποία λειτουργεί για την αποκατάσταση του χρώματος και της λάμψης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.