Σύνδρομο του σωτήρα: Μήπως θέλετε να βοηθάτε όλους τους άλλους;

Προσπαθείτε πάντα να σώζετε τους άλλους; Αυτό σας κάνει να αισθάνεστε σημαντικός ή αγαπητός; Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς να αρχίσετε να επικεντρώνεστε στον εαυτό σας.
Σύνδρομο του σωτήρα: Μήπως θέλετε να βοηθάτε όλους τους άλλους;
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Ίσως δεν το έχετε σκεφτεί ποτέ, αλλά μήπως πάσχετε από το σύνδρομο του σωτήρα; Όταν έλκεστε από ανθρώπους που έχουν κάποιο πρόβλημα και θέλετε να τους βοηθήσετε, μπορεί να αφιερώσετε όλη σας την ενέργεια στην προσπάθεια αυτή.

Δεν είναι ασυνήθιστο να συναντάτε ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια. Ωστόσο, αν πάντα προσελκύετε φίλους που χρειάζονται βοήθεια ή συντρόφους με αυτό το προφίλ, πιθανόν να πάσχετε από το σύνδρομο του σωτήρα. Σε αυτή την περίπτωση, οι σχέσεις σας γίνονται κάθετες, αντί για οριζόντιες, μια έννοια για την οποία μιλάει ο ψυχολόγος Arun Mansukhani.

Εδώ δεν υπάρχει αμοιβαιότητα. Εσείς δίνετε, ο άλλος παίρνει και αυτό είναι όλο.

Πώς αναπτύσσεται το σύνδρομο του σωτήρα;

Το σύνδρομο του σωτήρα δεν εμφανίζεται από το πουθενά. Ωστόσο, όπως και πολλά άλλα, αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Σε αυτή την ηλικία διαμορφώνονται η προσωπικότητα και οι συναισθηματικές πληγές.

Όσοι έχουν ταυτιστεί με αυτό το σύνδρομο έπρεπε να είναι υπεύθυνοι ως παιδιά για πράγματα που στην πραγματικότητα ήταν ευθύνη των ενηλίκων. Ίσως, οι γονείς που χωρίζουν και που δεν διαχειρίζονται καλά το διαζύγιο να αναγκάζουν ένα παιδί να αρχίσει να μεγαλώνει πριν από την ώρα του. Εκείνοι που θα έπρεπε να φροντίζουν για την ευημερία τους δεν το κάνουν.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μια ανάγκη που δεν έχει ικανοποιηθεί. Υπάρχει μια απαίτηση για αγάπη, στοργή, προσοχή και ικανοποίηση που δεν έχει υπάρξει.

Savior syndrome and divorce
Ένα κακώς διαχειριζόμενο διαζύγιο μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο του σωτήρα στο παιδί, το οποίο θα εκφραστεί στις μελλοντικές του σχέσεις.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε κι εσείς αυτό: Τι είναι ο υγιής εγωισμός και πώς μπορείτε να τον εξασκήσετε;

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν πάσχετε από το σύνδρομο του σωτήρα

Μπορεί να έχετε ταυτιστεί με όσα αναφέραμε εδώ. Το σύνδρομο του σωτήρα είναι πολύ πιο συνηθισμένο από ό,τι νομίζουμε.

Η ψυχολόγος Silvia Congost ασχολείται με αυτό το θέμα με πολύ σαφή τρόπο σε μια συνέντευξη στην τηλεόραση πριν από λίγο καιρό. Εξήγησε ότι μπορούμε να αναγνωρίσουμε αν πάσχουμε ή όχι από το σύνδρομο του σωτήρα. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς:

Έχετε την ανάγκη να δώσετε αυτό που δεν σας δόθηκε

Όταν υποφέρετε από το σύνδρομο του σωτήρα, προσπαθείτε να δώσετε στους άλλους αυτό που δεν μπορέσατε να δώσετε στον εαυτό σας. Συμπάσχετε με πολύ έντονο τρόπο με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση και προσπαθείτε πάντα να επιλύσετε τα προβλήματά τους.

Βιώνετε τις καταστάσεις τους σαν να ήταν δικές σας. Είναι σαν να τους χρωστάτε κάτι. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, χρωστάτε κάτι στον εαυτό σας: αυτοεκτίμηση.

Αναζητάτε την αναγνώριση στους άλλους

Μια άλλη πτυχή που συνήθως υπάρχει αν πάσχετε από το σύνδρομο του σωτήρα είναι ότι ασυνείδητα αναζητάτε την αναγνώριση. Θέλετε φράσεις όπως “σ’ ευχαριστώ, μου έσωσες τη ζωή” ή “τι θα έκανα χωρίς εσένα!”

Αυτό σας κάνει να νιώθετε όμορφα επειδή παίρνετε αυτό που σας έλειπε ως παιδί. Επομένως, το χρειάζεστε.

Νομίζετε ότι οι άλλοι δεν δίνουν το 100%

Σίγουρα θα έχετε παραπονεθεί κάποια στιγμή για το γεγονός ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι για τους οποίους δίνετε τα πάντα δεν κάνουν το ίδιο για εσάς. Δεν σας ανταμείβουν με τον ίδιο τρόπο.

Έχετε ξεχάσει ότι οι σχέσεις είναι 50-50. Όταν δίνετε τόσα πολλά, δεν επιτρέπετε στους άλλους να συνεισφέρουν.

Οι περιστάσεις ανατροφοδοτούν την αντίληψή σας ότι οι άλλοι εξακολουθούν να μην ικανοποιούν τις ανάγκες σας. Δηλαδή, οι ελλείψεις της παιδικής ηλικίας επιστρέφουν.

Savior syndrome also causes problems in relationships
Τα παράπονα μπορεί να είναι συνηθισμένα στις σχέσεις όταν κάποιος έχει σύνδρομο σωτήρα, επειδή συχνά αντιλαμβάνεται ότι ο σύντροφός του δεν δίνει το 100%.

Πώς μπορείτε να ξεπεράσετε το σύνδρομο του σωτήρα;

Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι είναι πολύ πιθανό να έχετε το σύνδρομο του σωτήρα, ήρθε η ώρα να πάρετε τον έλεγχο και να το ξεπεράσετε. Για αυτό, το πιο σημαντικό είναι να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχολόγο.

Ο επαγγελματίας θα μπορέσει να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας και τις ανεκπλήρωτες ανάγκες που προσπαθείτε να ανακουφίσετε απευθυνόμενοι στους άλλους. Η θεραπεία μπορεί να πάρει πολύ χρόνο, αλλά θα έχει αποτέλεσμα.

Μια άλλη συμβουλή είναι ότι πρέπει να σταματήσετε να συμπεριφέρεστε στους ανθρώπους σαν να είναι ανίκανα ή ανήμπορα όντα. Είναι ενήλικες πλέον και μπορούν να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις, να κάνουν λάθη και να τα λύσουν μόνοι τους.

Δεν χρειάζεται να το κάνετε εσείς γι’ αυτούς. Τώρα είναι δύσκολο, αλλά με τη θεραπεία θα μπορέσετε να κάνετε μικρά βήματα προς τα εμπρός.

Τέλος, πρέπει να μάθετε να αγαπάτε πολύ τον εαυτό σας. Έχετε υποστεί ελλείψεις ως παιδί και αυτό σας οδήγησε σε αυτή την κατάσταση, αλλά ξέρετε κάτι; Τώρα είστε ενήλικας και πρέπει να παρέχετε στο εσωτερικό σας παιδί όλα όσα του έλειπαν. Ωστόσο, πρέπει να το κάνετε αυτό από τον εαυτό σας – όχι από εκείνο το κομμάτι του εαυτού σας που στρέφεται προς τους άλλους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Riso, W. (2008). ¿Amar o Depender? Barcelona: Norma SA Editorial.
  • Riso, W. (2008). Amores altamente peligrosos: los estilos afectivos de los cuales sería mejor no enamorarse: cómo identificarlos y afrontarlos. Editorial Norma.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.