Η θεραπεία και η αποκατάσταση της Αλέξια Πουτέγιας

Η Ισπανίδα σταρ του γυναικείου ποδοσφαίρου θα χάσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ο τραυματισμός της μπορεί να την αφήσει ανενεργή για άλλους 6 μήνες. Ποιο θα είναι το πρόγραμμα θεραπείας και αποκατάστασής της;
Η θεραπεία και η αποκατάσταση της Αλέξια Πουτέγιας
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Η είδηση της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου της ποδοσφαιρίστριας Αλέξια Πουτέγιας συγκλόνισε το ποδόσφαιρο. Με το ντεμπούτο της εθνικής Ισπανίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών να έχει ήδη τελειώσει, η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο απουσίασε.

Ως κάτοχος της Χρυσής Μπάλας, όλοι ήθελαν να τη δουν σε δράση. Ωστόσο, ένας από τους πιο επίφοβους τραυματισμούς μεταξύ των ποδοσφαιριστριών της στέρησε το όνειρο.

Πόσο σοβαρή είναι η ρήξη πρόσθιου χιαστού που υπέστη η Αλέξια Πουτέγιας; Η σοβαρότητα δεν είναι μικρή και ο χρόνος ανάρρωσης είναι μακρύς. Θα σας το εξηγήσουμε καλύτερα σε αυτό το άρθρο.

Τι συνέβη στην Αλέξια Πουτέγιας;

Το αστέρι της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών της Ισπανίας φέρεται να τραυματίστηκε στην προπόνηση. Ενώ η ομάδα της βρισκόταν στην Αγγλία για το Euro Γυναικών 2022, εκείνη έχασε τους αγώνες.

Η Βασιλική Ισπανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (RFEF) εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για να διευκρινίσει ότι το πρόβλημα της Αλέξια Πουτέγιας ήταν η ρήξη πρόσθιου χιαστού και ότι βρισκόταν ήδη υπό ιατρική παρακολούθηση:

Οι εξετάσεις που έγιναν στην Ισπανίδα διεθνή το απόγευμα της Τρίτης, 5 Ιουλίου 2022, στο νοσοκομείο King Edward VII’s Hospital στο Λονδίνο, επιβεβαίωσαν ρήξη πρόσθιου χιαστού στο αριστερό γόνατο. -RFEF

Η διάγνωση αυτή συνεπάγεται μήνες χωρίς δραστηριότητα για την αθλήτρια. Ανεξάρτητα από τις θεραπείες που προτείνονται και την επιτυχία που μπορεί να έχουν, θα πρέπει να διακόψει για λίγο την καριέρα της.

Οι ποδοσφαιρίστριες υποφέρουν από περισσότερους τραυματισμούς στο γόνατο

Οι στατιστικές δείχνουν ότι οι τραυματισμοί των συνδέσμων στο γόνατο είναι πιο συχνοί μεταξύ των ποδοσφαιριστριών από ό,τι μεταξύ των ανδρών που ασχολούνται με το ίδιο άθλημα. Και αυτό αποτελεί όλο και περισσότερο αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των ειδικών της αθλητιατρικής.

Υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει για να εξισορροπηθούν οι στατιστικές; Υπάρχουν παράγοντες που καθιστούν τις γυναίκες πιο επιρρεπείς σε αυτούς τους τραυματισμούς;

Θεωρητικά, το ορμονικό ζήτημα είναι καθοριστικό. Τις ημέρες που προηγούνται της ωορρηξίας, δηλαδή μεταξύ της 11ης και 14ης ημέρας ενός κανονικού εμμηνορροϊκού κύκλου, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε ρήξεις συνδέσμων. Αυτό έχει αποδειχθεί από έρευνα του 2021.

Σε σχετικούς όρους και καλύπτοντας όλα τα αθλήματα, γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες τραυματίζουν τον πρόσθιο χιαστί σύνδεσμο του γόνατος έως και τέσσερις φορές περισσότερο από τους άνδρες. Ωστόσο, καθώς τα ατυχήματα συμβαίνουν και σε άλλες περιόδους του έμμηνου κύκλου, έχουν διατυπωθεί περισσότερες υποθέσεις.

Ορισμένοι συγγραφείς, αφού διερεύνησαν τη σύσταση του γυναικείου γόνατος, διαπίστωσαν ότι ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος στις γυναίκες είναι μικρότερος από αυτόν των ανδρών. Επιπλέον, τα γυναικεία οστά έχουν διαφορετική δομή και τρόπο να σχετίζονται μεταξύ τους, στη μέση της κίνησης, γεγονός που θα ευνοούσε τους τραυματισμούς στους συνδέσμους.

Η θεραπεία και η αποκατάσταση της Αλέξια Πουτέγιας
Οι γυναίκες αθλήτριες τραυματίζουν τα γόνατά τους περισσότερο από τους άνδρες.

Πώς αντιμετωπίζονται αυτοί οι τραυματισμοί;

Σε ελίτ ποδοσφαιριστές με σημαντική ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου του γόνατος, όπως είναι η περίπτωση της Αλέξια Πουτέγιας, η προσέγγιση θα είναι χειρουργική. Τα ιατρικά και φυσικά μέτρα δεν επαρκούν για να επιστρέψει ένας αθλητής στο γήπεδο.

Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένες επιλογές. Αν υπάρχει κάταγμα απόσπασης που συνοδεύει τη ρήξη του συνδέσμου (δηλαδή ένα τμήμα του συνδέσμου “πήρε” μαζί του οστό όταν αποκολλήθηκε), τότε θα γίνει αποκατάσταση της περιοχής.

Η πιο συνηθισμένη επέμβαση, μάλιστα, είναι να γίνει ανακατασκευή του σχισμένου συνδέσμου με μόσχευμα. Αυτό το τμήμα που θα αντικαταστήσει τον κατεστραμμένο ιστό μπορεί να προέρχεται από την ίδια την ασθενή (από τμήμα του επιγονατιδικού τένοντα, για παράδειγμα) ή από πτωματικό δότη (οπότε ονομάζεται αλλομόσχευμα).

Δυστυχώς, το ποσοστό υποτροπής είναι αρκετά υψηλό. Πολλές φορές, οι αθλητές τραυματίζουν εκ νέου το γόνατό τους μετά την επανέναρξη της δραστηριότητας ή διαπιστώνουν ότι δεν έχουν την ίδια λειτουργικότητα στα κάτω άκρα τους.

Προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπλοκές, έχουν δοκιμαστεί διάφορες επιλογές όσον αφορά τον ιδανικό χρόνο επέμβασης. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν την άμεση επέμβαση, αν και όλο και περισσότεροι επιλέγουν να περιμένουν ένα συνετό χρονικό διάστημα για να υποχωρήσει η φλεγμονή και να επουλωθούν καλύτερα οι ιστοί στη συνέχεια.

Ίσως η λιγότερο επιθυμητή επιπλοκή στους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είναι η αστάθεια του γόνατος. Αυτή αναφέρεται στην αδυναμία της άρθρωσης να διατηρήσει το βάρος του σώματος κατά το τρέξιμο, γεγονός που εμποδίζει σημαντικά το παιχνίδι.

Η θεραπεία και η αποκατάσταση της Αλέξια Πουτέγιας
Οι συχνότεροι τραυματισμοί στις ποδοσφαιρίστριες φαίνεται να ανταποκρίνονται σε ορμονικά αίτια.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Kylian Mbappé: Η αυστηρή ρουτίνα άσκησης και διατροφής του επόμενου μεγάλου αστέρα του ποδοσφαίρου

Ποιο θα είναι το πρόγραμμα αποκατάστασης της Αλέξια Πουτέγιας μετά την επέμβαση στους χιαστούς συνδέσμους;

Μόλις χειρουργηθεί, η Πουτέγιας θα πρέπει να ακολουθήσει ένα αυστηρό πρόγραμμα αποκατάστασης αν θέλει να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους σε καλή κατάσταση. Μια δημοσίευση στο British Journal of Sports Medicine καθορίζει τους μέσους χρόνους που προβλέπονται για κάθε φάση:

  • Μικρές ισομετρικές ασκήσεις την πρώτη εβδομάδα, συνοδευόμενες από στήριξη του χειρουργημένου ποδιού (αλλά χωρίς άμεση επιβάρυνση).
  • Κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα μετά την επέμβαση, θα πρέπει να κάνει παθητικές κινήσεις με το τραυματισμένο γόνατο. Ένας επαγγελματίας καθοδηγεί την άρθρωση καθώς το κάνει αυτό, ώστε να μην μένει ακίνητη και να μπορεί να επιχειρηθεί η στήριξη με βάρος. Οι πατερίτσες, ή τουλάχιστον μία από τις πατερίτσες, μπορεί να αφαιρεθούν μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα.
  • Τον δεύτερο μήνα αρχίζουν οι έκκεντρες ασκήσεις για την τόνωση των μυών του άκρου. Η ιδέα είναι να περπατάτε χωρίς υποστήριξη. Μπορούν επίσης να προστεθούν εργασίες ιδιοδεκτικότητας.
  • Ο τρίτος μήνας είναι για τη μυϊκή δύναμη. Ο ασθενής μπορεί να ανέβει σε ένα ποδήλατο γυμναστικής για να δώσει δυναμισμό στις κινήσεις.
  • Τον τέταρτο μήνα θα πρέπει να έχει επιτυχή επούλωση, οπότε θα αυξηθεί η ένταση των ασκήσεων αποκατάστασης.

Μετά από αυτό το τελευταίο στάδιο, ο αθλητής μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιστρέψει σε ελαφριά αθλητική δραστηριότητα, επαναλαμβάνοντας τις προπονητικές κινήσεις, χωρίς όμως να εκτεθεί σε περαιτέρω τραυματισμό. Η αποκατάσταση δεν έχει τελειώσει σε αυτό το σημείο.

Αξίζει λοιπόν να πούμε ότι το υπόλοιπο της χρονιάς θα είναι πολύ δύσκολο για το γόνατο της Πουτέγιας και για τον πρόσθιο χιαστό της. Παρόλο που παρακολουθείται από τους καλύτερους επαγγελματίες του χώρου, παραμένει ασθενής που περνάει έναν από τους χειρότερους τραυματισμούς στον κόσμο του ποδοσφαίρου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Martin, Dan, et al. “Injury incidence across the menstrual cycle in international footballers.” Frontiers in sports and active living 3 (2021): 616999.
  • Leyes, Javier Yanguas, Lluís Til Pérez, and Cristina Cortés de Olano. “Lesión del ligamento cruzado anterior en fútbol femenino. Estudio epidemiológico de tres temporadas.” Apunts. Medicina de l’Esport 46.171 (2011): 137-143.
  • Romero-Moraleda, Blanca, et al. “Revisión de los factores de riesgo y los programas de prevención de la lesión del ligamento cruzado anterior en fútbol femenino: propuesta de prevención.[Review risk factors and prevention programs of the anterior cruciate ligament injury in female football: prevention proposal].” RICYDE. Revista Internacional de Ciencias del Deporte. doi: 10.5232/ricyde 13.48 (2016): 117-138.
  • Vaquero Martín, J., J. A. Calvo Haro, and F. Forriol Campos. “Reconstrucción del ligamento cruzado anterior.” Trauma (Majadahonda) (2008): 22-38.
  • van Melick, Nicky, et al. “Evidence-based clinical practice update: practice guidelines for anterior cruciate ligament rehabilitation based on a systematic review and multidisciplinary consensus.” British journal of sports medicine 50.24 (2016): 1506-1515.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.