Συσκευασία τροφίμων σε κενό αέρος: Οφέλη και μειονεκτήματα

Η αποθήκευση των τροφίμων σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής τους. Ωστόσο, έχει επίσης ορισμένα μειονεκτήματα που αξίζει να γνωρίζετε.
Συσκευασία τροφίμων σε κενό αέρος: Οφέλη και μειονεκτήματα
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 11 Ιανουαρίου, 2023

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν είναι καλή ιδέα να αγοράσουν ένα μηχάνημα για τη συσκευασία τροφίμων σε κενό αέρος. Όταν πρόκειται για τη συντήρηση τροφίμων, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί ο στόχος της παράτασης της διάρκειας ζωής τους. Αυτό είναι απαραίτητο, ειδικά αν γίνονται μεγάλες αγορές.

Η μέθοδος του κενού αέρος έχει πολλά πλεονεκτήματα, είτε γίνεται μέσω μιας χειροκίνητης τεχνικής είτε μέσω μιας μηχανής συσκευασίας. Ωστόσο, αυτή η μορφή συντήρησης δεν είναι αλάνθαστη και έχει επίσης ορισμένα μειονεκτήματα.

Τι σημαίνει η συσκευασία τροφίμων σε κενό αέρος;

Η συσκευασία τροφίμων σε κενό αέρος είναι μια τεχνική συντήρησης τροφίμων. Συνίσταται στην αφαίρεση του αέρα που περιβάλλει το προϊόν.

Το επόμενο βήμα είναι η σφράγισή του μέσα σε ένα δοχείο, το οποίο το προστατεύει από εξωτερικούς παράγοντες και απειλές. Στόχος της είναι να ευνοήσει τη διάρκεια ζωής του τροφίμου, καθώς η αλλοίωσή του επιταχύνεται σε περίπτωση που παραμείνει εκτεθειμένο.

Αυτός ο τύπος συσκευασίας χρησιμοποιείται σε εστιατόρια και βιομηχανικές κουζίνες, καθώς μειώνει το οξυγόνο σε επίπεδα 1%. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται η οξείδωση και η ανάπτυξη μυκήτων. Γενικά, τα προϊόντα συσκευάζονται μέσα σε ένα σφραγισμένο πλαστικό δοχείο.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα τρόφιμα κατάλληλα για τη μέθοδο αυτή. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα, ακόμη και στα σούπερ μάρκετ λιανικής πώλησης, είναι τα ακόλουθα:

  • Ψάρια
  • Θαλασσινά
  • Λαχανικά
  • Κόκκινα κρέατα
  • Λουκάνικα

Τα πλεονεκτήματα από τη συσκευασία τροφίμων σε κενό αέρος

Η συσκευασία υπό κενό αέρος έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα που την καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή συντήρησης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν γίνονται μεγάλες αγορές και πρέπει να γίνεται διαχείριση των εβδομαδιαίων τροφίμων. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου συντήρησης τροφίμων.

Congelación de alimentos al vacío.
Οι οικογένειες που προτιμούν να ετοιμάζουν τα γεύματά τους για ολόκληρη την εβδομάδα σε μία μόνο ημέρα χρησιμοποιούν συχνά τη συσκευασία κενού.

Αποτρέπει την οξείδωση

Η μέθοδος για τη συσκευασία τροφίμων σε κενό αέρος δρα ενάντια στην επαφή των τροφίμων με οξειδωτικά ένζυμα που προκαλούν εκφυλισμό των τροφίμων. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι χημικές διεργασίες που προκαλούν την οξείδωση των τροφίμων, γεγονός που ευνοεί την οσμή, τη γεύση και τη διατήρησή τους.

Η συσκευασία τροφίμων σε κενό αέρος μειώνει τη ζύμωση

Η ερμητικότητα αυτής της τεχνικής συμβάλλει επίσης στην πρόληψη της ζύμωσης των τροφίμων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα δεν έρχονται σε επαφή με βακτήρια και μύκητες που προκαλούν κακή οσμή και εκφυλισμό. Ως εκ τούτου, η διάρκεια ζωής τους παρατείνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχει χρόνος απόψυξης

Ενώ η κατάψυξη των τροφίμων είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους συντήρησης τροφίμων, δεν είναι κατάλληλη για κάθε προϊόν. Ορισμένα απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεπαγώσουν. Για να αποφύγετε αυτό το βήμα, τα τρόφιμα μπορούν να συσκευαστούν σε κενό αέρος και να διατηρηθούν χωρίς κατάψυξη.

Το ψυγείο συχνά επηρεάζει την υφή των τροφίμων. Είναι σύνηθες να μην παραμένουν στο ίδιο σχήμα με αυτό που είχαν κατά την αποθήκευση.

Από την άλλη πλευρά, η συσκευασία σε κενό αέρος παρατείνει τη διάρκεια ζωής κατά 3 έως 5 φορές χωρίς να επηρεάζει τη φρεσκάδα. Ο αριθμός των ημερών εξαρτάται από τα συστατικά, όπως το νερό και το λίπος. Στην περίπτωση του κρέατος, παρατείνεται συνήθως κατά 1 μήνα, ενώ στα ψάρια κατά 10 έως 14 ημέρες.

Ένας συνδυασμός μεθόδων

Η κατάψυξη και η συσκευασία σε κενό αέρος δεν είναι αντίθετες τεχνικές. Ακριβώς όπως η συσκευασία σε κενό παρατείνει τη διάρκεια ζωής των φρέσκων τροφίμων έως και 5 φορές, έτσι συμβαίνει και με τα κατεψυγμένα τρόφιμα. Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατόν να αποθηκεύσετε αυτό το είδος τροφίμων για περισσότερα από 3 χρόνια.

Μαρινάρισμα

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί το μαρινάρισμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να αφήσετε ένα κομμάτι κρέας ή άλλο τρόφιμο για αρκετές ώρες σε επαφή με ένα υγρό με διάφορα μπαχαρικά.

Ο στόχος είναι να μαλακώσει αλλά και να αρωματίσει το κομμάτι. Το τρόφιμο θα πρέπει να τοποθετηθεί στη σακούλα μαζί με το απαραίτητο υγρό και το καρύκευμα και να παραμείνει για όσο χρονικό διάστημα επιθυμείτε.

Συσκευασία μαγειρεμένων τροφίμων σε κενό αέρος

Με την ίδια τεχνική, είναι επίσης δυνατό να αποθηκευτούν ήδη μαγειρεμένα τρόφιμα για αρκετές ημέρες. Ως εκ τούτου, μπορείτε να προσθέσετε καρυκεύματα στα τρόφιμα με αλάτι, βότανα, υγρά και άλλα μπαχαρικά για να δημιουργήσετε καλύτερη γεύση και άρωμα.

Με αυτή τη μέθοδο, είναι δυνατόν να διατηρήσετε συνταγές σε άριστη κατάσταση για περισσότερο από μία εβδομάδα. Ορισμένα τρόφιμα που μπορούν να διατηρηθούν με αυτόν τον τρόπο είναι τα ακόλουθα:

Διατηρεί τις ιδιότητες των τροφίμων

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής είναι ότι τα περισσότερα τρόφιμα διατηρούν τις ιδιότητές τους, καθώς διατηρεί την υγρασία των προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο, δεν τροποποιούνται ούτε οι υφές ούτε το χρώμα.

Εξαίρεση αποτελεί το κόκκινο κρέας, το οποίο μπορεί να χάσει τον τόνο του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, η συσκευασία τροφίμων σε κενό αέρος είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους κάνουν μεγάλες αγορές και πρέπει να αποθηκεύσουν ορισμένα τρόφιμα. Είναι επίσης εξαιρετική για άτομα που σχεδιάζουν μια ποικίλη εβδομαδιαία διατροφή.

Ρίξτε μια ματιά σ’ αυτό το άρθρο: 5 κόλπα για να κάψετε θερμίδες χωρίς κόπο!

Τα μειονεκτήματα

Είναι σαφές ότι, όσο αποτελεσματικό και χρήσιμο κι αν είναι ένα προϊόν, δεν αποτελεί ποτέ την οριστική λύση. Όλες οι συσκευές έχουν τα μειονεκτήματά τους και, στην περίπτωση αυτών των μηχανημάτων, τα μειονεκτήματα έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό και τα απορρίμματα.

Κόστος

Παρόλο που υπάρχουν φθηνότερες επιλογές, οι μηχανές συσκευασίας τείνουν να είναι ακριβές. Είναι μια σημαντική επένδυση που πρέπει να γίνει για να έχετε ένα προϊόν με ορισμένη ποιότητα, το οποίο μπορεί να εφαρμόσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις που έχουν ήδη περιγραφεί. Διαφορετικά, είναι πιθανό να σπάσουν οι σακούλες ή να εισχωρήσει αέρας.

Απόβλητα

Η εφαρμογή αυτής της μεθόδου περιλαμβάνει τη χρήση πλαστικών σακούλων μίας χρήσης και ως εκ τούτου, δεν είναι μια πολύ φιλική προς το περιβάλλον τεχνική.

Υπάρχουν επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες, αλλά είναι πιο περίπλοκο να πλυθούν όταν περιλαμβάνονται ορισμένα προϊόντα. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να έχετε χώρο στην κουζίνα, καθώς τα μηχανήματα τείνουν να καταλαμβάνουν πολύ χώρο και δεν είναι τόσο βολικά στην αποθήκευση.

Carne envasada al vacío.
Ορισμένα νέα μηχανήματα είναι μικρότερα και εξοικονομούν χώρο στην κουζίνα.

Η θερμότητα και η υγρασία τα επηρεάζουν

Όσο καλή κι αν είναι η συσκευασία, ορισμένες περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν τα τρόφιμα που συσκευάζονται σε κενό αέρος. Συχνά είναι ευαίσθητα στη θερμότητα, οπότε αν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, επιταχύνεται η διαδικασία γήρανσης της σακούλας. Επιπλέον, η συνεχής παρουσία υγρασίας στο περιβάλλον επηρεάζει επίσης το δοχείο.

Η συσκευασία κενού δεν είναι κατάλληλη για όλους

Ενώ ορισμένα μηχανήματα συσκευασίας επιτρέπουν την αποθήκευση υγρών τροφίμων, υπάρχουν άλλα που δεν την επιτρέπουν. Και σε αυτή την περίπτωση, χάνεται η δυνατότητα αποθήκευσης σάλτσας, μαγειρευτών, σούπας και άλλων τροφίμων.

Επιπλέον, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά συνήθως δεν τα πάνε καλά με αυτό το είδος αποθήκευσης. Είναι σύνηθες τα φρούτα να δημιουργούν οξείδωση ούτως ή άλλως.

Η συσκευασία τροφίμων σε κενό αέρος δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή

Η επιλογή της συσκευασίας τροφίμων σε κενό αέρος πρέπει να ληφθεί, αφού εξετάσετε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Ενώ μπορεί να βοηθήσει στην παράταση της διάρκειας ζωής πολλών τροφίμων, άλλα τρόφιμα δεν διατηρούνται σε αεροστεγή δοχεία. Είναι καλύτερο να εφαρμόσετε τη μέθοδο για ορισμένα τρόφιμα και να χρησιμοποιήσετε την παραδοσιακή κατάψυξη για άλλα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.