Πώς να αναγνωρίσετε τα χαλασμένα ψάρια

Η κατανάλωση αλλοιωμένων ψαριών μπορεί να προκαλέσει σημαντική τροφική δηλητηρίαση, γι' αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται ακραίες προφυλάξεις για να διαπιστώνεται η φρεσκάδα των ψαριών που πρόκειται να καταναλώσετε.
Πώς να αναγνωρίσετε τα χαλασμένα ψάρια
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Francisco María García

Τελευταία ενημέρωση: 30 Δεκεμβρίου, 2022

Το ψάρι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης στη διατροφή μας, είτε είναι φρέσκο είτε κατεψυγμένο. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ ωφέλιμο για την υγεία μας, επειδή το ψάρι είναι ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα χάρη στην υψηλή θρεπτική του αξία και την εύκολη πέψη του. Μπορείτε όμως να αναγνωρίσετε τα χαλασμένα ψάρια;

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για τη συντήρηση και τη μεταφορά των ψαριών που επιδιώκουν να εγγυηθούν ότι θα παραμείνουν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, μερικές φορές, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, τα ψάρια δεν φτάνουν στο σπίτι σε καλή κατάσταση.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αναγνωρίζετε τα χαλασμένα ψάρια ή τα ψάρια που βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Ωστόσο, στις μέρες μας, το να διακρίνουμε αν ένα κομμάτι είναι φρέσκο ή όχι είναι λίγο πιο περίπλοκο λόγω του σύγχρονου τρόπου πώλησης: της συσκευασίας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η ευκολία έχει γίνει βασικό ζήτημα κατά την πώληση προϊόντων. Ως εκ τούτου, πολλοί άνθρωποι δεν διστάζουν να αγοράζουν ψάρια χωρίς εντόσθια, φιλεταρισμένα και με κεφάλι. Εξαιτίας αυτού, είναι πιο εύκολο να καταναλώσει κανείς εν αγνοία του ένα κομμάτι ψάρι που δεν είναι φρέσκο, καθώς αγοράζεται ως επί το πλείστον συσκευασμένο ή κατεψυγμένο.

Πώς να αναγνωρίσετε τα χαλασμένα ψάρια

Πώς να αναγνωρίσετε τα χαλασμένα ψάρια
Υπάρχουν πολλά σημαντικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε για να αναγνωρίσετε τα χαλασμένα ψάρια.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO ) θεωρεί ότι οι αισθητηριακές μέθοδοι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους αναγνώρισης των χαλασμένων ψαριών. Όπως εξηγεί, πρόκειται για τη μέτρηση, την ανάλυση και την ερμηνεία των χαρακτηριστικών των τροφίμων χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις της όρασης, της όσφρησης, της γεύσης, της αφής και της ακοής.

Έτσι, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις αισθήσεις μας για να προσδιορίσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά του ψαριού που μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε αν έχει χάσει την ποιότητά του για κατανάλωση.

 • Μυρωδιά: Τα ψάρια σε κακή κατάσταση έχουν μια άσχημη, ταγγισμένη και μερικές φορές ακόμη και αμμωνιακή οσμή.
 • Άγγιγμα: Ένα ψάρι σε κακή κατάσταση έχει πολύ μαλακό δέρμα. Παράλληλα, τα λέπια και η σάρκα αποκολλώνται εύκολα.
 • Τα μάτια: Ένα ψάρι που βρίσκεται σε κακή κατάσταση έχει βυθισμένα μάτια, γαλακτώδη κερατοειδή και γκρίζες κόρες σαν να έχει καταρράκτη.
 • Τα βράγχια: Αυτά βρίσκονται πίσω από το κεφάλι. Ένα χαλασμένο ψάρι έχει βράγχια που είναι κιτρινωπά ή γκρίζα.
 • Η κοιλιά: Αυτή η περιοχή είναι η πρώτη που επηρεάζεται. Όταν ένα ψάρι βρίσκεται σε κακή κατάσταση, η κοιλιά είναι πρησμένη ή χαλαρή και βυθισμένη.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 9 ψάρια που είναι καλύτερο ν’ αποφεύγετε.

Πώς να αναγνωρίσετε τα χαλασμένα ψάρια

Φυσικά, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τις αισθήσεις μας για να προσδιορίσουμε τη φρεσκάδα αυτής της τροφής. Σε αυτή την περίπτωση, τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να είναι:

 • Οσμή: Το φρέσκο ψάρι μυρίζει φύκια και θάλασσα και διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά του.
 • Άγγιγμα: Τα φρέσκα ψάρια έχουν έντονο χρώμα και τα λέπια είναι σκληρά και γυαλιστερά.
 • Τα μάτια: Όταν είναι φρέσκα, τα ψάρια έχουν προεξέχοντα μάτια που είναι μαύρα με γυαλιστερή κόρη.
 • Τα βράγχια: Ανάλογα με το είδος, ένα ψάρι σε καλή κατάσταση έχει ροζ ή κόκκινα βράγχια που είναι καθαρά, γυαλιστερά και χωρίς βλέννα.
 • Η κοιλιά: Η σάρκα είναι σκληρή και όχι γλιστερή.

Συμβουλές για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις όταν πρόκειται για χαλασμένα ψάρια

Fresh fish

Για να μην σπαταλάτε τρόφιμα, καλό είναι να μαγειρεύετε τα ψάρια μέσα σε λίγες ημέρες από την αγορά τους στο σούπερ μάρκετ. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορεί να καταψυχθεί, εξασφαλίζοντας έτσι την ακεραιότητα του προϊόντος.

Μάλιστα, ο FAO επισημαίνει επίσης ότι η κατάψυξη παρατείνει τη διάρκεια ζωής όλων των ειδών ψαριών. Έτσι, μπορούν να διατηρηθούν οι ιδιότητές τους και να αποφευχθεί ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης. Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ακόλουθα:

 • Η κατανάλωση ψαριών που έχουν αποθηκευτεί στην κατάψυξη μετά από μερικές εβδομάδες χωρίς να βρίσκονται άνθρωποι στο σπίτι μπορεί να επιφέρει κάποιους κινδύνους.
 • Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε αν κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος μακριά από το σπίτι υπήρξαν διακοπές ρεύματος με αρκετές διακοπές παροχής υπηρεσιών.

Ωστόσο, πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τα σωστά κατεψυγμένα προϊόντα συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από δύο ημέρες μετά την απόψυξη.

Από την άλλη πλευρά, η επανακατάψυξη δεν συνιστάται ποτέ. Αν ανακαλύψουμε ξεπαγωμένα ψάρια λόγω διακοπής ρεύματος στο ψυγείο ή βλαβών, είναι καλύτερο να πετάξουμε το προϊόν.

Η ψύξη και η κατάψυξη εμποδίζουν μόνο τον πολλαπλασιασμό περισσότερων βακτηρίων, αλλά δεν τα σκοτώνουν. Αυτό ευνοεί την επιτάχυνση της διαδικασίας αποσύνθεσης. Συνοψίζοντας, εάν έχουν γίνει αλλαγές στις τεχνικές συντήρησης, το προϊόν πρέπει να πετάγεται.

Ο βαθμός υγρασίας μπορεί να βοηθήσει στην ανακάλυψη χαλασμένων ψαριών που κάποτε ήταν κατεψυγμένα

Fish and seafood

Πριν μαγειρέψετε ένα ψάρι, θα πρέπει να εξετάσετε το δοχείο που περιέχει το προϊόν. Ελέγξτε αν έχει πολλά κατεψυγμένα υγρά ή αν είναι ξηρό. Όταν υπάρχει υγρό στη σακούλα ή στο δοχείο, αυτό είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να υπήρξε αλλαγή στη θερμοκρασία που προκάλεσε την απόψυξη του ψαριού.

Εάν η διαδικασία κατάψυξης είναι βέλτιστη, εξακολουθεί να είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το ψάρι είναι φρέσκο, ακόμη και αν η συσκευασία είναι ξηρή. Αυτό μπορεί να γίνει με την απόψυξη, την προσεκτική εξέταση του ψαριού και τη μυρωδιά του. Εάν το προϊόν φαίνεται και μυρίζει κανονικά και φρέσκο, μπορεί να καταναλωθεί. Διαφορετικά, δεν πρέπει να το καταναλώσετε.

Τα ψάρια που δεν πρόκειται να καταναλωθούν την ίδια μέρα με την αγορά τους, θα πρέπει να τοποθετούνται για λίγο σε αλατισμένο νερό πριν από την αποθήκευσή τους. Στη συνέχεια, στεγνώστε το καλά και βάλτε το στο ψυγείο. Αυτό βοηθά στη διατήρηση της φρεσκάδας του.

Τέλος, μπορούμε επίσης να ελέγξουμε αν το ψάρι είναι φρέσκο ή σε κακή κατάσταση τη στιγμή της κατανάλωσής του. Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε προσεκτικά τη γεύση: το φρέσκο ψάρι δεν έχει πικρή, ξινή ή ταγγισμένη γεύση. Οι γευστικοί μας κάλυκες μπορούν να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τα αλλοιωμένα ψάρια. Αν όλα είναι εντάξει, μπορεί να καταναλωθεί χωρίς προβλήματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.