Ποια είναι τα 7 είδη απιστίας που θα πρέπει να γνωρίζετε;

29 Ιουνίου 2018
Όσο παράξενο και ν' ακούγεται, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη απιστίας.

Υπάρχουν διαφορετικά είδη απιστίας. Από τη στιγμή που παραβιάζεται η εμπιστοσύνη του συντρόφου, αρχίζει να υπερισχύει ένα είδος εξαπάτησης. Το απλό φλερτ, οι συζητήσεις και οι επαφές οι οποίες είναι γεμάτες με φλερτ ή ακόμη και σεξουαλική ένταση, σημαίνει απιστία.

Όταν σκεφτόμαστε την απιστία, έρχεται στο μυαλό μας η τυπική εικόνα του ενός εκ των δύο από το ζευγάρι να έχει σεξουαλικές σχέσεις με κάποιο άλλο άτομο.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προδοθεί ένας σύντροφος.

Η πίστη είναι κάτι παραπάνω από μια αμοιβαία δέσμευση, όπου το ζευγάρι έχει συμφωνήσει να μην έχει σεξουαλικές σχέσεις με άλλα άτομα. Πρόκειται για έναν δεσμό βασισμένο στον σεβασμό, την οικειότητα, την προσωπική και συναισθηματική αναγνώριση, την αφοσίωση, το ενδιαφέρον και τη φροντίδα.

Είναι μικροί δεσμοί οι οποίοι δίνουν ενέργεια και φερεγγυότητα στη σχέση του ζευγαριού. Εκεί είναι όπου κάποιες φορές ορισμένες πτυχές αποτυγχάνουν, οδηγώντας στη δυσπιστία.

Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η απιστία εμφανίζεται και στους άνδρες και στις γυναίκες. Όμως, δεν υπάρχει πάντα το σεξουαλικό στοιχείο, το οποίο χαρακτηρίζει τις περισσότερες απιστίες. Υπάρχουν και άλλες δυναμικές που παραβιάζουν αυτή τη σημαντική πτυχή σε μια σχέση: την εμπιστοσύνη.

Τα 7 είδη απιστίας

1. Συναισθηματική απιστία

Ποια είναι τα 7 είδη απιστίας που θα πρέπει να γνωρίζετε;

Θα ξεκινήσουμε τη λίστα με ένα από τα πιο συχνά, και ταυτόχρονα, πιο δραματικό από τα είδη απιστίας.

Γνωρίζουμε πως πονάει πολύ αν έχει κάποια σχέση με άλλο πρόσωπο ο σύντροφός μας. Είναι αιτία χωρισμού στις περισσότερες περιπτώσεις. Ωστόσο, τι συμβαίνει όταν ο σύντροφός μας, συνδέεται συναισθηματικά πιο έντονα με κάποιο άλλο άτομο, αντί με εμάς;

Δεν υπάρχει φυσική επαφή, αλλά παρ’ όλα αυτά, ο δεσμός αυτός που βασίζεται στη συνενοχή, την εμπιστοσύνη και την οικειότητα, μπορεί να είναι αποκαλυπτικός. Μπορεί να είναι τόσο υπερβολικός ώστε να θεωρηθεί «συναισθηματικός δεσμός» και μια πλήρης απιστία.

Ανακαλύψτε επίσης: 5 συμβουλές για να διατηρήσετε τη σχέση σας

2. Σχέση μέσα από τις νέες τεχνολογίες (διαδικτυακή σχέση)

Στις μέρες μας είναι κάτι πολύ κοινό, χωρίς αμφιβολία. Οι εικονικές σχέσεις ή εκείνες οι οποίες εδραιώνονται μέσα από τις σελίδες γνωριμιών ή τις κλασικές εφαρμογές στα τηλέφωνα, παρέχουν ένα ολόκληρο περιβάλλον όπου κάποιος μπορεί να έχει μία ή περισσότερες παράλληλες σχέσεις.

Σ’ αυτή την περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει φυσική επαφή ή σεξουαλική σχέση. Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει διάθεση φλερταρίσματος, ανταλλαγή εικόνων, συζητήσεις και αλληλεπιδράσεις, γεμάτες φλερτ ή ακόμη και σεξουαλική ένταση, δείχνει απιστία.

Δείτε επίσης: 5 κινήσεις που κάνουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια πριν πάνε για ύπνο

3. Μυστικότητα και έλλειψη ειλικρίνειας

τα 7 είδη απιστίας

Μπορούμε να θεωρήσουμε την έλλειψη ειλικρίνειας ως ένα από τα είδη απιστίας;

Φυσικά!

Το αναφέραμε και στην αρχή, από τη στιγμή που παραβιάζεται η εμπιστοσύνη του ζευγαριού, υπερισχύει ως ένα είδος εξαπάτησης, μιας προδοσίας.

Συνηθίζει ο σύντροφός μας να ψεύδεται, να κρύβεται (ν’ αποκρύπτει την αλήθεια), και είναι, επιπλέον, συνεχώς ανέντιμος; Τότε θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: είμαστε σε σχέση με ένα άπιστο άτομο.

4. Ο απών σύντροφος

Απών σύντροφος, είναι το άτομο το οποίο δεν είναι εκεί όταν το χρειαζόμαστε. Ή ακόμη, το άτομο που επενδύει χρόνο και ενδιαφέρον σε πράγματα πέραν της σχέσης.

Εδώ, για παράδειγμα, έχουμε το άτομο που δουλεύει υπερβολικά. Το κάνει γιατί του αρέσει η θέση την οποία του δίνει η δουλειά του και έτσι, βάζει τη δουλειά πάνω από τον/ην σύντροφο.

Έχουμε επίσης το άτομο με έλλειψη αφοσίωσης, που δεν είναι εκεί όταν το χρειαζόμαστε, που δεν είναι εκεί για τις καθημερινές δραστηριότητες με τις οποίες χτίζουν τα ζευγάρια τη σχέση τους, μέσα από τις ρουτίνες και τα απλά πράγματα στη ζωή.

5. Απιστία μέσω του δεσμού

τα 7 είδη απιστίας - μέσω του δεσμού

Σ’ αυτή την περίπτωση, ένα από τα μέλη της σχέσης δεν αγαπάει πλέον το άλλο. Συντηρούν τη σχέση από συνήθεια, από φόβο να μη μείνουν μόνοι ή από απλή αναποφασιστικότητα όταν θα πρέπει να κάνουν το βήμα και να είναι ειλικρινείς, με τον εαυτό τους και τον σύντροφό τους.

Αυτές είναι καταστάσεις οι οποίες είναι γεμάτες με ψεύτικες ελπίδες και έχουν υψηλό συναισθηματικό κόστος.

6. Απιστία μέσω της απόρριψης

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν την τάση να ασκούν κριτική ή να μειώνουν τον σύντροφό τους όταν βρίσκονται με άλλα άτομα.

Σε μια συνάντηση με φίλους ή στη δουλειά, όταν κάποιος μιλά άσχημα για τον ή την σύντροφό του, προκαλεί πάντοτε ανησυχία. Δεν είναι σωστό, δεν είναι λογικό και δεν δείχνει σεβασμό.

Αν αγαπάμε κάποιον, τον σεβόμαστε. Αν αγαπάμε κάποιον, τον υπερασπιζόμαστε και τον εκτιμούμε, είτε είναι παρών είτε όχι. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε μιλάμε για απιστία στην αφοσίωση.

7. Απιστία μέσω μιας ερωτικής σχέσης

τα 7 είδη απιστίας - μέσω ερωτικής σχέσης

Και τώρα φτάνουμε στο πιο κλασικό από τα είδη απιστίας. Είναι το είδος που κάνει τα ζευγάρια να χωρίσουν, συνεπάγεται μεγάλη συναισθηματική πίεση και καθιστά απαραίτητη τη συμβολή θεραπευτή. Επίσης, είναι απαραίτητο να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να σκεφτούν, να διαχειριστούν και να ξεπεράσουν τον πόνο.

Η απάτη η οποία λαμβάνει χώρα μετά από μια μακροχρόνια ερωτική σχέση με κάποιον, ή μια συγκεκριμένη σεξουαλική συνεύρεση είναι κάτι που φοβόμαστε όλοι να βιώσουμε.

Πολλές από αυτές τις σχέσεις είναι εσκεμμένες και σχεδιασμένες. Άλλες, από την άλλη, είναι τυπικές και απρόβλεπτες. Όμως, το άτομο έχει πάντοτε επίγνωση πως κάνει κάτι το οποίο προδίδει και εξαπατά τον/ην σύντροφό του.

Η απάντηση σχετικά με το τι να κάνετε και τι να μην κάνετε, είναι μόνο δική σας. Κανενός άλλου.

  • Vanegas Osorio, J. H. (2011). La dinámica vincular celos-infidelidad. Pensamiento Psicológico.

  • Jomairy González Galarza, A. M.-T. y D. M. O. (2009). Factores Psicologicos de la InfidelidadFactores psicológicos asociados a la infidelidad sexual y/o emocional y su relación a la búsqueda de sensaciones en parejas puertorriqueñas. Revista Puertorriqueña de Psicología.

  • Espinoza, A. V., Correa, F. E., & García, L. F. (2014). Percepción social de la infidelidad y estilos de amor en la pareja. Enseñanza e Investigación En Psicología.