Τα εκπληκτικά οφέλη του κουνουπιδιού που δεν ξέρετε!

Το κουνουπίδι είναι ένα ευέλικτο αντιοξειδωτικό λαχανικό που είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Για την ενίσχυση της δράσης του, σας προτείνουμε την προσθήκη λίγου κουρκουμά στις συνταγές σας.
Τα εκπληκτικά οφέλη του κουνουπιδιού που δεν ξέρετε!
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τα εκπληκτικά οφέλη του κουνουπιδιού! Το κουνουπίδι είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά κι ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για το μπρόκολο. Αποτελείται περίπου από 85% νερό κι έχει πολύ λίγους υδατάνθρακες, πρωτεΐνη ή λίπη, αλλά είναι πλούσιο σε σημαντικές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά κι άλλα φυτοχημικά. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για όλα τα εκπληκτικά οφέλη του κουνουπιδιού, γι’ αυτό συνεχίστε να διαβάζετε!

Είναι ένα ιδανικό λαχανικό για να το προσθέσετε στην ισορροπημένη διατροφή σας λόγω των αδυνατιστικών του ιδιοτήτων, καθώς είναι χαμηλό σε θερμίδες. Και το καλύτερο από όλα, είναι ένα ευπροσάρμοστο τρόφιμο που μπορεί να καταναλωθεί βραστό, στον ατμό και να προστεθεί στις σαλάτες και σε πολλές άλλες συνταγές. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους λόγους που θα  πρέπει να συμπεριλάβετε το κουνουπίδι στην διατροφή σας;

Τα εκπληκτικά οφέλη του κουνουπιδιού

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Το κουνουπίδι περιέχει μια χημική  ένωση θείου που ονομάζεται σουλφοραφάνη, η οποία βοηθάει την βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και των προβλημάτων της νεφρικής λειτουργίας.  Σύμφωνα με τις έρευνες, η σουλφοραφάνη θα μπορούσε να συσχετισθεί με την μεθυλίωση του DNA, που είναι κρίσιμη για την φυσιολογική κυτταρική λειτουργία και την κατάλληλη γονιδιακή έκφραση – ειδικά στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών, τα οποία είναι ευαίσθητα στις βλάβες.

Είναι αντικαρκινογόνο

οφέλη του κουνουπιδιού

Η σουλφοραφάνη που εμπεριέχεται στο κουνουπίδι έχει σημειώσει αντικαρκινική δράση σκοτώνοντας τα κύτταρα που προκαλούν καρκίνο και μπλοκάροντας την ανάπτυξη των όγκων. Σύμφωνα με τις έρευνες, η αφαίρεση των καρκινικών κυττάρων είναι πιθανόν το κλειδί για την καταπολέμηση αυτής της νόσου. Σε ορισμένες μελέτες, για παράδειγμα, ο συνδυασμός  κουνουπίδι με κουρκουμά μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικός για τη καταπολέμηση και την θεραπεία του καρκίνο στον προστάτη.

Σε έρευνες πάνω σε ζώα βρέθηκε ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να μειώσει τις επιπτώσεις και την ανάπτυξη των όγκων  στους μαστικούς αδένες. Επιπλέον, άλλες χημικές ενώσεις που βρέθηκαν στο κουνουπίδι, όπως ινδόλες και ισοθειοκυανήτες, έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα ως προς την αναστολή της εξέλιξης των καρκίνων του στομάχου, της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του παχέος εντέρου, του ήπατος και των πνευμόνων.

Βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου

Μια άλλη ευεργετική χημική ένωση που βρέθηκε στο κουνουπίδι είναι η χολίνη, μια βιταμίνη B που παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση της χολίνης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει απίστευτα αποτελέσματα στην εγκεφαλική δραστηριότητα του εμβρύου και οι έρευνες δείχνουν ότι μπορούν να βελτιώσουν την διανοητική λειτουργία, την μάθηση και τη μνήμη.

Τονώνει την αποτοξίνωση του σώματος

οφέλη του κουνουπιδιού

Το κουνουπίδι περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μαζί με τις υπόλοιπες θρεπτικές ιδιότητες του προωθούν τον καθαρισμό του σώματος. Επιπλέον, η σύνθεση του σε  γλυκοζινολικά άλαταεπίσης ενεργοποιεί τα ένζυμα που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να κάνετε αποτοξίνωση στον οργανισμό σας

Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, από τα οφέλη του κουνουπιδιού

Το κουνουπίδι έχει έναν αριθμό θρεπτικών συστατικών που είναι αντιφλεγμονώδη, συμπεριλαμβανομένης της ινδόλης- 3- καρβινόλης ή I3C, που είναι ένα αντιφλεγμονώδες καθώς καταπολεμά τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

οφέλη του κουνουπιδιού στο στομαχι

Επειδή αποτελεί μια σημαντική πηγή φυτικών ινών, βοηθά πολύ την πέψη. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατανάλωση κουνουπιδιού μπορεί να βοηθήσει την προστασία των τοιχωμάτων του στομάχου, ενώ η σουλφοραφάνη αναστέλλει την ανάπτυξη του Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στο στομάχι και το εμποδίζει να επικολληθεί στα τοιχώματα αυτού του οργάνου.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά

Η κατανάλωση του κουνουπιδιού εφοδιάζει τα σώματα μας με αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία είναι το κλειδί για την καταπολέμηση ενός ευρέος φάσματος ασθενειών. Αυτό το λαχανικό έχει βιταμίνη C, βήτα-καροτένιο, καεμφερόλη, κουερσετίνη, ρουτίνη, κινναμωμικό οξύ κι άλλα περισσότερα. Όλα αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα να προστατευθεί μόνο του από την καταστροφή των ελεύθερων ριζιδίων. Πράγμα το οποίο βοηθάει την επιβράδυνση της γήρανσης κι εμποδίζει τις ζημιές στους ιστούς και στα υπόλοιπα όργανα.

Πώς επωφελούμαστε από τα οφέλη του κουνουπιδιού.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, το κουνουπίδι είναι ένα αρκετά ευπροσάρμοστο λαχανικό που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε ποικίλες συνταγές. Καλή ιδέα είναι να το μαγειρεύετε ολόκληρο ή σε μπουκετάκια. Εάν αποφασίσετε να το μαγειρέψετε ολόκληρο, βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει τα φύλλα σε ένα μπολ με νερό και ξύδι για να τα καθαρίσετε. Για να μαγειρέψετε μόνο τα μπουκετάκια, τα κόβετε προσεκτικά με ένα μαχαίρι κι έπειτα κι χρησιμοποιείστε το ίδιο κόλπο για να τα πλύνετε.

Για καλύτερα αποτελέσματα, σας προτείνουμε να μαγειρέψετε το κουνουπίδι στον ατμό και να προσθέσετε λίγο κουρκουμά  για να τονίσετε τα απίστευτα οφέλη του προς την υγεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Bai, Y., Wang, X., Zhao, S., Ma, C., Cui, J., & Zheng, Y. (2015). Sulforaphane Protects against Cardiovascular Disease via Nrf2 Activation. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. https://doi.org/10.1155/2015/407580
  • Martínez-López, E., García-García, M. R., Campos-Pérez, W. Y., & González-Becerra, K. (2013). Genómica nutricional: Conceptos y expectativas. Revista de Endocrinología y Nutrición21(1), 22-34.
  • Shaw, G. M., Carmichael, S. L., Yang, W., Selvin, S., & Schaffer, D. M. (2004). Periconceptional dietary intake of choline and betaine and neural tube defects in offspring. American journal of epidemiology160(2), 102-109.
  • Zeisel, S. H. (2006). The fetal origins of memory: the role of dietary choline in optimal brain development. The Journal of pediatrics149(5), S131-S136.
  • Tsai, J. T., Liu, H. C., & Chen, Y. H. (2010). Suppression of inflammatory mediators by cruciferous vegetable-derived indole-3-carbinol and phenylethyl isothiocyanate in lipopolysaccharide-activated macrophages. Mediators of inflammation2010.
  • Yanaka, A., Fahey, J. W., Fukumoto, A., Nakayama, M., Inoue, S., Zhang, S., … & Yamamoto, M. (2009). Dietary sulforaphane-rich broccoli sprouts reduce colonization and attenuate gastritis in Helicobacter pylori–infected mice and humans. Cancer Prevention Research2(4), 353-360.
  • Sikora E., Cieslik E., Leszczynska T., Filipiak FLorkiewicz A., et al., The antioxidant activity of selected cruciferous vegetables subjeted to aquathermal processing. Food Chemistry, 2008.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.