Τα φύλλα από το ραπανάκι: Οφέλη και τρόποι χρήσης

Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε ραπανάκια, μην πετάξετε τα φύλλα τους. Όχι μόνο μπορείτε να τα φάτε όπως κάθε άλλο πράσινο φυλλώδες λαχανικό, αλλά ίσως έχουν και κάποια υγιεινά οφέλη. Ανακαλύψτε ποια είναι αυτά σήμερα!
Τα φύλλα από το ραπανάκι: Οφέλη και τρόποι χρήσης
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Angélica Quijano

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Τα φύλλα από το ραπανάκι δεν είναι από τα γνωστά, δημοφιλή τρόφιμα στην κουζίνα. Όμως, αν γνωρίζατε τα οφέλη τους, τότε θα τα συμπεριλαμβάνατε στη διατροφή σας. Επιπλέον, η ήπια γεύση τους τα κάνει να συνδυάζονται καλά σε σαλάτες ή σε άλλα πιάτα.

Όταν χρησιμοποιείτε αυτό το φυτό, το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να κόβετε τα φύλλα του. Ωστόσο, αυτά περιέχουν θρεπτικές ενώσεις που έχουν θετική επίδραση στην υγεία σας. Αν διστάζετε να τα δοκιμάσετε, θα σας μιλήσουμε για τις ιδιότητές τους και πώς να τα καταναλώσετε. Ίσως έτσι αλλάξετε γνώμη!

Τα φύλλα από το ραπανάκι – Ποια είναι τα οφέλη τους;

Για να λέμε την αλήθεια, δεν υπάρχουν πολλές μελέτες πάνω στις ιδιότητές τους. Όμως, η λαϊκή παράδοση χρησιμοποιεί το ραπανάκι ως συμπλήρωμα για την αντιμετώπιση ορισμένων ήπιων παθήσεων, όπως είναι ο πυρετός, ο πονόλαιμος, τα προβλήματα με τη χολή, και η φλεγμονή. Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη του παρακάτω.

Βοηθούν ως συμπλήρωμα διατροφής

Χάρη στο χαμηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο, μπορείτε να συμπεριλάβετε τα φύλλα από το ραπανάκι σε οποιαδήποτε διατροφή για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της. Για την ακρίβεια, μπορείτε να τα ανακατέψετε με λαχανίδα, ή κάποιο άλλο πράσινο φυλλώδες λαχανικό σε σαλάτες και να τα απολαύσετε.

Αναφορικά με αυτό, ένα δημοσίευμα στο Illinois University Extension περιγράφει λεπτομερώς τα θρεπτικά στοιχεία μιας ποικιλίας λαχανικών. Το δημοσίευμα αυτό δηλώνει πως μισή κούπα ραπανάκι περιέχει περίπου 12 θερμίδες και πρακτικά καθόλου λίπος.

Τα φύλλα από το ραπανάκι συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού

Τα φύλλα από το ραπανάκι ίσως διευκολύνουν την πέψη. Παρότι υπάρχει έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων, ορισμένες μελέτες σε ζώα δηλώνουν ότι οι ίνες του ίσως είναι υπεύθυνες γι’ αυτή την ιδιότητα.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Food and Agricultural Organization of The United States δηλώνει ότι η κατανάλωση αυτού του τμήματος του φυτού ίσως βελτιώσει τη γαστρεντερική λειτουργία και τον μεταβολισμό του λίπους.

Μπορεί να έχουν επίδραση στον διαβήτη

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια κατά την οποία τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται πάνω από το φυσιολογικό. Αυτή η πάθηση είναι αρκετά συνηθισμένη, πλέον, στον παγκόσμιο πληθυσμό και προέρχεται από τη χαμηλή παραγωγή ινσουλίνης στο πάγκρεας ή την αντίσταση του ιστού στη δράση της.

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα στο περιοδικό Nutrients φαίνεται πως όλα τα μέρη από το ραπανάκι έχουν αντιδιαβητικές ιδιότητες. Τα φύλλα ίσως μειώνουν την απορρόφηση της γλυκόζης από το έντερο. Παρόλα αυτά, απαιτούνται περισσότερες κλινικές μελέτες πάνω σε αυτό.

Άνδρας κρατά ραπανάκια
Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το ραπανάκι για ιατρικούς σκοπούς εδώ και χρόνια, όμως οι μελέτες έχουν μόλις αρχίσει να αποδεικνύουν ορισμένες από τις ιδιότητές τους.

Πώς να χρησιμοποιείτε τα φύλλα από το ραπανάκι για να εκμεταλλευτείτε τα οφέλη τους;

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος κατανάλωσης για το ραπανάκι είναι να το κόβουμε σε φέτες και να το τρώμε ωμό. Όμως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φύλλα του σε διάφορα πιάτα και να τα παρασκευάσετε όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε άλλο πράσινο φυλλώδες λαχανικό. Ορισμένες παρασκευές είναι οι εξής:

  • Σαλάτες: Όπως με το μαρούλι ή το σπανάκι, μπορείτε να προσθέσετε φύλλα από ραπανάκι σε οποιαδήποτε σαλάτα.
  • Σούπες: Μπορείτε να μαγειρέψετε τα φύλλα σε μια σούπα και να τα συμπεριλάβετε μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά της σούπας.
  • Σμούθι: Όταν παρασκευάζετε αυτά τα ροφήματα, μπορείτε να προσθέσετε λίγα φύλλα από ραπανάκι. Θα δώσουν θρεπτική αξία χωρίς να επηρεάσουν την γεύση.
  • Ομελέτα: Αυτό το πιάτο είναι απλό και έχει πολύ ευχάριστη γεύση. Η παρασκευή του είναι ίδια όπως θα κάνατε ομελέτα με αβγό και σπανάκι, απλώς αντί για σπανάκι θα βάλετε φύλλα από ραπανάκι.
  • Σοτέ: Μπορείτε, επίσης, να τα τηγανίσετε σε ένα γουόκ μαζί με άλλα λαχανικά. Θα χρειαστείτε μονάχα αλάτι και τα μπαχαρικά της επιλογής σας.
Ραπανάκια κομμένα σε φέτες
Το ραπανάκι σε φέτες είναι ο παραδοσιακός τρόπος κατανάλωσης του φυτού, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες παρασκευές.

Αντενδείξεις και ανεπιθύμητες ενέργειες

Η κατανάλωση των φύλλων από το ραπανάκι είναι σχεδόν πάντα ασφαλής. Ωστόσο, σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να ερεθίσουν το στομάχι. Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι ίσως είναι αλλεργικοί σε αυτό το τρόφιμο, παρότι αυτό είναι σπάνιο.

Ταυτόχρονα, οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να προσέχουν πολύ όταν τρώνε ραπανάκια. Ο λόγος είναι πως δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με την επίδρασή τους σε αυτή την περίοδο της γυναίκας.

Επιπλέον, καθώς βοηθούν στη μείωση του σακχάρου, τα άτομα με υπογλυκαιμία θα πρέπει να μην τα καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες. Αν υποφέρετε από πέτρες στη χολή, θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί με τα φύλλα από το ραπανάκι. Ο λόγος είναι πως αυξάνουν τη ροή της χολής και αυτό μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό πόνο εξαιτίας της απόφραξης από τις πέτρες.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι, σε μέτριες ποσότητες, αυτό το φυτό δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες. Γι’ αυτό, μπορείτε να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας χωρίς πρόβλημα και να δοκιμάσετε τα οφέλη του. Αν έχετε κάποιο σύμπτωμα το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δείτε έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Banihani S. A. (2017). Radish (Raphanus sativus) and Diabetes. Nutrients9(9), 1014. https://doi.org/10.3390/nu9091014
  • University of Illinois Extension. Watch Your Garden Grow. Recuperado el 26 de agosto de 2020. https://web.extension.illinois.edu/veggies/radish.cfm
  • Rolón Riquelme, Olga Yolanda. “Efecto de la dieta macrobiótica como prevención del desarrollo de cánceres del aparato digestivo.” (2018).
  • Soliveres Higuera, Irene. “Dieta vegetariana y vegana durante el embarazo y la lactancia materna.” (2017).
  • Jang, H. S., Ahn, J. M., Ku, K. H., Rhee, S. J., Kang, S. K., & Choi, J. H. (2008). Effect of radish leaves powder on the gastrointestinal function and fecal triglyceride, and sterol excretion in rats fed a hypercholesterolemic diet. Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.3746/jkfn.2008.37.10.1258

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.