Τα καλύτερα και τα χειρότερα μαγειρικά λάδια για την υγεία μας

Εκτός από την κακή φήμη που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, το λάδι καρύδας προσφέρει ενέργεια στον εγκέφαλο και σας βοηθά να διατηρείτε το σώμα σας υγιές.
Τα καλύτερα και τα χειρότερα μαγειρικά λάδια για την υγεία μας
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Ποια μαγειρικά λάδια κάνουν καλό στην υγεία μας και ποια πρέπει να αποφεύγουμε;

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα λιπαρά έχουν αποκτήσει κακή φήμη καθώς αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες που οδηγούν στην παχυσαρκία, στο υπερβολικό βάρος καθώς και σε πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ωστόσο, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν υγιεινά λιπαρά τα οποία πρέπει να καταναλώνουμε σε συγκεκριμένες ποσότητες ώστε να λειτουργεί σωστά το σώμα και τα όργανά μας.

Μια από τις κύριες πηγές λιπαρών στη διατροφή μας είναι το λάδι που χρησιμοποιούμε για να μαγειρεύουμε. Τα περισσότερα μαγειρικά λάδια είναι φυτικά, αν και μερικά από αυτά είναι ζωικής προέλευσης και έχει αποδειχτεί ότι είναι περισσότερα επιβλαβή για την υγεία μας.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή είναι φυτικά λάδια κάνουν καλό και στην υγεία. Στην πραγματικότητα μερικά από αυτά συνιστώνται, ενώ μερικά άλλα υποβάλλονται σε μεθόδους επεξεργασίας οι οποίες τα καθιστούν επιβλαβή για την υγεία.

Όσοι ανησυχούν για το ποιο είδος λαδιού πρέπει να χρησιμοποιούν για να μαγειρεύουν, στο σημερινό άρθρο παραθέτουμε μια λίστα που ξεκαθαρίζει τη διαφορά ανάμεσα στα καλύτερα και τα χειρότερα μαγειρικά λάδια, γι’ αυτό συνεχίστε να διαβάζετε!

Τα καλύτερα μαγειρικά λάδια για την υγεία σας

Τα μαγειρικά λάδια που δεν είναι τόσο επιβλαβή για την υγεία σας είναι εκείνα που αποτελούνται από πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά, επίσης γνωστά και ως “καλά λιπαρά”.

Ελαιόλαδο

Τα καλύτερα μαγειρικά λάδια - ελαιόλαδο

Χωρίς αμφιβολία, το νούμερο ένα πιο υγιεινό μαγειρικό λάδι είναι το ελαιόλαδο. Αποτελεί απαραίτητο και βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής.  Είναι μονοακόρεστο λιπαρό το οποίο προσφέρει εξαιρετικά υγιεινά οφέλη στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Περισσότερα για το ελαιόλαδο μπορείτε να διαβάσετε στη μελέτη της Boskou Dr., D.

Το καλύτερο ελαιόλαδο που μπορείτε να αγοράσετε είναι το ανεπεξέργαστο, ψυχρής έκθλιψης. Η διαδικασία της ψυχρής έκθλιψης βοηθά στη διατήρηση των πολυφαινολών που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία σας.

Παρακαλούμε διαβάστε: 10 χρήσεις του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου που πιθανότατα θα σας ξαφνιάσουν

Λάδι καρύδας

Παρά την υψηλή του περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, χάρη στα οποία έχει αποκτήσει και αυτή την κακή φήμη, πιο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το λάδι καρύδας στην πραγματικότητα κάνει καλό.

Τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά που περιέχονται σε αυτό το λάδι είναι γνωστά και ως τριγλυκερίδια, τα οποία το σώμα μας μπορεί να μετατρέπει σε ενέργεια αντί για σωματικό λίπος.

Το λάδι καρύδας διαθέτει αντιβιοτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που προστατεύουν το σώμα μας από διάφορα παθογόνα. Αποτελεί επίσης πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς σώματος. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να αποφεύγετε την υπερθέρμανση του λαδιού καρύδας ή το συνδυασμό του με άλλα είδη λαδιού.

Σησαμέλαιο

Τα καλύτερα μαγειρικά λάδια - σησαμέλαιο

Αυτό το λάδι χρησιμοποιείται ευρέως στην ασιατική κουζίνα και είναι γνωστό ως μια κοινή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών. Οι βασικές του ιδιότητες οφείλονται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία παραμένουν ανέπαφα ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το σησαμέλαιο περιέχει επίσης φωσφατιδυλοχολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που συνδέεται άμεσα με την υγεία του εγκεφάλου. Ωστόσο, θα πρέπει να καταναλώνετε περιορισμένη ποσότητα σησαμέλαιου χάρη στην περιεκτικότητά του σε λιπαρά οξέα Ωμέγα 6.

Τα χειρότερα μαγειρικά λάδια για την υγεία σας

Τα περισσότερα φυτικά λάδια που πωλούνται σε χαμηλές τιμές στα σουπερμάρκετ αποτελούνται από “κακά λιπαρά”, επίσης γνωστά ως κορεσμένα ή λιπαρά trans.

Η χρήση αυτών των λαδιών είναι γνωστή ως μια από τις κυριότερες αιτίες των προβλημάτων υψηλής χοληστερόλης.

Σογιέλαιο

Τα χειρότερα μαγειρικά λάδια - σογιέλαιο

Το σογιέλαιο υποβάλλεται σε μια διαδικασία υδρογόνωσης για τη διατήρηση της διάρκειας ζωής του και τη σταθεροποίηση της γεύσης του. Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία είναι υπεύθυνη για το σχηματισμό αυτού του ανθυγιεινού μαγειρικού λαδιού.

Για να μην θεωρείται επιβλαβές για την υγεία σας, θα πρέπει να επιλέγετε πάντα βιολογικό σογιέλαιο.

Μαργαρίνη

Κάποτε η μαργαρίνη θεωρούνταν ως ένα από τα καλύτερα βούτυρα για την υγεία μας επειδή ήταν φυτικό. Ωστόσο, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι στην πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι πιστεύουμε. Αυτό οφείλεται στην υψηλή της περιεκτικότητα σε λιπαρά trans.

Για την παρασκευή μαργαρίνης, τα λιπαρά υποβάλλονται σε μια διαδικασία υδρογόνωσης, έτσι ώστε να φαίνεται φρέσκια, κρεμώδης και πεντανόστιμη. Το γεγονός αυτό την καθιστά και επικίνδυνη για την υγεία· ειδικά όταν τη χρησιμοποιείτε για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Σας προτείνουμε: 7 πράγματα που συμβαίνουν όταν “κόβουμε” τη ζάχαρη

Λαρδί

Τα χειρότερα μαγειρικά λάδια - λαρδί

Το λαρδί είναι ένα λιπαρό που συνήθως χρησιμοποιείται στα περισσότερα μέρη του κόσμου λόγω της χαρακτηριστικής του γεύσης. Πέραν αυτού, βρίσκεται τελευταίο στη λίστα μας εξαιτίας της υψηλής του περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά που μπορούν να φράξουν τις αρτηρίες σας και να αυξήσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.