Η τεχνική Kinesio Taping και η χρησιμότητά της

Στην Ιαπωνία, η τεχνική Kinesio Taping έχει γνωρίσει μεγάλη απήχηση. Παρότι δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικές αποδείξεις, υπάρχουν πολλά οφέλη τα οποία ερευνώνται.
Η τεχνική Kinesio Taping και η χρησιμότητά της
José Gerardo Rosciano Paganelli

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Τελευταία ενημέρωση: 27 Αυγούστου, 2019

Τεχνική Kinesio Taping. Ίσως δεν έχετε ακούσει πριν για την τεχνική Kinesio Taping. Όμως, ίσως έχετε δει κάποιο άτομο στο δρόμο να έχει χρωματιστές λωρίδες σε κάποιο σημείο του σώματός του.

Τι είναι αυτές οι λωρίδες; Σε τι χρησιμεύουν; Κάνουν δουλειά; Μπορεί να τις χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε;

Αυτές οι κολλητικές και υποαλλεργικές βαμβακερές λωρίδες, χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τραυματισμών και άλλων σωματικών διαταραχών. Απαρτίζουν αυτό που ξέρουμε ως τεχνική Kinesio Taping, η οποία εφευρέθηκε το 1970 και έχει διαδοθεί ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ιαπωνία.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο γιατί έχει αποδειχθεί χρήσιμη αυτή η τεχνική σε διάφορες θεραπείες και όχι μόνο για επαγγελματίες αθλητές.

Τι είναι η τεχνική Kinesio Taping;

Η Kinesio Taping είναι μια τεχνική κατά την οποία τοποθετούνται βαμβακερές, υποαλλεργικές, αδιάβροχες, ελαστικές λωρίδες σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος οι οποίες έχουν τραυματιστεί. Για να διευκολυνθεί η κινητικότητα, οι λωρίδες έχουν φτιαχτεί από ένα είδος ίνας που μπορεί να τεντωθεί έως και 140% πάνω από το αρχικό της μήκος.

Μόλις τις τοποθετήσει ένας ειδικός, μπορούν να μείνουν στο δέρμα για αρκετές ημέρες. Ωστόσο, θα πρέπει να αντικαθίστανται μετά από λίγο (συνήθως έπειτα από 3-4 ημέρες, ανάλογα την περίπτωση).

Προφανώς, οι λωρίδες δεν επηρεάζουν την ευλυγισία, ούτε εμποδίζουν τις κινήσεις. Αντιθέτως, βοηθούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας επούλωσης. Γι’ αυτό, είναι ένα καλό συμπλήρωμα σε διάφορα είδη θεραπειών (όπως το μασάζ).

Το χρώμα της λωρίδας

Εφαρμογή Kinesio Taping

Η τεχνική Kinesio Taping χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της καταπόνησης των μυών.

Το χρώμα της λωρίδας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το σημείο στο οποίο τοποθετείται, το είδος της τριβής, το τραύμα, και άλλους παράγοντες. Παραδείγματος χάρη, οι μπλε και μαύρες λωρίδες χρησιμοποιούνται για τη χαλάρωση των μυών (και έχουν αναλγητική δράση), ενώ οι ροζ και κίτρινες λωρίδες δρουν διεγερτικά.

Πώς λειτουργούν;

Μόλις τοποθετηθούν, η θερμότητα που παράγεται από την κίνηση κάνει ένα είδος μασάζ το οποίο εξουδετερώνει τη δυσφορία.

Τα οφέλη της τεχνικής Kinesio Taping

Αν και οι κλινικές μελέτες δεν έχουν δείξει ακόμη την αποτελεσματικότητά της, ορισμένοι επαγγελματίες δηλώνουν ότι πρόκειται για μια τεχνική που προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη:

Σε τι κάνει καλό η τεχνική Kinesio Taping;

Αυτό το είδος θεραπείας χρησιμοποιείται στις ακόλουθες παθήσεις:

Πώς λειτουργεί;

Άνδρας με kinesio tapes

Την τεχνική Kinesio Taping θα πρέπει να την εφαρμόζει ένας φυσιοθεραπευτής στα σωστά σημεία για κάθε περίπτωση.

Ο ειδικός τοποθετεί τη λωρίδα στην περιοχή με την περισσότερη ή λιγότερη ευλυγισία (ανάλογα την περίπτωση). Την τεντώνει με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθεί το φαινόμενο “ακορντεόν”. Η λωρίδα προάγει μια ελάχιστη, μικροσκοπική ανύψωση του δέρματος εξαιτίας της ευελιξίας της και της κυματοειδούς μορφής των ινών της. Έτσι, μειώνει την πίεση του τραυματισμού και αποτρέπει επώδυνα ερεθίσματα.

Απαιτήσεις για την εφαρμογή

  • Το δέρμα θα πρέπει να είναι καθαρό, στεγνό, χωρίς τρίχες, και χωρίς κάποια κρέμα ή έλαιο (αυτά μπορούν ν’ αποτρέψουν την ταινία να κολλήσει σωστά).
  • Επιπλέον, οι άκρες της θα πρέπει να είναι στρογγυλές για καλύτερο κράτημα.
  • Επίσης, μόλις τοποθετηθεί η λωρίδα, ο ειδικός θα πρέπει να την τρίψει απαλά ώστε να κολλήσει.
  • Μπορείτε να κάνετε μπάνιο όσο τη φοράτε. Όμως, προσπαθήστε να μην ακουμπάτε και να μην πλένετε την περιοχή εφαρμογής.
  • Σε περίπτωση ερεθισμού θα πρέπει να πάτε σε έναν επαγγελματία προκειμένου ν’ αφαιρεθεί αμέσως η ταινία. Να θυμάστε πως κάποιες φορές είναι φυσικό να νιώσετε ένα μούδιασμα ή φαγούρα. Αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας του αίματος.

Πράγματα που πρέπει να θυμάστε για την τεχνική Kinesio Taping

Είναι καλύτερο αν ο φυσιοθεραπευτής εφαρμόσει την τεχνική έπειτα από μια φυσική αξιολόγηση. Ίσως σας φαίνεται εύκολη η εφαρμογή της Kinesio Taping, αλλά θα πρέπει ν’ αποφύγετε να την εφαρμόσετε στο σπίτι καθώς μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Espejo L, Apolo MD. Revisión bibliográfica de la efectividad del kinesiotaping. Rehabilitación. 2011; 45 (2): 148-158. doi:10.1016/j.rh.2011.02.002

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.