Τεστ APGAR για νεογέννητα: Τι είναι και για ποιο λόγο χρησιμοποιείται;

Το τεστ APGAR είναι η πρώτη από τις εξετάσεις που διενεργούνται σε ένα μωρό κατά τη γέννηση. Αυτή και άλλες εξετάσεις μπορούν να διαπιστώσουν αν το μωρό είναι καλά ή αν έχει κάποιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Τεστ APGAR για νεογέννητα: Τι είναι και για ποιο λόγο χρησιμοποιείται;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιανουαρίου, 2023

Το τεστ APGAR είναι η πρώτη από τις εξετάσεις που διενεργούνται σε ένα μωρό κατά τη γέννηση. Αυτή και άλλες εξετάσεις μπορούν να διαπιστώσουν αν το μωρό είναι καλά ή αν έχει κάποιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Το τεστ APGAR δημιουργήθηκε από τη Virginia Apgar, μια Αμερικανίδα αναισθησιολόγο, το 1953. Σύντομα έγινε απαραίτητο εργαλείο, συμβάλλοντας στη μείωση της νεογνικής θνησιμότητας. Έθεσε επίσης τα θεμέλια για τη σύγχρονη νεογνολογία.

Σήμερα, όλα τα νεογέννητα πρέπει να υποβάλλονται στο τεστ APGAR. Αυτό πραγματοποιείται ένα λεπτό μετά τη γέννηση και επαναλαμβάνεται πέντε λεπτά αργότερα. Το αποτέλεσμα είναι μια βαθμολογία που δείχνει αν το μωρό είναι καλά ή όχι.

Σε τι συνίσταται το τεστ APGAR;

The APGAR test.
Μετά τη γέννηση, το τεστ Apgar εκτελείται για να προσδιοριστεί η κατάσταση της υγείας του νεογέννητου.

Το τεστ APGAR είναι μια αξιολόγηση των νεογέννητων. Στόχος είναι να εντοπιστούν πιθανά προβλήματα γρήγορα και χωρίς καμία ταλαιπωρία για το μωρό. Ο σκοπός αυτής της εξέτασης είναι να παρέχεται άμεση φροντίδα στο νεογέννητο μωρό, αν χρειαστεί.

Συγκεκριμένα, η εξέταση αυτή πραγματοποιείται για να διαπιστωθεί αν το μωρό έχει καρδιακά προβλήματα ή αν χρειάζεται βοήθεια για να αναπνεύσει κανονικά. Πραγματοποιείται για πρώτη φορά μέσα σε ένα λεπτό από τη γέννηση για να ελεγχθεί αν το μωρό βγήκε υγιές από τη διαδικασία του τοκετού.

Η εξέταση επαναλαμβάνεται πέντε λεπτά αργότερα για να εξακριβωθεί αν το μωρό προσαρμόζεται καλά στο νέο περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται πλέον. Μερικές φορές, αν υπάρχουν αμφιβολίες, γίνεται και τρίτη εξέταση 10 λεπτά μετά τον τοκετό.

Είναι σύνηθες τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν χαμηλούς αριθμούς, ενώ τα δεύτερα αποτελέσματα να είναι φυσιολογικά. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο σε περιπτώσεις περίπλοκου τοκετού, καισαρικής τομής ή πρόωρου τοκετού.

Τι μετράται κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Η εξέταση APGAR μετρά πέντε μεταβλητές. Σε καθεμία από αυτές δίνεται μια βαθμολογία από 0 έως 2 βαθμούς, οι οποίοι στη συνέχεια αθροίζονται. Η μέγιστη βαθμολογία που μπορεί να λάβει ένα μωρό είναι 10, αν και αυτό είναι πολύ σπάνιο.

Αν και η λέξη “APGAR” είναι το όνομα του γιατρού που ανέπτυξε το τεστ, έχει γίνει επίσης ακρωνύμιο για να διευκολύνει τη διαδικασία που περιλαμβάνει το τεστ- κάθε γράμμα αναφέρεται σε μία από τις μεταβλητές που εξετάζονται, όπως φαίνεται παρακάτω:

 • A: Δραστηριότητα / Μυϊκός τόνος
 • P: Σφυγμός / Καρδιακός ρυθμός
 • G: Αντανακλαστική αντίδραση
 • A: Εμφάνιση (χρώμα δέρματος)
 • R: Αναπνοή

Σε κάθε μεταβλητή αποδίδεται μια βαθμολογία, σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια:

A: Δραστηριότητα/μυϊκός τόνος

 • 0 βαθμοί: Χαλαρή
 • 1 βαθμός: Εάν τα άκρα είναι λυγισμένα.
 • 2 βαθμοί: Όταν υπάρχει ενεργή κίνηση.

P: Σφυγμός/καρδιακός ρυθμός

 • 0 βαθμοί: Κανένας
 • 1 πόντος: Λιγότεροι από 100 παλμοί ανά λεπτό.
 • 2 βαθμοί: Περισσότεροι από 100 παλμοί ανά λεπτό.

G: Αντίδραση του προσώπου (αντανακλαστικά)

 • 0 βαθμοί: Καμία
 • 1 βαθμός: Υπάρχει κίνηση του προσώπου και ανταπόκριση με διέγερση.
 • 2 βαθμοί: Το βρέφος βήχει ή φτερνίζεται, κλαίει και ανασύρει το πόδι του εάν υπάρχει διέγερση.

Α: Εμφάνιση

 • 0 βαθμοί: Το δέρμα εμφανίζεται μπλε, μπλε-γκρι ή χλωμό σε όλο το σώμα.
 • 1 βαθμός: Η γενική εμφάνιση είναι ροζ, αλλά τα άκρα είναι μπλε.
 • 2 βαθμοί: Το βρέφος είναι ροζ σε όλο το σώμα.

R: Αναπνοή (ρυθμός αναπνοής και προσπάθεια)

 • 0 βαθμοί: Καθόλου
 • 1 βαθμός: Το κλάμα είναι αδύναμο και ακανόνιστο.
 • 2 βαθμοί: Η κραυγή είναι κανονική και ισχυρή.

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα;

A baby at the doctor's.
Το τεστ πραγματοποιείται δύο φορές: μετά τη γέννηση και μετά από 5 λεπτά.

Το τεστ APGAR χρησιμεύει μόνο για να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του μωρού κατά τη στιγμή της γέννησης, αλλά δεν καθορίζει πώς θα είναι η υγεία του μωρού στη συνέχεια. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η βαθμολογία καθορίζεται για κάθε μεταβλητή και στη συνέχεια αθροίζεται.

Για το τεστ που πραγματοποιείται ένα λεπτό μετά τη γέννηση, μια συνολική βαθμολογία από 7 έως 9 είναι τυπική. Ωστόσο, ένα σκορ πάνω από 7 θεωρείται φυσιολογικό.

Εάν το σκορ είναι στο εύρος 5 έως 7 κατά το πρώτο λεπτό, μπορεί να χρειαστούν κάποιοι νοσηλευτικοί χειρισμοί για τη σταθεροποίηση του μωρού. Δεν σημαίνει ότι το μωρό είναι άρρωστο, αλλά σημαίνει ότι μπορεί να χρειάζεται βοήθεια για να σταθεροποιηθεί.

Εάν η βαθμολογία είναι 4, είναι ακόμα πιθανό το μωρό να είναι καλά, αλλά χρειάζεται ανάνηψη. Αυτό είναι σχετικά συχνό φαινόμενο σε πολύπλοκους τοκετούς. Όταν η βαθμολογία είναι μικρότερη από 4, σημαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα και θα χρειαστεί επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Τι μπορεί να σημαίνει ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ένα χαμηλό σκορ στο τεστ APGAR είναι αποτέλεσμα ενός δύσκολου τοκετού, μιας καισαρικής τομής ή υπολειμμάτων υγρών στον αεραγωγό του μωρού. Ανάλογα με την περίπτωση, το μωρό μπορεί να χρειαστεί ένα από τα ακόλουθα μέτρα:

 • Χορήγηση οξυγόνου
 • Καθαρισμός αεραγωγών
 • Σωματική διέγερση για να γίνει ο καρδιακός παλμός πιο επαρκής

Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα της εξέτασης δεν σημαίνει ότι το παιδί γεννήθηκε άρρωστο ή ότι θα έχει προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή του. Η εξέταση αυτή δεν μπορεί να προβλέψει τίποτα στο μέλλον.

Το τεστ APGAR αξιολογεί τη γενική υγεία του μωρού

Η εξέταση αυτή είναι μία από τις πολλές που πραγματοποιούνται κατά τη γέννηση ενός μωρού. Δεν έχει σχεδιαστεί για να διαπιστώνει τη γενική υγεία του μωρού, αλλά μάλλον για να εντοπίζει γρήγορα οποιαδήποτε κατάσταση που απαιτεί άμεση προσοχή.

Τα περισσότερα βρέφη που σημειώνουν χαμηλή βαθμολογία στο τεστ ανταποκρίνονται πολύ καλά στους ελιγμούς ή τις διαδικασίες που τους γίνονται. Εξαιτίας αυτού, το τεστ αυτό θα πρέπει να γίνεται δεκτό ως μερικός και σχετικός δείκτης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Alfredo y Quero García-Alix, J. (2012). Tono y fuerza muscular. Generalidades: Evaluación neurológica del recién nacido. Ediciones Díaz de Santos.
 • Alvarado, G., Martínez, I., Solís, M., Plaza, M., Gómez, D., Mandujano, M., & Sánchez, C. (2009). Los reflejos primitivos en el diagnóstico clínico de neonatos y lactantes. Revista de Ciencias Clínicas, 9(1), 15-26.
 • Hübner, M. E., & Juárez, M. E. (2002). Test de Apgar: Después de medio siglo ¿sigue vigente? Revista médica de Chile, 130(8), 925-930.
 • Congreso de Pediatría 2019. Dra María Teresa Sepúlveda. Tono Muscular del Recién Nacido. https://www.sap.org.ar/docs/congresos_2019/Neonatolog%C3%ADa/Jueves/Sepulveda_Amiel_Tison.pdf
 • Arq. Bras. Cardiol. 96 (6) Jun 2011. Variabilidad de la frecuencia cardíaca en neonatos prematuros y de término. https://www.scielo.br/j/abc/a/vCXyrhPxvzTwnxVRZcNYwbR/?lang=es

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.