Σπιτικές θεραπείες για τσίμπημα από σφήκα

Το τσίμπημα από σφήκα μπορεί να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο. Παρότι θα πρέπει να είστε σε εγρήγορση για τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις, και τα δύο συμπτώματα μπορούν να διορθωθούν με σπιτικές θεραπείες. Ανακαλύψτε πώς σε αυτό το άρθρο!
Σπιτικές θεραπείες για τσίμπημα από σφήκα

Τελευταία ενημέρωση: 14 Φεβρουαρίου, 2021

Ο πόνος που προκαλεί το τσίμπημα από σφήκα περνά συνήθως μόνος του μετά από λίγες ώρες. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται μια λύση για να τον ανακουφίσουν καθώς μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστος. Ευτυχώς, εφόσον δεν υπάρχουν σημάδια αλλεργικής αντίδρασης, μπορείτε να διορθώσετε την κατάσταση στο σπίτι.

Αν έχετε μια αλλεργική αντίδραση στο τσίμπημα από σφήκα θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα καθώς υπάρχει κίνδυνος αναφυλακτικού σοκ. Αυτή είναι μια σοβαρή αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει εξανθήματα, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, και άλλες επιπλοκές οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο.

Ευτυχώς, αυτός ο τύπος αντίδρασης δεν είναι συχνός, και τις περισσότερες φορές η δυσφορία του τσιμπήματος μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί φυσικά με σπιτικές θεραπείες και βασική φροντίδα. Θα σας εξηγήσουμε ορισμένες χρήσιμες θεραπείες στη συνέχεια.

Τσίμπημα από σφήκα – Χρήσιμες θεραπείες για τον πόνο

Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με τον πόνο από τσίμπημα από σφήκα είναι σημαντικό να μάθετε τον σωστό τρόπο αντίδρασης. Έτσι, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε αν το κεντρί βρίσκεται ακόμη στο δέρμα σας. Αν ναι, θα πρέπει να το αφαιρέσετε με προσοχή ξύνοντας ελαφρώς το δέρμα σας με την άκρη μιας πλαστικής κάρτας.

Έπειτα, θα πρέπει να καθαρίσετε την περιοχή με ζεστό νερό και ουδέτερο σαπούνι. Αν έχετε αντισηπτικό, τότε είναι καλή στιγμή να το χρησιμοποιήσετε. Όμως, τι μπορείτε να κάνετε για τον πόνο και το πρήξιμο; Μετά από λίγα λεπτά μπορεί ν’ αρχίσετε να νιώθετε κάψιμο και πόνο.

Για ν’ ανακουφίσετε αυτά τα συμπτώματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορισμένες θεραπείες με φυσικά συστατικά. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να θυμάστε ότι προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση και δεν είναι αποτελεσματικές πάντα. Οι περισσότερες από αυτές έρχονται από τη λαϊκή σοφία και δεν υπάρχουν πάντοτε αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους.

Κρύες κομπρέσες

Άνδρας εφαρμόζει κρύα κομπρέσα στο πόδι του
Το κρύο μπορεί να μειώσει τον πόνο από το τσίμπημα, αλλά και τη φλεγμονή.

Μία κρύα κομπρέσα είναι καλή επιλογή για τη μείωση του πόνου που προκαλεί το τσίμπημα από σφήκα. Για την ακρίβεια, θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε στην επηρεασμένη περιοχή αμέσως μόλις την απολυμάνετε. Σύμφωνα με μια δημοσίευση στην βιβλιοθήκη για την υγεία του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερτο κρύο μειώνει τον πόνο μουδιάζοντας το σημείο του σώματος που πονά.

Τρόπος χρήσης

  • Έχετε δύο επιλογές γι’ αυτή τη θεραπεία. Η πρώτη είναι να βρέξετε μια πετσέτα με κρύο νερό και να την τοποθετήσετε σε πλαστική σακούλα. Έπειτα, βάλτε τη στον καταψύκτη για 15 λεπτά. Στη συνέχεια, κρατήστε τη στην περιοχή που πονά.
  • Άλλη μία επιλογή, η οποία είναι πιο γρήγορη από την πρώτη, είναι να τυλίξετε σε μια πετσέτα παγάκια. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε αμέσως για να κάνετε απαλό μασάζ στην περιοχή του τσιμπήματος.

Τσίμπημα από σφήκα – Αιθέρια έλαια

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν αποδείξεις που να συνδέουν τα αιθέρια έλαια με την ανακούφιση του πόνου από τσίμπημα από σφήκα. Όμως, πολλοί άνθρωποι τα έχουν χρησιμοποιήσει ως καταπραϋντικές και αντισηπτικές θεραπείες.

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine τα αιθέρια έλαια έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Τρόπος χρήσης

  • Επιλέξτε το αιθέριο έλαιο που επιθυμείτε. Το έλαιο τεϊόδεντρου, το έλαιο λεβάντας, ή το έλαιο δενδρολίβανου είναι γνωστά για τις αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητές τους.
  • Μόλις κάνετε την επιλογή σας, αναμείξτε μια-δυο σταγόνες με μισό κουταλάκι του γλυκού συμπληρωματικό λάδι, καρύδας ή ελαιόλαδο.
  • Έπειτα, τρίψτε το μείγμα στην περιοχή με το τσίμπημα. Μπορείτε να επαναλάβετε δύο ή τρεις φορές την ημέρα.

Ζελέ αλόη βέρα

Φύλλα αλόη βέρα και ζελέ
Μπορείτε να τρίψετε ζελέ αλόη βέρα στην επηρεαζόμενη περιοχή για 2 ή 3 λεπτά.

Πέραν του ότι είναι ένα ασφαλές συστατικό για το δέρμα σας, το ζελέ αλόη βέρα είναι επίσης μια σημαντική θεραπεία για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου που προκαλεί το τσίμπημα από σφήκα.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Pharmacognosy Reviews αναφέρει ότι τα εκχυλίσματα αλόη βέρα έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Γι’ αυτόν τον λόγο, μπορούν να σας βοηθήσουν με τα συμπτώματά σας.

Τρόπος χρήσης

  • Αρχικά, εξάγετε ζελέ από ένα φρέσκο φύλλο αλόη βέρα. Έπειτα, τρίψτε το στην περιοχή με το τσίμπημα για δύο με τρία λεπτά.
  • Επαναλάβετε δύο ή τρεις φορές την ημέρα.

Τσίμπημα από σφήκα – Τι άλλο μπορεί ν’ ανακουφίσει τον πόνο;

Πέραν από τις θεραπείες που αναφέραμε, μπορείτε να λάβετε και άλλα μέτρα για να μειώσετε τον πόνο που προκαλεί το τσίμπημα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Mayo Clinic, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα υδροκορτιζόνης ή να πάρετε ένα αντιισταμινικόΚαι οι δύο επιλογές θα μειώσουν τον κνησμό και την ερυθρότητα.

Η λοσιόν καλαμίνα και μη συνταγογραφούμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) αποτελούν επίσης καλές επιλογές. Φροντίστε ν’ ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας αν πάρετε ΜΣΑΦ. Σε κάθε περίπτωση, αν δε βλέπετε βελτίωση, ή αν τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι ν’ αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ice Packs vs. Warm Compresses For Pain. (n.d.). Health Encyclopedia. University of Rochester Medical Center Rochester, NY.  Retrieved on March 11, 2020 from https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=85&contentid=p00918
  • Swamy MK, Akhtar MS, Sinniah UR. Antimicrobial Properties of Plant Essential Oils against Human Pathogens and Their Mode of Action: An Updated Review. Evid Based Complement Alternat Med. 2016;2016:3012462. doi:10.1155/2016/3012462
  • Rahmani AH, Aldebasi YH, Srikar S, Khan AA, Aly SM. Aloe vera: Potential candidate in health management via modulation of biological activities. Pharmacogn Rev. 2015;9(18):120–126. doi:10.4103/0973-7847.162118

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.