Τι είναι οι ογκόλιθοι κήπου;

Η ονομασία για τις μικρές έως μεσαίου μεγέθους πέτρες που κοσμούν εξωτερικούς χώρους είναι ογκόλιθοι κήπου. Μπορεί να είναι μαρμάρινοι ή ασβεστολιθικοί, για παράδειγμα.
Τι είναι οι ογκόλιθοι κήπου;

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 06 Μαΐου, 2023

Οι ογκόλιθοι κήπου είναι αποκολλήσεις μεγαλύτερων βράχων που, λόγω της διάβρωσης και του χρόνου, αποκτούν λεία υφή. Εκτός από τους ογκόλιθους κήπου, υπάρχουν και άλλες χρήσεις, όπως η κατασκευή, η πλακόστρωση και η διακόσμηση.

Λόγω των ιδιοτήτων τους, οι πέτρες αυτές τοποθετούνται συχνά σε διάφορους εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, ένας κατ’ εξοχήν χώρος για τους ογκόλιθους είναι ο κήπος. Εκεί, εκτός από τη διακόσμηση, οι ογκόλιθοι προσφέρουν αρκετά πλεονεκτήματα που σχετίζονται με τον έλεγχο της υγρασίας και των ζιζανίων.

Μάθετε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους ογκόλιθους στον κήπο σας, ποιος είναι ο πιο κατάλληλος τύπος και ποια είναι τα οφέλη.

Τι είναι οι ογκόλιθοι κήπου και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Ένας ογκόλιθος, γνωστός και ως πέτρα, είναι ένα κομμάτι πέτρας που έχει αποσπαστεί από έναν μεγαλύτερο βράχο. Όταν βρίσκεται σε κίνηση, το αντικείμενο αυτό μπορεί να μεταφερθεί από διάφορα φυσικά φαινόμενα, όπως τα ρεύματα του νερού, οι κινήσεις της γης ή οι ριπές του ανέμου.

Η μικρότερη εκδοχή τους, τα βότσαλα, βρίσκονται συνήθως στις κοίτες ποταμών και ρυακιών, καθώς και στις ακτές των θαλασσών.

Τα βότσαλα δεν έχουν καθορισμένο σχήμα ή μέγεθος. Όταν είναι μικρότερα, συχνά ονομάζονται απλώς πέτρες.

Χάρη στη διάβρωση που δημιουργείται από την τριβή, τελικά υιοθετούν παρόμοια μορφολογία. Τους βρίσκουμε σε στρογγυλούς και επιμήκεις σχηματισμούς, αν και το πιο χαρακτηριστικό τους είναι η έλλειψη ακμών.

Επιπλέον, τα συνεχή χτυπήματα που δέχεται η επιφάνειά τους, τα οποία δημιουργούνται από τα ρεύματα του ανέμου, το νερό και άλλα φαινόμενα, τους προσδίδουν μια λεία, στιλβωμένη υφή χωρίς ρωγμές. Η κατάσταση αυτή προσδίδει σε αυτόν τον τύπο πετρωμάτων μια πολύ ιδιαίτερη ομαλότητα, η οποία αξιοποιείται για λειτουργική χρήση στις κατασκευές και, κυρίως, για τη διακόσμηση.

Μέγεθος και ταξινόμηση

Η κοκκομετρική κλίμακα, η οποία μετρά και ταξινομεί τους ιζηματογενείς σχηματισμούς ανάλογα με τους κόκκους, δείχνει ότι οι ογκόλιθοι έχουν μέγεθος μεταξύ 64 και 256 χιλιοστών. Οι πέτρες με μικρότερη διάμετρο είναι γνωστές ως βότσαλα, ενώ εκείνες που είναι μεγαλύτερες από 256 χιλιοστά είναι γνωστές ως ογκόλιθοι.

Canto rodado.
Οι ογκόλιθοι, οι πέτρες και τα βότσαλα αποκτούν το σχήμα τους αφού εκτεθούν σε κλιματικές και γεωγραφικές συνθήκες.

Ογκόλιθοι κήπου: Διαφορετικές χρήσεις

Είτε προέρχονται από βασάλτη και είναι μαύροι, είτε είναι λευκοί και από γρανίτη, οι ογκόλιθοι αυτοί χρησιμοποιούνται για πολλές λειτουργίες:

  • Κατασκευές: Λόγω της λείας υφής τους, χρησιμοποιούνται συχνά σε διάφορους τύπους κατασκευών. Συγκεκριμένα, είναι συνηθισμένοι στην εκπόνηση πεζοδρομίων. Είναι σύνηθες να βλέπουμε αυτοκινητόδρομους και δρόμους από αυτό το υλικό.
  • Σοβάδες: Είναι επίσης χρήσιμοι για επενδύσεις τοίχων, καθώς έχουν καλή πρόσφυση στο τσιμέντο και στοιβάζονται εύκολα.
  • Διακόσμηση: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ογκόλιθοι είναι ευχάριστοι στο μάτι. Το σχήμα και η υφή τους τούς προσδίδουν μια ξεχωριστή εμφάνιση σε σύγκριση με άλλες πέτρες. Οι αρχιτέκτονες και οι σχεδιαστές το λαμβάνουν υπόψη για τη διακόσμηση, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.
  • Στον κήπο: Στις αυλές σπιτιών, οι πέτρες συνδυάζουν τις αισθητικές τους συνθήκες με την ικανότητα διατήρησης της υγρασίας και τη δυνατότητα οριοθέτησης μονοπατιών.
  • Στην αρχαιολογία: Λόγω της ανθεκτικότητάς τους στο πέρασμα του χρόνου, οι επιστημονικές μελέτες υλικών καταλοίπων τις χρησιμοποιούν για χρονολόγηση σύμφωνα με τα ανθρώπινα σημάδια και τις κινήσεις στο έδαφος.
  • Ιαματικά λουτρά και χαλάρωση: Η απαλή υφή τους κάνει πολλούς χώρους χαλάρωσης να τις χρησιμοποιούν για να πατάμε και να περπατάμε πάνω τους, χάρη στο ευχάριστο αποτέλεσμα που δημιουργούν. Οι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν επίσης σε μασάζ.

Ογκόλιθοι κήπου: Πλεονεκτήματα

Σε εξωτερικούς χώρους, οι πέτρες αυτές έχουν πολλαπλά οφέλη: από την οργάνωση και την οριοθέτηση των χώρων μέχρι τη φροντίδα του εδάφους και προστατεύουν το υπόστρωμα των φυτών, αποτρέποντας την ξηρασία και την ανάπτυξη ζιζανίων.

Οι ογκόλιθοι κήπων από αισθητική άποψη

Οι ογκόλιθοι είναι καλοί για αυλές, κήπους και χώρους πρασίνου για να ομορφύνουν το έδαφος με την υφή και το χρώμα τους. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να τους τοποθετήσετε όπου θέλετε. Μπορείτε να τους τοποθετήσετε κατά μήκος μονοπατιών ή γύρω από φυτά, για παράδειγμα, για να βελτιώσετε την αισθητική τους άποψη. Είναι επίσης δυνατό να δεσμεύσετε έναν χώρο για να τοποθετήσετε ένα δάπεδο από βότσαλα για να περπατάτε πάνω τους, όπως ακριβώς σε ένα σπα.

Γεμίστε τους χώρους

Αν έχετε σιντριβάνια, πισίνες, λίμνες ή ένα υδάτινο ρεύμα στον κήπο σας, τα βότσαλα είναι ιδανικά για να γεμίσουν τους γύρω χώρους. Πολλοί τα χρησιμοποιούν σε δημόσιους χώρους, σχηματίζοντας έναν ελκυστικό συνδυασμό μεταξύ του περάσματος του νερού και της υφής των πετρών. Είναι επίσης δυνατό να τους τοποθετήσετε μέσα σε σιντριβάνια για να διακοσμήσετε τον πυθμένα τους.

Προστατεύουν το έδαφος

Όταν τοποθετούνται στην κορυφή, οι ογκόλιθοι δέχονται τα κλιματικά φαινόμενα και προστατεύουν το έδαφος για να διατηρούν τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια απότομων αλλαγών. Ιδιαίτερα όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρές, καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί. Τα βότσαλα μειώνουν την επίδραση του ήλιου, επιτρέποντας στην υγρασία του υποστρώματος να παραμείνει για περισσότερο χρόνο.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 8 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού σας

Σχηματίζουν μονοπάτια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαγράμμιση χώρων

Συνδυάζοντας την ευχάριστη αίσθηση του πατήματος στα βότσαλα και την αισθητική τους πλευρά, γίνονται το κατάλληλο υλικό για τη διαμόρφωση μονοπατιών στον κήπο. Αν έχετε έναν μεγάλο υπαίθριο χώρο, η σύνδεσή του με μονοπάτια από βότσαλα προσθέτει λειτουργικότητα και διακόσμηση.

Είναι επίσης δυνατό να διαχωρίσετε και να επενδύσετε με αυτά διαφορετικούς τομείς της αυλής, όπως μια πισίνα, μια παιδική χαρά ή έναν λαχανόκηπο. Συνδυάζονται πολύ καλά με κάκτους ή παχύφυτα φυτά.

Canto rodado para cactus.
Τα βότσαλα συνδυάζονται τέλεια με παχύφυτα.

Ογκόλιθοι κήπου: Είδη

Υπάρχουν διάφορα είδη ογκόλιθων, ανάλογα με το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα και τον μεγαλύτερο βράχο από τον οποίο προέρχονται. Επιλέξτε τα είδη των ογκόλιθων ανάλογα με τις προσωπικές σας προτιμήσεις και τις ανάγκες του κήπου. Είναι πολύ ελκυστικοί, αν και με μεγάλο βάρος και ίχνη λευκής σκόνης. Υπάρχουν επίσης μικρότερες εναλλακτικές λύσεις που είναι ιδανικές για τη διακόσμηση λιμνών και ενυδρείων.

Η τοποθέτησή τους είναι πολύ εύκολη. Αρκεί να δημιουργηθεί ο χώρος μετά την αφαίρεση του χώματος και την εξομάλυνση του εδάφους.

Καλό είναι να παρατηρείτε την πρόγνωση του καιρού και να βεβαιώνεστε ότι δεν υπάρχουν βροχοπτώσεις, καθώς μπορεί να μετακινήσει τις πέτρες πριν αυτές εγκατασταθούν. Αν θέλετε να παράγετε καλύτερη πρόσφυση, είναι δυνατόν να εφαρμόσετε ένα στρώμα τσιμέντου πριν τοποθετήσετε τα βότσαλα ή τις πέτρες. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι πιο σταθερά μόλις στεγνώσουν.

Επιλογή των ογκόλιθων ανάλογα με τα χρώματά τους

Παρόλο που υπάρχει κάποια ομοιομορφία στα διάφορα βότσαλα, διαφέρουν πολύ σε μέγεθος και χρώμα. Ως εκ τούτου, μπορείτε να αγοράσετε από πετρώματα όπως γρανίτη, ασβεστόλιθο, βασάλτη ή μάρμαρο. Έχουν γκρίζες, λευκές, μαύρες, καφέ ή υβριδικές αποχρώσεις που είναι ιδανικές για να συνδυαστούν με ορισμένους τομείς ενός κήπου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.