Πού να τοποθετήσετε ένα σιντριβάνι σύμφωνα με το Φενγκ Σούι

Η παρουσία ενός σιντριβανιού είναι απαραίτητη για την εναρμόνιση του σπιτιού σύμφωνα με τις αρχές του Φενγκ Σούι. Μάθετε πού να το τοποθετήσετε σύμφωνα με αυτή την κινεζική φιλοσοφία.
Πού να τοποθετήσετε ένα σιντριβάνι σύμφωνα με το Φενγκ Σούι

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το φενγκ σούι είναι ένα αρχαίο φιλοσοφικό σύστημα κινεζικής προέλευσης που βασίζει μέρος των διδαγμάτων του στην αρμονία των χώρων που κατοικούμε. Στόχος του είναι οι χώροι μας να ασκούν θετική ενεργειακή επίδραση στους ανθρώπους που τους κατοικούν. Για να γίνει αυτό, αντικείμενα, όπως ένα σιντριβάνι, αποτελούν κεντρικό ρόλο.

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του φενγκ σούι, όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του νερού, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα ζωής. Στην πραγματικότητα, το ίδιο το όνομα “φενγκ σούι” σημαίνει “άνεμος και νερό”. Ωστόσο, δεν είναι κάθε χώρος του σπιτιού κατάλληλος για την εγκατάσταση ενός σιντριβανιού. Υπάρχουν επίσης σημαντικές συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη για διαφορετικούς χώρους, όπως οι κήποι ή οι εσωτερικοί χώροι.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτά; Ας ρίξουμε μια ματιά!

Πού να τοποθετήσετε ένα σιντριβάνι σύμφωνα με το φενγκ σούι

Η τοποθέτηση ενός σιντριβανιού στο εσωτερικό του σπιτιού μεταμορφώνει το σπίτι. Όταν πρόκειται για σιντριβάνια νερού, υπάρχουν πολλές επιλογές που κατασκευάζονται σε διάφορα σχήματα, χρώματα και υλικά. Είναι επίσης δυνατό να τα διακοσμήσετε με διαφορετικούς τύπους πέτρας, ανάλογα με το προσωπικό σας γούστο. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται συχνά χαλαζίας, γρανίτης ή μαρμαρυγία.

Ωστόσο, πέρα από αυτό το διακοσμητικό στοιχείο, η φιλοσοφία του φενγκ σούι υποδηλώνει ότι το νερό έχει τη δυνατότητα να μειώνει τις αρνητικές ενέργειες. Έτσι, όχι μόνο εναρμονίζει τα περιβάλλοντα, αλλά και βελτιώνει τη διάθεση των ανθρώπων που ζουν εκεί.

Ωστόσο, ένα σιντριβάνι πρέπει να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένος μέρος για να συμβεί αυτό. Τι πρέπει να έχετε κατά νου; Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές συστάσεις.

¿Dónde ubicar una fuente de agua según feng shui?
Σύμφωνα με το φενγκ σούι, η ύπαρξη ενός σιντριβανιού στο σπίτι συμβάλλει στη διατήρηση μιας θετικής ροής ενέργειας.

Ακολουθήστε το χάρτη bagua για το σιντιβάνι σας

Ένα από τα βασικά εργαλεία του φενγκ σούι είναι ο χάρτης Bagua. Ο χάρτης αυτός αναλύει τους χώρους ενός σπιτιού ή ενός περιβάλλοντος για να εντοπίσει τα στοιχεία που λείπουν, προκειμένου να βελτιωθεί η θέση και η κατανομή των αντικειμένων. Η δομή του καθορίζει την αντιστοιχία μεταξύ των σημείων και των κυκλωμάτων μέσω των οποίων κινείται η ενέργεια. Στην περίπτωση ενός σιντριβανιού, συνήθως προτείνει μέρη όπως το σαλόνι. Παρεμπιπτόντως, ένας χάρτης Bagua μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να καθορίσει πού δεν είναι καλή ιδέα να τοποθετηθεί ένα σιντριβάνι.

Αυτός ο χάρτης πρέπει να σχεδιάζεται προσωπικά για κάθε σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να έχετε το καλύτερο σημείο αναφοράς για να καθορίσετε το χώρο για το σιντριβάνι.

Εσωτερικό σιντριβάνι

Αν το σπίτι δεν έχει κήπο, βεράντα ή μπαλκόνι, είναι καλή ιδέα να έχετε κάποιο είδος εσωτερικού σιντριβανιού, είτε ένα διακοσμητικό είτε ένα ενυδρείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σκόπιμο να το εγκαταστήσετε σε χώρους όπως το κύριο σαλόνι, η είσοδος, το χολ, η τραπεζαρία,το γραφείο ή το playroom.

Ένα σιντριβάνι με νοτιοανατολική κατεύθυνση

Με σημείο αναφοράς το χάρτη Bagua, η νοτιοανατολική πλευρά είναι η καλύτερη περιοχή για να τοποθετήσετε ένα σιντριβάνι. Αυτό το σημείο σχετίζεται με την αφθονία και την ευημερία. Έτσι, είναι σκόπιμο να χρησιμοποιήσετε μια πυξίδα για να καθορίσετε την κατεύθυνση κάθε σημείου στο σπίτι.

Ένα σιντριβάνι με κατεύθυνση προς το βορρά

Ο βορράς είναι επίσης μια καλή εναλλακτική λύση για να τοποθετήσετε το σιντριβάνι. Σχετίζεται με τη ροή του χρήματος και την ενεργοποίηση της επαγγελματικής καριέρας.

Ένα σιντριβάνι με ανατολικό προσανατολισμό

Το ανατολικό σημείο συνδέεται με την υγεία και την οικογενειακή ζωή. Έτσι, όσοι επιθυμούν να δώσουν προτεραιότητα σε αυτές τις πτυχές της ζωής τους θα πρέπει να τοποθετήσουν το σιντριβάνι σε αυτό το σημείο του σπιτιού τους.

Θέση για το σιντριβάνι

Μια άλλη σημαντική λεπτομέρεια είναι η θέση του αντικειμένου. Οι συστάσεις του φενγκ σούι υποδεικνύουν ότι πρέπει να τοποθετείται με κατεύθυνση προς τα μέσα. Η τοποθέτησή του σε ένα παράθυρο με κατεύθυνση προς τα έξω δεν έχει το ίδιο ενεργειακό αποτέλεσμα. Επιπλέον, σας δυσκολεύει να το βλέπετε και να το απολαμβάνετε!

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάσετε: 5 ιδέες για όμορφα ανακυκλωμένα έπιπλα που θα σας αρέσουν

Μέρη στα οποία πρέπει να αποφεύγετε να τοποθετείτε ένα σιντριβάνι

Όπως ακριβώς υπάρχουν ιδανικοί χώροι για την τοποθέτησή του, η φιλοσοφία του φενγκ σούι αναφέρει επίσης τους τομείς στους οποίους δεν είναι καλή ιδέα να εγκαταστήσετε ένα σιντριβάνι. Αυτοί συχνά βασίζονται στην άνεση, τον ήχο και την επίδραση των σημείων.

Η κουζίνα και το μπάνιο

Ο χάρτης Bagua δεν συνιστά την τοποθέτηση σιντριβανιών σε αυτούς τους χώρους του σπιτιού. Για το λόγο αυτό, είναι καλή ιδέα να τα αποφεύγετε.

Η κρεβατοκάμαρα

Εκτός από τις φιλοσοφικές πεποιθήσεις, ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν συνιστάται η εγκατάσταση ενός σιντριβανιού στην κρεβατοκάμαρα είναι ο ήχος του νερού. Ο χώρος για ξεκούραση θα πρέπει να είναι σχεδιασμένος γι’ αυτό το σκοπό και ο ήχος του νερού ή ο κινητήρας ενός σιντριβανιού μπορεί να παρεμποδίσει τη βέλτιστη ξεκούραση.

Πολύ ψηλά έπιπλα ή κοντά σε ηλεκτρονικές συσκευές

Είναι πολύ πιθανό ένα σιντριβάνι να εκτοξεύσει τουλάχιστον μερικές σταγόνες κατά τη λειτουργία του. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να το κρατάτε μακριά από ηλεκτρονικές συσκευές και ψηλά μέρη των επίπλων.

Ένα σιντριβάνι με νότιο προσανατολισμό

Επιστρέφοντας στο χάρτη Bagua, ο νότος σχετίζεται με τη φωτιά, οπότε σίγουρα δεν είναι καλό μέρος για να τοποθετήσετε ένα στοιχείο νερού.

Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να τοποθετήσετε ένα στα νοτιοδυτικά και βορειοανατολικά, καθώς αυτές οι κατευθύνσεις συνδέονται με το στοιχείο της γης.

Εξωτερικά σιντριβάνια

Σε περίπτωση που έχετε βεράντα ή κήπο, ο χάρτης Bagua θα πρέπει να σχεδιαστεί με τον ίδιο τρόπο όπως και σε έναν εσωτερικό χάρτη. Έτσι, μπορείτε να προσδιορίσετε τα καλύτερα σημεία και εκείνα που δεν είναι κατάλληλα για την τοποθέτηση ενός σιντριβανιού.

Τα πλεονεκτήματα ενός σιντριβανιού

Σύμφωνα με το φενγκ σούι, η παρουσία νερού στο σπίτι είναι απαραίτητη. Εκτός από το διακοσμητικό σκοπό, το μέγεθος, το χρώμα και το σχέδιο ενός σιντριβανιού, το σημαντικό είναι να ταιριάζει στο προσωπικό σας γούστο.

Ομοίως, για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, καλό είναι το νερό να κυκλοφορεί και να μην παραμένει στάσιμο.

Ορισμένα χαρακτηριστικά που παρέχουν οφέλη είναι τα εξής:

  • Ένα συνδετικό σιντριβάνι: Αυτό είναι ένα αντικείμενο που μπορεί να συνδεθεί με διάφορες μορφές, όπως Βούδες ή δράκους. Αυτές οι φιγούρες ενισχύουν το εναρμονιστικό του αποτέλεσμα.
  • Θετική ροή ενέργειας: Η κίνηση του νερού διεγείρει τη θετική ενέργεια του σπιτιού.
  • Ένας καταρράκτης: Τα σιντριβάνια με καταρράκτη ζεν παράγουν αρνητικά ιόντα με την κίνηση, γεγονός που βελτιώνει τον αέρα και τη συνολική διάθεση ενός χώρου.
  • Ήχος: Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν τον ήχο του νερού που πέφτει. Η ένταση του ήχου μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να είναι πιο δυνατή ή πιο ήσυχη. Καλό είναι να ελέγξετε ότι το μοτέρ δεν είναι τόσο θορυβώδες πριν αγοράσετε ένα σιντριβάνι, ώστε να μην αφαιρεί από το χαλαρωτικό του αποτέλεσμα.
  • Αιθέρια έλαια: Ορισμένα σιντριβάνια είναι κατασκευασμένα για την προσθήκη διαφόρων τύπων ελαίων, γεγονός που συμβάλλει σε ένα πιο ευχάριστο αποτέλεσμα.
A beautiful water fountain
Ένα σιντριβάνι νερού εσωτερικού χώρου είναι ιδανικό για την εναρμόνιση των χώρων. Επιπλέον, έχει χαλαρωτικό αποτέλεσμα.

Σύνθεση του σιντριβανιού

Τέλος, μια τελευταία πτυχή που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι η επιλογή των λίθων. Για αισθητικούς λόγους, συνιστάται να είναι φυσικής προέλευσης. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ελέγχετε τη στάθμη και την καθαριότητα του νερού, καθώς η υπερβολική εξάτμιση μπορεί να βλάψει το μοτέρ.

Όσον αφορά το μέγεθος, είναι καλύτερο να λάβετε ως σημείο αναφοράς το μέγεθος του δωματίου ή του χώρου. Ένας κατά προσέγγιση υπολογισμός δείχνει ότι πρέπει να υπάρχει ένα λίτρο νερού για κάθε τετραγωνικό μέτρο. Τα σιντριβάνια ζεν θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τρία λίτρα υγρού.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.