Παχύφυτα ζωντανά βότσαλα: Πώς να τα φροντίζετε

Είναι αδύνατο να μην ερωτευθείτε τα ζωντανά βότσαλα, ένα είδος παχύφυτου. Αυτά τα φυτά απαιτούν λίγη φροντίδα και μπορούν να δώσουν στο σπίτι ή το γραφείο σας τη μαγική πινελιά που χρειάζονται!
Παχύφυτα ζωντανά βότσαλα: Πώς να τα φροντίζετε

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα “ζωντανά βότσαλα” είναι το όνομα που έχει δοθεί σε ένα είδος παχύφυτων των οποίων το σχήμα θυμίζει καρδιάΑυτά τα φυτά προέρχονται από τη Ν. Αφρική και η επιστημονική τους ονομασία είναι Conophytum bilobum.

Πέραν του σχήματός τους, χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως μεγαλώνουν χωρίς βλαστό και φτάνουν έως και 7,5 εκατοστά σε ύψος. Καθώς μεγαλώνουν, σχηματίζουν σειρές, και το φθινόπωρο, ανθίζουν με όμορφα κίτρινα ή πορτοκαλί άνθη.

Ανακαλύψτε πώς να φροντίζετε τα ζωντανά βότσαλα με τις συμβουλές που θα βρείτε στο σημερινό μας άρθρο!

7 συμβουλές για να φροντίζετε τα ζωντανά βότσαλα

Αυτό το φυτό σε σχήμα καρδιάς μπορεί να μεγαλώσει πολύ εύκολα μέσα στο σπίτι και με ελάχιστη συντήρηση. Αρχικά, ίσως έχετε μια γλάστρα με ένα φύλλο μόνο, αλλά να ξέρετε ότι με τον καιρό και τη σωστή φροντίδα, αυτό το φύλλο και πολλαπλασιαστεί.

1. Προετοιμάστε ένα καλό σύστημα αποστράγγισης για το φυτό σας

Η αποστράγγιση είναι σημαντική γι’ αυτό το φυτό καθώς η ρίζα του μπορεί να σαπίσει αν υπάρχει στάσιμο νερό. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να τοποθετήσετε ένα στρώμα χονδρής άμμου ή μια στρώση από λεπτές πέτρες στην εσωτερική βάση της γλάστρας.

Το πρώτο απορροφά το περίσσιο νερό, ενώ το τελευταίο, θα αποτρέψει το νερό από το να γίνει στάσιμο. Ομοίως, θα πρέπει να φροντίσετε να παραμείνουν ανοιχτές οι τρύπες της γλάστρας.

Άτομο προετοιμάζει γλάστρα για παχύφυτο
Οι γλάστρες θα πρέπει να προετοιμαστούν προσεκτικά για τα ζωντανά βότσαλα, εξασφαλίζοντας τη σωστή αποστράγγιση του νερού.

2. Φροντίστε για το φως

Ο πρωινός ή ο απογευματινός ήλιος είναι ιδανικός γι’ αυτό το φυτό. Αποφύγετε την έκθεσή του στον ήλιο το μεσημέρι καθώς μπορεί να κάψει τα φύλλα του.

Ωστόσο, αν αποφασίσετε να το κρατήσετε μέσα στο σπίτι ή το γραφείο αντί στο παράθυρο, θα είναι και πάλι εντάξει. Απλώς να θυμάστε ότι θα αναπτυχθεί πιο αργά.

3. Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένο υπόστρωμα για τα ζωντανά βότσαλα

Τα ζωντανά βότσαλα ευδοκιμούν καλύτερα σε πορώδες, αμμώδες χώμα το οποίο διευκολύνει τον αερισμό και την αποστράγγιση. Παρόμοιο με το χώμα που χρησιμοποιείται για τους κάκτους στο σπίτι.

Να θυμάστε ότι αυτά τα φυτά δεν απαιτούν συχνή μεταφύτευση, έτσι μπορούν να μείνουν στην ίδια γλάστρα για χρόνια.

Όμως, το Conophytum bilobum αναπτύσσεται ανεξέλεγκτα σε ηλιόλουστες, ξηρές, πετρώδεις χαραμάδες, και χρειάζεται προστασία μόνο από τα υπερβολικά επίπεδα υγρασίας τον χειμώνα. Περιστασιακά, καλλιεργείται σε χώματα από τις αλπικές ζώνες, καθώς πληρούν τα χαρακτηριστικά της καλής αποστράγγισης.

4. Ποτίστε τα μόνο όταν είναι απαραίτητο

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η παρατήρηση θα λειτουργήσει προς όφελός σας. Τα περισσότερα παχύφυτα, περιλαμβανομένης αυτής της ποικιλίας, απαιτούν ελάχιστο πότισμα για να μη σπάσει το εξωτερικό τους δέρμα και προκληθούν ουλές που θα οδηγήσουν σε μύκητες και βακτήρια.

Παραδείγματος χάρη, το καλοκαίρι, ποτίστε τα μόνο όταν δείτε πως αρχίζουν να μαραίνονται τα φύλλα τους. Τον χειμώνα, μπορείτε να το κάνετε πιο συχνά, αλλά μόνο αφότου έχουν ξεραθεί τα φύλλα από την προηγούμενη εποχή.

5. Χρησιμοποιήστε συγκεκριμένο λίπασμα και κομπόστ

Χρησιμοποιήστε λίπασμα μία φορά τον χρόνο από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο, όπου είναι και η εποχή που μεγαλώνει το φυτό. Αυτό θα πρέπει να το κάνετε με ειδικό λίπασμα για παχύφυτα. Αυτά περιέχουν, συνήθως, λίγο άζωτο και έχουν όλες τις απαραίτητες μικροθρεπτικές ουσίες και τα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται το φυτό.

Όταν χρησιμοποιείτε κομπόστ ή λίπασμα, θα πρέπει να διαλύσετε στη μισή συγκέντρωση που αναγράφεται στην ετικέτα. Αν δε το κάνετε σωστά θα εμποδίσετε τη σωστή ανάπτυξη του φυτού.

6. Φροντίστε να υπάρχει η ιδανική θερμοκρασία

Η θερμοκρασία στην οποία αισθάνονται άνετα τα ζωντανά βότσαλα είναι από 10 έως 12ºC, έτσι είναι σημαντικό να τα κρατάτε δροσερά και υπό σκιά το καλοκαίρι. Το Conophytum bilobum είναι ένα φυτό το οποίο δραστηριοποιείται περισσότερο από το τέλος του χειμώνα έως το τέλος της άνοιξης.

7. Διεγείρετε την αναπαραγωγή του

Το Conophytum bilobum μπορεί ν’ αναπαραχθεί από το κλάδεμα ή από σπόρους. Αν επιλέξετε τον πρώτο τρόπο, να θυμάστε ότι θα πρέπει να κλαδέψετε ένα ενήλικο μητρικό φυτό.

Κόψτε ένα ολόκληρο φύλλο και ένα μικρό τμήμα ρίζας, μεταφέρετέ τα σε μια γλάστρα, και ποτίστε τα με ένα δοχείο ψεκασμού.

Από την άλλη, αν επιλέξετε τους σπόρους, θα πρέπει να καλύψετε τη γλάστρα με ένα λεπτό στρώμα χώματος, να το υγράνετε με καθαρό, φρέσκο νερό, και να προσθέσετε μυκητοκτόνο για να αποτρέψετε τους μύκητες.

Για τις πρώτες 3 ημέρες, καλύψτε τη γλάστρα με ένα φύλλο μεμβράνης και, μετά από αυτό το διάστημα, αντικαταστήστε το με ένα ελαφρύ ύφασμα. Ψεκάζετε 1 με 2 φορές την ημέρα για 2 εβδομάδες. Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχει βλαστήσει ο σπόρος.

Έπειτα, συνεχίστε να ποτίζετε με το δοχείο ψεκασμού, αλλά κάθε 3 ημέρες μέχρι να αποκτήσει καλό μέγεθος.

Τα χαρακτηριστικά των ζωντανών βότσαλων

Τα ζωντανά βότσαλα είναι φυτά τα φύλλα των οποίων είναι σαρκώδη, πράσινα, και έχουν το σχήμα καρδιάς. Φτάνουν 3,2 εκατοστά σε πλάτος και 7,5 εκατοστά σε ύψους.

Το φθινόπωρο, ανθίζουν με κίτρινα ή πορτοκαλί άνθη χωρίς άρωμα. Τους μήνες ανάπαυσης, το καλοκαίρι, το φυτό σχηματίζει ένα νέο σώμα μέσα στο προηγούμενο και το πρώτο διαθέτει τις θρεπτικές του ουσίες στο τελευταίο, αφήνοντας το παλιό του δέρμα να ξεραθεί γύρω από το νέο.

Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται το νέο παχύφυτο από τη ζέστη και από την υπερβολική εξάτμιση του νερού. Εξαιτίας αυτού έλαβε και το όνομά του.

Διάφοροι κάκτοι σε γλάστρες
Τα παχύφυτα έρχονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Στα ζωντανά βότσαλα, τα φύλλα έχουν το σχήμα καρδιάς.

Η φροντίδα που αξίζει στα ζωντανά βότσαλα

Είναι αδύνατο να μην ερωτευτείτε αυτό το φυτό. Από τα περίεργα φύλλα του, μέχρι τα όμορφα κίτρινα ή πορτοκαλί άνθη του, είναι ένα μικρό φυτό που ερωτεύονται πολλοί.

Με ιδιαίτερα λίγη φροντίδα, είναι δυνατό να το κρατήσετε υγιές. Να θυμάστε να του παρέχετε το σωστό φως και την κατάλληλη θερμοκρασία. Ταυτόχρονα, να λάβετε υπόψιν σας ότι απαιτεί λίπασμα και ένα συγκεκριμένο υπόστρωμα, αλλά το κλειδί είναι να του παρέχετε ένα σωστό σύστημα αποστράγγισης.

Ένας υγιές παχύφυτο μπορεί να δώσει στο σπίτι ή το γραφείο σας τη διακόσμηση που χρειάζεται. Η αισθητική είναι απαραίτητη, και η χαρά του να το βλέπετε να ανθίζει αξίζει την προσπάθεια για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • OPEL, MATTHEW R. “Leaf anatomy of conophytum nE Br.(aizoaceae).” Haseltonia 2005.11 (2005): 27-52.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.