Τι λέει το χρώμα των ματιών σας για σας

Τα μάτια σας λένε για σας περισσότερα από όσα νομίζετε. Γνωρίζατε ότι το χρώμα των ματιών σας μπορεί να δώσει μια εικόνα της προσωπικότητας, των ικανοτήτων, ακόμα και του πόνου από τον οποίο υποφέρετε; Μάθετε περισσότερα στο παρακάτω άρθρο.
Τι λέει το χρώμα των ματιών σας για σας
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Όπως και η προσωπικότητά σας, το χρώμα των ματιών σας μπορεί επίσης να αποκαλύψει για σας περισσότερα από όσα νομίζετε.

Αν δεν το πιστεύετε, συνεχίστε να διαβάζετε. Σε αυτό το άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά σε όλα όσα μπορεί να πει για σας το χρώμα των ματιών σας.

Στο 33ο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας για την Επιστήμη της Ψυχολογίας (American Association for Psychological Science (APS)), διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με ανοιχτόχρωμα μάτια πονούν λιγότερο κατά τον τοκετό συγκριτικά με τις γυναίκες με σκουρόχρωμα μάτια.

Επιπλέον, ανακαλύφθηκε ότι οι άνθρωποι με σκουρόχρωμα μάτια μεθούν με λιγότερο οινόπνευμα από ό,τι οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμα μάτια. Αυτές είναι δύο από τις πολλές παράξενες διαφορές ανάμεσα σε ανθρώπους με διαφορετικό χρώμα ματιών. Ο λόγος; Όλα έχουν να κάνουν με τη μελανίνη.

Η μελανίνη όχι μόνο κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους απέναντι στο οινόπνευμα αλλά και επιταχύνει την εγκεφαλική αντίδραση.

Στα πλαίσια μιας μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Όρεμπρο στη Σουηδία εξετάστηκαν 428 άνθρωποι για να διαπιστωθεί αν η προσωπικότητά τους συνδεόταν με το χρώμα της ίριδας των ματιών τους.

Ανακαλύφθηκε ότι, στην πραγματικότητα, το χρώμα των ματιών καθορίζεται από τα ίδια γονίδια που ευθύνονται για τον σχηματισμό του μετωπιαίου λοβού.

Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα χρώματα ματιών συνδέονται με ορισμένες συμπεριφορές. Επομένως κοιτάζοντας τα μάτια κάποιου είναι σαν να βλέπουμε ένα μέρος του εγκεφάλου του.

Αυτός το τομέας μελέτης ονομάζεται ιριδολογία και είναι η επιστήμη που ερευνά το χρώμα των ματιών.

Παρατηρώντας βλάβες, κηλίδες, γραμμές και διακυμάνσεις στο χρώμα, μπορούμε να ανακαλύψουμε σωματικές πτυχές, συναισθηματικά γνωρίσματα και ακόμα και ψυχικές καταστάσεις του ατόμου.

Μπορούμε επίσης να διαπιστώσουμε ορισμένες προδιαθέσεις όσον αφορά προβλήματα υγείας.

Τι λέει το χρώμα των ματιών για σας;

Σκούρα καστανά μάτια

Αν το χρώμα των ματιών σας είναι σκούρο καστανό, σχεδόν μαύρο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είστε άτομο που τείνει να επιτυγχάνει τους στόχους του.

Οι αποφάσεις σας είναι σταθερές και έχετε ισχυρό χαρακτήρα. Είστε επιτυχημένοι και δεν δέχεστε το “όχι” ως απάντηση.

Καστανά και ανοιχτά καστανά μάτια

Καστανό μάτι-χρώμα των ματιών

Οι άνθρωποι των οποίων το χρώμα των ματιών είναι καστανό τείνουν να είναι πολύ διαισθητικοί.

 • Τείνουν να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση συναισθήματα.
 • Είναι ονειροπόλοι, οραματιστές και δημιουργικοί, αλλά απεχθάνονται τις διαχειριστικές ευθύνες.
 • Οι άνθρωποι αυτοί αγαπούν το καλό φαγητό και την προσοχή των άλλων.

Σε περίπτωση που το χρώμα των ματιών σας είναι ανοιχτό καστανό, τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι είστε περισσότερο ευαίσθητοι από όσο θα θέλατε. Τα συναισθήματα επικρατούν της λογικής.

Οι άνθρωποι με ανοιχτά καστανά μάτια έχουν μεγάλη ικανότητα για ομαδική εργασία και τείνουν να ενεργούν διαισθητικά. Αργότερα δικαιολογούν τις αποφάσεις τους λογικά. Είναι επίσης επιτυχημένοι στη λήψη σημαντικών αποφάσεων σε ηγετικές θέσεις, επειδή μπορούν να σκέφτονται φιλόδοξα.

 

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Το σχήμα προσώπου σας και η προσωπικότητά σας.

 

Πράσινα μάτια

Πράσινα μάτια-χρώμα των ματιών

Οι άνθρωποι των οποίων το χρώμα των ματιών είναι πράσινο έχουν προσωπικότητα που είναι και λογική και συναισθηματική. Λόγω αυτού, οι αντιδράσεις τους διαιρούνται ανάμεσα στα συναισθήματα και τη λογική. Τείνουν να είναι άνθρωποι που γίνονται ηγέτες όπου πηγαίνουν, ελέγχοντας τα πάντα και τους πάντες.

 • Τείνουν να είναι άνθρωποι που παρουσιάζουν κρίσεις οργής και η προσωπικότητά τους μπορεί να εναλλάσσεται πολύ γρήγορα από ευφορική σε καταθλιπτική.
 • Επίσης απεχθάνονται την καθημερινή ρουτίνα.

Καστανοπράσινα μάτια

Οι άνθρωποι των οποίων το χρώμα των ματιών είναι καστανοπράσινο είναι αρκετά παρορμητικοί αλλά πάντα ακολουθούν τη λογική στο τέλος.

 • Οι αντιδράσεις τους είναι πιο γρήγορες και χάρη σε αυτό προσαρμόζονται καλά σε εργασίες που απαιτούν άμεσες αποφάσεις.
 • Έχουν μεγάλη ανάγκη από ανθρώπινες σχέσεις.
 • Είναι ανταγωνιστικοί στα αθλήματα και τείνουν να είναι ηγέτες.

Γαλαζοπράσινα μάτια

 • Το χρώμα αυτό είναι σημάδι υπευθυνότητας.
 • Λόγω αυτού, οι άνθρωποι των οποίων το χρώμα των ματιών είναι γαλαζοπράσινο τείνουν να βρίσκονται σε θέσεις που συνδέονται με τη μηχανική, τα μαθηματικά, την πολιτική ή με κοινωνικές δραστηριότητες.
 • Αν και μπορεί να είναι παρορμητικοί, είναι πολύ εργατικοί.

Γκριζογάλαζα μάτια

Οι άνθρωποι των οποίων το χρώμα των ματιών είναι γκριζογάλαζο τείνουν να είναι αρκετά ήρεμοι και έχουν έντονα χαρακτηριστικά. Μπορεί να μοιάζουν πολύ με τους ανθρώπους με γαλάζια μάτια, ειδικά όσον αφορά στην αδυναμία τους να παραδεχτούν τα λάθη τους.

Είναι συμπονετικοί, όμως να είστε έτοιμοι για τις κρίσεις θυμού τους.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Στάσεις ύπνου: Τι μπορούν να πουν για την προσωπικότητά σας .

 

Ανοιχτά γαλάζια μάτια

Γαλάζιο μάτι-χρώμα των ματιών

Οι άνθρωποι των οποίων το χρώμα των ματιών είναι γαλάζιο δεν ακολουθούν πολύ εύκολα τις παρορμήσεις τους -κάθε άλλο. Η διάνοιά τους επηρεάζει τις αποφάσεις τους.

 • Όσα σκέφτονται ή κάνουν καθορίζονται από τη λογική. Λόγω αυτού, αποδέχονται μονάχα ό,τι μπορούν να αποδείξουν με στοιχεία και αριθμούς.
 • Το γαλάζιο χρώμα ματιών συνδέεται συνήθως με ανθρώπους που δεν επιτρέπουν στα συναισθήματά τους να τους ελέγχουν.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Larsson, M., Pedersen, N. L., & Stattin, H. (2007). Associations between iris characteristics and personality in adulthood. Biological Psychology75(2), 165–175. https://doi.org/10.1016/j.biopsycho.2007.01.007
 • Bassett JF, Dabbs JM. Eye color predicts alcohol use in two archival samples. Pers Individ Dif. 2001;
 • Kleisner, K., Priplatova, L., Frost, P., & Flegr, J. (2013). Trustworthy-looking face meets brown eyes. PloS one, 8(1), e53285. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0053285

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.