Τι να κάνετε αν έχετε πρησμένα δάχτυλα

Ενώ αυτές οι τροφές και οι τεχνικές μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση του πρηξίματος των δακτύλων, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε το γιατρό σας και να συζητήσετε το πρόβλημα, καθώς μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής κατάστασης.
Τι να κάνετε αν έχετε πρησμένα δάχτυλα
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Οκτωβρίου, 2023

Είμαστε σίγουροι ότι σας έχει συμβεί κάποια στιγμή: αισθάνεστε ξαφνικά μια πίεση στα δάχτυλά σας και παρατηρείτε ένα ελαφρύ πρήξιμο. Στην πραγματικότητα, τα δάχτυλά σας μπορεί ακόμη και να πρηστούν τόσο πολύ που δεν μπορείτε να βγάλετε τα δαχτυλίδια σας! Μερικές φορές αυτό συμβαίνει ενώ περπατάτε ή εντελώς ξαφνικά. Γιατί όμως έχουμε πρησμένα δάχτυλα;

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες για τα πρησμένα δάχτυλα. Σε γενικές γραμμές, το πρήξιμο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος οφείλεται σε συσσώρευση υγρών ή κατακράτηση υγρών.

Επιπλέον, τα δάχτυλα είναι μια περιοχή όπου η υπερκόπωση είναι πολύ συχνή. Η αιτία αυτής της κατακράτησης υγρών μπορεί να οφείλεται σε κακή κυκλοφορία. Τα σημάδια αυτού του τύπου οιδήματος περιλαμβάνουν πρήξιμο των χεριών, των ποδιών ή του προσώπου. Αν συμβαίνει αυτό, είναι προσωρινό και υποχωρεί χωρίς θεραπεία.

Ωστόσο, μερικές φορές είναι επίσης σύμπτωμα άλλων ασθενειών που μπορούμε να προλάβουμε αν γνωρίζουμε τα συμπτώματά τους, γι’ αυτό καλό είναι να κάνουμε συχνές ιατρικές εξετάσεις για να εντοπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος.

Γιατί έχω πρησμένα δάχτυλα;

Τι να κάνετε αν έχετε πρησμένα δάχτυλα
Τα πρησμένα δάχτυλα μπορεί να οφείλονται σε πολλούς πιθανούς λόγους.

1. Πρησμένα δάχτυλα λόγω κακής κυκλοφορίας

Το να έχουμε υψηλή ή μη ισορροπημένη αρτηριακή πίεση κάνει το κυκλοφορικό μας σύστημα να ρέει πιο δυνατά. Υπάρχει τότε υψηλή ταχύτητα του αίματος από την καρδιά προς τους πνεύμονες.

Ως συνέπεια, κουραζόμαστε περισσότερο και, ταυτόχρονα, αυτή η ένταση του κυκλοφορικού αποσυμπιέζεται στα άκρα, ιδίως στα δάχτυλα. Τότε, τα χέρια μας γίνονται πιο κρύα και τα δάχτυλά μας πρήζονται, επειδή τα αιμοφόρα αγγεία ανοίγουν περισσότερο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα και πρήξιμο.

2. Κατακράτηση υγρών

Όταν συμβαίνει κατακράτηση υγρών, εμφανίζεται πρήξιμο στα άκρα. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα πόδια, στους αστραγάλους, στις φτέρνες και στα πέλματα. Ωστόσο, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών μπορεί επίσης να πρηστούν. Εάν, όταν πιέζετε την περιοχή, σχηματίζεται ένα βαθούλωμα ή μια κοιλότητα, (δηλαδή το δέρμα φαίνεται να κρεμάει), αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για κατακράτηση υγρών.

3. Το υπερβολικό βάρος προκαλεί πρησμένα δάχτυλα

Η παχυσαρκία, ή το να έχετε μερικά κιλά παραπάνω, προκαλεί διαταραχές στο λεμφικό μας σύστημα. Αυτή η ανισορροπία προκαλεί την κατακράτηση υγρών, τόσο στα χέρια όσο και στα πόδια μας.

Τότε, νιώθουμε σαν να έχουμε πρησμένα δάχτυλα. Στα πόδια μας, για παράδειγμα, τα παπούτσια μας μπορεί να μην εφαρμόζουν. Στα χέρια μας, από την άλλη πλευρά, νιώθουμε ένα συχνό μυρμήγκιασμα και βλέπουμε ότι τα δάχτυλά μας έχουν πρηστεί.

4. Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Μια άλλη αιτία πρηξίματος στα δάχτυλα είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα στα χέρια μας. Είναι σύνηθες να έχουμε στένωση της παροχής αίματος στην περιοχή αυτή, αν έχουμε αυτή την πάθηση λόγω συμπίεσης του μέσου νεύρου.

Το σύνδρομο αυτό προκαλεί αίσθημα μουδιάσματος στα δάχτυλα. Συνοδεύεται επίσης από ψυχρότητα και πρήξιμο των δακτύλων. Μερικές φορές, μπορεί να επηρεάσει την εκτέλεση των καθηκόντων μας.

5. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν πρησμένα δάχτυλα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πρήξιμο μπορεί να οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση μετά την είσοδο ενός ξένου σώματος στο σώμα μας. Για να αμυνθούμε εναντίον του, απελευθερώνεται ισταμίνη στην κυκλοφορία του αίματος προκειμένου να το καταπολεμήσουμε.

Μια τέτοια απελευθέρωση ισταμίνης προκαλεί μερικές φορές πρήξιμο των δακτύλων. Για την αντιμετώπιση αυτού του είδους της αντίδρασης, πρέπει να λαμβάνουμε συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά.

6. Τα πρησμένα δάχτυλα μπορεί να οφείλονται σε λοίμωξη

Η λοίμωξη συμβαίνει όταν μικρόβια εισέρχονται στο δέρμα μας μέσω ενός τραυματισμού. Μερικές φορές, ακόμη και ένα μικρό κόψιμο είναι αρκετό. Επίσης, συχνά συμπίπτει με ένα μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μπορεί να αρχίσει να πρήζεται ένα από τα δάχτυλά σας και να νιώθετε πόνο. Περιστασιακά, μπορεί να έχετε μολυσμένο ιστό και να φτάσει στο οστό, γεγονός που συχνά προκαλεί πυρετό.

7. Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια προοδευτική φλεγμονώδης ρευματική νόσος που προσβάλλει τις αρθρώσεις. Αυτή η φθορά των αρθρώσεων και του χόνδρου μπορεί να επηρεάσει και τα δάχτυλά μας.

Αυτή η πάθηση μπορεί να είναι πολύ επώδυνη, ειδικά τα πρωινά. Επιπλέον, είναι σύνηθες να αισθάνεστε άκαμπτα τα δάχτυλα και να έχετε δυσκολία στην κίνησή τους.

Πώς μπορώ να βελτιώσω τα πρησμένα δάχτυλα;

1. Ασκήσεις για την εξάλειψη του μυρμηγκιάσματος

Τι να κάνετε αν έχετε πρησμένα δάχτυλα
Υπάρχουν ορισμένες ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τα πρησμένα δάχτυλα.

Για να μειώσετε την κατακράτηση υγρών, μπορείτε να κάνετε ασκήσεις για να κινείτε τα δάχτυλά σας. Αυτή η κίνηση κάνει την κυκλοφορία του αίματος να ρέει καλύτερα. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την επαναλαμβανόμενη κίνηση του αντίχειρά σας προς τα μέσα και προς τα έξω.

Μια άλλη καλή άσκηση είναι να ενώσετε τις δύο παλάμες των χεριών σας (σαν να προσεύχεστε) και να τις σηκώσετε πάνω από το κεφάλι σας. Αυτό μας βοηθά επίσης να αντισταθμίσουμε την κυκλοφορία του αίματος.

2. Πάρτε φυσικά διουρητικά για να ανακουφιστείτε από τα πρησμένα δάχτυλα

Infusiones diuréticas por si se te hinchan los dedos

Αν τα δάχτυλά σας είναι πρησμένα λόγω κατακράτησης υγρών, η λήψη διουρητικών τροφών μπορεί να βοηθήσει την κατάστασή σας. Εφόσον ο γιατρός ή ο διατροφολόγος σας εγκρίνει την κατανάλωσή τους, μπορείτε να δοκιμάσετε μερικούς χυμούς που είναι γνωστοί για τη διουρητική δράση των συστατικών τους και έτσι βοηθούν στη βελτίωση αυτού του προβλήματος.

Για παράδειγμα, το ραδίκι είναι ένα φυτό που εκτιμάται ιδιαίτερα για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι θα μπορούσε να έχει θετική επίδραση στην κατακράτηση υγρών.

Επίσης, συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές όπως το πράσινο τσάι, το σέλινο, τα καρότα, τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, τις μελιτζάνες, τα σπαράγγια, την αγκινάρα, το νεροκάρδαμο, το αγγούρι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μαρούλι για να βοηθήσετε στην εξάλειψη της κατακράτησης υγρών.

3. Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς αλάτι

sea salt in a wooden pot with a wooden spoon
Το θαλασσινό αλάτι έχει κοκκώδη υφή που μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να υποστηρίζουν την αντιμυκητιασική του δράση.

Η μείωση της πρόσληψης αλατιού θα πρέπει να αποτελεί βασική κατευθυντήρια γραμμή αν έχετε πρησμένα δάχτυλα. Με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός σας θα μπορούσε να βελτιώσει τόσο την κατακράτηση υγρών όσο και την κυκλοφορία. Το αλάτι προκαλεί δίψα και αύξηση της πρόσληψης υγρών, τα οποία στη συνέχεια κατακρατούνται στο σώμα, οδηγώντας σε αύξηση του συνολικού όγκου του αίματος.

Επομένως, είναι απαραίτητο να εξαλείψετε το αλάτι από τα γεύματά σας ή να το αντικαταστήσετε με ορισμένα βότανα για να βελτιώσετε τη γεύση των τροφίμων. Επιπλέον, αν ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και με πολλά φρούτα και λαχανικά, θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά. Θα πρέπει επίσης να εξαλείψετε τα βιομηχανικά λίπη και τα πρόσθετα.

Διαβάστε και αυτό το άρθρο: Σημάδια για φλεγμονή στο συκώτι

4. Φορέστε γάντια συμπίεσης

Compression gloves for swollen fingers
Τα γάντια συμπίεσης μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τα πρησμένα δάχτυλα.

Αν έχετε πρησμένα δάχτυλα σε τακτική βάση, μπορείτε επίσης να καταφύγετε σε γάντια συμπίεσης, τα οποία πωλούνται στα φαρμακεία. Τα γάντια αυτά είναι πολύ χρήσιμα σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς ασκούν επαρκή πίεση στα χέρια και τα δάχτυλα. Με τον τρόπο αυτό απελευθερώνεται η περίσσεια του υγρού.

Πρησμένα δάχτυλα: Ένα σημάδι από το σώμα

Ενώ όλες αυτές οι τροφές και οι τεχνικές μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση του πρηξίματος των δακτύλων, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε το γιατρό σας και να συζητήσετε το πρόβλημα, καθώς τα πρησμένα δάχτυλα μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής κατάστασης, ειδικά αν επιμένει ή αν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.