Τι να κάνετε όταν ξεκινήσει η απομυθοποίηση της σχέσης

Είναι εύκολο να απομυθοποιήσετε μια σχέση όταν οι πεταλούδες φύγουν και αρχίσει η ρουτίνα. Ωστόσο αυτή η απομυθοποίηση μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στη σχέση σας, επειδή μπορεί να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε αν αξίζει να αγωνιστείτε γι'αυτήν ή όχι.
Τι να κάνετε όταν ξεκινήσει η απομυθοποίηση της σχέσης
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τι να κάνετε όταν ξεκινήσει η απομυθοποίηση της σχέσης; Είστε μαζί πολλά χρόνια και οι μέρες σας έχουν γίνει κυρίως ρουτίνα. Όμως σήμερα συνέβη κάτι διαφορετικό. Αισθάνεστε ότι ξεκίνησε η απομυθοποίηση της σχέσης.

Γυρίσατε και κοιτάξατε το/τη σύντροφό σας πλάι σας στο κρεβάτι και είχατε αμφιβολίες για το αν είναι το σωστό άτομο για σας. Είναι πιθανό ότι έχει έρθει η στιγμή για την απομυθοποίηση της σχέσης σας.

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε “ενοχλημένοι” ή απογοητευμένοι όταν περνάτε όλον σας τον χρόνο με ένα άτομο που θεωρούσατε το “άλλο σας μισό” μέχρι πριν από μερικές μέρες. Μην ανησυχείτε.

Η απομυθοποίηση της σχέσης θα δώσει τη θέση της στην πραγματικότητα.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Ποιος είναι ο κατάλληλος σύντροφος για μένα;

 

Κατά τις πρώτες μέρες ή ακόμα και κατά τα πρώτα χρόνια μιας σχέσης, ο/η σύντροφός σας μοιάζει τέλειος/α. Δεν έχει σχεδόν κανένα ελάττωμα και όλα είναι τόσο υπέροχα… όμως αυτό αλλάζει.

Πριν πάρετε κάποια βιαστική απόφαση, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε. Αυτό που έχει αλλάξει είναι η αντίληψή σας, όχι η πορεία των πραγμάτων. Η σχέση σας είναι ίδια με αυτή που ήταν πριν από μερικούς μήνες και μερικά χρόνια.

Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο τρόπος με τον οποίο τη βλέπετε.

Η απομυθοποίηση της σχέσης σας έχει ανοίξει τα μάτια

απομυθοποίηση της σχέσης

Η απομυθοποίηση έρχεται επειδή ο/η σύντροφός σας δεν αποτελεί πλέον το μοναδικό λόγο για την ευτυχία σας. Θεωρείτε ότι αυτό είναι κακό σημάδι και ότι δεν σας προσφέρει πλέον τίποτα καινούργιο.

Κάνετε λάθος. Απλώς μεγαλώσατε.

Πολλές από τις πεποιθήσεις μας για την αγάπη και τον έρωτα είναι παραπλανητικές. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι βάζουν την ευτυχία τους στα χέρια κάποιου άλλου με μια πράξη πλήρους παράδοσης.

Πιστεύουν ότι αυτό αποδεικνύει την αγάπη τους και δεν συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για λάθος.

Σε κάθε ένωση τα δύο μέρη αλληλοσυμπληρώνονται αλλά κανένα δεν είναι υποδεέστερο του άλλου. Και τα δύο άτομα είναι ελεύθερα και ευτυχισμένα από μόνα τους. Από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν ισχύει, μιλάμε για εξάρτηση.

Ίσως πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι οι σχέσεις αυτού του είδους είναι “υγιείς”, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι στην πραγματικότητα είναι οι πιο καταστροφικές.

Αργά ή γρήγορα θα έρθει η απομυθοποίηση, όμως όχι επειδή ο/η σύντροφός σας δεν είναι πλέον το κατάλληλο άτομο για σας. Έχει ανοίξει η οδός προς την ώριμη αγάπη.

Ώριμη αγάπη

απομυθοποίηση της σχέσης

Η ώριμη αγάπη έρχεται όταν οι πεταλούδες στο στομάχι σας φύγουν μαζί με τη συνεχή ανάγκη να γνωρίζετε τα πάντα για το/τη σύντροφό σας.

Τώρα οι ζωές σας ακολουθούν μια ρουτίνα, όπως μπορεί να γνωρίζετε πολύ καλά… Αν φτάσετε σε αυτή τη στιγμή της απομυθοποίησης, είναι σημαντικό να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά και να συνειδητοποιήσετε δύο πράγματα:

1. Ανακαλύψτε αν ο/η σύντροφός σας είναι πραγματικά το κατάλληλο άτομο για σας. Οι πεταλούδες στο στομάχι μπορούν να σας κάνουν να μένετε με κάποιον που δεν συμπληρώνει πραγματικά αυτό που είστε.

Τι προτιμήσεις και τι ενδιαφέροντα μοιράζεστε; Έχετε την ίδια κοσμοθεωρία;

2. Διαπιστώστε αν σκέφτεστε τη σχέση σας σαν καταναλωτής. Τώρα που αισθάνεστε κάπως απογοητευμένοι ή τα πράγματα δεν είναι όπως στην αρχή της σχέσης σας, σκέφτεστε να αφήσετε το/τη σύντροφό σας και να δοκιμάσετε κάτι με κάποιο άλλο άτομο.

Προσοχή με αυτή την επιλογή. Δεν υπάρχει “σωστό” άτομο -το θέμα είναι να γίνετε το σωστό άτομο.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Σχέσεις: 7 πράγματα πέρα από την αγάπη.

 

Εξελιχθείτε μαζί, περπατήστε χέρι-χέρι

απομυθοποίηση της σχέσης

Μπορεί εκεί έξω να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με τους οποίους θα μπορούσατε να ξεκινήσετε μια υγιή σχέση. Όμως πόσοι άνθρωποι θα γίνονταν το άλλο σας μισό, οι σύντροφοι της ζωής σας;

Μπορεί να διαφέρετε. Όμως αποφασίσατε να μοιραστείτε την ύπαρξή σας. Για να εξελιχθείτε μαζί, έχετε την ευθύνη να σκέφτεστε το κοινό καλό χωρίς να βάζετε στην άκρη την ατομικότητά σας.

Αυτό είναι αλήθεια ακόμα και όταν έρθει η απομυθοποίηση.

Έχετε πει στον/στη σύντροφό σας πώς αισθάνεστε αυτή τη στιγμή; Ή έχετε επιλέξει τη σιωπή και καταπνίγετε τις σκέψεις σας; Εκφράζετε ποτέ το γεγονός ότι αισθάνεστε ότι έχει έρθει η απομυθοποίηση; Το άτομο πλάι σας είναι το στήριγμά σας, το άτομο που υποτίθεται ότι εμπιστεύεστε. Είναι καθήκον σας να το ξεπεράσετε μαζί αυτό.

Αν προσέξατε ότι η σχέση έχει πάρει νέα στροφή, είναι καιρός να τροποποιήσετε τα βήματα και τις ενέργειες που σας έφεραν σε αυτό το σημείο.

Πρέπει να κάνετε μια νέα στροφή, να αναπνεύσετε φρέσκο αέρα. Ο δεσμός σας μπορεί να μεταμορφωθεί, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Δεν θα είστε πάντα ίδιοι και αυτό είναι κάτι καλό.

Η αλλαγή και η πρόοδος πάντα οδηγούν σε εξέλιξη.

Η απομυθοποίηση είναι το πρώτο βήμα που μπορεί να οδηγήσει είτε στην ώριμη αγάπη είτε στο τέλος της. Πρέπει να αποφασίσετε πού θέλετε να πάτε.

Πάνω από όλα να θυμάστε ότι οι σχέσεις δεν χρειάζεται να είναι ιδανικές ή τέλειες. Η πραγματική μυθοποίηση είναι ακριβώς αυτό.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.